Om jag visste detta innan! 8 knep för förvaring och strykning av sängkläder och filtar

Hur viker man de elastiska arken snyggt? Hur lätt är det att stoppa in ett täcke i ett påslakan? Hur man viker en skrymmande filt kompakt? Hur förvarar man sängkläder så att kuddfodral aldrig går förlorade och innehållet i garderoben ser vackert ut? I en artikel har vi samlat de bästa knepen för förvaring av sängkläder, samt användbara tips för strykning..

Knep 1. Vik filten till ett kuvert

Låt oss börja med det mest imponerande livshacket – att fälla filtar i kuvert. Denna metod låter dig förvara dem kompakt, snyggt och så att de inte faller isär. De säger att ett trick med ett kuvertfilt alltid gör ett outplånligt intryck på hushållet..

Knep 2. Förvara sängkläder i örngott

Det är enkelt: lägg en uppsättning linne i en hög, lägg högen i ett örngott och vik sedan bara den fria delen av örngott och lägg den resulterande bunten i garderoben, kant först. Så du kommer aldrig att förlora någonting, det blir lättare att hitta och ta ut den nödvändiga uppsättningen, medan inuti skåpet kommer att se väldigt snyggt ut.

i örngott

Trick 3. Vik stretcharken till ett kuvert eller en rulle

Sträckplåtar är både bekväma och mycket irriterande. De är trots allt så svåra att vika vackert och kompakt. Det finns dock flera enkla sätt att göra detta. Här är den vanligaste kvadratmetoden:

 • Sprid ut arket;
 • Vänd de två hörnen ut och stick in händerna i dem som i vantar. Låt oss konventionellt kalla dessa hörn A och B, och de återstående motsatta hörnen – C och D;
 • Vik arket på mitten utan att dra händerna ur hörnen A och B och lägg dem inuti hörnen C och D. Du får nästan en kvadrat;
 • Vänd ut ett hörn av den resulterande rutan och lägg tillbaka det i motsatt hörn. När du plattar ut det vikta arket ser du att du har en rektangel med en L-formad fåll. Det är bättre att göra allt detta med en baldakin. Förresten, i detta skede är det mycket bekvämt att stryka arket;
 • Vik den resulterande rektangeln på längden två eller tre gånger;
 • Vik den resulterande smala rektangeln som vanligt flera gånger för att passa storleken på din hylla eller till en rulle. Om du viker ena änden av rektangeln i den andra får du ett kuvert.

För andra praktiska sätt att vika ett ark med ett elastiskt band, se den här videon..

Knep 4. Vi lagrar linne enligt Marie Kondos metod

I denna metod viks tvätten i rektanglar och förvaras vertikalt för att skapa ett slags arkivskåp. På så sätt kommer ordern på hyllan aldrig att störas, även om du plötsligt behöver dra ut ett örngott från mitten av bunten (närmare bestämt en rad). Dessutom kommer vertikal förvaring att spara utrymme i din garderob..

marie lägenhet

Den andra principen för Mari Kondo -metoden är att gruppera sängkläder i kategorier. Om du till exempel har mycket av samma linne (säg standardvitt), kan du lagra örngott med örngott och lakan med lakan..

Du kan också använda kategorier som: vuxenlinne (för dubbelsäng), barn (för enkelsäng) och gäst. För att skilja en kategori från en annan, använd låda eller lådavdelare.

Trick 5. Sätta satserna i rullar

Detta sätt att förvara sängkläder är bra för sin snygghet och enkelhet. Men det finns också ett minus – veck på linnet, så strykade lakan och påslakan på sängen ser inte längre snygga ut.

Knep 6. Vik linen i ett kuvert (i fickan)

Slutligen presenterar vi det bästa sättet att förvara dina sängkläder – i form av ett kuvert. På så sätt kommer dina örngott och lakan att se perfekt ut i garderoben och kommer aldrig att falla isär eller skrynkla..

 1. Vik påslakanet 4 gånger;
 2. Vik arket 6 gånger för att göra en smal rektangel och placera den i mitten av påslakan;
 3. Lägg de vikta örngott i mitten av lakanet;
 4. Vi sveper kanterna på påslakan för att göra en smal rektangel;
 5. Vik nu ena kanten av rektangeln i den andra som en ficka. Voila! Kuvertet är klart.

Knep 7. Hur lätt det är att stoppa in ett täcke i ett påslakan

Fortfarande hatar att stoppa in ditt täcke i ditt påslakan? Prova sedan denna metod!

Knep 8. Förvara locket på galgen

Inte det mest kompakta sättet att förvara filtar, överkast, mattor och mattor, men fortfarande efterfrågat bland älskare av galgar.

på galgar

Några mer användbara tips

 • Behöver sängkläder strykas efter tvätt? Vårt svar är önskvärt. För det första gör detta lagring mer kompakt, för det andra kommer ytterligare värmebehandling av denna kategori av saker aldrig att skada, och för det tredje är det så enkelt trevligare för ögat.
 • Den mest praktiska principen för sortering och lagring av tvätt är efter uppsättningar.
 • Förvara sängkläderna ut och in..
 • Vill du spara 20-30 minuter och stryka dina sängkläder? Gör det sedan direkt på sängen (även om du behöver en förlängningssladd). För att undvika att förstöra din madrass, se till att den har en madrassöverdel. Och naturligtvis, efter tvätt, måste varje föremål skakas väl, räta ut och hänga försiktigt på torktumlaren – det är halva striden..
 • Förvara inte sängkläder i den ursprungliga plastfolien eller påsen. I dem täcks linnet gradvis med mögel..