Köksblandare – välj rätt

En rätt vald kran ska vara bekväm att använda och komplettera kökets inre. Den rätta kranen ska vara bekväm att använda och komplettera köksinredningen Kranen i köket används mycket mer intensivt än någon annan kran i huset. Det utsätts för maximal stress dagligen och därför krävs kvalitet och tillförlitlighet av det. Hur man väljer rätt köksblandare – det finns flera tillgängliga rekommendationer i vår artikel.

Konstruktionstyp

Alla vattenkranar kan strukturellt delas in i tre kategorier:

 1. Ventil;
 2. Enspak;
 3. Kontaktlös.

Varje konstruktionstyp har sina egna fördelar och nackdelar, och vi pratar om dem..

Ventilköksblandare

Ventilkranar - ett klassiskt alternativ, men förlorar sin popularitet Ventilkranar – den klassiska versionen, men förlorar sin popularitet Ventilen eller tvåventilstypen har två ventiler för tillförsel av vatten. Denna design är ganska enkel och ger exakt reglering av vattentryck och temperatur..

Fördelarna med ventilprodukter inkluderar:

 • Lönsamhet;
 • Relativ hållbarhet;
 • Pålitlighet;
 • Lågt pris.

Vid ett haveri är det ofta inte nödvändigt att ändra hela produkten – det räcker med att byta packningen eller en av kranaxelboxarna. Driftsäkerheten och säkerheten för avsaknad av läckage bestäms av typen av använd låsmekanism och tätning.

Gummipackningar eller keramiska skivor används som låsmekanism. Gummipackningar ställer inte krav på vattnets kvalitet, de täpper inte till eller deformeras i närvaro av ett överflöd av salter och föroreningar i vattnet. De är billiga, men misslyckas snabbt. Keramiska skivor är mer pålitliga, hållbara och mer exakta när det gäller att reglera vattentillförseln, men är känsliga för vattenkvaliteten. Köksblandare med två ventiler med keramiska skivor fungerar smidigt – till skillnad från produkter med packningar behöver de inte ställas in på länge, det räcker med en liten sväng.

Viktig: Vattenkranar med packningar bör väljas om vattnet levereras av tvivelaktig kvalitet, hårt. Om du har ett rengöringsfilter är det bättre att vara uppmärksam på kranar med keramiska skivor..

Enspakskran

Enhands kranen uppfanns av européer och möjliggör betydande vattenbesparingar jämfört med en traditionell kran Enhands kranen uppfanns av européer och kan betydligt spara vatten jämfört med den traditionella kranen. I köket är denna design att föredra, eftersom hemmafruar ofta måste sväva med en hand och en enspakskran kan öppnas med ett finger. Tryck och temperatur justeras i den med ett spakhandtag, där det finns en kulregulator. 3 hål i regulatorn stängs i följd på grund av mekanismens rörelse, vilket säkerställer noggrannheten i doseringen av vattentillförseln.

Sådana blandare är hållbara och håller cirka 10 år, är bekväma och enkla. Nackdelen är känslighet för vattenkvalitet. Föroreningar, att komma in i bollmekanismen, inaktivera den gradvis..

Viktig: sådana kranar för köket installeras om det finns ett vattenreningsfilter eller om det är tillräckligt rent.

Beröringsfri köksblandare

En beröringsfri kran är dyr, men i vissa situationer kan den vara oersättlig, dessutom kompletterar den perfekt kökets design Beröringsfri kran är dyr, men i vissa situationer kan den vara oersättlig, dessutom kompletterar den perfekt köksdesignen. Kontaktfria modeller kan betraktas som en högteknologisk lösning. De är utrustade med en beröringsrörelsessensor och slås på när händerna tas upp. Modeller kan utrustas med elektronisk styrning, som gör att du kan justera temperaturen, vattentillförselns period och andra parametrar. Detta sparar resurser. Dessa köksblandare:

 • ekonomisk;
 • pålitlig;
 • ultramodern.

Nackdelarna inkluderar höga kostnader.

Typ av pip

Kranens höjd och position är också viktiga värden, eftersom detta direkt påverkar användarvänligheten. Kranens höjd och position är också viktiga värden, eftersom detta direkt påverkar användarvänligheten.

Pipen eller formen på den del av kranen som vattnet faller från kan ha olika höjder och storlekar. Innan du väljer en kran för köket måste du vara särskilt uppmärksam på detta, eftersom i köket är produkter med en viss form av pipen att föredra. Ur ergonomisk synvinkel bör kranvattnet rinna in i mitten av diskbänken. Baserat på detta är det nödvändigt att välja pipens rätt längd. Höjden bestäms av djupet på diskbänken. Principen är att ju djupare handfatet är, desto lägre ska dess höjd vara. Om höjden är för hög, kommer vatten att börja spraya och träffar botten av diskbänken; om det är för litet blir det svårt att tvätta stora diskar. Om du har svårt är det bäst att välja en modell med medelhög piphöjd..

Formen på pipen kan vara annorlunda. Det finns inga regler för hur man väljer rätt kran för köket – allt beror på personlig preferens och smakkänsla..

Viktig: För kök med två handfat är det bäst att välja modeller med utdragbar pip. Samtidigt varierar slanglängden från 60 till 120 cm, vilket gör att du kan samla vatten även i behållare som står på en spis eller ett bord.

När du väljer är det värt att överväga rotationsvinkeln. Det är värt att utgå från regeln – ju större den är, desto bekvämare är det att använda kranen. Nästan alla billiga alternativ och blandare till medelstora kostnader har en rotationsvinkel i området 120 – 140 grader. Vissa dyra produkter från ledande märken kan ha en rotationsvinkel på 360 grader..

Pipen kan ha följande munstycken:

 1. Luftare;
 2. Duschhuvud.

Luftningens funktion är att förhindra stänk av vatten och även att rengöra det Luftningens funktion är att förhindra stänk av vatten och även att rengöra det Ett duschhuvud är mycket sällsynt i kök, men i vissa situationer är det svårt att klara sig utan det. Ett duschhuvud är mycket sällsynt i kök, men i vissa situationer är det svårt att klara sig utan det.

Luftaren är ett klassiskt val som låter dig både dra vatten och diska och grönsaker med hög kvalitet. Ett duschhuvud låter dig tillföra vatten så noggrant som möjligt, vilket är viktigt om du tänker tvätta örter och andra känsliga produkter. Samtidigt skadar vatten inte deras känsliga struktur..

Material – urvalskriterier

Köksblandare finns i olika material. Den typ av material som används beror i slutändan på kranens tillförlitlighet och dess hållbarhet, därför måste valet av den närma sig särskilt noggrant..

Vanligtvis används blandare för produktion av blandare:

 • Metallegeringar;
 • Keramik;
 • Plast (plast).

Metallkranen är tillräckligt stark, men med tiden kan den rosta Metallkranen är tillräckligt stark, men med tiden kan den rosta Blandare av kombinerade material - rätt lösning Blandare av kombinerade material – rätt lösning

De vanligaste produkterna är gjorda av legeringar – silumin, mässing, brons. Nästan hela det billiga segmentet av blandare är tillverkat av silumin – en legering av aluminium och kisel. Fördelarna med detta material är dess låga kostnad. När du använder olika typer av beläggningar – stål, förkromning, förgyllning – kan en siluminkran se väldigt estetiskt tilltalande ut. Det bör dock komma ihåg att detta material inte är särskilt starkt och hållbart..

Bronslegeringar är av hög kvalitet, hållbarhet och förmåga att behålla sitt utseende i flera år. De är resistenta mot aggressiva medier och vatten. Kranar är ofta gjorda av brons i gammal stil. Nackdelen är den höga kostnaden. Mässing används också traditionellt för att göra kranar. Den är resistent mot aggressiva medier, mekanisk skada och är hållbar. Dessutom sprider sig bakterier långsammare på mässingsytan. Mässingskranar håller mycket längre än produkter tillverkade av andra material. De kan identifieras med sin vikt – de är tyngre vid beröring..

Keramiska köksblandare sticker ut för sitt estetiska utseende, motståndskraft mot aggressiva miljöer, vatten. De är inte utsatta för korrosion. Den största nackdelen med keramiska produkter är bräcklighet..

Keramiska kranar är ganska ömtåliga, men samtidigt mycket hållbara med noggrann användning, eftersom de inte är känsliga för rost Keramiska kranar är ganska ömtåliga, men samtidigt mycket hållbara med noggrann användning, eftersom de inte är känsliga för rost Plastkran är extremt sällsynt på grund av dess bräcklighet, dessutom förlorar vissa arter snabbt sitt kommersiella utseende Plastkran är extremt sällsynt på grund av dess bräcklighet, dessutom förlorar vissa arter snabbt sitt kommersiella utseende

Plast är extremt billigt, motståndskraftigt mot korrosion och kemikalier och tillräckligt starkt. Men den är kortlivad och tappar snabbt sitt utseende..

Viktig: Det perfekta valet kan betraktas som kombinerade produkter, där olika typer av material används. Detta gör att du kan använda deras plus och neutralisera minus. Helst ska ytterhöljet vara av metall och de inre delarna av keramik. I det här fallet kommer inte mineralavsättningar av salter att deponeras inuti produkten, och metallen garanterar dess långa livslängd..

Beläggningen kan vara emaljerad, metall (förnicklad, förkromad, guldpläterad, stål). Emaljen ser estetiskt tilltalande ut, men den är mycket ömtålig och skadas lätt av stötar. Förnicklade beläggningar kan framkalla allergiska reaktioner, därför är det bättre för personer med en tendens till allergi att uppmärksamma krom- och stålbeläggningar. Guldplätering ser estetiskt tilltalande och dyr ut, men kräver separat vård och harmoniserar inte med alla typer av interiörer.

Funktionalitet

Moderna kranar kan inte bara styra vattentemperaturen, utan också utdela tvål Moderna kranar kan inte bara styra vattentemperaturen, utan också utdela tvål En snygg kran kan bli en verklig höjdpunkt i köksinredningen och samtidigt förbli helt bekväm. En snygg kran kan bli en verklig höjdpunkt i köksinredningen och samtidigt förbli helt bekväm.

Tidens bris – utökar produkternas funktionalitet. Detta gäller även köksblandare. Idag är de förutom att tillföra vatten och justera dess tryck och temperatur utrustade med andra funktioner. Dessa inkluderar:

 • Inbyggt vattenfiltreringssystem som låter dig rena vatten;
 • Vattentrycksbegränsare;
 • Diskmaskinbrytare som eliminerar behovet av ytterligare VVS -system;
 • Skydd mot kontaminering, förlängning av kranens livslängd;
 • Vattenblockeringssystem för att förhindra vattenläckage.

Det bör dock komma ihåg att varje ny funktion ökar produktens kostnad. Innan du väljer en vattenkran med ytterligare funktioner är det värt att överväga om de kommer att användas och om det finns ett behov av dem.

Val av montering

Att fästa kranen på väggen är inte den bästa lösningen ur ekonomisk synvinkel, men det kommer att se väldigt originellt ut Att fästa kranen på väggen är inte den bästa lösningen ur ekonomisk synvinkel, men det kommer att se väldigt originellt ut Att fixera mixern direkt på diskbänken är det mest praktiska och populära alternativet. Att fixera mixern direkt på diskbänken är det mest praktiska och populära alternativet.

Det är mycket viktigt att överväga metoden för att fästa kranen.. Det finns flera vanliga typer av fixeringar som köksblandare har:

 1. Till vertikala väggytor;
 2. Till VVS -systemet;
 3. Till diskbänken eller till diskbänken.

Den enklaste och vanligaste typen av bilagor är den senare..

Hur man väljer en kran i köket (video)

För att äntligen säkerställa ditt val rekommenderar vi att du tittar på videon:

Rätt köksblandare måste vara estetiskt och funktionellt, hållbart och pålitligt. Att köpa en sådan produkt, där alla dessa egenskaper kombineras, idag kan du utan problem – det viktigaste är att korrekt närma sig valet av en kran.

Vi önskar dig rätt val och framgångsrik renovering!