Tapet nețesut în bucătărie: ajutor pentru cumpărător și instrucțiuni pas cu pas pentru lipire

Nețesutul este un material sintetic realizat din fibre de celuloză comprimate.

Tapetul nețesut se numește:

 • tapet nețesut pentru pictură – constă numai din nețesut și, de regulă, are relief sau relief;
 • tapet de vinil pe o bază nețesută – în acest caz, stratul de vinil joacă un rol decorativ și protector, iar stratul nețesut joacă rolul unui substrat.

Tipuri de tapet netesut

Oricare dintre aceste tipuri de acoperiri este potrivit pentru finisarea bucătăriei, deoarece nețesutul este un material care are mult mai multe avantaje decât minusuri..

Dacă aveți dubii – ghidul cumpărătorului

Avantajele tapetului nețesut (în continuare FO) și comparația cu alte tipuri de tapet:

 1. Principalul plus: spre deosebire de toate tipurile de tapet de vinil pe bază de hârtie, FO-urile „respiră”, ceea ce înseamnă că ciuperca și mucegaiul nu se pot forma sub ele.
 • totuși, există o singură avertizare – tapetul standard din vinil pe un suport nețesut nu „respiră” datorită stratului superior de vinil, dar puteți cumpăra așa-numitul tapet din vinil „dur”, care „respira” și spală și arată frumoasa.
 1. Tapetul de vinil pe o bază nețesută poate dura până la 15 ani în stare excelentă, fără să se păteze de radiațiile ultraviolete.
 • Tapet nețesut în interiorul bucătăriei
 • Tapet nețesut în interiorul bucătăriei
 1. Toate FO-urile sunt rezistente la umezeală și pot fi șterse cu o cârpă moderat umedă fără a utiliza substanțe chimice agresive pentru uz casnic, dar tipurile de FO lavabile sunt hidrofuge, ceea ce înseamnă că nu se tem să se spele cu o cârpă umedă cu soluții ușor alcaline..
 2. Țesătura nețesută, spre deosebire de vinil, nu miroase.
 3. Și spre deosebire de baza de hârtie, nu se întinde de lipici în timpul procesului de lipire, astfel încât vă va fi ușor să vă alăturați desenului.

Tapet nețesut în interiorul bucătăriei

 1. Înainte de a lipi tapetul nețesut, peretele nu trebuie adus într-o stare ideală – datorită densității și reliefului său, DO-urile ascund mici defecte, cum ar fi umflături sau fisuri de până la 2 mm.
 2. Lipirea cu tapet nețesut nu necesită aplicarea lipiciului atât pe pânze, cât și pe perete – este suficient să-l aplicați doar pe perete, ceea ce înseamnă că va exista un consum mai mic de murdărie și lipici..
 3. FD-urile tolerează perfect căderile de temperatură și umiditatea ridicată.
 4. Tapetul pentru pictură poate rezista la 8-10 cicluri de pictură, adică, dacă doriți, puteți actualiza cu ușurință pereții bucătăriei dvs..
 5. Non-țesutul, spre deosebire de hârtie, este rezistent la foc.
 6. Și, de asemenea, FO au proprietăți de izolare fonică..

Tapet nețesut în interiorul bucătăriei

Deci, am numărat 11 avantaje, dar FD are încă dezavantaje:

 • tapetul nețesut pentru pictură, datorită reliefului său, acumulează praf, deci periodic trebuie șters sau aspirat;
 • în plus, stratul superior gofrat este susceptibil la deteriorări mecanice, adică zgârieturile și loviturile pot rămâne pe acoperire;
 • PO-urile ieftine pot emite formaldehidă, deci este mai bine să nu economisiți bani în această chestiune.

Recomandări generale:

Tapet netesut

 • FO-urile reliefate ascund mai bine denivelările pereților; în plus, sunt mai dense și mai puternice decât cele netede;
 • OP de înaltă calitate nu ar trebui să miroasă a acetonă și să aibă o suprafață uleioasă;
 • Asigurați-vă că cumpărați FO dintr-un singur lot (numărul este indicat pe pachet). Chiar dacă în magazin ți se pare că imaginile de fundal „multi-party” sunt exact aceleași, crede-mă, pe perete, se va observa o diferență de semiton. Diferența de nuanțe ale aceluiași tapet față de loturi diferite nu este o căsătorie, ci o caracteristică de producție;
 • Adezivul pentru tapet nețesut trebuie să fie rezistent la umiditate și de înaltă calitate (să nu conțină amidon și PVA) și mai bine cu un indicator de culoare.
 • Un consultant vă va ajuta să calculați consumul de role, trebuie doar să măsurați în prealabil înălțimea plafoanelor și perimetrul bucătăriei, ținând cont de proeminențele și nișele, în timp ce dimensiunile ferestrelor, ușilor și a setului de bucătărie în picioare nu trebuie să fie scăzut – tot excesul va fi util ca rezervă.

Și acum să trecem la practică, adică la lipirea tapetului nețesut cu propriile noastre mâini.

Cum să lipiți tapet nețesut – instrucțiuni pas cu pas

Înainte de a lipi tapetul nețesut, trebuie să găsiți un partener și să pregătiți următoarele instrumente și materiale:

 • lipici pentru tapet nețesut și recipiente pentru cultivarea acestuia;
 • instrumente de măsurare: linie și nivel plumb, măsurătoare cu bandă, marker pentru marcare;
 • spatulă pentru tapet;
 • o rolă netedă curată pentru a netezi pânza (de preferință una din cauciuc);
 • pensula larga pentru lipici;
 • bureți și curățați cârpe de curățat, foarfece, tăietor, scară.

instrument pentru lipirea tapetului nețesut

Important! Unele DO pot fi translucide. Atașați o pânză pe perete și asigurați-vă că baza nu apare de sub ea. Dacă peretele este vizibil prin tapet, atunci peretele trebuie vopsit. Numai după ce vopseaua s-a uscat, tapetul de pe o bază nețesută este lipit.

Pasul 1. Pregătirea peretelui

În procesul de efectuare a lucrărilor pregătitoare, învelișul vechi trebuie demontat – tapetul nețesut nu poate fi lipit peste materialul existent. După îndepărtarea stratului anterior de tapet, suprafața peretelui este șlefuită. Nu este necesar să tencuiți complet peretele – excepția se găsește fisuri sau gropi adânci. După șlefuire, nu mai rămâne decât să ștergeți praful de pe perete cu o cârpă umedă și să așteptați până se usucă.

Pasul 2. Aplicați marcajul

Marcajul trebuie desenat folosind un nivel al clădirii sau o linie plumbă. Unde este mai bine să începeți să desenați marcaje și cum să lipiți corect tapetul nețesut? Cel mai adesea, lipirea se efectuează de la fereastră. Dar mulți profesioniști recomandă opusul – să porniți de la peretele cel mai îndepărtat de fereastră, trecând, de fapt, la deschiderea ferestrei.

Lipirea tapetului nețesut DIY - pasul 1

Pasul 3. Tăierea rolei pe pânze

Există 3 opțiuni pentru tăierea pânzelor, puteți:

Deschideți tapetul

 1. tăiați benzi direct de-a lungul peretelui, aplicând o rolă și marcând linia de tăiere (luând în considerare o alocație de 10 cm);
 2. tăiați pe masă sau pe podea cu o rată de: înălțimea tavanului + 10 cm;
 3. dacă tapetul are un model, atunci tăierea ar trebui să ia în considerare raportul, adică pasul modelului care se repetă. De regulă, această valoare este indicată pe ambalaj, dar puteți verifica corectitudinea datelor găsind elemente duplicat.
 • numărul de benzi care trebuie tăiate se determină de-a lungul perimetrului camerei, luând în considerare proeminențele, nișele și îmbinarea modelului.

Pasul 4. Pregătiți lipiciul

Adeziv pentru tapet nețesut

Înainte de a lipi tapetul nețesut, este important să pregătiți corect amestecul adeziv. Principalul lucru aici este să faceți totul exact conform instrucțiunilor producătorului..

 • Un adeziv bun ar trebui să se dizolve în cel mult 5 minute până la o consistență asemănătoare gelului, fără a se lăsa.
 • Compoziția se prepară prin diluare exclusiv în apă rece. Dacă adăugați apă caldă, se vor forma bulgări în adeziv, care vor rămâne bombate sub pânze..

Pasul 5. Să începem să lipim

Aplicăm lipiciul cu o perie pe perete, depășind ușor limitele marcajului (în principiu, acest lucru se poate face cu o rolă). Acum începem să lipim benzile. Cum să lipiți exact tapetul nețesut?

 • Principalul lucru este să suprapuneți banda, aliniată exact cu marcajele, dar astfel încât să acoperiți marcajele în sine. Alocația pentru plinta plafonului ar trebui să fie de aproximativ 5 cm așa cum se arată în fotografia de mai jos.

Lipirea tapetului nețesut DIY

Mai întâi trebuie să lipiți și să neteziți ușor întreaga pânză simultan – trebuie să faceți acest lucru împreună cu partenerul dvs. Apoi, ar trebui să fixați în cele din urmă tapetul, să distribuiți lipiciul uniform și să eliberați aerul. Pentru a face acest lucru, rulăm o rolă de cauciuc de sus sub tavan cu o mișcare stânga-dreapta. Apoi, odată cu ele, începem să netezim întreaga bandă conform principiului „heringbone”: rulăm rolă vertical în centru, apoi de la centru până la margini, „desenând” ramurile bradului. Orice exces de adeziv proeminent trebuie șters imediat cu o cârpă..

În cele din urmă, tăiați cotele superioare și inferioare și treceți la banda următoare..

Lipirea tapetului nețesut DIY

 • Pânzele trebuie aliniate cap la cap, fără a lăsa cusături sau suprapuneri.

Lipirea tapetului nețesut DIY

 • În colțuri, pânzele sunt lipite cu o ușoară suprapunere, dar ținând cont și de model.

Lipirea tapetului nețesut DIY

 • Când lipiți pereții din spatele caloriferelor, benzile sunt lipite cu o apropiere de 10 cm.

Citiți mai multe despre cum să lipiți tapet nețesut în locuri dificile: nișe, pervazuri, uși, citiți aici.

Pasul 6. Vopsiți pereții

Pentru tapetele nețesute, vopselele pe bază de apă – vopselele acrilice sau pe bază de apă sunt potrivite pentru vopsire. Întrebarea picturii în sine este un subiect pentru un articol separat, așa că vă invităm să vă familiarizați cu o clasă magistrală pas cu pas pe pereții de pictură.

Lipirea tapetului nețesut DIY

În plus față de material – un videoclip vizual despre cum să lipiți în mod corespunzător tapetul nețesut cu propriile mâini.