Korkgolv – 99% perfekt golv för köket

Korkgolv i köket är en av de mest lönsamma lösningarna när det gäller förhållandet mellan pris och kvalitet, men förmodligen på grund av bristande konsumentmedvetenhet är de inte populära. I denna artikel kommer vi att prata om fördelarna och nackdelarna med materialet, samt hur man väljer ett golv med 11 tips och 20 foton av korkgolv i interiören..

Fördelar och nackdelar

Korkgolv har följande fördelar:

 • De är väldigt trevliga att gå barfota. Dessutom, med sin flercelliga struktur, dämpar korkgolv varje steg. Så för dem som har problem med leder, ryggrad och muskuloskeletala systemet är det bättre att inte hitta täckning;
 • De tillåter inte att dina rätter går sönder vid ett fall – igen på grund av deras mjukhet och fjädrighet;
 • Korken hjälper till att hålla värmen och förblir varm, även om rummet är svalt;
 • Glid inte (detta beror dock till stor del på den skyddande beläggningen);
 • Korken är lätt att rengöra, absorberar inte fett, samt färgar flytande produkter som betorjuice eller rött vin. Dessutom drar det inte till sig damm eftersom det inte ackumulerar statisk elektricitet;
 • Vattentät och inte utsatt för förfall, eftersom korken innehåller lignin, seberin och ceroider. Det betyder att golvet inte försämras eller blir mögligt vid exempelvis ett rörbrott. Men, strikt taget, bara ett limmat korkgolv tål allvarliga “översvämningar”;
 • Inte utsatt för förbränning. Korken kan bara förkolas;
 • De har en lång livslängd. Ett bra korkgolv kommer att tjäna dig i minst 20 år i utmärkt skick;
 • Tack vare luftcellerna i korken har beläggningen ett volymetriskt minne. Det betyder att varken köksmöbler eller tunga föremål som fallit kommer att lämna bucklor på den. Mer exakt kommer de att lämna, men med tiden kommer formen att återställas;
 • De dämpar både luft- och chockljud, både inne i rummet och utanför;
 • Priset för korkgolv är från 1500 rubel / kvm. m – det här är nästan 2 gånger billigare än parkett eller massiva brädor, trots att kork på många sätt är bättre än trä när det gäller driftsegenskaper.

Korkgolv i det inre av köket

Tyvärr har detta unika material också sina nackdelar:

 • Även om korken är vattentät kan den svälla efter långvarig exponering för fukt. Särskilt mottagliga för detta är de sammankopplade korkgolven vid formarna. Vatten är inte fruktansvärt för ett limmat golv, men på grund av de 3 skyddande lackskikten kan golvet bli lika halt som ett laminat eller polerat massivt trä;
 • Korken är rädd för vassa föremål. Endast subtila repor får dock finnas kvar på det lackerade golvet från ett barns, en katt eller fallande knivar, som kan återställas;
 • Kostnaden för kork är högre än laminat, kakel eller linoleum;
 • Det självhäftande golvet, som är mest lämpligt för köket, kräver en perfekt platt bas och professionell, inte självinstallation, vilket påverkar det totala priset..

11 tips för att välja

Tips 1. Ett självhäftande golv är bättre för ett kök där ägarna ofta lagar mat och umgås där.

Limgolvet är bra eftersom det kan läggas så tätt som möjligt – det finns inga skarvar varken mellan munstyckena eller nära väggarna. Tack vare detta kommer det inte att skadas även på grund av den stora volymen vatten och kommer inte att låta det “översvämma” grannarna underifrån..

Materialets egenskaper – brickorna på den självhäftande beläggningen är tvåskiktade: det nedre lagret består av pressad kork och det dekorativa skiktet är av korkfaner. Efter installationen behandlas beläggningen med vax, olja eller lack. Plattorna finns i olika format, men eftersom deras storlekar är multiplar av varandra kan du leka med murverkets design – lägg golvet i ett fiskbensmönster, i ett förskjutet mönster, i ett rutmönster och till och med i en sicksack mönster som på bilden nedan.

Korkgolv i det inre av köket

Nackdelar: i motsats till ett slottlimgolv kräver det en idealisk bas och högkvalitativ professionell installation. Det kan inte heller återanvändas efter demontering..

Tips: Korklimgolvet i köket ska täckas med 3-4 lager lack..

Tips 2. Om du bor i en hyrd lägenhet, inte lagar mat särskilt ofta och inte vill noggrant jämna ut basen, då är det mer lönsamt att köpa ett slottgolv

Slottgolv

Castle (“flytande”) golv är mer lämpade för efterbehandling av lite använda kök och matsalar, eftersom de tål spillda vätskor, men bara upp till 24 timmar. Men de försämrade plattorna måste bytas ut, och viktigast av allt är att beläggningen är mycket snabb och lätt att montera självständigt. Du behöver inte ens applicera lack på den, oftast säljs den redan förbehandlad. Dessutom kan “flytande” golv på grund av användningen av ett underlag (vid läggning) och en bas av MDF läggas på basen med skillnader på upp till 2-3 mm med 2 m, vilket också sparar dig tid, ansträngning och pengar. Ett annat plus – låspluggen kan på ett tillförlitligt sätt efterlikna ett golv eller parkettbräda.

Materialets egenskaper: formarna på det “flytande” golvet består av en MDF-bas, ett centrum av pressad kork och ett dekorativt lager korkfaner (2-3 mm). När det gäller format, storlek, installationsmetod (enligt “thorn-groove” -principen), och ibland i utseende, liknar korkremsor ett laminat.

Nackdelar: som redan nämnts har sammankopplade korkbeläggningar en svag punkt – sömmarna. Om vatten tränger in i lederna sväller plankornas ändar och korken kan lossna något från MDF -brädan. En annan nackdel är att priset på förreglingsgolv är något högre än för limgolv; dessutom kräver de köp av ett speciellt underlag..

Tips: För att ditt köksgolv ska se bäst ut längre väljer du ett material med fuktbeständiga ändar och förseglar alla fogar med ett vattenavvisande tätningsmedel..

Tips 3. Ju tjockare material, desto bättre

 • Kökslimkork ska vara 6 mm tjock, inte 4 mm tjock.
 • Slottets golv är 10-12 mm tjockt. Allt annat är tjockare material mer tillförlitligt..

Tips 4. Om du vill köpa ett ljust golv, föredra alternativ med fasade

Vita, beige, ljusgrå beläggningar gör sömmarna och eventuella stylingsfel mer märkbara. Detta kan undvikas genom att välja ett golv med fasningar (fasningar i kanterna)..

Tips 5. Vill du att ditt golv alltid ska se rent ut? Välj ett material med ett distinkt korkfanermönster och textur

Inte för ljusa (beige, grå, bruna, mörkbruna) tonade beläggningar med en karakteristisk “kork” -struktur verkar alltid rena. Små smulor, vattendroppar, fläckar och andra hushållsföroreningar kan bara ses på dem om du tittar noga.

Korkgolv i det inre av köket

Tips 6. Tonad kork behåller sin ursprungliga färg längre än omålad kork

Om köket vetter mot solsidan, bör du föredra det tonade materialet, eftersom korken i en naturlig färg, helt enkelt lackerad med tiden, kommer att “brinna ut” från ultraviolett strålning.

Tips 7. Köp kork från en sats

På grund av produktspecifikationerna skiljer sig korkgolv från olika satser något i ton och storlek, vilket bara märks under installationsprocessen. Av samma anledning rekommenderar vi dig att spela säkert och köpa brickor med marginal, särskilt om du köper ett låsstopp..

Tips 8. Undvik lösningsmedelsbaserade lim

Om du bestämmer dig för att lägga ett självhäftande golv, var särskilt uppmärksam på valet av lim. Vattenbaserat lim är det bästa valet, men lösningsmedelsbaserade formuleringar kan permanent mätta dina golv med en obehaglig kemisk lukt. Låt dig inte skrämmas av det höga priset på vattenbaserade lim, eftersom de har 2 gånger mer ekonomisk förbrukning.

Tips 9. Var särskilt uppmärksam på inköp av lack

 • Elastiskt lack, som lim, är bättre att välja vattenbaserat;
 • Tänk på att beläggningar behandlade med lack med keramiska flisar, även om de ökar slitstyrkan på golv, inte längre är så trevliga att gå på dem, och barn kan helt radera huden på dem. Och de kan också … slita ut hushållsstrumpor snabbare;
 • Efter lackering av korken, vänta minst en vecka innan du använder den – gå inte på den med skor eller lägg på möbler på den.

Tips 10. Om du vill köpa en korklist, lägg företräde till fabrikslackerade golvlister

När det gäller tid, pengar och arbetskostnader är det mer lönsamt att köpa redan lackerade golvlister, eftersom obearbetade golvlister, även om de är billigare, fortfarande måste lackeras två gånger.

Tips 11. Använd specialvårdsprodukter för att förlänga beläggningens livslängd

 • Envis smuts som är oundviklig i köket bör avlägsnas med en speciell mild korkgolvrengörare som Euku-clean.
 • Applicera specialvax- och paraffinvårdsprodukter på golvet vartannat år. De kommer att återställa korkens skönhet och öka dess antistatiska egenskaper..
 • Förnya lackskiktet var 5-10: e år.

Foto av korkgolv i det inre av köket

Och slutligen presenterar vi för dig ett urval av foton av korkgolv i köksinredning i klassiska och moderna stilar. Låt oss börja med klassikerna.

Korkgolv i det inre av köket i klassisk stil

Korkgolv i det inre av köket i lantlig stil

Korkgolv i det inre av köket i lantlig stil

Korkgolv i det inre av köket i lantlig stil

Korkgolv i det inre av köket i lantlig stil

Korkgolv i det inre av köket i lantlig stil

Och här är fotoexempel på användning av kork i inredningen i moderna kök.

Korkgolv i det inre av ett modernt kök

Korkgolv i det inre av ett modernt kök

Korkgolv i det inre av ett modernt kök

Korkgolv i det inre av ett modernt kök

Korkgolv i det inre av ett modernt kök