Πώς να καλλιεργήσετε βασιλικό στο περβάζι

Ο βασιλικός είναι ιδανικός για καλλιέργεια στο σπίτι, καθώς δεν είναι ιδιότροπος, μεγαλώνει τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, φαίνεται όμορφος και μυρίζει πολύ νόστιμα. Εάν είστε νέοι στην κηπουρική στο σπίτι, σας συνιστούμε να ξεκινήσετε φυτεύοντας το συγκεκριμένο βότανο! Σε αυτό το υλικό θα βρείτε τα πάντα για το πώς να καλλιεργήσετε βασιλικό σε ένα περβάζι, πώς να το φροντίσετε και να το τσιμπήσετε σωστά για να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερη συγκομιδή..

Πώς να φυτέψετε σπόρους βασιλικού

Μπορείτε να καλλιεργήσετε βασιλικό σε γλάστρα από μοσχεύματα ή από νεαρό βλαστό από κήπο, αλλά ο βασιλικός που καλλιεργείται από σπόρους δίνει τον καλύτερο και μεγαλύτερο χρόνο (σχεδόν ένα χρόνο!) Στο σπίτι..

Για να φυτέψετε βασιλικό σε περβάζι, θα χρειαστείτε:

 1. Σπόροι?
 • Οι ποικιλίες βασιλικού θα λειτουργήσουν είτε, αλλά λάβετε υπόψη ότι οι μοβ και οι ελληνικές ποικιλίες μικρού φύλλου χρειάζονται περισσότερο και σκληρότερο χρόνο για να αναπτυχθούν. Μικρόφυλλα και χαμηλής ανάπτυξης ποικιλίες βασιλικού αναπτύσσονται ιδιαίτερα γρήγορα και εύκολα.
 1. Έδαφος (για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιλογή και την προετοιμασία του εδάφους, βλ. Βήμα # 2).
 2. Διόγκωση πηλού ή βότσαλα για αποστράγγιση.
 3. Ένα δοχείο με όγκο 1-2 λίτρα ή ένα μεγάλο δοχείο με βάθος τουλάχιστον 15 cm, στο οποίο οι βλαστοί βασιλικού μπορούν να αναπτυχθούν σε απόσταση 10 cm το ένα από το άλλο. Το δοχείο για την καλλιέργεια βασιλικού πρέπει απαραίτητα να έχει οπές αποστράγγισης.
 4. Κολλητική μεμβράνη ή πλαστική σακούλα.
 5. Ωμοπλάτη.

Βήμα 1. Προετοιμασία σπόρων

Αυτό το βήμα είναι προαιρετικό, αλλά επιθυμητό εάν θέλετε να επιταχύνετε ελαφρώς την εμφάνιση των πρώτων βλαστών. Μουλιάστε τους σπόρους σε ζεστό νερό για 1-2 ημέρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 12 ώρες (ή συχνότερα), στη συνέχεια μουλιάστε τους σε ένα ελαφρώς ροζ διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου για 2 ώρες και τέλος στεγνώστε τους σπόρους σε μια πετσέτα ή γάζα. Μπορείτε να πιάσετε σπόρους με μια οδοντογλυφίδα..

Βήμα 2. Προετοιμασία του εδάφους

Το χαλαρό χώμα είναι μια σημαντική προϋπόθεση για την επιτυχία. Το κατάλληλο χώμα μπορεί να δημιουργηθεί από:

 • Ένα μείγμα καθολικού εδάφους για φυτά εσωτερικού χώρου με χώμα κήπου (σε αναλογία 1: 1).
 • Μείγμα βερμικομπόστ και χώματος για φυτά εσωτερικού χώρου (σε αναλογία 1: 4).
 • Μείγματα βερμικομπόστ με κοκό-χώμα (σε αναλογία 1: 2).

Μην ξεχάσετε να επεξεργαστείτε το αγορασμένο χώμα πριν φυτέψετε τους σπόρους: ρίξτε το σε ένα φύλλο ψησίματος και ψήστε το στο φούρνο σε θερμοκρασία 100-120 μοίρες για περίπου μία ώρα και στη συνέχεια τροφοδοτήστε το με οποιοδήποτε ορυκτό λίπασμα. Αυτή η διαδικασία θα αποτρέψει την εμφάνιση παρασίτων στο μέλλον..

Στη συνέχεια, βάλτε διογκωμένο πηλό ή βότσαλα στο κάτω μέρος του δοχείου έτσι ώστε να επιτευχθεί ένα στρώμα αποστράγγισης πάχους 2-3 cm. Τέλος, ρίξτε το προετοιμασμένο χώμα από πάνω, μην φτάνοντας τα 3-4 cm στις άκρες, ισιώστε την επιφάνεια και στη συνέχεια ποτίστε άφθονα το χώμα.

Πότισμα του εδάφους

Πότισμα του εδάφους

Βήμα 3. Σπορά σπόρων

Τώρα πρέπει να σπείρετε τους σπόρους σε απόσταση περίπου 2 εκατοστών ο ένας από τον άλλον, να τους πασπαλίσετε με ένα στρώμα γης 1-2 εκατοστών και στη συνέχεια να καλύψετε το δοχείο με μεμβράνη ή μια σακούλα για να δημιουργήσετε φαινόμενο θερμοκηπίου.

 • Φύτευση σπόρων βασιλικού
 • Φύτευση σπόρων βασιλικού

Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το δοχείο σε ένα ζεστό μέρος και περιμένουμε να εμφανιστούν οι πρώτοι βλαστοί, ανοίγοντας περιοδικά το φιλμ για να αερίζεται η φύτευση. Δεν είναι απαραίτητο να ποτίζετε τα σπορόφυτα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εάν θέλετε, μπορείτε να τα ψεκάσετε ελαφρώς, τότε τα χόρτα θα γίνουν πιο ζουμερά.

 • Ανάλογα με την ποικιλία και τις ευνοϊκές συνθήκες, οι πρώτοι βλαστοί του βασιλικού θα εμφανιστούν σε 7-12 ημέρες..

Όταν τελικά εμφανιστούν οι βλαστοί, αφαιρέστε το φιλμ και αραιώστε με τόλμη τους βλαστούς έτσι ώστε να υπάρχει ένα κενό 10 εκατοστών μεταξύ των υπόλοιπων βλαστών. Στη συνέχεια, μεταφέρετε το δοχείο σε ένα ηλιόλουστο περβάζι.

 • Όταν τα σπορόφυτα μεγαλώσουν έως 5-7 εκατοστά, μπορείτε να προσθέσετε άλλα 2-3 εκατοστά χώματος στο δοχείο για να δυναμώσετε τους νεαρούς βλαστούς..

Από τη στιγμή που αφαιρείται η μεμβράνη, πρέπει να αρχίσετε να φροντίζετε το φυτό – ποτίζετε τακτικά, χαλαρώνετε το έδαφος, ελέγχετε τη θερμοκρασία και τον φωτισμό. Παρακάτω είναι ένα σημείωμα με τους βασικούς κανόνες φροντίδας.

Κανόνες φροντίδας βασιλικού

Πότισμα: Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ποτίστε και ψεκάστε το βασιλικό αν θέλετε το πρωί κάθε μέρα, ενώ το χώμα πρέπει να είναι πάντα υγρό, αλλά όχι υπερχειλισμένο. Το χειμώνα, το πότισμα πρέπει να είναι μέτριο – 2 φορές την εβδομάδα θα είναι αρκετό.

Θερμοκρασία: Παρακολουθήστε τη θερμοκρασία του αέρα, θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλή – 20-25 μοίρες. Λάβετε υπόψη ότι ο βασιλικός δεν ανέχεται τα ρεύματα και σε θερμοκρασίες αέρα κάτω από 20 μοίρες, αρχίζει να χάνει το άρωμά του..

Φως: Κατά τους θερμότερους μήνες (Μάρτιο έως Αύγουστο), ο βασιλικός χρειάζεται 6 ώρες φυσικού ηλιακού φωτός. Το χειμώνα, δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς πρόσθετο φωτισμό. Πώς και πώς να το δημιουργήσετε, διαβάστε περισσότερα στο Βήμα # 4.

Λίπανση του εδάφους: Εάν το έδαφος δεν είναι αρκετά εύφορο, τότε μπορεί να γονιμοποιηθεί μία φορά το μήνα: με βιολούμου, Agrolife (1 κουταλάκι του γλυκού στην επιφάνεια της γης) ή άλλα οργανικά λιπάσματα.

Βήμα 4. Δημιουργήστε ευνοϊκό φωτισμό

Εάν καλλιεργείτε βασιλικό το φθινόπωρο ή το χειμώνα (από Σεπτέμβριο έως Φεβρουάριο), τότε ο μίνι λαχανικός σας πρέπει να φωτίζεται τεχνητά για 12 ώρες την ημέρα..

 • Fitolamps ή λαμπτήρες LED με ζεστό λευκό φως 2700K, εγκατεστημένοι σε απόσταση 15-20 cm από τα φυτά, είναι κατάλληλοι για αυτό..

Βήμα 5. Σωστή συγκομιδή

Το κλειδί για να γίνει αφράτο και διακλαδισμένο με πολλά φύλλα βασιλικού είναι να κλαδεύετε συχνά και νωρίς, γνωστό και ως τσίμπημα..

Μετά από 1-1,5 μήνες, όταν ο βασιλικός είναι κατάφυτος με 4-6 πραγματικά φύλλα, πρέπει να μαζέψετε την πρώτη συγκομιδή τσιμπώντας 2 φύλλα από τις κορυφές.

Επιπλέον, όταν ο βασιλικός αποκτά 3 σετ από πραγματικά φύλλα, πρέπει να τσιμπήσετε αμέσως την κορυφή του, κόβοντας το στέλεχος ακριβώς πάνω από τα μικρά φύλλα που μόλις αρχίζουν να μεγαλώνουν από τους κόλπους. Ο τόπος της κοπής και τα πολύ μικρά, ελάχιστα αισθητά φύλλα φαίνονται στην παρακάτω φωτογραφία. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται κάθε λίγες εβδομάδες..

Τσιμπώντας βασιλικό

Τσιμπώντας βασιλικό

 • Όταν χρειάζεστε μόνο μερικά φύλλα εδώ και εκεί για να τα προσθέσετε σε ένα πιάτο ή ποτό, επιλέξτε τα παλαιότερα πλαϊνά φύλλα και τσιμπήστε τα εκεί που συναντούν τον κύριο κορμό (φαίνεται στη φωτογραφία).

Πλευρικοί βλαστοί βασιλικού

Πλευρικοί βλαστοί βασιλικού

 • Θυμηθείτε ότι τα φυτά πρέπει πάντα να έχουν τουλάχιστον 4 φύλλα στο κάτω μέρος. Εάν κλαδέψετε τους κάτω βλαστούς, ο βασιλικός θα αρχίσει να μεγαλώνει σε ύψος και όχι σε πλάτος και θα γίνει λιγότερο παραγωγικός..
 • Αν δείτε ένα μπουμπούκι να ανθίζει, κόψτε το αμέσως και τα δύο φύλλα από κάτω. Εάν αυτό δεν γίνει, τα πράσινα θα αρχίσουν να αλλοιώνονται..

Σας προσφέρουμε να παρακολουθήσετε ένα οπτικό βίντεο μάθημα σχετικά με την καλλιέργεια βασιλικού στο περβάζι.

3 εναλλακτικοί τρόποι καλλιέργειας βασιλικού σε γλάστρες

 1. Όλη η ίδια μέθοδος, αλλά με τη βλάστηση των σπόρων σε ένα προσωρινό δοχείο και στη συνέχεια τη συλλογή τους σε ένα μόνιμο

Στις οδηγίες μας, μιλήσαμε για σπορά αμέσως σε μόνιμο δοχείο, κάτι που είναι βολικό επειδή το φυτό δεν χρειάζεται να φυτευτεί μετά τους πρώτους βλαστούς. Αλλά αν για τους πρώτους 1,5 μήνες δεν θέλετε να γεμίσετε το περβάζι με ένα μεγάλο δοχείο, τότε μπορείτε πρώτα να σπείρετε τους σπόρους σε ένα μικρό δοχείο (για παράδειγμα, σε φλιτζάνια ξινή κρέμα) και μόνο αφού φτάσετε στην ανάπτυξη των βλαστών 5-7 εκατοστά, τα μεταφυτεύετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα.

Σπορόφυτα βασιλικού

Μπορείτε να δείτε καθαρά τη διαδικασία συλλογής βασιλικού στο επόμενο σεμινάριο βίντεο..

 1. Μεταφύτευση βασιλικού από ανοιχτό έδαφος σε γλάστρα

Εάν καλλιεργείτε βασιλικό σε ένα κρεβάτι κήπου, τότε μπορείτε απλά να μεταμοσχεύσετε το νεαρό φυτό σε μια κατσαρόλα. Ένας τέτοιος βασιλικός θα μαζέψει γρηγορότερα, αλλά δεν θα σταθεί για πολύ, καθώς θα ανθίσει σύντομα.

 1. Καλλιέργεια βασιλικού από μοσχεύματα

Ένας άλλος τρόπος για την γρήγορη και εύκολη ανάπτυξη του βασιλικού είναι η φύτευση μοσχευμάτων. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να κόψετε τις κορυφές ή τους πλαϊνούς βλαστούς από ένα ενήλικο φυτό (μπορείτε ακόμη και από έναν αγορασμένο βασιλικό), να τους βλαστήσετε σε νερό για 1-2 εβδομάδες (αλλάζοντάς τον κάθε μέρα) και στη συνέχεια να τους φυτέψετε σε ένα δοχείο. Τέτοια σπορόφυτα θα δώσουν την πρώτη συγκομιδή σε 2-3 εβδομάδες, αλλά θα παραμείνουν μόνο για 3-4 μήνες..

 • Βλαστάρια μοσχεύματα βασιλικού
 • Βλαστάρια μοσχεύματα βασιλικού Βλαστάρια μοσχεύματα βασιλικού