Totul despre backsplash-ul mozaicului și multe altele

Un șorț mozaic este o alternativă non-banală și, în același timp, testată în timp față de șorțurile din plăci ceramice de format mare, gresie porțelanată, piatră sau sticlă. Și, deși plăcile de mozaic sunt realizate din aceleași materiale (și nu numai), proprietățile și aspectul unui astfel de șorț au propriile lor caracteristici. Să aflăm cum să planificăm proiectarea viitorului panou, să ne pregătim pentru a merge la magazin, să calculăm consumul de materiale, să alegem lipici și mortar și, de asemenea, cum să așezăm mozaicul cu propriile mâini..

Pasul 1. Alegeți dimensiunea și formatul

Deci, vă gândiți să decorați zona de lucru cu plăci de mozaic. Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi să măsurați șorțul și să calculați consumul de material în funcție de dimensiunea plăcii..

 • Mozaicurile moderne, de regulă, nu se vând în formă liberă, ci sub formă de semifabricate, adică matrice în dimensiune: 24 × 24 cm, 28 × 28 cm, 30 × 30 cm, 31,5 × 31,5 cm, 32 × 32 cm etc. De obicei pentru o suprafață totală de 1 mp. trebuie să cumpărați 9 matrice.
 • Un mozaic este alcătuit din bucăți mici numite așchii. Mărimea chipsurilor variază de la 1×1 cm la 5 × 5 cm și, uneori, până la 10 × 10 cm. Pentru a face față unui șorț de bucătărie, cel mai adesea se folosește un mozaic cu dale în format 2 × 2 cm-5 × 5 cm. Mai jos în glisorul foto puteți vedea formate de cipuri 1 × 1, 2 × 2, 5,5 cm.
 • Șorț mozaic de format mic Șorț mozaic de format mic
 • Șorț mozaic 2x2Șorț mozaic 2×2
 • Șorț mozaic 5x5 Șorț mozaic 5×5
 • Cea mai comună formă de plăci este pătrată. Este convenabil pentru așezarea mozaicurilor, calcularea consumului de material și se potrivește în orice interior.
 • Mozaic pătrat
 • Mozaic pătrat
 • Mozaic pătrat
 • Mozaic pătrat
 • Mozaic pătrat
 • Mozaic pătrat
 • Cipurile dreptunghiulare sunt, de asemenea, populare. Dar cercurile, triunghiurile, romburile, hexagonele și alte forme sunt mai puțin frecvente. În următoarea selecție de fotografii puteți vedea șorțuri de mozaic cu jetoane de diferite dimensiuni și forme.
 • Mozaic din dreptunghiuri
 • Mozaic de hexagoane și plăci rotunde

Câteva informații mai utile

Piesele de mozaic pot fi fixate în trei moduri:

 1. Conectate între ele prin punți polimerice;
 2. Legat de o plasă poliuretanică (plasă este situată pe partea din spate a matricei);
 3. Fixat pe o bază de hârtie (hârtia este lipită pe partea din față a compoziției și se îndepărtează numai înainte de chituire).

Cea mai proastă opțiune este prima, deoarece buiandrugurile se rup ușor în timpul procesului de așezare a mozaicului. Cea mai convenabilă și mai fiabilă opțiune este un mozaic de plasă care nu se rupe, astfel încât este mai ușor să-l lipiți. În plus, ochiurile în acest caz îndeplinesc funcția de armare.

Pasul 2. Alegerea unui design frumos și a unui material bun

Acum puteți începe să planificați proiectarea șorțului, care poate fi împărțit condiționat în grupuri:

 1. Monocolor – când mozaicul de pe grilă este așezat în module de aceeași culoare și formă. În fotografia de mai jos, exemple de șorț pentru bucătărie dintr-un mozaic de aceeași culoare din interior.
 • Șorț mozaic monocrom
 • Șorț mozaic monocrom

Șorț de bucătărie din mozaic albastru

Șorț de bucătărie cu mozaic violet

 1. Mix – când o țiglă mozaic pentru o bucătărie constă în nuanțe diferite de aceeași culoare, toate modulele au același format. Cu cât mai multe culori și nuanțe sunt tastate în mix, cu atât prețul șorțului va fi mai mare..
 • Mosaic Mix în interiorul bucătăriei
 • Mosaic Mix în interiorul bucătăriei
 1. Stretch („gradient”) – diferă prin faptul că grila „stretch” nu este pătrată, ci dreptunghiulară (1: 5), iar mozaicul este așezat conform principiului unui gradient – de la culoare saturată la slab saturată, de exemplu, de la albastru la albastru deschis. Dar acest tip de matrice este mai des folosit pentru decorarea pereților din baie..
 2. Panou – când mozaicul din fabrică de pe grilă este aranjat sub formă de model sau desen.

Panou mozaic pe un șorț de bucătărie

Designul unui șorț de bucătărie mozaic și performanța acestuia depind, de asemenea, de materialele din care este compusă compoziția..

Mozaic ceramic

Mozaicul ceramic este compus din plăci ceramice turnate, prin urmare, nu diferă de ceramica de format mare în ceea ce privește proprietățile – este aceeași rezistentă la uzură, căldură și umiditate, variabilă în design și durabilă. Dar mozaicul din ceramică arată mai elegant și mai colorat, creează impresia lucrării manuale, se potrivește mai bine în interior în stiluri orientale. Contra: costă aproape de două ori mai mult decât o țiglă obișnuită și necesită un consum mai mare de mortar. Ceramica pierde din mozaicul de sticlă în ceea ce privește designul și variațiile de culoare, dar câștigă în textura așchilor – compoziția ceramică poate fi mată, lucioasă, aspră, cu efect de antichitate, imitând pietricele și pietrele. Grosimea mozaicului ceramic este de două ori mai groasă decât panourile de sticlă – 8-10 mm.

Următoarele fotografii arată mozaicul alb tradițional din interiorul bucătăriei..

 • Mozaic alb în interiorul bucătăriei
 • Mozaic alb în interiorul bucătăriei

Și iată un șorț de bucătărie mozaic, completat de o margine și un decor.

 • Mozaic ceramic în interiorul bucătăriei
 • Mozaic ceramic în interiorul bucătăriei
 • Mozaic ceramic în interiorul bucătăriei
 • Mozaic ceramic în interiorul bucătăriei

Mozaic de sticlă

Mozaicul de sticlă este mai popular decât toate celelalte tipuri de plăci de mozaic pentru bucătărie, deoarece arată frumos și costă mai puțin, fiind în același timp foarte ușor de întreținut și durabil. Datorită arderii la temperatură ridicată și dimensiunii reduse a plăcilor (cel puțin 2 × 2 cm), mozaicul de sticlă este mult mai puternic decât sticla obișnuită, în ciuda aceleiași compoziții.

Mozaic de sticlă în interiorul bucătăriei

Șorț din mozaic de sticlă

În mod convențional, mozaicul de sticlă poate fi împărțit în:

 • Sticlă omogenă. Blocurile mici de sticlă pot fi lucioase și ca bomboane colorate sau mate, precum sticla tăiată de mare. De asemenea, sclipici, folie, minerale etc. pot fi adăugate cuburilor de sticlă..

Mozaic de sticlă

 • Smalt. Smaltul este un amestec copt de sticlă colorată presată cu oxizi metalici. Smalt diferă de sticlă prin rezistența foarte mare (datorită căreia poate fi așezat chiar și pe podea), precum și prin culoarea sa bogată, efectul strălucirii interne și al nebuniei omului, deoarece fiecare placă de sticlă smalt diferă ușor de unul la altul la umbră. Smaltul poate fi foarte diferit în funcție de aditivi și acoperiri. De exemplu, poate imita sideful.

Smalt de diferite tipuri

 • Mozaic smalt în interiorul bucătăriei
 • Mozaic smalt în interiorul bucătăriei
 • Sticlă cu adaos de minerale. Pentru a obține plăci de mozaic care arată ca pietre prețioase, topitura de sticlă este amestecată cu mineralele aventurină sau iridiu. Mozaicul se dovedește a fi scump, dar foarte frumos – cu o suprafață sclipitoare sau irizată.

Mozaic smalt

Mozaic aventurinic

Cum să alegeți un mortar de mozaic de sticlă?

Mozaicul de sticlă este deosebit de solicitant în selectarea lipiciului și a mortarului, deoarece compozițiile selectate necorespunzător pot strica aspectul unui șorț cu plăci transparente, translucide și mate..

 • Cel mai bun mortar de mozaic de sticlă este o rășină epoxidică gri deschis, iar cel mai bun lipici este alb..
 • Deoarece sticla, spre deosebire de ceramică, nu are pori, aderența sa la suprafață este mai puțin puternică, prin urmare, pentru așezarea mozaicurilor de sticlă, se utilizează adezivi speciali și chituiri cu rate de adeziune crescute de la 20 la 28 kg pe cm pătrați..

Mozaic de piatră

Pentru fabricarea sa se utilizează o varietate de pietre și minerale: de la marmură la onix. Piatra este foarte durabilă și practic eternă, fiecare piatră naturală este unică și unică, dar este totuși un material poros, prin urmare, pentru a-și păstra frumusețea mai mult timp, ar trebui tratată cu o compoziție de protecție specială care umple porii și facilitează îngrijirea șorțului.

 • Este mai bine să refuzați să cumpărați un șorț făcut din roci moi și poroase, deoarece absorb substanțele contaminante colorante, cum ar fi vinul roșu sau sucul de sfeclă roșie;
 • Grosimea mozaicului de piatră este de 8-10 mm;
 • Mozaicul de piatră aparține categoriei materialelor de elită și scumpe – cu față la 1 mp m va costa de la 7000 de ruble.

Mozaic de piatră

Așchiile pot fi lustruite, aspre, au un model în relief sau sculptat, iar plăcile de piatră pot fi combinate pe aceeași bază cu sticlă, smalt sau ceramică. Apropo, au întotdeauna o bază de plasă..

Mozaic de piatră - marmură, onix, cu decor

Fotografia de mai jos prezintă un șorț mozaic cu pietre și așchii de sticlă.

Plăci de mozaic din gresie porțelanată

 • Mozaic de piatră și sticlă în interiorul bucătăriei
 • Mozaic de piatră și sticlă în interiorul bucătăriei
 • Mozaic de piatră și sticlă în interiorul bucătăriei
 • Mozaic de piatră și sticlă în interiorul bucătăriei
 • Mozaic de piatră și sticlă în interiorul bucătăriei

Gresia porțelanată este o alternativă excelentă la ceramică și piatră, deoarece este la fel de durabilă ca piatra, dar mai puțin poroasă și mai accesibilă. Granitul ceramic are o rezistență superioară, dar pierde din cauza variabilității de proiectare – are o suprafață mai puțin lucioasă și, de regulă, o paletă de culori neutre – de la bej la maro închis. În plus, mozaicurile din gresie porțelanată sunt tăiate mai degrabă decât turnate în forme, cum ar fi plăcile ceramice..

Mozaic din gresie porțelanată în interiorul bucătăriei

Mozaic din gresie porțelanată

Mozaic sidefat

Nacarul este unul dintre cele mai frumoase materiale de finisare cu proprietăți unice: prin reflectarea și estomparea luminii direcționale, o face difuză și moale, în același timp strălucind cu nuanțe irizate. Dacă mozaicul din sidef este realizat din sidef natural, atunci va costa mult, dar puteți alege un mozaic de sticlă sau smalt cu un strat de sidef.

 • Șorț și perete din sidef din interiorul bucătăriei
 • Șorț și perete din sidef din interiorul bucătăriei
 • Șorț și perete din sidef din interiorul bucătăriei
 • Șorț și perete din sidef din interiorul bucătăriei

Mozaic metalic

Plăcile mozaic metalice sunt realizate din ceramică, cauciuc sau plastic, care sunt acoperite cu un strat de oțel inoxidabil, alamă sau bronz, rezultând așchii de nuanțe de oțel sau auriu. Un șorț din metal mozaic va fi practic și fiabil, și totuși – învelișul decorativ metalic este supus abraziunii.

Mozaic metalic

Mozaic oglindă

Mozaicul oglinzii este format din bucăți de oglinzi și are o grosime de 5 mm. Este destul de durabil, dar necesită o întreținere puțin mai frecventă. Așchii în oglindă pot fi colorate și sunt cel mai frecvent disponibile în forme dreptunghiulare sau pătrate. Fotografia de mai jos prezintă interiorul bucătăriilor cu un mozaic oglindă pe șorț..

Oglinda mozaic în șorțul de bucătărie

Șorț mozaic oglindă în interiorul bucătăriei

Câteva informații mai utile

 • Cele mai populare opțiuni sunt mozaicul de sticlă și, desigur, ceramica. În aceste categorii puteți găsi atât buget excelent (600-2000 ruble / 1 mp), cât și panouri scumpe exclusive. Un șorț de bucătărie, destul de accesibil la preț, va ieși, de asemenea, dintr-un mozaic metalic (500 ruble / 1 mp). Toate celelalte tipuri de plăci sunt semnificativ mai scumpe.
 • De regulă, cu cât schema de culori a plăcilor de mozaic este mai strălucitoare și mai bogată, cu atât prețul acesteia este mai mare. Cele mai ieftine modele sunt monocolorile și amestecurile de alb, bej deschis, maro și gri, fără aditivi decorativi, deoarece producția lor este mai puțin complicată și costisitoare. Dacă paleta de culori a mozaicului este strălucitoare, multicoloră, decorată, cu efecte pâlpâitoare etc., atunci prețul va fi mult mai mare.

Șorț mozaic bej și maro

 • Dacă fața completă a șorțului cu mozaicuri nu se încadrează în buget, atunci îl puteți folosi ca decor pentru plăci ceramice. Fotografia de mai jos prezintă exemple de astfel de combinații în interiorul bucătăriei..

Șorț din plăci ceramice și mozaic

Șorț din plăci ceramice și mozaic

 • Șorț din plăci ceramice și mozaic
 • Șorț din plăci ceramice și mozaic

Pasul 3. Alegerea unui mortar și lipici

 • Mortarul mozaic se bazează pe ciment sau rășină epoxidică. Prima opțiune este mai ușor de aplicat și distribuit, este mai potrivită pentru așezarea mozaicurilor cu propriile mâini și costă mai puțin. Dar nu rezistă spălărilor frecvente, absoarbe murdăria gospodăriei și se întunecă în timp, stricându-i aspectul. Mortarul mozaic pe bază de rășină epoxidică este considerat cel mai bun în ceea ce privește calitatea aderenței și caracteristicile de performanță – nu absoarbe umezeala sau murdăria, nu se teme de curățarea frecventă a cusăturilor folosind produse chimice de uz casnic și nu își schimbă culoarea. Dacă doriți să faceți cusăturile albe, atunci un amestec pe bază de rășină epoxidică va fi deosebit de relevant..

Mortar alb

Dar „epoxidicul” are dezavantajele sale: costuri ridicate și capriciozitate în strivirea cusăturilor, deoarece amestecul se usucă rapid. Este foarte dificil să faceți față acestei sarcini cu propriile mâini, deci este mai bine să încredințați așezarea mozaicului unui bun profesionist.

 • Adezivul pentru a face față unui șorț de bucătărie cu plăci de mozaic trebuie să fie impermeabil și de preferință antifungic;
 • Cea mai versatilă culoare a mortarului este gri deschis și alb. De asemenea, puteți alege un amestec care să se potrivească cu șorțul de bucătărie sau cu contrastul.
 • Șorț de bucătărie în mozaic alb cu cusături întunecate
 • Șorț de bucătărie în mozaic negru cu cusături albe
 • Adezivul pentru mozaic de sticlă trebuie să fie alb..

Pasul 4. Așezarea mozaicului pe șorț cu propriile mâini – instrucțiuni pas cu pas

Deci, a fost selectată țiglă mozaic pentru bucătărie, s-au pregătit lipici, chitu și materiale auxiliare, rămâne doar să așezați mozaicul pe șorț..

 • Așezarea mozaicului cu propriile mâini nu este foarte dificilă dacă utilizați un mortar pe bază de ciment care nu este fabricat din rășină epoxidică. În caz contrar, și dacă utilizați un mozaic scump, este mai bine să nu riscați și să invitați un maestru.

Pasul 1. Pregătiți baza șorțului

Peretele de pe viitorul șorț trebuie să fie nivelat, curat și complet uscat – puteți începe așezarea mozaicului doar la 10 zile după finalizarea lucrărilor pregătitoare. Pentru nivelarea finală, este mai bine să folosiți un chit alb..

Etapa 2. Aplicarea marcajelor

Pentru a face cusăturile de aceeași dimensiune și șorțul îngrijit, mozaicul de pe o plasă sau suport de hârtie este așezat pe podea la același interval, egal cu dimensiunea cusăturilor dintre așchii. Apoi, aspectul rezultat este transferat secvențial și cu atenție pe perete, marcând dimensiunile foilor și cusăturilor. Cu cât marcajele sunt mai precise, cu atât instalarea mozaicului va fi mai rapidă și mai ușoară..

Pasul 3. Diluarea lipiciului

Acum trebuie să diluați adezivul conform instrucțiunilor într-o stare cremoasă folosind un burghiu cu un accesoriu pentru mixer. Este mai bine să nu pregătiți simultan întregul volum al compoziției, astfel încât să nu aibă timp să se usuce, deoarece lipiciul uscat nu poate fi diluat cu apă.

Etapa 4. Așezarea mozaicului pe șorț

Pentru a lipi mozaicul pe perete, lipiciul se aplică mai întâi cu o spatulă netedă, apoi se nivelează cu o mistrie crestată cu dinți pătrati de 3 × 3 cm. În această etapă, plăcile pot fi nivelate, dacă este necesar, tăiate (foto 1-3).

 • Când așezați și fixați mozaicul, încercați să nu apăsați puternic pe el – adezivul nu trebuie scos din cusături. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci trebuie să alegeți o spatulă cu dinți mai mici. De asemenea, poate însemna că suprafața peretelui este inegală..

Cu fața șorțului cu plăci de mozaic cu propriile mâini

Etapa 5. Măcinarea cusăturilor

Odată ce lipiciul este uscat (aproximativ 3 ore), hârtia sau filmul de pe mozaic trebuie îndepărtat.

 • Dacă mozaicul este pe bază de hârtie, atunci trebuie îndepărtat prin umectarea prealabilă cu un burete cu apă caldă. Filmul este îndepărtat în diagonală, adezivul de pe bază este spălat cu un burete (foto 4, 5).

Acum puteți începe să frecați cusăturile. Pentru aceasta, amestecul de mistrie, ușor presat, se aplică cu o spatulă de cauciuc și se distribuie de-a lungul mozaicului pe verticală și orizontală, eliminând simultan excesul în diagonală. După 30-60 de minute (când mortarul a început să se întărească, dar încă nu s-a uscat), restul amestecului începe să se șteargă cu un burete umed, fără a-l spăla din cusături (foto 6). Dacă chitul nu se spală cu ușurință, atunci puteți șterge suplimentar mozaicul cu o soluție alcalină și apoi îl puteți spăla în timp util. Ei bine, atât, rămâne doar să lustruiți șorțul cu pâslă sau bicicletă (foto 7).

Pentru mai multe informații despre procesul de așezare a unui mozaic cu propriile mâini, consultați următorul videoclip..