Laminerat golv: 3 installationsmetoder

Att lägga laminatgolv är inte svårt, men teorin bör studeras noggrant Att lägga laminatgolv är inte svårt, men teorin bör studeras noggrant.Laminatgolv anses vara det bästa av alla typer av golv när det gäller förhållandet mellan pris och kvalitet. De främsta fördelarna med laminatgolv är att detta material har ett vackert utseende, inte kräver särskild vård, har en lång livslängd, är lätt att installera och kan läggas på absolut vilken bas som helst. Det är mycket snabbt och enkelt att lägga laminatet på golvet själv, eftersom lamellernas form och konfiguration länge har varit genomtänkt. Kombinationen av det förberedda materialet och enkelheten i skärningen gör att det kan installeras, även om rummet har en icke-standardiserad och komplex layout, behöver du bara ta hänsyn till de grundläggande reglerna.

Tips om hur man lägger laminatgolv

Läggningen av laminatet får endast göras i uppvärmda rum utan plötsliga temperaturförändringar och hög luftfuktighet. Den huvudsakliga kan vara ett plant förberedt plankgolv eller en betongbas med höjdskillnader på högst 2 mm.

Viktig! Det är strängt förbjudet att lägga laminatet ovanpå ett varmt elektriskt golv, eftersom lamellerna kommer att torka ut och deformeras.

Laminat kan läggas jämnt eller diagonalt Laminat kan läggas jämnt eller diagonalt

Ett underlag av expanderad polyeten sprids preliminärt på en förberedd idealisk plan bas, och golvbeläggningens element är redan monterade ovanpå den. Detta monteringsalternativ är lämpligt för träunderlag. På betongfoten kan laminatet bara läggas efter att ett lager av vattentätning har lagts under den skummade polyetenen. Ett speciellt membran används som tätskikt.

Innan du installerar laminatlameller måste du förbereda:

 • Primer;
 • Skummad polyeten;
 • Laminera;
 • Film eller membran;
 • Gapkilar.

Du kan köpa speciella kilar eller använda bitar av gips, små träpinnar eller laminat. Kilarna ska vara desamma – cirka 10-15 cm. När du köper ett laminat måste du köpa material med en liten marginal, eftersom även med det mest idealiska arbetet kommer några paneler säkert att avvisas i processen. Detta gäller särskilt för att skära ut lameller på platser där väggen böjer sig eller när kommunikationen går ut.

Korrekt läggning av laminatet med egna händer: steg

Laminat anses vara en kvalitetsbeläggning, eftersom det är hållbart, vackert och lätt att underhålla. Bland de främsta fördelarna kan man peka ut det faktum att monteringen av detta material är mycket enkel, och det kan göras mycket enkelt hemma på egen hand..

Att lägga laminatgolv består av flera steg, särskilt som:

 • Förberedelse av golv;
 • Lägga underlaget;
 • Monteringslaminat.

Innan du lägger laminatet ska du jämna ut basen och rengöra den från smuts. Innan du lägger laminatet ska du jämna ut basen och rengöra den från smuts.

Det viktigaste steget är en grundlig förberedelse av undergolvet. Om hällen hälls i lägenheten måste den först repareras och jämnas ut. Det är mycket lättare att utföra alla nödvändiga arbeten, när det bara finns en låda, än att utföra reparationer i en redan bostadslägenhet, eftersom en mer grundlig och grundlig förberedelse av golvets betongunderlag kan krävas.

Det finns många olika självutjämnande golvbeläggningar och utjämningsblandningar, varför utjämning av basen kan göras ganska enkelt och snabbt..

Resultatet ska bli ett perfekt plant undergolv utan spår och utsprång. Nästa steg är att lägga underlaget. Stödet av en skumbas ger ljudisolering, kompenserar golvets grovhet och fungerar också som värmare. Bärplattan läggs på en betongbotten och fixeras med tejp för att förhindra att den flyttas. Därefter bör du fortsätta med installationen av själva laminatet..

Hur man installerar laminat: verktyg

En professionell staplare kan visa och organisera hela processen med att lägga laminatgolv, varför du kan be en specialist om hjälp eller se ett exempel på montering av laminatlameller. Innan du fortsätter med installationen av laminatet måste du förbereda en viss armatur och verktyg.

I synnerhet, till exempel:

 • Elektrisk skiva utrustad med en fintandad såg;
 • Roulett;
 • Trähammare;
 • Klämma för att säkra den sista raden.

Efter att ha förberett de nödvändiga verktygen kan du fortsätta med installationen av den första raden med paneler. I detta skede måste du ansluta flera plattor till varandra och fixa dem ordentligt genom att installera distanser mellan väggarna och panelerna.

Alla nödvändiga verktyg för att lägga laminatgolv kan köpas i alla järnaffärer Alla nödvändiga verktyg för att lägga laminatgolv kan köpas i alla järnaffärer

Det är absolut nödvändigt att installera speciella distanser, eftersom laminatet under temperaturpåverkan kan expandera och utan ledigt utrymme börjar det svälla med en stöt.

Sedan kan du fortsätta med att lägga den andra och efterföljande raden. I detta skede knäpps de enskilda lamellerna i ändarna och längden. Anordningen i andra radens laminat måste utföras med hänsyn till sömmarnas avgränsning. I det här fallet bör monteringen göras från hälften av brädet eller från rester från den föregående raden. För en fast anslutning av låset behöver du en trähammare eller en klubba och en speciell förlängning för att inte skada plattornas kanter. En speciell spak och krok krävs för att snäppa i sista raden.

Fördelar med laminatgolv

Många drömmar om vackra, hållbara och slitstarka golv förkroppsligas i laminatgolv. Laminatgolv dök upp relativt nyligen, men lyckades snabbt etablera sig som ett billigt, pålitligt och ganska effektivt golvbeläggning.

Han har alla de bästa egenskaperna, särskilt som:

 • Miljövänlighet;
 • Anspråkslös vård;
 • Estetik.

Fördelarna med laminatgolv inkluderar en lång livslängd och utmärkta estetiska egenskaper. Fördelarna med laminatgolv inkluderar en lång livslängd och utmärkta estetiska egenskaper.

Det är därför laminatgolv används i stor utsträckning i bostäder och offentliga utrymmen. Sådana produkter produceras med en mängd olika mönster, men paneler som imiterar naturligt trä anses vara de mest populära. För större likhet görs det ofta med en liten lättnad och grovhet..

3 sätt att lägga ditt laminatgolv ordentligt

Innan du fortsätter med installationen av laminatpaneler måste du bestämma vilka metoder för att lägga detta material och välja det som är mest lämpligt för dig själv. Korrekt läggning av laminatet beror till stor del på egenskaperna hos rummet där golvet ska utföras..

Viktig! För att lägga laminatet ordentligt måste du ta hänsyn till fönstrenas placering, belysningsriktningen, dörrens läge, rummets storlek och yta..

För att göra beläggningen estetiskt tilltalande är det nödvändigt att inte bara ta hänsyn till laminatets typer, utan också rumets layout och dess tekniska egenskaper. De viktigaste typerna av laminatläggning kan ses genom att titta på bilder och prover, detta gör att du kan bestämma den mest lämpliga monteringsmetoden.

Det finns olika metoder för att lägga laminatgolv, till exempel:

 • Klassisk teknik, längs lokalerna;
 • Över eller vinkelrätt mot belysning;
 • Diagonalt.

Det rekommenderas att lägga ett underlag under laminatet. Det rekommenderas att lägga ett underlag under laminatet.

Däckmonteringstekniken för laminatgolv låter dig avsevärt spara på materialet som används genom att använda den maximala mängden tillbehör. Tack vare korrekt belyst belysning kan du delvis dölja klyftan mellan dukarna, detta skapar en analog av en solid duk.

Den flytande metoden kännetecknas av det faktum att installationen av laminatpaneler utförs på ett förskjutet sätt, varför en stor materialförbrukning krävs, och denna metod är inte heller lämplig för att ordna golv i mycket små rum, eftersom sådana ett arrangemang av lameller begränsar rummet ytterligare.

Läggning av laminat: regler

Placering av golv kan göras mycket snabbt om du använder laminatgolv. För att utföra arbetet behöver du inte ha betydande erfarenhet, men du måste ta hänsyn till grundprincipen för att utföra, i synnerhet måste du strikt följa installationsproceduren.

Nämligen:

 • Förbered material och verktyg;
 • Optimera temperatur och luftfuktighet;
 • Montera alla nödvändiga element, med hänsyn till huvudnyanserna.

Innan du installerar laminatet måste du slipa betongbasen med cementbruk. Läggningen måste utföras med en förskjutning av varje efterföljande rad och göra ett litet inslag från väggen, eftersom du måste lämna utrymme för montering av sockeln.

Välj ett laminat baserat på rummets storlek och dess syfte. Välj ett laminat baserat på rummets storlek och dess syfte.

Den stora fördelen med sådant material är att omläggningen av laminatet utförs mycket snabbt och enkelt, det räcker bara med att ta bort de skadade lamellerna och ersätta dem med nya..

När allt material är förberett måste du lägga dem i rummet där installationen kommer att utföras och lämna dem i 2 dagar. Detta är nödvändigt för att matcha materialets temperaturregim och luftfuktighet..

Standardlaminatbredd

Lamineringsremsor har en viss storlek, i synnerhet kan de inte bara vara rektangulära utan också fyrkantiga. När du väljer ett material måste du vara uppmärksam på dess tjocklek, eftersom ju större det är, desto mer hållbar blir produkten. Laminat anses vara en mycket bra och praktisk lösning för att ordna golv..

När du väljer golvbeläggning är det viktigt att överväga kriterier som:

 • Tjocklek;
 • Bredd;
 • Längd;
 • Vikten.

Du kan ta reda på bredden på en specifik laminatmodell från en säljassistent. Du kan ta reda på bredden på en specifik laminatmodell från en säljassistent.

I bredd är laminatremsorna huvudsakligen 200 mm, men det finns också smala modeller, vars bredd bara är 90 mm. Det finns ränder av ett bredare laminat, vars storlek är 350 mm, som imiterar keramik eller sten. Längden på laminatet kan också vara väldigt olika, allt beror på samling och tillverkare. I grund och botten används remsor med en längd på 1300 mm, men andra alternativ finns..

För att korrekt lägga laminatgolvet är det viktigt att observera nyanser av att utföra sådant arbete..

Bara i detta fall kommer beläggningen att se väldigt vacker ut och hålla länge. Om det finns betydande oegentligheter är det inledningsvis nödvändigt att jämna golvet under laminatet genom att bilda ett underlag eller ett system med självutjämnande golv. Tekniken för att lägga laminatet är extremt enkel, varför du enkelt kan göra allt arbete som krävs med dina egna händer..

Vilka material och verktyg behövs för att lägga laminat

I vissa fall kan det krävas ytterligare installation av ljudisolering, vattentätning och isolering för installationsarbete. När du köper ett laminat som kräver användning av lim måste du dessutom köpa speciella lim. Att lägga laminatet tar inte lång tid och kan göras själv.

Innan du fortsätter med installationen av laminatet rekommenderas att du gör dig bekant med rekommendationer från specialister Innan du fortsätter med installationen av laminatet rekommenderas att du gör dig bekant med rekommendationer från specialister

För att utföra allt nödvändigt arbete är det emellertid absolut nödvändigt att förbereda vissa material och verktyg, särskilt, såsom:

 • Nylontråd och små spikar för märkning;
 • Hammare;
 • Bågfil;
 • Andenivå;
 • Penna och linjal;
 • Små kilar;
 • Ljudisolerande underlag;
 • Vattentätande material;
 • Monteringslim;
 • Laminerade lameller;
 • Plint;
 • Vinklar för anslutning av golvlister.

Material som krävs för installation av laminatet kan hämtas på CFM, där du också kan köpa många andra saker. Arbetet måste utföras mycket noggrant för att inte skada materialet och sig själv, så att medicinen inte krävs för behandling.

DIY laminatinstallation (video)

De främsta fördelarna med laminatgolv gör dem till en av de mest eftertraktade beläggningarna. Samtidigt är det möjligt att imitera dyra typer av efterbehandlingsmaterial, särskilt parkett, marmor. Korrekt installation av laminerade lameller är nyckeln till deras långa livslängd..

Design och metoder för att lägga laminat (foto i interiören)