Hur man väljer en kakel för ett förkläde: 12 nyanser och en översikt över populära format

Ett köksförkläde av kakel har ingen motsvarighet i nästan allt: det är trots allt både hållbart och lätt att rengöra, det är inte rädd för eld, fukt, alkalier, syror eller UV -strålar, och samtidigt kan det vara ganska billigt. På grund av de olika formaten och texturerna, liksom metoderna för att lägga plattorna, blir dessutom förklädesdesignens möjligheter enorma..

 • Nackdelarna med ett kaklat förkläde kan bara hänföras till närvaron av sömmar som komplicerar rengöring och kräver förnyelse av injekteringen vart 2-5 år, samt en mycket besvärlig och smutsig process för installation och demontering.

Vår köparguide och ett urval av 50 interiörfoton hjälper dig att välja den perfekta backsplashplattan, bestämma dess format, design och installationsmetod..

12 nyanser av att välja kakel till ett förkläde

1. Alla brickor är inte praktiska

Ett kakelförkläde kan vara väldigt opretentiöst, eller tvärtom kan det vara mycket krångel. För det första på grund av de många sömmarna, och för det andra på grund av lindringen av själva plattan.

 • För att undvika detta, välj släta medelstora / stora plattor..

Det är också viktigt att brickan har ett fuktabsorberingsmärke av grad A, eller bättre AA. En sådan kakel kommer att motstå angrepp från alla rengöringsmedel..

2. Halvmatta och matta plattor är mer motståndskraftiga mot repor, nötning och flis än glansiga.

Oavsiktliga nedskärningar i förklädet med en kniv eller, säg, slå i handtaget på pannan medan du flyttar den över spisen, samt rengöring med slipmedel, matta och halvmatta plattor tål bättre än glansiga. Väggplattor är dock inte golvplattor, och därför kan denna rekommendation vara relevant endast för dem som lagar mat ofta och aktivt.

3. Det är lämpligt att välja en kakel som inte är för mörk och inte för ljus.

Vitt kakel är bra för alla, och i sig är det mycket praktiskt, men på grund av kombinationen med ljussprut måste dess sömmar rengöras dubbelt så noggrant, och själva fuga måste uppdateras mycket oftare.

 • Om du inte är redo att ägna särskild uppmärksamhet åt sömmarna på det vita förklädet, rekommenderar vi antingen att kombinera vita plattor med en kontrasterande mörk injektering (se bilden nedan), eller byta ut den mot ljusgrå eller beige.

Vita plattor med kontrastmassa

 • Om du ändå bestämmer dig för vita kakel och vit injektering, försök att välja material så att plattorna blir något mörkare eller matchar i ton med sömmarna..

Vad är det för fel på ett mörkt förkläde? Tyvärr är damm, fläckar, stänk av fett, vattenfläckar mycket märkbara på den. Ett mörkblankt förkläde är särskilt svårt att ta hand om, eftersom fingeravtryck finns kvar på det.

Svart glänsande kakelförkläde

Det svarta förklädet av glansiga plattor ser vackert ut, men tyvärr märks även de minsta dammfläckarna och fingeravtrycket på det.

4. Köp brickor med en marginal på 10-15%

Efter att ha beräknat det nödvändiga antalet brickor för förklädet av dina parametrar, se till att lägga till 10-15% till detta nummer. Detta lager kommer att kompensera för förluster i händelse av strid, äktenskap, misslyckad trimning, och kommer också att låta dig reparera förklädet lokalt i framtiden..

 • Naturligtvis måste du veta måtten på det framtida förklädet innan du går till affären. Oftast är höjden 60 cm, men om köksägaren / värdinnan är liten, är det bekvämare att göra förklädet lika lågt – från 48 cm. Observera att kaklet ska gå ett par centimeter under vägg- och golvskåp. Glöm inte heller att räkna brickorna för att skydda området bakom huven..

5. För att förklädet ska ha ett minimum av skurna plattor, köp kakelplattan, vars storlek är en multipel av förklädets storlek.

Så, till exempel, för ett förkläde med en standardhöjd på 60 cm och en längd på, säg 240 cm, är plattor som mäter 10 × 10 cm, 20 × 30 cm, 15 × 30 cm, etc. idealiska. När du väljer ett kakelformat och planerar layoutscheman bör du också överväga uttagens placering. Helst ska de vara i mitten av plattan, i mitten av fogen eller vid skärningspunkten mellan fogarna..

Fyrkantigt kakelförkläde

 • För att välja det mest framgångsrika formatet, skynda dig inte att köpa material på din första resa till butiken. Det är bäst att göra följande: först, skriv ner alla de alternativ du gillar i en anteckningsbok, ange SKU: erna, namnet på kollektionen, tillverkaren och, viktigast av allt, storlekarna, sedan hemma långsamt genom flera stylingscheman med de valda favoriterna. Helst bör du använda en butiksdesigners tjänst.

6. Köp brickor från endast en sats och en ton

Faktum är att på grund av särdragen i produktionen av keramik är samma kakel (det vill säga samma artikel, ton, samling och tillverkare), men släppt i olika satser, alltid något annorlunda i nyans. Skillnaden mellan “flerpartiproverna” kan verka ganska obetydlig, men i slutet av det färdiga förklädet kommer det att bli mycket märkbart.

 • Oavsett om du köper kakel på marknaden eller beställer leverans från en onlinebutik, kontrollera alltid inte bara om keramiken tillhör samma parti, utan också matchningen i ton (det kan anges med en siffer- eller bokstavskod).

Keramisk kakelplatta

7. Kakel ska matcha interiörens stil och färgschema

För ett kök i klassisk eller rustik stil är plattor i stil med majolica- eller bomullskeramik, plattor med steneffekt, metlakh-plattor, liksom kvadratiska småformatplattor, till exempel 10 × 10 cm, lämpliga.

Kakelförkläde med kant i Provence -stil

Förkläde av fyrkantiga plattor med en fris i stil med Provence

Fyrkantiga plattor för majolica

Fyrkantiga plattor för majolica i det inre av ett klassiskt kök

Förkläde i Provence -stil

För en modern inredning är det bättre att välja kakel i stort format som imiterar sten, trä, läder, metall eller annan intressant konsistens. Monokromatiska mosaiker, tegelliknande plattor, svartvita plattor, med ett geometriskt mönster eller icke-standardformat, till exempel långsträckta 10 × 30 cm, är perfekta.

 • Förkläde från anpassade rektangulära plattor i en modern kökinredning
 • Förkläde från anpassade rektangulära plattor i en modern kökinredning
 • Små format kakel i dekorationen av förklädet i ett modernt kök
 • Små format kakel i dekorationen av förklädet i ett modernt kök
 • Mosaikförkläde i ett modernt kök
 • Mosaikförkläde i ett modernt kök

När det gäller valet av färg och mönster på förklädet finns det inga strikta regler. Det viktigaste är att dess design överlappar med resten av de inre elementen. Det kan till exempel vara en bänkskiva, väggar, headsetfasader eller golv (särskilt om det är kaklat). Förklädet kan också dekoreras för att matcha gardiner, väggdekor och tillbehör..

Patchwork kakel i köksförklädet

Fragment av detta lapptäcke förkläde ekar tapetmönstret

Blått köksförkläde

Blått köksförkläde stöd blå tillbehör

Och en nyans till. Ju ljusare och mer färgstarkt förklädet är, desto mer neutralt ska interiören vara. Omvänt är ett kök fyllt med färg, texturer och tryck säkrare att komplettera med ett lugnt förkläde..

8. Kakel i formatet “hog” (“metro”) – den mest mångsidiga lösningen

Bland alla typer av väggplattor finns det ett win-win och universellt format som passar även de mest konservativa eller ultramoderna interiörerna-det här är “gris” -plattan (det andra vanliga namnet är “metro”).

 • Glansig monokromatisk yta, rektangulär form i storleken 7 × 12 cm till 10 × 25 cm och fasad kant – detta är formeln för den klassiska “grisen” som aldrig kommer att gå ur mode.

Tunnelbana kakel (gris) i det inre av köket

Strängt taget är brickorna “hog” och “metro” inte exakt samma sak. Metroformatet har en storlek på 7,5 × 15 cm och är gjord i vitt. Det är med sådana kakel som väggarna i Paris Metro står inför, vilket gav namnet till den populära kakel.

Beige kakelgris

Beige “gris” i det inre av ett klassiskt kök

Vildsvin i en modern kökinredning

Vildsvin i en modern kökinredning

Oftast läggs grisplattan ut med en förskjutning (enligt principen för tegel), men alla andra scheman kan tillämpas, till exempel en fiskbenslayout, en söm i en söm eller i en körning.

Lägga vildsömmen i sömmen

Lägga vildsömmen i sömmen

Du kan också leka med injektionsfärgen.

För mer information, se materialet: Förkläde av “svin” -plattor i det inre av köket – från att välja design till läggning med egna händer

9. Om du inte kan hitta kakel i den storlek eller design du vill leta efter i golvplattans avdelning.

Keramiska golvplattor är mycket slitstarka och nötningsbeständiga, så de är utmärkta för att avsluta ett förkläde. Men väggplattor är inte lämpliga för golvbeklädnad, eftersom de inte tål tung belastning..

 • Förresten, golvdekorationen indikeras med en fotikon, och väggdekorationen är i form av en handflata..

10. Fogmassa ska vara, för det första, vattentät och för det andra – lämplig i färg

Köksbänkplatta bör vara vattentät, fläckresistent och svampdämpande. En speciell impregnering som fyller injekteringsporerna hjälper också till att skydda kakelfogarna från fett och smuts. Det kan till exempel vara Atlas Dolphin eller Ceresit CT 10.

11. Välj ett stylingmönster som korrigerar brister i rummet

Om ditt kök är litet, kanta bakplattan med rektangulära plattor och lägg dem i en söm i en söm, förskjuten, diagonalt eller fiskbens. Ett annat alternativ är ett horisontellt randigt förkläde. Denna design hjälper till att visuellt utöka utrymmet..

Lägga fyrkantiga plattor diagonalt

Lägga fyrkantiga plattor diagonalt

Kaklat randigt förkläde

Dessutom kan ett litet kök visuellt förstoras genom att ge utrymmet djup, när förklädet verkar vara i en nisch. För att skapa denna effekt måste den vara mörkare än headsetets och väggarnas fasader..

Kakelförkläde i ett litet kök

Ett vitt blankt förkläde gör ett trångt, trångt utrymme mer rymligt och luftigt och ger ljus till ett mörkt kök.

Vit kakelförkläde i det inre av ett litet kök

Förkläde från vita blanka plattor i det inre av ett litet kök

Vilken typ av kakel fungerar inte om köket är litet? Försök att undvika för färgglada mönster om interiören redan är fylld med ljusa och självförsörjande detaljer, annars blir utrymmet överbelastat och rörigt..

Om köket har lågt i tak är det värt att skapa mer vertikala linjer i förklädets design. Detta kan göras på grund av den vertikala orienteringen av samma “fiskbens” och andra layouter, liksom med hjälp av vertikala randiga plattor, som till exempel i detta fotoexempel.

Kakel med vertikala ränder

12. Om önskad kakel inte passar in i budgeten, kombinera dyrt material med ett mer budgetmässigt.

Insatser gjorda av dyra keramiska plattor eller, säg, mosaik förädlar vanliga plattor, men träffar inte fickan för mycket. Dessutom kan denna kombination se väldigt snygg ut..

Patchwork köksförkläde

Kakel kombinerat med kakel i dekorationen av köksförklädet

Du kan också spara på material och skapa en unik förklädesdesign genom att köpa och kombinera brickorna på resterna..

 • Förkläde från en kombination av kakel från olika kollektioner
 • Förkläde från en kombination av kakel från olika kollektioner
 • Förkläde från en kombination av kakel från olika kollektioner
 • Förkläde från en kombination av kakel från olika kollektioner

Formatöversikt

Låt oss nu titta på de mest populära typerna av keramiska plattor för ett förkläde..

Kakel 10 × 10

Detta klassiska kakelformat är lämpligt för alla interiörer, och det är också det enklaste att installera. Dessutom är det i denna kategori som det största urvalet av mönster presenteras..

Råd:

 • Plattor 10 × 10 är särskilt relevanta om du vill spara pengar och att revet förklädet med egna händer.
 • Kontrastmassa hjälper till att göra ett förkläde från en enkel fyrkantig kakel mer elegant..
 • De mest fashionabla plattorna i 10 × 10 cm -formatet är i majolica -stil, vilket gör att du kan designa ett förkläde i lappstilen som i det här urvalet av foton.

Kakel för majolica i det inre av köket

Patchwork köksförkläde

 • Ofta är vanliga fyrkantiga plattor dekorerade med så kallade dekorplattor..

Kakelförkläde med dekor

Kakelförkläde med dekor

Kakelförkläde med dekor

Kabanchik (tunnelbana)

Vi har redan pratat om det här formatet tidigare, och nu föreslår vi att ta en titt på fotoexempel..

 • Vitt förkläde av kakelgris
 • Ett exempel på ett förkläde från en grisplatta

Förklädesvin i modernt kök

 • Subway kakel köksförkläde
 • Subway kakel köksförkläde

Mosaik

Det som är bra med mosaiken är att den verkar mer “hand” och graciös, dessutom är den hållbar (på grund av chipsens lilla storlek) och gör att du kan avsluta böjda ytor. Det kostar dock dubbelt så mycket som vanliga plattor och kräver dubbelt så mycket injekteringsbruk. Och naturligtvis, på grund av den lilla storleken på chipsen, har mosaikförklädet fler sömmar, vilket försvårar underhållet..

Råd:

 • Det färgglada mosaikmönstret är lämpligt endast om köket är inrett på ett neutralt sätt. Om interiören redan är fylld med ljusa färger, mönster och tryck, är det säkrare att välja en monokromatisk mosaik..
 • Om din budget tillåter, välj en epoximassa för att injektera mosaikfogar. Ja, det kostar mer och kräver mer noggrant arbete, men det är mycket mer hållbart, vackrare och mer praktiskt..

Mosaikförkläde

 • Mosaikplattor med fris
 • Mosaikplattor med fris
 • Mosaikplattor med fris
 • Mosaikplattor med fris

Kökförkläde mosaik i medelhavsstil

För mer information, se materialet: Allt om köksförklädet i mosaik och ännu mer

Metlakh -plattor

Metlakh-plattor är strikt sett inte keramiska, utan snarare keramiska porslin. Det är mycket starkare och mer hållbart än konventionell keramik, dyrare och mer varierad i former och färger..

 • Sexkantar, åttkantar, cirklar och rutor i en mängd olika färger och mönster får förklädet att se ut som en matta eller en genomarbetad panel.

Metlakh -plattor

Råd:

 • Mest av allt är Metlakh -plattor lämpliga i klassiska interiörer..
 • En högkvalificerad mästare måste lägga metlakh -plattor..
 • Det kan ersättas av imitation som till exempel i denna inredning..

Imitation av metlakh -plattor

Majolica (brickor, azulejo)

Majolica är samma keramik, men dess glasyr målas för hand och bränns först vid hög temperatur. Som ett resultat är plattans färg ljus och mönstret klart. Som regel är majolica -plattor alltid fyrkantiga.

Råd:

 • Mest av allt är majolica lämpligt i klassisk och etnisk (särskilt “medelhavs») Interiörer.
 • Riktiga plattor är dyra, så de ersätts ofta med imitationer av vanlig keramik, eller bara en liten yta viks ut ur det, till exempel området bakom plattan..
 • Tunisiskt majolikaförkläde
 • Tunisiskt majolikaförkläde
 • Tunisiskt majolikaförkläde
 • Tunisiskt majolikaförkläde
 • Plattor i förklädningen av förklädet
 • Plattor i förklädningen av förklädet
 • Plattor i förklädningen av förklädet