Do-it-yourself Roman blind: ανανεώνουμε το εσωτερικό κομψά

Όταν διακοσμείτε ένα παράθυρο με τα χέρια σας, η δυσκολία προκύπτει μόνο στην επιλογή του υφάσματος Όταν διακοσμείτε ένα παράθυρο με τα χέρια σας, η μόνη δυσκολία προκύπτει στην επιλογή του υφάσματος. Ο πιο αποτελεσματικός και ταχύτερος τρόπος ενημέρωσης του εσωτερικού χωρίς σοβαρό κόστος είναι η αντικατάσταση των κουρτινών. Δεν είναι πρόβλημα να αγοράσετε ή να φτιάξετε κουρτίνες κατά παραγγελία οποιουδήποτε τύπου σήμερα. Και όμως είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να ράβετε τις κουρτίνες μόνοι σας, στο σπίτι, επειδή αυτή η κύρια τάξη είναι επίσης διαθέσιμη σε αρχάριους τεχνίτες. Ακόμα κι αν το ερώτημα αφορά τις ρωμαϊκές κουρτίνες, που διακρίνονται από την απλότητα και τη χάρη τους.

Πώς κατασκευάζονται οι ρωμαϊκές περσίδες: συσκευή και μηχανισμός

Οι ρωμαϊκές αποχρώσεις δανείστηκαν από τους ναυτικούς. Και σήμερα γίνονται σύμφωνα με την αρχή των πανιών ή των περσίδων: ανερχόμενες και πτωτικές περικοπές υφάσματος ή ταπετσαρίας. Οι κουρτίνες είναι ένας επίπεδος ορθογώνιος καμβάς που καλύπτει το άνοιγμα του παραθύρου. Το χαρακτηριστικό τους είναι ένας λακωνικός σχεδιασμός, αρμονικά πλεγμένος σε ένα μοντέρνο εσωτερικό. Φυσικά υφάσματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ρωμαϊκών περσίδων συμπληρώνουν τέλεια το έθνικ στυλ. Το προφανές πλεονέκτημα του ράψιμου κουρτινών μόνοι σας, χρησιμοποιώντας ένα master class, είναι η δυνατότητα να τα ράψετε από οποιοδήποτε ανελαστικό ύφασμα. Η κατανάλωση υλικού θα είναι πολύ μικρότερη από ό, τι στις κουρτίνες, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακριβό ύφασμα για ράψιμο. Το ράψιμο χωρίς κουρτίνες φέρνει το μοτίβο στις περσίδες στο προσκήνιο.

Ο μηχανισμός της συσκευής της ρωμαϊκής απόχρωσης δεν είναι τίποτα ιδιαίτερα περίπλοκο Ο μηχανισμός της συσκευής της ρωμαϊκής απόχρωσης δεν είναι τίποτα ιδιαίτερα περίπλοκο

Οι ρωμαϊκές περσίδες διακρίνουν μεταξύ:

 • Τύπος τοποθέτησης – στο άνοιγμα του παραθύρου, στον τοίχο πάνω από αυτό, στο πλαίσιο του παραθύρου. Οι δύο πρώτοι τύποι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με σπιτικές κουρτινόξυλες, ο τρίτος – μόνο με εργοστασιακό. Τις περισσότερες φορές γίνεται κατά παραγγελία..
 • Μέθοδος ραψίματος – μονές κουρτίνες ή διπλές περσίδες. Στην πρώτη περίπτωση, χρησιμοποιούνται ελαφριά ή ημιδιαφανή τυπωμένα υφάσματα, στη δεύτερη, χρωματιστά και πυκνά υφάσματα που δεν ξεθωριάζουν στον ήλιο. Η δεύτερη επιλογή φαίνεται πιο καθαρή, αλλά ένα τέτοιο ράψιμο απαιτεί περισσότερη προσπάθεια..
 • Μέθοδος στερέωσης ράβδων – μαγιό, κορδόνι περίσφιξης, ειδική ταινία. Υπάρχουν μοντέλα ρωμαϊκών περσίδων και χωρίς ράβδους.
 • Τύπος διακόσμησης – διακόσμηση με ζουζούνια, κορδόνι, περιθώριο, συνδυασμός υφασμάτων για ύφασμα κουρτίνας.
 • Μηχανισμός – σπιτικό ή εργοστασιακό.

Οι ρωμαϊκές περσίδες στα παράθυρα ταιριάζουν απόλυτα αν κοπούν και είναι κατάλληλες. Για να γίνει αυτό, πριν φτιάξετε ρωμαϊκές περσίδες με τα χέρια σας, πρέπει να προετοιμάσετε το ύφασμα – διακοσμήστε, σιδερώστε. Εάν η κουρτίνα υποτίθεται ότι εμποδίζει το φως του ήλιου, επιλέξτε υφάσματα συσκότισης (με ειδική επεξεργασία στη λάθος πλευρά). Το ημιδιαφανές ύφασμα αφήνει τις περισσότερες ακτίνες του ήλιου, εμποδίζοντας το παράθυρο από τα αδιάκριτα βλέμματα. Όταν επιλέγετε ένα ύφασμα, πρέπει να το αξιολογήσετε υπό το φως: τα υφάσματα με πολύπλοκη ύφανση θα φανούν συμφέρουσα. Εάν οι ρωμαϊκές περσίδες συνδυάζονται με άλλους τύπους, πρέπει να στερεωθούν στο γυαλί (μέσα στο παράθυρο).

Σχηματική αναπαράσταση του μηχανισμού του ρωμαϊκού τυφλού Σχηματική αναπαράσταση του μηχανισμού του ρωμαϊκού τυφλού

Η επιλογή της μεθόδου στερέωσης καθορίζει επίσης την κατανάλωση υφάσματος:

 1. Η πρώτη μέθοδος (μέσα στο άνοιγμα), όταν οι περσίδες ακουμπούν στο τζάμι. Αυτή η επιλογή είναι βολική για μεγάλα περβάζια παραθύρου, όταν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και με χαμηλές κουρτίνες. Or όταν η κουρτίνα συνδυάζεται με κουρτίνες, όπου χρησιμεύει ως ραφή πλευρά.
 2. Η δεύτερη επιλογή (στερέωση των περσίδων στο εξωτερικό του παραθύρου) – προτιμότερο εάν ανοίξει εντελώς. Η κουρτίνα θα επικαλύψει τις κλίσεις κατά 5-10 cm σε κάθε πλευρά του παραθύρου.

Σχεδιασμός ρωμαϊκών περσίδων (βίντεο)

DIY ρωμαϊκή περσίδα

Πριν ράψετε μόνοι σας ρωμαϊκές περσίδες, χρησιμοποιώντας αυτήν την κύρια τάξη, πρέπει να μετρήσετε σωστά το πλάτος και το ύψος του ανοίγματος του παραθύρου. Εάν οι μαρκίζες είναι σπιτικές, το βέλτιστο μέγεθος θα είναι 10 εκατοστά πλάτος και 20 εκατοστά μακρύτερο από τις παραμέτρους του παραθύρου. Για “τυφλά” παράθυρα, επιλέγονται περσίδες κοντά στο ίδιο το γυαλί. Το μέγεθός τους είναι απόλυτα σύμφωνο με το άνοιγμα του παραθύρου. Πριν ράψετε ρωμαϊκές περσίδες με τα χέρια σας, πρέπει επίσης να υπολογίσετε τον αριθμό των πτυχών (ανάλογα με το μήκος της κουρτίνας).

Προετοιμασία υλικών:

 • Υφάσματα για κουρτίνες και επενδύσεις (αν είναι απαραίτητο).
 •  7-8 πηχάκια (ξύλινες χάντρες υαλοπινάκων ή μεταλλικές καρφίτσες) – 3 cm λιγότερο από το πλάτος της λεπίδας.
 • Ξύλινα κρεμαστά πηχάκια και μπάρα βάρους.
 • Ταινία με κορδόνι ή κορδόνι.
 • Στοιχεία διακόσμησης.
 • Κολλητική ταινία (στο πλάτος της κουρτίνας).
 • Πλαστικοί ή μεταλλικοί δακτύλιοι – 2 για κάθε σύνδεσμο.
 • Κορδόνι – 3 κοψίματα, με βάση 2 μήκη κουρτίνας + 1 πλάτος.
 • Γάντζος για τη στερέωση του καμβά, καρφιά.

Μοτίβο και σχέδιο κοπής των πιο απλών ρωμαϊκών περσίδων Μοτίβο και σχέδιο κοπής των πιο απλών ρωμαϊκών περσίδων

Εργαστήριο κατασκευής ρωμαϊκών περσίδων

Ένα master class με οδηγίες βήμα προς βήμα και μια φωτογραφία θα σας βοηθήσει να κατακτήσετε γρήγορα τον μηχανισμό ραψίματος ρωμαϊκών κουρτινών με τα χέρια σας:

 1. Κόψτε ένα ορθογώνιο από το επιλεγμένο ύφασμα σύμφωνα με το μέγεθος του παραθύρου με ένα περιθώριο για το στρίψιμο κατά 2 cm σε όλες τις πλευρές.
 2. Διπλώστε και πιέστε τα περιθώρια στις κάθετες πλευρές. Ραφή μηχανής 0,5 cm από την άκρη.
 3. Ράψτε κατά μήκος της ταινίας σήμανσης.
 4. Υπολογίστε τις γραμμές των αναμενόμενων πτυχώσεων και τη θέση των δακτυλίων: συμμετρικά για την κεντρική γραμμή, σε βήματα 5 εκ. Ράψτε σφιχτά δαχτυλίδια με το χέρι.
 5. Ράψτε το κάτω άκρο της κουρτίνας έτσι ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί μια ράβδος στάθμισης στο στρίφωμα (συνδέστε μια ράβδο βαρύτητας και μετρήστε). Είναι βολικό να πιέσετε πρώτα το στρίφωμα προς τα έξω και μετά να ράψετε.
 6. Εάν χρησιμοποιείται ένα κανονικό γείσο, τότε το επάνω άκρο επεξεργάζεται με τον ίδιο τρόπο όπως το κάτω, μόνο η πρώτη ραφή πρέπει να απέχει 1 cm από την άκρη.
 7. Τοποθετήστε τη λωρίδα στο στρίφωμα και στερεώστε την κουρτίνα στις μαρκίζες. Τα δαχτυλίδια πρέπει να είναι ραμμένα.
 8. Τοποθετήστε σωλήνες ή σχάρες από ξύλο μεταξύ της κουρτίνας και της ταινίας, περικοπή κατά μήκος της άκρης – αυτός είναι ένας μηχανισμός για τη στερέωση των πτυχών κατά την ανύψωση.
 9. Κρεμάστε την κουρτίνα στο γείσο και ευθυγραμμίστε οριζόντια.
 10. Περάστε το προετοιμασμένο κορδόνι κατά μήκος από τους επάνω δακτυλίους και περάστε τους μέσα από έναν δακτύλιο. Τραβήξτε άλλα 3 κορδόνια μέσα από τους δακτυλίους, τραβώντας τα μέσα από τον ίδιο δακτύλιο.
 11. Χαμηλώστε την κουρτίνα και κόψτε τα άκρα των κορδονιών (η παροχή του κορδονιού πρέπει να είναι περίπου 50 cm). Τραβήξτε τα κορδόνια σφιχτά, κατανέμοντας ομοιόμορφα τις πτυχές, κόμπο.
 12. Στερεώστε το άγκιστρο στο πλαίσιο του παραθύρου, στο οποίο θα στερεωθούν οι κουρτίνες.
 13. Διακοσμήστε την κουρτίνα με διακοσμητικά στοιχεία του γούστου σας. Οι ιδέες μπορούν να ληφθούν σε φωτογραφίες και βίντεο.
 14. Προκειμένου οι περσίδες να ντύνονται όμορφα, είναι σημαντικό να υπολογίσετε σωστά τις γραμμές των αναμενόμενων πτυχών. Η κύρια τάξη μας είναι κατάλληλη για ρίγες σε διαστήματα 40 cm.

Ένας λεπτός πλαστικός σωλήνας ή ξύλινη ράγα είναι κατάλληλος ως μηχανισμός ασφάλισης. Ένας λεπτός πλαστικός σωλήνας ή ξύλινη ράγα είναι κατάλληλος ως μηχανισμός ασφάλισης.

Για να αφαιρέσετε την κουρτίνα για πλύσιμο χωρίς προβλήματα, είναι απαραίτητο να στερεώσετε την κολλητική ταινία με συρραπτικό στην κάτω πλευρά της ξύλινης ράβδου όπου είναι στερεωμένη η κουρτίνα. Στο επάνω άκρο, πρέπει επίσης να στερεώσετε το Velcro-Velcro.

Ρωμαϊκή περσίδα με τα χέρια σας από παλιοσίδερα (βίντεο)

Ράψιμο ρωμαϊκών περσίδων: πιθανές δυσκολίες

Ακόμη και με τη χρήση λεπτομερούς master class και οπτικών φωτογραφιών, οι άπειροι τεχνίτες μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες στο να φτιάξουν τα πρώτα blinds-blinds με τα χέρια τους..

Η ανάλυση των λαθών άλλων ανθρώπων θα βοηθήσει έναν αρχάριο πλοίαρχο να τα αποφύγει κατά το ράψιμο κουρτινών Η ανάλυση των λαθών άλλων ανθρώπων θα βοηθήσει έναν αρχάριο πλοίαρχο να τα αποφύγει κατά το ράψιμο κουρτινών

Πιθανές παραλείψεις:

 • Κουρτίνες λοξή είναι δυνατή σε περίπτωση λαθών στην κοπή. Είναι απαραίτητο να κόψετε κάτω από έναν χάρακα, κατά μήκος ενός κοινού νήματος, δεν μπορείτε απλά να κόψετε μεταξύ των νημάτων. Το ύψος της κουρτίνας πρέπει να τοποθετηθεί κατά μήκος της άκρης κατά μήκος του κύριου νήματος κάτω από τον χάρακα, τηρώντας αυστηρά τις ορθές γωνίες.
 • Στεγανότητα πλευρικής ραφής – Κακώς προσαρμοσμένη τάση νήματος ή ύφασμα που είναι πολύ παχύ. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να αντιγραφεί με μια λεπτή επένδυση..
 • Σφίξιμο κατά μήκος των εγκάρσιων ραφών αποδεικνύεται εάν η πλεξούδα δεν έχει υποστεί επεξεργασία με ατμό από το σίδερο ή δεν ήταν προηγουμένως στερεωμένη με πείρους.
 • Κοίλες γραμμές στις πλευρικές ραφές μεταξύ των ράβδων ορατό εάν η ταινία δεν ήταν σωστά τεντωμένη κατά το ράψιμο. Ένα ελάττωμα είναι δυνατό ακόμη και ελλείψει προκαταρκτικής διαπίστωσης του υλικού με συρρίκνωση του υφάσματος.
 • Η τάση της επένδυσης μπορεί να αποφευχθεί εάν, πριν από το ράψιμο, το ύφασμα έχει προεπεξεργασθεί: συνθετικά – με ατμό σιδήρου, φυσικό ύφασμα – με ζεστό νερό.

DIY μηχανισμός ρολών

Μια ρωμαϊκή σκιά δεν απαιτεί μόνο ειδική ραφή, αλλά και ειδικό μηχανισμό ανύψωσης..

Διάγραμμα μηχανισμού ανύψωσης για ρωμαϊκές περσίδες Διάγραμμα μηχανισμού ανύψωσης για ρωμαϊκές περσίδες

Για να το φτιάξετε, πρέπει να προετοιμάσετε:

 • Ξύλινες γυάλινες χάντρες.
 • Δοκός για μαρκίζες.
 • Μπάρες στάθμισης (για παράδειγμα, ένα μετρητά).

Master class: μηχανισμός ανύψωσης για ρωμαϊκές περσίδες

Οι οδηγίες βήμα προς βήμα θα βοηθήσουν στη συναρμολόγηση του μηχανισμού..

Τι πρέπει να κάνουμε:

 1. Κόψτε κομμάτια από τα προετοιμασμένα υλικά, 1 cm λιγότερο από το πλάτος της κουρτίνας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παζλ.
 2. Για ένα σπιτικό γείσο, πρέπει να καλύψετε τη μπάρα με ένα πανί. Βολικό για χρήση με συρραπτικό και πιστόλι θερμής κόλλας.
 3. Στο κάτω άκρο της ξυλείας που καλύπτεται με υφάσματα, στερεώνουμε τη σκληρή πλευρά της κολλητικής ταινίας Velcro με ένα πιστόλι. Μπορεί να αρπάξει για εγγύηση και με συρραπτικό.
 4. Στην πίσω πλευρά του τεμαχίου, στερεώστε τους συνδετήρες για να κρεμάσετε το γείσο στον τοίχο (εάν ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για μια κουρτίνα που θα βρίσκεται έξω από το άνοιγμα του παραθύρου). Οι γωνίες είναι κατάλληλες για στερέωση στο εσωτερικό του παραθύρου. Το σπιτικό γείσο είναι έτοιμο. Είναι χρήσιμο να συμμετέχετε άνδρες στη διαδικασία – θα καταλάβουν γρήγορα πώς να εφαρμόσουν αυτό το κύριο μάθημα. Είναι βολικό να στερεώσετε την κουρτίνα σε αυτήν στην ίδια ταινία Velcro.
 5. Αφού στερεώσετε τις βάσεις των μαρκίζων στον τοίχο, τοποθετήστε τις εγκάρσιες ράβδους και τη ράβδο στάθμισης στις τσέπες της κουρτίνας. Μετά από αυτό, σε αυτές τις γραμμές, μπορείτε να ράψετε δαχτυλίδια σε τρεις σειρές – την εξωτερική σειρά – 2,5 cm από το πλευρικό άκρο της κουρτίνας.
 6. Απομένει να βάλουμε το γείσο στο τραπέζι και να στερεώσουμε την κουρτίνα σε αυτό.
 7. Επεκτείνετε την κουρτίνα με τις μαρκίζες προς τα έξω προς το μέρος σας και σημειώστε μια θέση στις μαρκίζες για τα σιδερένια αυτιά, τα οποία βιδώνονται στη ράβδο από κάτω για να ασφαλίσουν τον μηχανισμό ανύψωσης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν βιδωτά άγκιστρα κάμπτοντάς τα ελαφρώς με πένσα.
 8. Βιδώστε 4 γάντζους στο άκρο του γείσου: 3 – στους δακτυλίους και 1 – από την άκρη όπου θα βρίσκεται το κορδόνι ανύψωσης.
 9. Δέστε όλα τα κορδόνια στους κάτω δακτυλίους και οδηγήστε τα μέσα από τα αυτιά στη μία πλευρά, όπως στη φωτογραφία.
 10. Όταν όλα τα καλώδια έχουν τραβηχτεί έξω, ισοσταθμίστε την έντασή τους και ασφαλίστε ολόκληρο τον μηχανισμό μαζί με έναν κόμπο. Συνεχίστε να στερεώνετε τα κορδόνια πλέκοντας τα άκρα σε μια πλεξίδα. Μπορείτε να στερεώσετε ένα δαχτυλίδι στο τέλος της πλεξίδας. Στη φωτογραφία – μηχανισμός ανύψωσης: διάγραμμα και τελειωμένη κουρτίνα.

Διάγραμμα ενός απλού μηχανισμού ανύψωσης, το πιο εύκολο στην κατασκευή Διάγραμμα ενός απλού μηχανισμού ανύψωσης, το πιο εύκολο στην κατασκευή

Για να στερεώσετε την κουρτίνα σε υπερυψωμένη κατάσταση, πρέπει να στερεώσετε ένα γάντζο καλωδίου στον τοίχο. Μην συνδέετε το άκρο με την μπαταρία – άσχημο και άβολο!

Οι ρωμαϊκές αποχρώσεις μπορούν να γίνουν από περσίδες. Μπορείτε να δείτε πώς φαίνονται οι κουρτίνες από τις περσίδες στο παρακάτω βίντεο..

Ρωμαϊκή περσίδα με τα χέρια σας από παλιά περσίδες (βίντεο)

Έχοντας κατακτήσει την απλούστερη κύρια τάξη (ακόμα και αν χρησιμοποιείτε το παράδειγμα ταπετσαρίας), μπορείτε να αναλάβετε με ασφάλεια το ράψιμο άλλων μοντέλων ρωμαϊκών κουρτινών, καθώς η τεχνολογία βασίζεται στην ίδια αρχή και παρόμοιο μηχανισμό ανύψωσης.

DIY Roman blind (φωτογραφία)