Den bästa huven för köket 60 cm: urvalsregler

Huven är en av de viktigaste och nödvändigaste sakerna som ska finnas i köket hos varje hemmafru. Huven är en av de viktigaste och nödvändigaste sakerna som ska finnas i varje hemmafrus kök. Ett modernt kök kan inte längre föreställas utan en speciell avgasanordning för att avlägsna föroreningar från luften, den här enhetens korta namn är en huva.

Vad är huven till för?

Luftrummet i köket är det mest förorenade i jämförelse med andra vardagsrum, eftersom matlagning, ofta tvätt och torkning av diskar bidrar till att stora mängder matrök, sot, fettdroppar, ångor från tvättmedel etc. släpps ut i omgivande luft..

För att atmosfären i huset inte ska likna atmosfären i matsalen är en fläkt avsedd som tar bort onödiga komponenter från luften och eliminerar även främmande lukt.

Att installera en huva kommer inte bara att rädda huset från obehagliga lukter, utan också hålla köket rent. Att installera en huva kommer inte bara att rädda huset från obehagliga lukter, utan också hålla köket rent.

Huven skapar tvingad ventilation, vilket säkerställer utflöde av luft och avlägsnar oönskade föroreningar från den.

För närvarande erbjuder hushållsapparater ett mycket brett urval av avgassystem för köket med olika design och driftsprincip, grundläggande tekniska egenskaper, övergripande dimensioner och installationsmetod..

Klassificering av kåpor efter övergripande dimensioner

En mycket viktig egenskap hos kåpan är avgasytans övergripande dimensioner..

Klassificeringen utförs enligt bredden på denna yta, som representeras av dimensionerna:

 • 50 cm;
 • 60 cm;
 • 90 cm;
 • Du kan också hitta en hushållskåpa med en storlek på mer än 1 meter..

Om det inte finns plats för en huva i din köksinredning, måste du installera dess upphängda version. Om det inte finns plats för en huva i din köksinredning, måste du installera dess upphängda version.

Som försäljningsstatistik visar är den mest populära storleken för hushållsavgassystem 60 cm, eftersom denna storlek motsvarar de övergripande måtten på spishällen för standard hushållsgas och elektriska spisar..

Hur man väljer en huva för köket (video)

Huvudtyper enligt driftsprincipen

Enligt driftsprincipen kan huven vara med luftcirkulation eller flöde.

Den återcirkulerade huven passerar luft genom rengöringsfiltren och returnerar den sedan till köket, medan den kontinuerliga huven, efter rengöring av luften på filtren, leder den att tömmas genom ventilationskanalen.

Enligt principen för drift och funktionalitet utmärks följande typer av huvar: luftrenare; avgasventilation Enligt principen för drift och funktionalitet utmärks följande typer av huvar: luftrenare; avgasventilation

Återcirkulationskåpor är mer kompakta, kräver ingen luftkanal, är mycket billigare och enklare att installera jämfört med genomströmningskåpor, men de är betydligt sämre än den senare i kvaliteten på luftrening, eftersom de fångar upp fettdroppar , sot och rök, klarar inte bra av att ta bort främmande lukt.

Typer av huvar enligt de viktigaste tekniska egenskaperna

Huvudets viktigaste tekniska egenskap är dess kapacitet (m3 / h), det vill säga volymen luft som renas av den i m3 per timme.

Kom ihåg att huvens prestanda bestäms av mängden luft som den passerar genom sig själv under en timmes drift. Kom ihåg att huvens prestanda bestäms av mängden luft som den passerar genom sig själv under en timmes drift.

Andra, också viktiga egenskaper är:

 • Rengöringseffektivitet på filter;
 • Rekommenderad utbytesfrekvens för utbytbara filter;
 • Antal inbyggda fläktar;
 • Möjligheten att justera prestanda;
 • Justeringsmetod (med knappar eller pekskärm);
 • Strömförbrukning etc..

Recension: kökslucka 60 cm (video)

Huvttypologi efter installationsmetod och design

Utformningen av moderna avgassystem är extremt mångsidig, vilket gör att du kan välja en huva för alla, även den mest bisarra och originella designen i köket..

Huvor skiljer sig åt i form, design, tillverkningsmaterial, färg, design på kontrollpanelen etc..

Det är dock möjligt att utföra en allmän klassificering av avgassystem enligt de viktigaste skillnaderna i designlösningar..

Huvens form, dess design och installationsmetod kan sätta tonen för hela köksinredningen. Därför är det värt att överväga vad du vill se i köket. Huvens form, dess design och installationsmetod kan sätta tonen för hela köksinredningen. Därför är det värt att överväga vad du vill se i köket.

Enligt installationsmetoden är huven:

 • Tak;
 • Väggmonterad;
 • Inbyggt (i garderob, bord, etc.).

Genom konstruktion och design kan huvar klassificeras enligt följande:

 • Inbyggt;
 • Kupol;
 • Upphängt vertikalt;
 • Upphängt i en vinkel (lutande);
 • Platt;
 • Trångsynt.

Inbyggda huvar installeras i botten av hängskåpet, medan endast kåpan, cirka 30 mm hög, förblir synlig. Detta alternativ är den mest framgångsrika lösningen i det fall då den allmänna utformningen av köket inte innebär närvaro av moderna tekniska enheter eller om ägarna av någon anledning vill dölja avgasanordningen för ögonen.

Huven är ett ganska omfattande designelement, som inte alltid är möjligt att kortfattat passa in i köksidén. Huven är ett ganska omfattande designelement, som inte alltid är möjligt att kortfattat passa in i köksidén.

Platta huvar är också visuellt oansenliga, men till skillnad från inbyggda, där huvuddelen av strukturen är gömd bakom skåpdörren, har sådana huvar helt enkelt en platt kompakt form och kräver därför inte att några delar av strukturen är gömd bakom skåpet. Sådana huvar fungerar på ett luftcirkulationssystem och har ingen luftkanal..

Samtidigt är det ofta huven som avgör kökets övergripande designstil, den matchas med tonen i möbler, väggar, belysningsarmaturer, så andra utföranden av avgassystem är också efterfrågade..

Det mest praktiska och rationella designalternativet är den klassiska kupolhuven, vars geometri ger effektivt arbete för att ta bort förorenad luft från rummet..

Öhuvar skiljer sig från andra upphängda huvar genom att de inte är monterade i väggen eller närmare väggen, utan i mitten av köket.

Huvens dimensioner är inte små, och de lockar alltid ögat, varför det är värt att välja dess design särskilt noggrant. Huvens dimensioner är inte små, och de lockar alltid ögat, varför det är värt att välja dess design särskilt noggrant.

Detta installationsalternativ används när hällen är i mitten av köket. Detta arrangemang är mycket modernt för närvarande, men det kräver stora köksutrymmen..

När du väljer en design har tillverkningsmaterialet ingen liten betydelse. Att göra ett fodral av plast är inte det bästa alternativet, men tack vare det överkomliga priset är dessa kåpor efterfrågade, vita och beige modeller är särskilt populära, de kommer harmoniskt att smälta in i interiören med nästan alla färger i köket.

Mer pålitliga och estetiska huvar av metall med alla typer av glas, men priset är mycket högre än plast.

Hur man väljer en kökslucka 60 cm

För att välja en kåpa som är lämplig för ett specifikt kök och för en specifik användare måste du ta hänsyn till alla ovanstående skillnader och funktioner, göra enkla beräkningar och förhållanden.

Det första steget är att bestämma storleken. Extraktionsytans storlek ska motsvara eller något större än hällens storlek.

Om plattans bredd är 60 cm eller mindre, är en huva på 60 cm idealisk..

I grund och botten är 60 cm kökshuvar utrustade med flera fläktar och har 2-3 driftshastigheter, men det finns typer med andra egenskaper. I grund och botten är 60 cm köksluvor utrustade med flera fläktar och har 2-3 driftshastigheter, men det finns typer med andra egenskaper.

Därefter bör du bestämma önskad extraktionsprestanda. Det väljs utifrån att för effektiv luftrening bör luftväxlingshastigheten (hur många volymer i köksrummet måste passera genom avgassystemet under 1 timmes drift) vara 6-10.

Det är inte svårt att beräkna den nödvändiga prestandan, för detta måste du multiplicera köksytan med dess höjd, medan vi bestämmer rummets volym. Därefter bör den resulterande volymen multipliceras med en faktor 0,8 för att få den ungefärliga luftvolymen i köket. Koefficienten 0,8 innebär att cirka 20% av rumets volym i genomsnitt är upptagen av möbler, respektive är det lediga utrymmet cirka 80% av rummets totala kapacitet..

Det resulterande värdet av köksvolymen i köket multipliceras med frekvensen av luftutbyte, och vi får den nödvändiga prestandan.

Beräkningsformeln kommer att se ut så här:

G kåpor = S kök * H kök * 0,8 * 6 (10), m3 / h

Den inbyggda huven är vanligtvis monterad i ett skåp i köket. Som regel är denna installation planerad i förväg. Den inbyggda huven är vanligtvis monterad i ett skåp i köket. Som regel är denna installation planerad i förväg.

Var:

 • G – produktivitet, m3 / h;
 • S – yta, m2;
 • H – höjd, m;
 • 0,8 – koefficient för fri volym;
 • 6 (10) – luftväxelkurs, 1 / h.

Spiskåpa 60 cm kundbehov

Efter att en potentiell köpare har bestämt sig för huvuddragen i en 60 cm huva, står han inför frågan om att välja tillverkare.

Utan tvekan uppmärksammar köparna först och främst pålitliga tyska och svenska märken av köksluvor. Utan tvekan uppmärksammar köparna först och främst pålitliga tyska och svenska märken av köksluvor.

De första platserna i betyget för kvalitet och tillförlitlighet intas av de europeiska märkena Bosch, Siemens och Electrolux. Dessa tillverkare erbjuder modeller på 60 cm i mitten och hög prisklass..

Huvor från den polska tillverkaren Hansa är bland billiga, men ganska pålitliga modeller; dessa huvar är i ledningen i nomineringen “Bästa modellen till ett överkomligt pris”.

När du väljer en huva för köket bör du följa en enkel regel: det är bättre att spara på design, men inte snåla med prestanda När du väljer en huva för köket bör du följa en enkel regel: det är bättre att spara på design, men inte snåla med prestanda

Bland billiga kåpor 60 cm upptar en speciell plats med lågbrusiga modeller från tillverkaren Faber.

Sydkoreas varumärke Samsung är känt för sina högpresterande huvar till ett överkomligt pris..

Huva för köket 60 cm (video)

Varje tillverkare erbjuder olika alternativ för modeller av 60 cm huvor, men som regel förenas de med de huvudsakliga egenskaperna hos denna speciella tillverkare..