Απλή τεχνική ντεκουπάζ: 8 τύποι επιφανειών για διακόσμηση

Η τεχνική Decoupage είναι κατάλληλη τόσο για αρχάριους όσο και για επαγγελματίες σε κεντήματα Η τεχνική του ντεκουπάζ είναι κατάλληλη τόσο για αρχάριους όσο και για επαγγελματίες στην κεντητική εργασία.Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ξαναδεί όμορφα πιάτα σε στιλ ντεκουπάζ ή χριστουγεννιάτικες μπάλες. Αλλά οι τεχνίτες με χρυσά χέρια μπορούν να διακοσμήσουν πολλά διαφορετικά αντικείμενα με τη δουλειά τους, ακόμη και τραπέζια και μπαταρίες, πόσο μάλλον πιάτα, τσαγιέρες, κασετίνες και κουτιά. Εμπνευσμένοι από τα έργα των δασκάλων, οι άνθρωποι προσπαθούν να κατανοήσουν όλα τα μυστικά αυτής της πραγματικά μαγικής τεχνικής εργασίας με χαρτί και είδη σπιτιού, επειδή οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να αγγίξουμε το όμορφο, να γίνουμε δημιουργοί ή απλώς να δώσουμε σε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο κάτι φτιαγμένο με τα δικά μας χέρια ως αναμνηστικό δώρο ένα κομμάτι του εαυτού μας. Τι είναι το ντεκουπάζ?

Τεχνολογία decoupage: τύποι επιφανειών

Η τεχνολογία decoupage είναι, πρώτα απ ‘όλα, μια ειδική τεχνική που σας επιτρέπει να διακοσμήσετε οποιαδήποτε επιφάνεια με χαρτί έτσι ώστε να μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής.

Η τεχνολογία decoupage μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια, ανεξάρτητα από τον τύπο του υλικού Η τεχνολογία decoupage μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια, ανεξάρτητα από τον τύπο του υλικού

Οι ακόλουθες επιφάνειες μπορούν να διακοσμηθούν:

 1. Ξύλο: ξύλινοι δίσκοι αντίκες, σανίδες κοπής τροφίμων, ξύλινοι κάδοι ψωμιού και καπάκια κασετών κ.λπ..
 2. Γυαλί: μπορεί να είναι μπουκάλια, ποτήρια, ποτήρια, γυαλί σε μπουφέδες κ.λπ..
 3. Κουφώματα παραθύρων. Σε κουφώματα από ξύλο ή πλαστικό, μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μοτίβα με αυτήν την τεχνική..
 4. Δέρμα: δερμάτινα προϊόντα με λεία επιφάνεια μπορούν να ντεκουπάζ. Μια τέτοια διακόσμηση θα φαίνεται όχι μόνο κομψή, αλλά και απίστευτα όμορφη..
 5. Χαρτόνι. Για παράδειγμα, φτιάχνοντας μια δωροκάρτα.
 6. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η επίπεδη επιφάνεια της πέτρας.
 7. Κεραμικά. Με επιδεξιότητα, μπορείτε ακόμη και να κάνετε ντεκουπάζ μιας λεκάνης τουαλέτας.
 8. Πλαστική ύλη. Το ντεκουπάζ για πλαστικό είναι δημοφιλές στο εσωτερικό σπιτιών και διαμερισμάτων. Επιπλέον, το ντεκουπάζ μπορεί να χρησιμεύσει όχι μόνο ως διακόσμηση, αλλά και να έχει λειτουργικά οφέλη, για παράδειγμα, με αυτόν τον τρόπο μια υπενθύμιση για τη χρήση του μπορεί να εφαρμοστεί στον λέβητα..

Για διακόσμηση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντελώς διαφορετικές εικόνες. Για να τα στερεώσετε στην επιφάνεια, απαιτείται να ακολουθείτε ορισμένους κανόνες τόσο για την προετοιμασία της ίδιας της επιφάνειας στην οποία θα βρίσκεται το σχέδιο, όσο και της ίδιας της εικόνας.

Είναι καλύτερο να εξασκήσετε τις δεξιότητές σας και να συγκεντρώσετε εμπειρία σε μικρά προϊόντα, και αφού όλα τα μυστικά έχουν κατακτηθεί, θα μπορείτε να προχωρήσετε στη διακόσμηση μεγάλων προϊόντων.

Επιπλέον, για να κατανοήσετε όλη τη γοητεία και τη σημασία της τεχνικής ντεκουπάζ, αξίζει να μελετήσετε λίγο την ιστορία της..

Η ιστορία της τεχνικής ντεκουπάζ: από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έλαβαν οι ιστορικοί, η ιστορία του σχηματισμού της τεχνικής ντεκουπάζ και της εκλαΐκευσής της μπορεί να χωριστεί στα ακόλουθα στάδια. Αυτή η διακόσμηση προέρχεται από τον 12-13ο αιώνα στην Κίνα, όπου ήταν συνηθισμένο να διακοσμούν κουτιά και κασετίνες και άλλα αντικείμενα με αυτόν τον τρόπο. Στη συνέχεια, η δημοτικότητα αυξάνεται ήδη στη Γερμανία τον 15-16ο αιώνα. Εκείνη την εποχή, ήταν δυνατό να διακοσμήσετε έπιπλα (ντεκαπ), να τα διακοσμήσετε και να τα κάνετε ξεχωριστά, σε αντίθεση με τα έπιπλα σε άλλα σπίτια. Επιπλέον, η τεχνολογία decoupage κατέστησε δυνατή τη δημιουργία αντικειμένων “αντίκες” από σχετικά καινούργια.

Χάρη στην τεχνική decoupage, μπορείτε να φτιάξετε εξαιρετικά διακοσμητικά αντικείμενα για οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο Χάρη στην τεχνική decoupage, μπορείτε να φτιάξετε εξαιρετικά διακοσμητικά αντικείμενα για οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο

Ο επόμενος κύκλος ανάπτυξης παρουσιάστηκε στο ντεκουπάζ από την Ιταλία τον 17ο αιώνα, όταν τα εσωτερικά στοιχεία και τα έπιπλα σε ανατολίτικο στιλ άρχισαν να είναι πολύ δημοφιλή. Δεδομένου ότι ήταν δύσκολο να προμηθευτείτε πρωτότυπα προϊόντα από ασιατικές χώρες, οι Ιταλοί τεχνίτες κατέληξαν σε ένα τέχνασμα: διακοσμήστε έπιπλα με εικόνες δημοφιλούς στυλ και καλύψτε τα με μεγάλο αριθμό στρώσεων βερνικιού για να δώσετε μια φυσική εμφάνιση. Η ανάπτυξη της βιομηχανίας εικόνων για ντεκουπάζ έπεσε τον 19ο αιώνα.

Στην Αγγλία, η κομμένη διακόσμηση εικόνων από καρτ ποστάλ και άλλα μέσα χαρτιού έχει αυξηθεί σε ένα νέο επίπεδο δημοτικότητας..

Thenταν τότε που ξεκίνησε η μαζική παραγωγή εικόνων, κατάλληλων για αυτό για να κάνουν ντεκόπ ντεκόρ. Και τώρα ένας νέος γύρος δημοτικότητας του ντεκουπάζ πέφτει στην εποχή μας. Ας μιλήσουμε για τις σύγχρονες τάσεις σε αυτήν τη μορφή τέχνης περαιτέρω. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι η τεχνολογία διακόσμησης οικιακών και εσωτερικών αντικειμένων με τη χρήση εικόνων από χαρτί έχει πλούσια ιστορία. Επιπλέον, ο κανόνας λειτουργεί εδώ: όλα είναι νέα, καλά ξεχασμένα παλιά.

Τεχνική ντεκουπάζ: διακόσμηση και υλικά για εργασία

Όπως κάθε άλλη τέχνη, το ντεκουπάζ δεν έχει μόνο τους δικούς του κανόνες εργασίας, αλλά και μια λίστα υποχρεωτικών στοιχείων, χωρίς τα οποία είναι σχεδόν αδύνατο να δημιουργήσετε ένα αριστούργημα με τα χέρια σας..

Ένα παλιό κουτί φτιαγμένο με τεχνική ντεκουπάζ είναι ένα υπέροχο δώρο για κάθε περίσταση Ένα παλιό κουτί φτιαγμένο με τεχνική ντεκουπάζ είναι ένα υπέροχο δώρο για κάθε περίσταση

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα κύρια θέματα:

 1. Χαρτί ντεκουπάζ ή κάρτες ντεκουπάζ.
 2. Βαφές / ακρυλικό – ανάλογα με τον τύπο και την υφή της επιφάνειας.
 3. Αστάρι για επιφανειακή επεξεργασία και ισοπέδωση.
 4. Κόλλα. Τις περισσότερες φορές, η γνωστή κόλλα PVA χρησιμοποιείται για εργασία με χαρτί ντεκουπάζ..
 5. Μέσα για την παροχή διακοσμητικών εφέ. Αυτό πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος του πλοιάρχου στα τελευταία στάδια. Για διακοσμητικά εφέ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα εργαλεία, καθένα από τα οποία είναι υπεύθυνο για κάτι διαφορετικό..
 6. Βερνίκι ντεκουπάζ – χρησιμοποιείται στο τελικό στάδιο ως σταθεροποιητής και προστασία ντεκόρ στην επιφάνεια του προϊόντος.
 7. Κυβερνήτης.
 8. Βούρτσες διαφορετικών διαμέτρων, στρογγυλές, επίπεδες, ανεμιστήρες.

Κάθε ένα από τα σημεία που αναφέρονται είναι σημαντικό και η επιλογή των υλικών για τη δημιουργία ενός προϊόντος πρέπει να προσεγγίζεται υπεύθυνα.

Διακόσμηση με τεχνική ντεκουπάζ: χαρτί και εικόνες

Η βάση κάθε εργασίας με στυλ ντεκουπάζ βασίζεται στις εικόνες που επιλέγετε για τη δουλειά σας. Μπορούν να είναι μικρά και μεγάλα, οποιουδήποτε θέματος και κατασκευασμένα σε οποιοδήποτε στυλ, όλα εξαρτώνται από το τι θέλετε να πάρετε στο τέλος. Για το ντεκουπάζ χρησιμοποιούνται διάφορες εικόνες.

Ένα μπουκάλι σαμπάνια φτιαγμένο με τεχνική ντεκουπάζ στο στυλ της Πρωτοχρονιάς θα φανεί καλό σε ένα γιορτινό τραπέζι για το νέο έτος Ένα μπουκάλι σαμπάνια φτιαγμένο με τεχνική ντεκουπάζ στο στυλ της Πρωτοχρονιάς θα φανεί καλό σε ένα γιορτινό τραπέζι για το νέο έτος

Ας δούμε ποια είναι τα βασικά του υλικού χαρτιού, καθώς και οι τύποι τους:

 1. Κάρτες: φωτογραφίες, vintage δωροκάρτες.
 2. Το χαρτί περιτυλίγματος είναι επίσης καλό για δουλειά, ειδικά αν θέλετε η διακόσμηση να φαίνεται φωτεινή και γιορτινή..
 3. Γεωγραφικοί Χάρτες. Μπορείτε συχνά να βρείτε διακόσμηση, για παράδειγμα, κασετίνες για μικρά αντικείμενα ή ακόμη και ολόκληρα κιβώτια και βαλίτσες, με το στυλ των ταξιδιωτών.
 4. Ετικέτες. Αν συναντήσετε μια παλιά ή απλά μια ενδιαφέρουσα ετικέτα από κάτι, μπορείτε επίσης να τη χρησιμοποιήσετε για να διακοσμήσετε οποιοδήποτε έπιπλο ή εσωτερικό αξεσουάρ.
 5. Αποκόμματα από εφημερίδες ή περιοδικά. Παλιά περιοδικά και εφημερίδες με ενδιαφέρουσες γραμματοσειρές ή εικόνες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εδώ..
 6. Ειδικό χαρτί για ντεκουπάζ. Οι σύγχρονοι τύποι χαρτιού ντεκουπάζ πωλούνται σε ολόκληρα θεματικά σύνολα. Το χαρτί ονομάζεται χαρτοπετσέτες ντεκουπάζ. Ακόμα και οι πιο τεμπέληδες μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. Επίσης, τα σύνολα μπορούν να είναι όχι μόνο σε ένα στυλ, αλλά και σε στυλ μίξης, όπου παρουσιάζονται πολλές κατευθύνσεις..

Όπως μπορείτε να δείτε, για εργασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν όλο το υλικό χαρτιού που σας αρέσει και θα είναι κατάλληλο όσον αφορά την πυκνότητα και το πάχος του για εργασία με διακόσμηση. Οι εικόνες μπορούν να είναι είτε σε μονόχρωμο στυλ, όταν χρησιμοποιούνται αποχρώσεις του ίδιου χρώματος, είτε σε πολύχρωμο στυλ..

Βήμα-βήμα τεχνική ντεκουπάζ

Η εκπαίδευση τεχνικής decoupage μπορεί να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με διάφορες μεθόδους..

Πριν ξεκινήσετε το ντεκουπάζ, θα πρέπει να μελετήσετε τις συστάσεις των επαγγελματιών και να παρακολουθήσετε ένα master class Πριν ξεκινήσετε το ντεκουπάζ, θα πρέπει να μελετήσετε τις συστάσεις των επαγγελματιών και να παρακολουθήσετε ένα master class

Και συγκεκριμένα:

 1. Ακολουθήστε τις οδηγίες βήμα προς βήμα. Ένα εξειδικευμένο βιβλίο για ντεκουπάζ ή ένα γενικό βιβλίο κεντήματος, το οποίο περιγράφει επίσης άλλους τύπους εφαρμοσμένης δημιουργικότητας, μπορεί να είναι χρήσιμο εδώ..
 2. Μέσα από μαθήματα master από διάφορους αναγνωρισμένους πλοιάρχους. Το master class μπορεί να συνοδεύεται από προφορική απαγγελία κάθε σταδίου. Μπορεί επίσης να προβληθεί σε μια ομάδα μαθητών που χρησιμοποιεί εξοπλισμό πολυμέσων..
 3. Στο σχολείο. Δεν είναι ασυνήθιστο τώρα που μπορείτε να βρείτε μια τάση όταν οι δάσκαλοι στο σχολείο διδάσκουν στα παιδιά διάφορες τεχνικές και είδη κεντήματος. Αυτά τα μαθήματα μάθησης είναι ευεργετικά για την ανάπτυξη των παιδιών και τη δημιουργική τους σκέψη. Επιπλέον, τέτοιες χειροτεχνίες είναι πάντα ενδιαφέρουσες για τα παιδιά και μπορούν να λειτουργήσουν ως δώρα για γονείς ή δασκάλους στο μέλλον..

Οι οδηγίες βήμα προς βήμα είναι οι πλέον κατάλληλες για όσους μόλις αρχίζουν να μαθαίνουν λόγω του γεγονότος ότι υπάρχει λεπτομερής περιγραφή κάθε σταδίου εργασίας..

Ενδιαφέρουσα τεχνική ντεκουπάζ: διάφορα εφέ

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το ντεκουπάζ έχει διάφορα αποτελέσματα..

Αυτά περιλαμβάνουν τεχνικές όπως:

 1. Γηράσκων. Ένα ειδικό βερνίκι χρησιμοποιείται για τη γήρανση του προϊόντος. Μετά την επεξεργασία του προϊόντος με τέτοιο βερνίκι, παίρνει την εμφάνιση μιας παλιάς εικόνας..
 2. Δομή. Υπάρχει ένας αριθμός πηκτωμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία απομίμησης διαφόρων δομών στο στυλ που απαιτεί η ιδέα. Τέτοιες προσομοιώσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μετατροπή ενός υλικού σε άλλο. Επίσης, ανακούφιση μπορεί να δοθεί με ένα στεγνό πινέλο..
 3. Σκίαση. Για ντεκουπάζ με βάση φωτογραφίες, μερικοί πλοίαρχοι χρησιμοποιούν πούδρα για την εφαρμογή σκιών..
 4. Επιχρύσωση. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιο εύκολο να εργαστείτε με διάφορες βαφές αεροζόλ ή με ακρυλικό..
 5. Sfumato – θολώνει, μαλακώνει.
 6. Το Frottage μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ντεκουπάζ..

Μπορείτε να προσθέσετε πρωτοτυπία σε ένα αντικείμενο που κατασκευάζεται με τεχνική ντεκουπάζ χρησιμοποιώντας κοσμήματα Μπορείτε να προσθέσετε πρωτοτυπία σε ένα αντικείμενο που κατασκευάζεται με τεχνική ντεκουπάζ χρησιμοποιώντας κοσμήματα

Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη ποικιλία πηκτωμάτων, βερνικιών και βαφών για να προσθέσετε οποιαδήποτε εφέ στην εικόνα..

Ντεκουπάζ στην τσάντα: τεχνική εκτέλεσης

Για να δημιουργήσετε μια παρόμοια διακόσμηση σε μια τσάντα, θα πρέπει να περάσετε από τα ίδια βήματα όπως όταν διακοσμείτε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια..

Στάδια:

 1. Ετοιμάζουμε την επιφάνεια στην οποία θα τοποθετηθεί η εικόνα. Το καθαρίζουμε από τη βρωμιά, αν είναι δυνατόν και είναι απαραίτητο, το σιδερώνουμε στο επίπεδο.
 2. Προετοιμασία των στοιχείων της μελλοντικής εικόνας.
 3. Κολλάμε το ντεκόρ στην επιφάνεια της τσάντας.
 4. Στη συνέχεια, πρέπει να επεξεργαστείτε την επιφάνεια της διακόσμησης που προκύπτει με βερνίκι σε διάφορα στρώματα για να στερεωθεί και να προστατευθεί όταν χρησιμοποιείται..

Η διακόσμηση στην τσάντα μπορεί να δημιουργηθεί με διάφορες εικόνες, για παράδειγμα, εάν θέλετε να πάρετε μια τσάντα στο στυλ του κινηματογράφου.

Τα μυστικά των πλοιάρχων για το ντεκουπάζ

Πολλοί αναγνωρισμένοι δάσκαλοι του ντεκουπάζ μοιράζονται τα προσωπικά τους μυστικά με τους μαθητές τους μέσω master class.

Μετά το ντεκουπάζ του αντικειμένου, συνιστάται να το καλύψετε με ένα λεπτό στρώμα ακρυλικού βερνικιού. Μετά το ντεκουπάζ του αντικειμένου, συνιστάται να το καλύψετε με ένα λεπτό στρώμα ακρυλικού βερνικιού.

Για παράδειγμα, μπορεί να είναι μυστικό για:

 • Πώς κάνουν το αποτέλεσμα της γήρανσης;
 • Ποιες είναι οι καλύτερες βούρτσες για χρήση εάν πρέπει να διακοσμήσετε ένα κουκλόσπιτο.
 • Η διαδικασία στερέωσης στο δέρμα και το δερματίνη.
 • Πώς να διευκολυνθεί η πολύπλοκη διαδικασία εφαρμογής αυτού ή εκείνου του αποτελέσματος.

Ένα μάστερ από έναν εξέχοντα πλοίαρχο θα είναι χρήσιμο όχι μόνο για έναν αρχάριο, αλλά και για ένα ήδη έμπειρο άτομο, επειδή αυτό σας επιτρέπει να ανταλλάξετε εμπειρία και να δώσετε έμφαση σε κάτι νέο για τον εαυτό σας ή να αναθεωρήσετε και να βελτιώσετε το στυλ σας, επειδή ο καθένας έχει τη δική του άποψη άποψη ορισμένων τεχνικών.

Εργασία με ξύλο: τα μυστικά του ντεκουπάζ

Η εργασία με ξύλο μπορεί να σημαίνει όχι μόνο ντεκουπάζ κουτιών, πλαισίων ή κουτιών, αλλά και διάφορες ξύλινες φιγούρες, για παράδειγμα, ένα άλογο. Με τη βοήθεια του ντεκουπάζ, μπορείτε να δημιουργήσετε μια διακόσμηση μήλου και να αποκτήσετε έναν γνωστό χαρακτήρα – ένα άλογο σε μήλα.

Για αυτό:

 • Πρώτον, πρέπει να το ισοπεδώσετε με ένα αστάρι.
 • Η τοποθέτηση διακοσμητικών με τη μορφή χαρτοπετσέτας ντεκουπάζ σε ξύλινη επιφάνεια γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια.

Τεχνική ντεκουπάζ (βίντεο)

Και όμως, υπάρχουν πολλά μυστικά στο έργο και είναι όλα διαφορετικά και ενδιαφέροντα. Με εμπειρία, κάθε πλοίαρχος αναπτύσσει μια ολόκληρη λίστα τέτοιων μυστικών. Το κυριότερο είναι να μην φοβάστε να πειραματιστείτε..

Αναλυτικά: τεχνική decoupage (παραδείγματα φωτογραφιών)