Hur man korrekt lägger kakel i köket: detaljerade instruktioner för att lägga själv

Du kan göra ett vackert förkläde i köket med dina egna händer Du kan göra ett vackert förkläde i köket med egna händer Du bestämde dig för att lägga en ny kakel i köket, men du har ingen aning om var du ska börja denna process och hur du gör det? Nedan får du all nödvändig information som hjälper dig att lägga plattorna i köket med egna händer och observera all teknik.

De viktigaste typerna av kakel

Idag presenteras plattor på byggmarknaden i en mängd olika stilar:

 • klassisk;
 • Land;
 • minimalism och många andra.

Det är viktigt att välja inte bara ett estetiskt material, utan också att välja ett som skulle ha utmärkta tekniska egenskaper..

Det klassiska utseendet på plattorna smälter harmoniskt in i vilken inredning som helst Det klassiska utseendet på plattorna smälter harmoniskt in i vilken inredning som helst Plattor i lantlig stil väljs inte bara för lantliga kök Plattor i lantlig stil väljs inte bara för lantliga kök Backsplashens höjd måste uppfylla vissa standarder Backsplashens höjd måste uppfylla vissa standarder

Kaklet skiljer sig genom att det har en porös struktur. Dess topp är täckt med glasyr. Det fungerar inte för golvet, men du kan fästa det på väggarna.

De keramiska plattorna är också glasade. Den största nackdelen är lågt motstånd mot mekaniska skador.

Det mest hållbara är porslinspannor. Porslin stengods på köksgolvet är mest lämpligt, eftersom detta material är mycket slitstarkt. Den största nackdelen är att det finns väldigt få färgnyanser..

Porslin stengodsplattor är av högsta kvalitet, praktiskt och hållbart alternativ för ett kök backsplash Porslin stengodsplattor är av högsta kvalitet, praktiskt och hållbart alternativ för ett kök backsplash

Ytförberedelse för läggning, verktyg och material

För att lägga kakel med egna händer i köket enligt alla regler, du kommer behöva:

 • bricka;
 • plåster;
 • naglar;
 • gummispatel;
 • byggnivå;
 • metallspatlar;
 • djupfylld primer;
 • kors och hörn av plast;
 • pulver för kakel;
 • speciell maskin för skärning av kakel;
 • roulett;
 • aluminiumregler;
 • Bulgariska;
 • gipsprofil;
 • linjal av metall;
 • speciellt lim.

När du väljer kors för sömmar måste du fokusera på plattans struktur När du väljer kors för sömmar måste du fokusera på plattans struktur

Låt oss börja välja en mängd olika material. Det finns många typer av primers, men var och en av dem skiljer sig praktiskt taget inte från varandra. Det måste komma ihåg att du inte kan hälla tillbaka primern i behållaren om du har hällt den därifrån. Förutom att det är oanvändbart kommer det att utstråla en äcklig lukt..

Limet på marknaden finns också i enorma varianter. Vissa rekommenderar att du bara använder utländska formuleringar, andra – inhemska. Experter håller för det mesta med om att inhemska inte är sämre än utländska. Den största fördelen är det lägre priset, eftersom det inte finns någon överbetalning av extra pengar för varumärket.

Framställning av material och kakelplattor (video)

Gör-det-själv köksväggsinställning

Detta arbete utförs i flera steg. Förutom, det finns flera alternativ för dess genomförande:

 • om väggarna i köket är spruckna eller ojämna, är de täckta med gipsskivor och vända mot keramiska plattor;
 • när väggarna är täckta med färg måste du ta bort den och putsa väggarna;
 • om väggarna är jämna, måste du initialt putsa dem lite med dina egna händer.

Arbetet börjar med att fyllmedlet fyller alla oegentligheter och sprickor. Alla utskjutande delar tas också bort. Djupa sprickor och gropar måste täckas med cementbruk. Applicera sedan gipset och vänta tills det är helt torrt..

Använd regeln för att anpassa väggar som har stora ojämnheter eller förskjutningar Använd regeln för att anpassa väggar som har stora oegentligheter eller förskjutningar En bred murslev krävs för att applicera ytskikt av kitt på väggarna En bred murslev krävs för att applicera ytskikt av kitt på väggarna

Nu måste du applicera en djup penetrationsprimer med dina egna händer. Du måste också vänta tills det torkar helt. Efter det kan du börja lägga plattorna..

Hur man lägger kakel: hemligheter

Varje hantverkare har sitt eget sätt att sätta plattorna på bästa sätt. Till exempel, om väggen är täckt med färg, kan du inte rengöra den till slutet, utan bara göra hack på den.

Vissa experter rekommenderar att blötlägga plattorna i vatten i flera timmar, men forskare säger att det inte finns något behov av detta, eftersom alla moderna lösningar passar bra även utan blötläggning..

Hemligheter med att lägga kakel (video)

Grundläggande kakelläggningsarbete

Ursprungligen köps keramiska plattor på byggmarknaden. För att ta reda på hur mycket av det som krävs, måste du mäta ytan på kökets väggar och lägga till cirka 20%, vilket går till att trimma keramiken. Bakom skåpen kan du lägga exakt dessa materialrester, där blir de helt enkelt osynliga.

Det finns tre sätt, hur man gör det själv lägg ut brickorna korrekt:

 1. lägg plattorna diagonalt. Du kommer att behöva skära många brickor, så du behöver samma mängd material.
 2. Installera kakel vid sömmarna. Denna metod är den vanligaste och enklaste..
 3. Bandage. De övre raderna förskjuts i förhållande till de nedre med hälften av kakelns storlek.

När metoden har hittats kan du börja lägga kakel. Det är bäst att lägga en rad kakel längs väggarna i köket, för att inte misstas med måtten. Först måste du lägga keramiken bredvid fönster och dörrar..

För att förklädet ska vara jämnt används en metallprofil som fästs på väggen i enlighet med den horisontella nivån För att förklädet ska vara jämnt används en metallprofil som fästs på väggen i enlighet med den horisontella nivån Att lägga kakel på köksväggar är inte en så mödosam process om allt var förberett korrekt och i förväg. Att lägga kakel på köksväggar är inte en så mödosam process om allt var förberett korrekt och i förväg.

Ytterligare arbete kommer att bli kör enligt följande:

 1. En horisontell linje dras på höjden av köksbordet;
 2. Gipsets metallprofil fixeras med spikar på väggen på den nivå där linjen drogs. Du måste lämna cirka 4 centimeter i reserv och kontrollera med nivån om stylingen är korrekt utförd.
 3. Den vertikala linjen dras på samma sätt. Kaklet måste fästas på väggens överkant, fästa en lodlinje på det och markera platserna där fullvärdiga plattor av material kommer att installeras. Mät också var brickorna måste klippas.
 4. Med ett verktyg som en kakelskärare är kakel mycket lättare att skära. Om den inte är tillgänglig kan du använda en glasskärare. Du kan sedan bryta keramiken på hörnet av pallen eller bordet. Eftersom det finns en chans att skära dig mot vassa hörn måste detta göras extremt noggrant..
 5. Det är viktigt att välja rätt spatel. Dess bredd beror direkt på plattornas dimensioner. För att förhindra att limmet blir kvar på spateln måste du ständigt sänka detta verktyg till en hink med vatten.
 6. På ett av hörnen på brickan kan du hitta en bild av en speciell pil. Därför måste brickorna läggas ut på ett sådant sätt att denna pil är placerad på en sida av varje kakel. Efter det görs ett märke från slutet med en penna. På detta sätt markeras toppen och botten av brickan..
 7. Nu måste du knåda limmassan. Detta kan göras genom att följa instruktionerna på förpackningen. Blandningen ska vara smidig och mjuk. Denna operation kan kräva en elektrisk mixer eller en skruvmejselborr. Därefter kan limet appliceras med egna händer på väggen med en spatel. Du kan använda aluminiumregler för att se till att lagret är jämnt..
 8. Ta nu en platt murslev och applicera lim på baksidan av plattan. Spateln hålls i händerna endast vinkelrätt.
 9. Kaklet appliceras på väggen och pressas jämnt. Med hjälp av en byggnivå måste du kontrollera om allt är gjort exakt.
 10. Bredvid de första keramiska plattorna läggs den andra. Läggplanet kontrolleras av aluminiumregeln. På samma sätt kan du sätta resten av plattorna i slutet av väggen..
 11. Limet stelnar inom 10 minuter. Denna tid bör räcka för att brickan kan justeras om det behövs..
 12. Med hjälp av en plastkvadrat görs sluttningar och hörn på väggarna.
 13. Efter att alla brickor har lagts bör limmet torka helt.

Detaljerad kakelläggningsprocess (video)

Praktiska tips från designern

Keramiska plattor är först och främst ett estetiskt element i köksdesign. Det måste väljas på ett sådant sätt att det organiskt kompletterar köket..

Vanliga plattor är mer lämpliga om en utsökt köksuppsättning är installerad i rummet. Med vanliga möbler är det bäst att göra det motsatta, det vill säga lägga ut kakel i olika färger..

Efterbehandlingsalternativ för ett köksförkläde (video)

Slutsats

Kaklet ger köket ljushet, harmoni och kompletterar organiskt dess interiör. Kakelläggningsmetoder beror på köksstorlek och möbeltyper. Det är nödvändigt att tänka över alla de små sakerna för att senare kunna njuta av komforten i detta rum. Och hur man lägger kakel med egna händer har du redan lärt dig av den här artikeln..

Exempel på utformningen av ett förkläde i köket (foto)