Panouri de perete din MDF în decorarea șorțului și pereților bucătăriei

În bucătărie, panourile de perete din MDF sunt utilizate cel mai adesea pentru finisarea unui șorț, dar de multe ori pentru placarea parțială sau completă. În acest articol, vom vorbi despre cum să alegeți materialul potrivit, precum și despre cum să instalați un șorț de bucătărie MDF cu propriile mâini. În plus, aici veți găsi 25 de exemple foto ale utilizării MDF în interior..

Decorarea pereților bucătăriei cu panouri din MDF

Caracteristici, argumente pro și contra

Deci, pe scurt despre material:

 • Plăcile MDF sunt produse din deșeuri din industria prelucrării lemnului. De fapt, acestea sunt așchii mici care sunt presate cu un liant, lignină, „lipici pentru lemn”. Se pare că MDF este mult mai ecologic decât placa sa aglomerată relativă și are o clasă de emisie de formaldehidă E1, adică este la fel de sigură pentru sănătate ca și lemnul natural..
 • Panourile de perete sunt vândute gata de instalare: furnirite, laminate sau vopsite.
 • Un șorț pentru o bucătărie din MDF este adesea laminat, în dimensiuni standard: 4x2440x60 cm. Pentru placarea pereților, ar trebui să căutați panouri de perete de lungime mai mare. De exemplu, Egger oferă panouri cu o lungime de 2700 cm..

Șorț din panoul MDF din interior

Ce este bun la un șorț pentru o bucătărie din MDF? Putem numi cel puțin opt dintre principalele sale avantaje:

 1. Rezistent la umezeală și umiditate. Arborele din acest criteriu pierde mult pentru MDF..
 2. Durabilitate – panourile vor rezista cu ușurință impacturilor accidentale datorită densității lor ridicate.
 3. Instalarea panourilor nu necesită alinierea atentă a pereților, le puteți instala singuri rapid și ușor, spre deosebire de plăci și sticlă.
 4. Ușurința de îngrijire. Panourile din MDF sunt mult mai ușor de curățat decât plăcile din sticlă, lemn sau cu mai multe cusături.
 5. O mulțime de posibilități de proiectare: puteți alege o imitație de lemn sau piatră pentru bucătăria dvs., puteți alege un material care să se potrivească cu blatul sau să utilizați panouri cu imprimare foto. Fotografia de mai jos prezintă un exemplu de șorț din “marmură” din MDF (derulați prin).
 • Farutk de la MDF marmorat
 • Farutk de la MDF marmorat
 • Farutk de la MDF marmorat
 1. Preț scăzut în comparație cu lemnul, piatra, gresie porțelanată sau aglomerat.
 2. Panourile de perete pot fi instalate cu un spațiu (adică pe ladă), care vă va permite să montați cabluri electrice sau ventilație sub ele.
 3. Dacă decorați nu numai peretele „de lucru” cu panouri din MDF, ci și restul pereților, atunci bucătăria va deveni mai liniștită și mai caldă..
 • Panouri de perete MDF în interiorul bucătăriei
 • Panouri de perete MDF în interiorul bucătăriei
 • Panouri de perete MDF în interiorul bucătăriei

Dar acest material are dezavantajele sale:

 • În primul rând, panourile MDF se tem de temperaturi ridicate, deci nu este de dorit să le montați lângă o sobă cu gaz. Supraîncălzirea poate provoca deformări materiale.
 • În al doilea rând, MDF are un punct slab – acestea sunt capetele. Dacă sunt deschise, atunci trebuie protejate de umezeală și daune mecanice..
 • Al treilea dezavantaj este instabilitatea la zgârieturi și la deteriorarea obiectelor ascuțite. Nu, dacă atingeți ușor pereții cu un cuțit, nu se va întâmpla nimic, dar dacă îl scoateți cu forță, atunci stratul superior decorativ se va desprinde cel mai probabil.
 • Și, în cele din urmă, ultimul minus este nefiresc. Indiferent de cât de înaltă este imprimarea fotografiilor pe peliculă de melamină, panourile MDF vor pierde în continuare din cauza lemnului natural sau a pietrei..
 • Panouri MDF în interiorul bucătăriei
 • Panouri MDF în interiorul bucătăriei

Cum se alege un panou MDF pentru bucătărie?

 1. MDF merită cumpărat de la producători cunoscuți care au toate certificatele de calitate relevante și își apreciază reputația. De exemplu, ar putea fi rusul Kronospan sau germanul Egger. Este mai bine să plătiți în exces pentru o marcă decât să întâlniți un material de calitate slabă, cu densitate insuficientă și emisii ridicate de formaldehidă. Nu ezitați să solicitați magazinului documente care să confirme originalitatea plăcilor și conformitatea acestora cu clasa de emisii de formaldehidă E1.
 • Șorț de bucătărie din imitație de lemn MDF
 • Șorț de bucătărie din imitație de lemn MDF
 1. Desigur, înainte de a merge la magazin, trebuie să luați măsurătorile corespunzătoare și să înțelegeți cât material și cât timp trebuie să cumpărați. Deci, de exemplu, pentru În formă de U, unghiular sau o bucătărie lungă va trebui să cumpere cel puțin două foi. Dacă aveți încredere în măsurătorile dvs., atunci tăierea materialului exact la dimensiune poate fi comandată direct din magazin. În caz contrar, potrivirea exactă a materialului se face acasă..

Panou MDF de perete într-o nișă

 1. În ceea ce privește grosimea, este mai bine să alegeți MDF cu o grosime de 4 mm: un astfel de material este mai rezistent la umiditate și uzură, dar în același timp nu interferează cu instalarea dulapurilor de bucătărie..
 2. Panourile de perete trebuie alese ținând cont de designul căștii și de interiorul bucătăriei. Puteți naviga după culoarea și textura fațadelor, blaturilor, precum și a pardoselilor, a mobilierului de bucătărie și a perdelelor.
 3. Rețineți că, dacă alegeți un șorț ușor, atunci bucătăria va apărea vizual mai mare, dacă este întuneric, atunci spațiul va deveni mai intim, confortabil.

Mai jos sunt exemple foto de șorțuri ușoare din MDF:

Șorțuri ușoare de la MDF

Șorț ușor din MDF

 • Șorț gri deschis din MDF
 • Șorț gri deschis din MDF
 1. De asemenea, rețineți că petele de praf, grăsime și apă sunt foarte vizibile pe pereții întunecați..
 2. Atunci când alegeți un panou de perete cu o imprimare foto pentru finisarea unui șorț, nu uitați că desenele prea colorate pot supraîncărca interiorul bucătăriei. Florile strălucitoare, tipurile de orașe, fructele și legumele vor deveni un accent excelent numai dacă fațadele căștilor și mobilierul în general sunt foarte laconice, ca, de exemplu, în acest proiect de bucătărie.

Șorț din MDF cu imprimare foto

Dacă interiorul are deja perdele colorate sau, să zicem, tapet, atunci este mai bine să abandonați un șorț cu imprimare foto în favoarea, de exemplu, a imitației tradiționale a unui copac..

 1. Atunci când cumpărați un panou cu imprimare foto, merită să aflați prin ce tehnologie a fost aplicată imaginea pe MDF. Există patru tehnologii de bază:
 • Aplicare direct pe placa cu cerneală. În acest caz, prețul este minim, dar durabilitatea modelului este, de asemenea, scăzută..
 • Imaginea este aplicată pe film și este lipită de MDF.
 • Imaginea este tipărită pe acrilic, apoi este lipită de panou.
 • Căptușeală fierbinte: imaginea este aplicată pe placă, apoi deschisă cu lac și protejată cu un strat termoplastic special.

Prețul în ultimele două cazuri este mai mare, dar calitatea panourilor este diferită în bine..

În următorul videoclip, puteți vedea un mic test de impact al unui șorț MDF cu imprimare foto pe acrilic:

Iată un videoclip al unui test de impact al unui șorț din MDF lăcuit cu imprimare foto:

Instalarea unui șorț de bucătărie din MDF

Pasul 1. Mai întâi, ar trebui să marcați peretele și să calculați cantitatea de material. Dacă nu ați comandat tăierea șorțului la dimensiunea necesară, atunci trebuie să o faceți singur folosind un ferăstrău.

Masuratori de sort

 • Vă rugăm să rețineți că un panou de înălțime mai mare este necesar sub capotă. Adesea, nu este instalat MDF în această zonă, dar se folosește un material neutru de fundal, de exemplu, un ecran metalic sau de sticlă sau plăci. Mai jos este un exemplu de protecție MDF în locul de deasupra plăcii cu sticlă transparentă.
 • Un exemplu de protejare a unui șorț MDF cu un ecran de sticlă
 • Un exemplu de protejare a unui șorț MDF cu un ecran de sticlă
 • Un exemplu de protejare a unui șorț MDF cu un ecran de sticlă
 • Un exemplu de protejare a unui șorț MDF cu un ecran de sticlă
 • Un exemplu de protejare a unui șorț MDF cu un ecran de sticlă

Pasul 2. După ce panoul a fost deja tăiat la dimensiunea necesară, acesta trebuie pregătit pentru instalare și toate găurile necesare trebuie tăiate în locurile în care sunt instalate prizele. De regulă, 3-4 prize sunt montate lângă zona de lucru, iar locația lor trebuie măsurată cu precizie, apoi conturată în formă și decupată.

Pasul 3. Apoi, instalați placa de montare – va servi drept „suport” pentru șorțul MDF. Cu toate acestea, dacă dulapurile inferioare ale unității de bucătărie sunt deja instalate, atunci suportul nu este necesar.

Pasul 4. A patra etapă este instalarea în sine. Puteți fixa panourile cu lipici sau șuruburi autofiletante. Fiecare tehnologie are atât adversari, cât și admiratori. Și le vom lua în considerare pe ambele, astfel încât să puteți decide cum să instalați exact panourile de perete cu propriile mâini..

Fixare cu șuruburi autofiletante

Montarea automată vă permite să înlocuiți rapid panoul, dacă este necesar. Fixarea în sine asigură marcarea foii pentru șuruburile autofiletante: câte un element de fixare fiecare 500-600 mm. Găurile din perete trebuie făcute în avans, introduceți dibluri în ele și apoi înșurubați șuruburile autofiletante, trăgând placa cât mai complet posibil. Capacele autofiletante pot fi ascunse cu dopuri decorative speciale.

Montare lipici

Cu această metodă de instalare, nu sunt necesare găuri: trebuie doar să pregătiți găurile pentru instalarea prizelor. Adezivul este achiziționat într-un tub special. De asemenea, veți avea nevoie de un pistol de lipit, ceea ce face mult mai ușor de aplicat. Adezivul este distribuit de-a lungul părții din spate a plăcii, orizontal, la fiecare 20 cm. Un șorț cu adeziv este aplicat pe perete și fixat cu distanțiere speciale timp de 14 ore.

Pasul 5. Apoi, îmbinarea dintre șorț și borduri este tratată cu un material de etanșare și închisă cu un soclu. Apoi puteți continua cu instalarea prizelor, șinelor de acoperiș sau a chiuvetelor.

Puteți vedea procesul de instalare a unui șorț pentru o bucătărie din MDF cu propriile mâini în următorul videoclip:

Prezentare generală a prețurilor

Și ultima întrebare care îi interesează pe cumpărătorii de șorțuri de bucătărie de la MDF este prețul. Costul panourilor de dimensiuni complete cu imprimare foto înălțime de 60 cm este de 1500-1800 ruble. Opțiunile cu imitație de cărămidă, lemn, piatră, țiglă vor costa în intervalul 800-3000 ruble, în funcție de grosimea materialului (2 sau 4 mm). De asemenea, în timpul instalării, veți avea nevoie de adeziv special de montare, iar aceasta este încă 250-300 ruble. pe ambalaj.