Vitt kök – 70 foton, 7 designidéer och praktiska tips

Vitt kök är en win-win-lösning för alla tider, inte bara ur dekorationssynpunkt utan också ur praktisk (!) Synvinkel. Här är några skäl:

 • På en vit bakgrund är damm, ränder, kalk, vattendroppar inte så märkbara. Ja, vita fasader, ett förkläde, väggar och en bänkskiva smutsas inte alls så lätt som folk tror om dem. De är lika smutsiga som ytorna i någon annan färg. Och ännu mer är vitt mer praktiskt än svart, wenge, blått och andra mörka nyanser. I allmänhet ser alla röra mindre deprimerande ut i ett vitt kök än i ett mörkt eller brokigt kök. Men på många sätt beror det praktiska med vita ytor på material och texturer, och vi kommer att prata om detta i artikelns andra hälft..
 • Vit färg förstorar utrymmet visuellt. Om köket är litet, då är det bästa beslutet du kan göra att satsa på vitt. Tro mig, ljusa väggar och möbler kommer att rädda även den mest hopplösa situationen, till exempel som i detta minikök i Chrusjtjov på bilden nedan.

Litet vitt kök i Chrusjtjov

 • Visuellt ljusare möbler. Ett set, skänk eller bord i vitt ser mindre skrymmande och tungt ut.
 • Förbättrar det naturliga ljuset. Vita ytor, särskilt glansiga och satinerade, reflekterar ljus, vilket gör att utrymmet blir ljusare och luftigare. I ett kök med brist på naturligt ljus (till exempel om dess fönster vetter mot norr eller om det finns en inglasad loggia bakom dem) kommer vita väggar och vita fasader att göra underverk.
 • Vitt balanserar en alltför klädsam eller ljus inredning. Till exempel, klassiskt kök med vita väggar och / eller möbler kommer inte att se pretentiös ut, men elegant.

Vitt klassiskt kök

Eller föreställ dig till exempel ett färgstarkt förkläde med fototryck – hur passar det in i interiören så att det inte blir klumpigt? I ett vitt kök kommer en sådan fråga aldrig att dyka upp, för ju ljusare hennes förkläde är, desto mer intressant ser det ut.

 • Vitt är mångsidigt. Det passar bra med alla färger och nyanser, det kan användas i interiörer i vilken stil som helst – från ultramoderna till Land.
 • Vitt förädlar billiga material – vare sig det är förklädesplatta, matstolar eller köksset. Så till exempel kommer spånskivefasader, helt enkelt målade med vit färg, att se dyrare och ädlare ut än samma spånskivefasader, men med en filmbeläggning.

Budgetvitt kök

 • Utformningen av ett vitt kök är det enklaste att genomföra. Trots allt är möbler, kakel eller bänkskivor, tapeter eller färg för väggar i vitt alltid och överallt..

Å andra sidan, om designen misslyckas kan ett vitt kök verka för sterilt, obekvämt eller … banalt. Faktum är att mode för vita interiörer har blivit skenande, och med Ikeas ankomst har de blivit nästan desamma. I den här artikeln presenterade vi 7 coola vita köksdesignidéer, ett urval av 55 foton, samt praktiska tips för att arrangera.

7 vita köksdesignidéer

Idé 1. Vitt kök med naturlig träskugga

Kombinationen av vitt och naturligt trä är mycket tilltalande för ögat, och det är också universellt, och viktigast av allt – bara skapat för verkliga livet. Det är inte för ingenting att ett vitt kök med bänkskiva och golv i trä är ett av de mest populära i världen..

Vitt blankt kök och trä

 • Vitt litet kök 6,5 kvm. m
 • Vitt litet kök 6,5 kvm. m
 • Vitt litet kök 6,5 kvm. m
 • Vitt litet kök 6,5 kvm. m

Idé 2. Vitt kök med accentvägg

En accentvägg i ett vitt kök kan målas i en ljus eller mycket mörk färg, dekorerad med tapeter med ett överflödigt tryck, fototapet eller en vacker fresco. I det här fallet blir resten av väggarna en neutral bakgrund, interiören kommer att se fräsch och snygg ut..

Vitt kök med accentvägg

Förresten, med hjälp av en accentvägg kan du korrigera vissa rumsfel. Till exempel kan en gul / guld / orange vägg ersätta solen i ett vitt kök med brist på ljus..

Vitt kök med gul vägg

En mörk vägg kommer visuellt att sjunka ner i djupet, vilket kommer att öka känslan av ett större utrymme än det verkligen finns.

Vitt kök med svart tapet

En vägg med en fototapet med en perspektivbild kommer att skapa en illusion av rymlighet i utformningen av ett litet vitt kök.

Tapeter för ett litet kök

En vägg med horisontella linjer kommer att “skjuta isär” väggarna i ett smalt kök (se bilden nedan), och med vertikala linjer kommer det att “höja” ett lågt tak.

Randig vägg

En vägg med en stor spegel förbättrar belysningen av ett vitt kök och fördubblar det.

Vitt kök med spegel

Idé 3. Vitt kök med mörka detaljer

Vitt kök med svarta accenter är det mest effektiva. Särskilt om det är inrett i parisisk stil, i stil med art deco, minimalism eller hi-tech. Här är ett bra exempel på en interiör i parisstil – ett vitt kök med en svart bänkskiva i konstgjord sten, mörk lampa och golvinsatser. Ytan för detta pentry i det omdesignade Chrusjtjov är bara 5 kvadratmeter. meter.

Vitt kök i Chrusjtjov

Och här är ett foto av ett vitt högteknologiskt kök med svarta vitvaror och VVS.

Vitt kök med svarta vitvaror

Svartvitt kök

Se även: 11 designtips för ett svartvitt kök

Idé 4. Monokromt vitt kök

Det största pluset med ett svartvit vitt kök är möjligheten att “radera” gränser och uppnå maximal effekt av att förstora rummet. Och så att det monokroma vita köket inte ser ut som ett sjukhusrum, måste du använda mer intressanta texturer..

Till exempel kommer ett glansigt vitt kök mot en vit tegelvägg med ett vit glasförkläde att se väldigt snyggt ut och inte alls som ett operationsrum..

Vitt blankt kök utan handtag i stalinka

Vit köksdesign i stalinka

Vit köksstudio

Vitt svartvitt kök

Vitt kan också spädas ut med ljusbeige, mjölkiga och grädde nyanser, använd speglar och metaller i inredningen.

Vitt blankt kök

Idé 5. Vitt kök + mässing eller andra metaller

Vitt balanserar och förstärker metallens skönhet. Du kan välja en eller två typer av metall och använda dem i kökets design. Det kan till exempel vara inredning för köksmöbler, delar av en lampa eller hushållsapparater, ramar av speglar / målningar, VVS.

Kök med mässingsbeslag

Idé 6. Vitt kök och färgade väggar

Den vita köksuppsättningen kommer att se bra ut på vilken bakgrund som helst. Det kan vara känsliga pastellfärger, ljusa och saftiga, eller omvänt mörka och djupa..

Vitt kök med blå väggar

 • Gult och vitt kök
 • Gult och vitt kök
 • Gult och vitt kök

Idé 7. Delvis vitt headset

En del av headsetet kan vara vitt, medan den andra delen kan vara trä, färgad, svart eller vad som helst. Lösningen är enkel, inte trivial, och kan vara mycket fördelaktig. Till exempel kan en del av skåpen dekoreras för att matcha väggarna för en osynlig effekt, och utrymmet verkar mindre rörigt..

Vitt och grått kök

Smalt kök med vita och grå skåp

Eftersom underskåpen blir smutsigast snabbast kan de ha en mer praktisk färg (till exempel vit) och de övre i en mindre praktisk, men mycket vacker (till exempel blank svart).

Vit botten och svart topp i köket

6 tips för att ordna ett vitt kök

 • För att förhindra att det vita köket liknar utställningsinredningen från Ikeas showroom, försök att anpassa utrymmet mer så att det speglar din personliga smak och husets själ. Vintage saker med historia kan till exempel hjälpa dig med detta, gamla renoverade stolar eller mammas gzhel -samling.
 • Köksdesign i lantlig stil
 • Köksdesign i lantlig stil
 • Köksdesign i lantlig stil
 • Kan användas väggdekor: affischer, tavlor, paneler och foton. De gör interiören mer komplex och intressant. Var noga med att använda inomhusväxter – med dem blir interiören direkt till liv. Och, naturligtvis, var inte rädd för att experimentera med färger och texturer..

Vit köksinredning

Vitt kök med grå väggar och ett rött kylskåp

 • Mjukt ljus på flera nivåer är hemligheten bakom framgången för vit köksdesign. Förutom taklampan är det lämpligt att använda vägglampor, golvlampor eller bordslampor. Glödlampor helst varmt eller naturvitt.

Belysning på flera nivåer

 • När du väljer vit väggfärg, var noga med att testa färgen under verkliga förhållanden vid olika tider på dagen och på olika väggar i rummet. Detta är det enda sättet att hitta den perfekta nyansen som passar just din köksbelysning. Det finns trots allt väldigt många varianter av vitt. Vissa toner kan bli gråa, andra till blåa, och vissa har en varm gul underton..
 • Ett vitt kök är en tom skiffer som du kan måla som du vill. Om basen av inredningen är inredd i vitt (väggar och headset), kan den säkert kompletteras med 3-5 ytterligare färger. Hur man korrekt planerar färgschemat i interiören läs i vår guide.
 • Det bästa valet för ett litet och mörkt kök är en uppsättning med vitt blanka fasader och ljusa väggar av vit, mjölkaktig, krämig nyans.

Litet vitt kök

 • Vita ytor tenderar att bli gula över tiden från exponering för UV -strålar. Det är önskvärt att direkt solljus inte faller på headsetet, och fasaderna är av hög kvalitet.

Hur man gör ett vitt kök praktiskt

Här är några tips om hur du utformar ett vitt kök så att det är så enkelt att rengöra som möjligt..

 • Ett mattvitt kök är mer hållbart än ett glansigt. Vita köksfasader kan vara blanka, halvblanka eller matta. Vilket alternativ är mer praktiskt? Å ena sidan är ett glansigt vitt kök lättare att rengöra, men samtidigt blir det smutsigare med fingeravtryck. Matt i detta avseende kräver mindre uppmärksamhet. Om det finns barn i huset lagar du ofta mat och vill hålla städningen till ett minimum, då bör du välja vita fasader med en matt yta. Du bör dock inte överskatta nedsmutsningen av ett glansigt vitt kök heller. Många användare talar om dem som de mest problemfria och lättskötta..
 • Kassera tryckmekanismer. Det är bättre för ett vitt kök att ha tak eller åtminstone inskurna handtag. Speciellt om fasaderna är blanka.
 • Vilken bänkskiva att välja för ett vitt kök? De mest populära alternativen är: en vit bänkskiva och en bänkskiva i en neutral nyans (grå, beige, brun).

Vitt kök med vit bänkskiva

Båda lösningarna är bra, men praktiskt sett vinner bänkskivor i naturliga nyanser fortfarande. Följande foto visar ett exempel på ett vitt kök med en bänkskiva i grå konststen..

Vitt kök med grå bänkskiva

Vår favorit är vita kök med bänkskivor av agglomeratkvarts. För det första är agglomerattoppar mycket vackra, för det andra är de oförstörbara, och för det tredje, på grund av närvaron av vener, syns inte smuts på dem..

 • Vitt kök med bänkskiva i agglomerat
 • Vitt kök med bänkskiva i agglomerat

Vi gillar också verkligen vita kök med träbänkskivor som i detta fotoval..

Vitt kök med bänkskiva i trä

Plastplatta laminerad spånskiva

Bordsskiva med ekfaner

Men ett vitt kök med en svart bänkskiva (eller i färgen på wenge, mörkt trä), även om det är mycket effektivt, är endast lämpligt för dem som sällan lagar mat eller har rengöringsassistenter. Tyvärr kommer även de minsta fläckarna av damm, smulor, vattendroppar, ränder och smuts att märkas dubbelt..

Mörkbrun bordsskiva

Även de minsta smulorna och vattendropparna kommer att fånga ögonen på mörka bänkskivor

 • Var försiktig med vit backsplash och golvplattor. Faktum är att även om vita keramiska plattor är praktiska i sig, blir deras sömmar mycket smutsiga och blir gråa. Därför bör den ersättas med ljusgrå eller ljusbeige plattor som på det här fotot..

Kök med ljusbeige golvplattor

fotogalleri

Vitt blankt kök utan handtag Vitt glansigt nyklassiskt kök Vitt och rött kök Blankt vitt kök i skandinavisk stil

Blankt kök i inredningen Blått förkläde Vit monokrom köksdesign brun färg i det inre av köket i ett lanthus

Kök med träfronter utan handtag Köksset med fasader i olika färger Vitt kök

Grå tapet med vitt headset Hörnkök i klassisk stil