Csempe és laminálás összekapcsolása küszöbértékkel és anélkül – 5 megoldás

A csempéket és a laminátumokat kombinálják a helyiség és a zónák nagyobb praktikussága érdekében. Például konyhában, konyhában-nappaliban, folyosón, valamint ajtók alatt. Íme 5 fő módja a közös tervezésnek (népszerűség szerinti lista):

 • Anya vagy dokkolóprofil segítségével;
 • Tömítőanyag (szilikon, akril, poliuretán) használata;
 • Parafa tágulási kötéssel;
 • Varratok közötti csempehabarcs segítségével;
 • Folyékony parafával.

Ebben a cikkben ezeket a megoldásokat részletesen megvizsgáltuk, és 40 fényképes példát hoztunk..

A csempe és a laminátum küszöb nélküli kötése a Hruscsov konyha belsejében

A csempe és a laminátum küszöb nélküli kötése a Hruscsov konyha belsejében

Közös küszöb NÉLKÜL – hogyan kell csinálni, és miért jobb néha nem kockáztatni

Kezdjük egy előnyösebb, de bonyolultabb megoldással – küszöb nélküli laminált csempe.

Hogyan készítsünk csempe és laminált kötést küszöb nélkül?

Csempe és laminálás küszöb nélkül csak akkor csatlakoztatható, ha mind az öt feltétel teljesül:

 1. Mindkét bevonatot ne lebegő módon, hanem ragasztóra helyezze. Ha a laminátumot úszó módon fektetik (amikor a lamellákat az aljzatra helyezik, és nem tapadnak az alaphoz), akkor nem lehet küszöb nélkül.
 2. A ragasztó és az esztrich vastagságának beállításával érje el ugyanazt a magasságot a csempe és laminált lemezek esetében. A maximális hiba 1-2 mm. Ez a második ok, amiért szükséges előre megtervezni a csempe és a laminátum közötti kötést küszöb nélkül..
 3. Legyen a tágítócsukló elég széles. Annak érdekében, hogy a laminátum természetes módon táguljon és összehúzódjon, legalább 5 mm -es résnek kell lennie a csempe és a laminált lemez között (átlagosan 1 mm tágulási rés szükséges minden laminált hosszúság méterenként). Ellenkező esetben a laminátum megduzzad, nyikorogni kezd, a parafa akár ki is repülhet a kötésből..
 4. A kötés hossza nem haladhatja meg a 3 m -t, a helyiség pedig nem lehet több, mint 25 négyzetméter. m. Végül, minél nagyobb a laminált felület, annál nagyobb a tágulási rés.
 5. A laminátumot nagyon óvatosan vágja le. Ehhez speciális felszerelésre és szakképzett kézművesre van szükség, különösen, ha a kötés alakja összetett..

Ha ezen követelmények közül legalább egy nem teljesül, akkor is meg kell határozni a küszöbértéket. Kételkedik abban, hogy érdemes -e küszöb nélküli kötéssel bajlódni, vagy jobb a könnyebb utat választani? Az első megoldás előnyei nyilvánvalóak: szép megjelenés, nincsenek tisztítást bonyolító rések, semmi sem zavarja a járást.

A csempe és a laminátum hézagja a konyha belsejében Hruscsovban

A csempe és a laminátum küszöb nélküli kötése a Hruscsovi konyha belsejében

Az anya hiánya pedig abban az esetben jelenik meg, ha a kötés bonyolult konfigurációjú. Például, ha túl hosszú, sugárirányú, hullámos vagy göndör (cikcakk, hat- vagy nyolcszögletű lapokkal). Íme néhány fotó példa az összetett kötésekre..

Hatlapú csempe és laminált csomópont a konyhában

Hatszögletű csempe és parkettalemez epoxi csempehabarccsal

Másrészt, amikor döntést hoz, ne feledje, hogy függetlenül attól, hogy milyen tökéletesen van kialakítva a kötés, és nem számít, hogy a laminátum milyen jó minőségű, továbbra is fennáll annak duzzadásának veszélye. Ebben az értelemben az anya megbízhatóbb megoldás..

Tehát hol kell elkezdeni a varrás tervezését:

 • Ha egy csempét és egy laminátumot küszöb nélkül szeretne csatlakoztatni, akkor előre – az esztrich előtt – ki kell választania a megfelelő anyagokat és a hézag díszítési módszerét. Aztán egy kis matematika: összeadjuk a csempe és a csemperagasztó vastagságát, majd a laminátum és a hátlap / ragasztó vastagságát. Végül számítsa ki a két felület magassága közötti különbséget. Az építők feladata, hogy kiegyenlítsék ezt a különbséget az aljzat, esztrich és / vagy ragasztó vastagsága miatt..
 • Ha azonban már lerakta a burkolólapokat, de még nem rakta le a laminátumot, akkor továbbra is lehetőség van egyszintes padló készítésére. Mivel a csempe szabványos vastagságú, először le kell fektetni, majd a laminátumot hozzá lehet igazítani.

Végül 4 módszerről beszélünk a laminátum és a csempe közötti illesztés küszöb nélküli kialakításáról..

Figyelem! Az alábbi módszerek közül bármelyiket választja, amikor a laminátumot hőtágulás céljából fekteti, hagyjon 5-10 mm mélyedést a szemközti faltól (később lábazzal záródik).

1. módszer: A kötés tömítése csempehabarccsal

Előnyök: Egyszerű, olcsó és működő módszer. Alkalmas nehéz ízületekhez.

Csempehabarcs a csempe és a laminátum közötti illesztésben

Hátrányok: A habarcs megrepedhet, amikor az épület zsugorodik. Mivel a csempe és a laminátum közötti kötés kemény, a laminátum tágulási hézagát a szegélyléc alatt kell hagyni..

Telepítés: A fugát fugával is meg lehet tölteni mind a padló felszerelése során, mind annak befejezése után. A műveletek algoritmusa a következő:

 1. Az esztrichre rajzoljuk a jövőbeli kötés vonalának jelölését;
 2. A csempéket a vonalra fektetjük, levágjuk a felesleges részt, és csiszológéppel vágjuk le;
 3. A laminátumot levágjuk, a tágulási rés figyelembevételével fektetjük le, és az élét szilikonnal dolgozzuk fel;
 4. A keletkező varratot felére vagy kicsit többre töltjük tömítőanyaggal, és hagyjuk megszáradni;
 5. A tömítőanyag tetejére fektetjük a habarcsot a varratba, és kiegyenlítjük;
 6. A varrat nagyobb tartóssága érdekében fedje le átlátszó lakkal..

Tanács:

 • Különösen jól működik az epoxi habarcs vagy polimer habarcs porcelán kőedényekhez;
 • Ugyanazt a habarcsot használhatja, mint a csempe fugázásához.

2. módszer: A csempe és a laminátum közötti illesztés tömítése tömítőanyaggal (szilikon, akril, poliuretán)

Előnyök: plaszticitásuk miatt a tömítőanyagok lehetővé teszik, hogy egy kicsit “sétáljon”. Ugyanezen okból kifolyólag a különböző bevonatok közötti kötés nem romlik, amikor az épület zsugorodik..

Csempe és laminált kötés szilikon tömítőanyaggal

1,5 mm -es varrás szilikon tömítőanyaggal

Hátrányok: Néha a szilikon tömítőanyagok idővel megkeményednek. A tömítőanyag csak kb. 5 mm szélességű keskeny kötések tömítésére használható..

Tanács:

 • Az akril tömítőanyag szárítás után festhető és lakkozható (ellentétben a szilikonnal).

Telepítés: Ebben a videóban láthatja a csempe és a laminált lemez egy síkban történő eltávolításának folyamatát, valamint a kötés szilikon tömítőanyaggal történő díszítésének folyamatát.

Módszer 3. Csatlakozás parafa tágulási kötéssel

A parafa tágulási hézag az anya legnépszerűbb alternatívája. Készíthetnek egyenes kötést, és néha sugarat.

Csempe és laminált kötés parafa tágulási kötéssel

 • Sok tervező a parafa tágulási kötést részesíti előnyben. És vannak, akik úgy vélik, hogy ugyanaz a múlt emléke, mint az alumínium profilok..

Parafa tágulási hézag csempe és parketta között

Előnyök: Jól néz ki, az ízületek nagyon ügyesek. A préselt parafa puha és rugalmas, így természetesen tágíthatja a laminált / parketta padlót. Természetessége és plaszticitása miatt a parafa tágulási hézag különösen alkalmas csempék és parketták / parkettalemezek / mérnöki táblák közötti illesztésekhez.

Hátrányok: magasabb ár, nem alkalmas göndör ízületekhez, korlátozott árnyalatválaszték, elméletileg az otthoni zsugorodás miatt elkezd omlani, vagy akár ki is repülhet a varratból (de, mint a gyakorlat azt mutatja, ez nem valószínű). Egy másik jelentős hátrány – a parafa rugalmassága nem elegendő a laminátum tágulásának kompenzálására a tágas szobákban (több mint 25 négyzetméter).

Tanács:

 • Lamináláskor vásárolhat hozzá illeszkedő parafa dugót, és már lakkal. Ha parkettát / parkettát fektet, akkor vásárolhat parafa tágulási hézagot minden feldolgozás nélkül (a képen), és a parkettával egyidejűleg csiszolja és lakkozza..

 • A kereskedelemben kapható furnérozott parafa tágulási hézagok kiváló választás a fapadlókhoz..

Díszített parafa tágulási kötés

Felszerelés: a tágulási hézagot a parkettaragasztóhoz ragasztják. A munkát a következőképpen végzik:

 1. Először fektessük le a csempéket. A szélét őröljük, kiegyenlítjük, porszívóval tisztítjuk a portól és a szennyeződéstől.
 2. Tágulási hézagot alkalmazunk, és ha szükséges, vágjuk le.
 3. A lerakott csempe szélét ragasztóval dolgozzuk fel.
 4. Tágulási illesztést illesztünk a varratba, és szorosan a csempe széléhez nyomjuk, például egy épületszint segítségével.
 5. A csempe és a kompenzátor közötti mikrorést tömítőanyaggal (a kompenzátorhoz / padlóburkolathoz illően) töltjük fel, ehhez enyhén meg lehet hajlítani. Ezután nyomja meg ismét erősen a tágulási hézagot. Törölje le a felesleges tömítőanyagot.
 6. A laminátumot a tágulási hézaghoz közel helyezzük el.

4. módszer. Csatlakozás folyékony parafával (parafa tömítőanyag)

A parafa tömítőanyag parafaforgácson és ragasztón alapuló rugalmas keverék.

Folyékony parafa

Előnyök: Használható összetett formák illesztéseinél.

Hátrányok: Kevésbé rendezett, mint a tömítőanyagok vagy a parafa tágulási hézagok, különösen a széles (7 mm feletti) kötéseknél. Annak ellenére, hogy keskeny kötésekben a folyékony parafa alig van lerakva.

Küszöbcsukló – miért jó és hogyan válasszuk ki a megfelelő profilt

A felső küszöb (dokkolóprofil) felszerelése az első dolog, ami eszünkbe jut, amikor felmerül a kérdés, hogyan lehet hézagot készíteni a csempe és a laminátum között. Ez a megoldás a legegyszerűbb, sokoldalú, és kiváló minőségű teljesítményével jól nézhet ki..

A küszöbök fő pluszai: lehetővé teszik, hogy elegendően széles tágulási réseket hagyjon a laminátum hőtágulására, ami szinte teljes garanciát jelent, hogy a lamellák nem fognak megduzzadni idővel.

Íme néhány fotó a szép belső terekről, kombinált padlókkal és küszöbökkel.

A csempe és a laminátum közötti hézag küszöbértékkel a Hruscsov konyha belsejében

A csempe és a laminátum közötti hézag küszöbértékkel a Hruscsov konyha belsejében

Csempe és laminált hézag nagy eséssel

Csempe és laminált hézag nagy eséssel fa széles és magas küszöb alatt

Bejárati folyosó küszöbbel

Konyha kombinált padlóval és küszöbbel

Bizonyos esetekben az anya az egyetlen lehetséges megoldás a kötés kialakításához. Íme 7 eset, amikor pótolhatatlan:

 • Ha az illesztés az ajtó alatt van. Ebben az esetben a küszöb teljesen megfelelő, mert legtöbbször egyszerűen nem látható az ajtó alatt..
 • Ha az egyik burkolat (laminált) úszó módon van felszerelve.
 • Ha a szoba területe meghaladja a 25 négyzetmétert. m. Minél nagyobb a terület, annál szélesebbnek kell lennie a tágulási résnek a laminátum természetes kitágulásához, ami azt jelenti, hogy szó sem lehet műanyag töltőanyagról.

Csempe és parkettalap illesztése küszöbbel

A tágas lakásokban és vidéki házakban a csempe és a laminált / tömör lapok összekapcsolása küszöb nélkül lehetetlen

 • Ha a bevonatok közötti különbség 5 mm és 1,2 cm között van. Ebben az esetben nem lehet többszintű küszöb nélkül.
 • Ha ki kell hangsúlyoznia a helyiség zónáját. A zónák közötti határvonal meghatározásához különösen jó kontrasztos színű küszöböt használni, például ezen a fényképen konyhai stúdió.

Kontrasztos anya

 • Ha el kell rejtenie a pontatlan termést. Valamint forgácsok vagy egyéb hibák a bevonatok szélein.
 • Ha meg kell védenie a helyiséget a portól és a szennyeződéstől. A küszöbök hajlamosak a konyhából vagy a folyosóról származó morzsákat, port és szennyeződéseket a nappaliba zárni.

A laminátum és a csempe közötti illesztés küszöbön

Mindazonáltal a küszöbcsatlakozásoknak a következő hátrányai vannak:

 • Mivel a küszöb a padlószint felett van, zavarhatja a járást.
 • Ugyanezen okból gyorsabban elhasználódik, idővel rendezetlennek tűnik, és elrontja a padló általános megjelenését. Időnként az anyát ki kell cserélni..
 • A küszöbértékek bonyolítják a tisztítást, mivel a por és a morzsa eltömődik a repedésekben.
 • Nem mindig lehet választani egy küszöböt, amely megfelel a laminált vagy csempe hangjának, és általában nagyon észrevehető. Az építési piacokon és a lánc hipermarketekben forgalmazott profilok mindig durvaak és olcsók.
 • Ha a kötés nagyon hosszú (több mint 2,7 m), akkor nehéz vagy akár lehetetlen kiválasztani egy profilt hozzá. A kiterjesztett zuhatagok (3,2 m) választéka nagyon korlátozott.
 • Gyakran technikailag lehetetlen vagy esztétikai szempontból nagyon nem kívánatos küszöböt felszerelni bonyolult formájú (kanyargós, ívelt, nyolc vagy hatszögletű csempe) illesztéseknél..

Hogyan válasszunk anyát vagy összekötő profilt? Íme néhány tipp a kiválasztáshoz és a telepítéshez:

* Útmutató önálló mérnöki rendszerek tervezéséhez családi házakhoz és tömbös lakóépületekhez (Szellőzés szakasz, 4.84. Bekezdés)

Bármelyik anyát is választja, kívánatos, hogy keskeny legyen – legfeljebb 1,5 cm széles és alacsony (legfeljebb 2 mm magas). Ezenkívül előnyösek a küszöbök rejtett rögzítéssel (lyukak nélkül az önmetsző csavarokhoz) és hosszanti nyomok nélkül (könnyebben tisztíthatók). És természetesen a profilnak a lehető legközelebb kell állnia a csempehez vagy a laminátumhoz..

 • Fenékízület Ez az eloxált alumínium küszöb 1,5 cm széles, 25 négyzetméternél kisebb helyiségekhez. m lehet még vékonyabb – 1 cm széles
 • Fenékízület Ez az eloxált alumínium küszöb 1,5 cm széles, 25 négyzetméternél kisebb helyiségekhez. m lehet még vékonyabb – 1 cm széles

Hézag egy küszöb 1,5 cm a belső

Példa a legegyszerűbb és legolcsóbb alumínium anyára:

 • Ha előre tervezte a csempe és a laminátum közötti kötést, akkor a legjobb, ha a profilt a csempe lefektetésével egy időben telepíti. Ennek dokkolóprofilnak kell lennie, amelynek rögzítését a csempe alá kell felszerelni (T-alakú, mint az alábbi képen, Z-alakú és L-alakú vége), vagy a csempe és laminált lemez alá (H-alakú profil). Az ilyen profil kényelme az, hogy T alakú felső díszítő része szükség esetén eltávolítható (például kopás miatt). Ezenkívül egy ilyen anya jól néz ki, és jól illeszkedik a padlóhoz..

T-alakú fémprofil a csempe és a laminátum találkozásánál

T-alakú fémprofil a csempe és a laminátum találkozásánál, 1,4 cm széles

És itt van a profildiagram a fenti képen..

T-alakú dokkoló profil

 • Ha az esztrich már öntött, a bevonatok közötti különbség nem haladta meg az 5 mm-t, és a kötés egyenes, akkor a tömítőanyaghoz rögzített keskeny alumínium T-alakú profil optimális (az alábbi képen).

 • Ha a kötés 5-12 mm közötti különbséget mutat a bevonatok magasságában, akkor többszintű profilra van szükség (egy másik név átmeneti);
 • A hullámos és sugarú illesztésekhez rugalmas PVC vagy fém küszöb szükséges;
 • Nem javasoljuk a következők használatát: öntapadó küszöbök (megbízhatatlan), küszöbök látható lyukakkal az önmetsző csavarokhoz (csúnyán néznek ki), dobozküszöbök (túl magasak és zavarják a járást);
 • Előnyös anyagok az alumínium vagy tömör fa;
 • A küszöb dekoratív részének a lehető legközelebb kell lennie a padlóhoz. Csak ebben az esetben lesz praktikus és tartós..

A T-profil felszerelése: A T-profil rögzítő talppal rendelkezik, amelyet a szerelés során az egyik oldalra fektetnek a csempe alá. A csempe és az alap lefektetésekor a laminátumot a másik oldalon 5 mm -es réssel fektetik le. A laminátum lefektetése után gumitömítést helyeznek az anya aljába. Végül egy T alakú dekoratív profilt helyeznek a rögzítő alapra, amely lefedi a csempe és a laminátum széleit..

Még néhány tipp

 • A megfelelő anyát a legegyszerűbben a laminált gyártó gyűjteményéből választhatja ki.
 • Néha ahelyett, hogy elgondolkodnánk a küszöb nélküli kötés létrehozásán, könnyebb teljesen elhagyni az eltérő bevonatok kombinálásának ötletét. Például, ha vizuálisan kedveli a fát, akkor azt helyettesítheti praktikus, fához hasonló porcelán kőedényekkel, valamint padlófűtési rendszerrel. De nem érdemes fa utánzatot (ugyanazt a porcelán kőedényt) természetes fával vagy laminátummal rögzíteni, mivel szinte lehetetlen kiválasztani a textúrához illő anyagokat.
 • Nagyon fontos a padló lerakásához, valamint a csempe és a laminált csomópont díszítéséhez, hogy találjon szakképzett mestert, aki már végzett hasonló munkát..
 • Ne feledje, hogy ha a szoba kicsi (legfeljebb 8 négyzetméter), akkor a kombinált padlók nem fognak jól kinézni, vizuálisan összetörik és csökkentik a helyet..
 • Ha csempét és laminált padlót szeretne kombinálni a konyhában, akkor javasoljuk, hogy készítsen legalább 1 méter széles csempézett területet (a talapzatról tűzhellyel és mosogatóval). Az alábbi fotó a kombinált padlók sikertelen példáját mutatja – a csempecsík túl keskeny.

Keskeny csík a konyhában

 • A legjobb, ha először lerakja a csempéket. Mivel könnyebb beállítani az alatta lévő laminátum szintjét. Ezenkívül a burkolólapokkal végzett munka mindig nedves, ami káros a laminátumra..

Képgaléria

Kombinált padlók Csempe és laminált fólia küszöbbel a konyhában

Példa egy konyha zónázására egy stúdiólakásban