Πώς να επιλέξετε έναν πολυέλαιο κουζίνας και να σχεδιάσετε τον φωτισμό σας – οδηγός 5 βημάτων και 7 γενικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού

Το κλειδί για καλό φωτισμό στην κουζίνα είναι να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ εργασίας και κύριου φωτισμού. Το κλειδί για μια κομψή κουζίνα είναι να βρείτε έναν πολυέλαιο που δεν είναι ούτε πολύ μικρός ούτε πολύ μεγάλος και θα συνδυάζεται με άλλα φωτιστικά και το εσωτερικό στο σύνολό του. Θα σας πούμε πώς να επιλέξετε τον τέλειο πολυέλαιο για την κουζίνα σας ως προς το σχέδιο, το μέγεθος και το υλικό, καθώς και πώς να σχεδιάσετε ένα σχέδιο φωτισμού για άνετο μαγείρεμα και ζεστά γεύματα.

Πολυέλαιος με μίνι αμπαζούρ

Πώς να επιλέξετε έναν πολυέλαιο για την κουζίνα σας σε 5 βήματα

Βήμα 1. Λίγα μαθηματικά

Το να πηγαίνεις στο κατάστημα με το σκεπτικό «θέλω έναν πολυέλαιο με πέντε χέρια» είναι μάλλον επικίνδυνο. Ο φωτισμός μπορεί να βγει πολύ φωτεινός ή αμυδρός. Για να καταλάβετε πόση ισχύ λαμπτήρα χρειάζεστε και πόση πρέπει να είναι σε έναν μελλοντικό πολυέλαιο, μπορείτε:

 • Χρησιμοποιήστε ειδικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές όπως το Dialux (μερικές φορές δωρεάν). Απαιτούν πολλά δεδομένα για να εισαχθούν, αλλά δίνουν τις πιο ακριβείς συστάσεις για ισχύ φωτισμού..
 • Μπορείτε να κάνετε τους υπολογισμούς μόνοι σας, εστιάζοντας στα πρότυπα που συνιστά η SanPin. Ο υπολογισμός γίνεται σε δύο στάδια..

Στάδιο 1. Υπολογίστε την απαιτούμενη φωτεινή ροή (σε Lumens)

Αυτός ο δείκτης υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο = X * Y * Z, όπου:

 • Χ είναι ο ρυθμός φωτισμού του αντικειμένου. Για κουζίνες και τραπεζαρίες, η SanPin συνιστά ένα τυπικό επίπεδο φωτισμού 150 lux.
 • Υ – χώρος κουζίνας σε τετρ. μέτρα.
 • Το Ζ είναι ο συντελεστής διόρθωσης για το ύψος των οροφών. Εάν το ύψος της οροφής είναι 2,5-2,7 m, τότε ο συντελεστής είναι ένας, αν 2,7-3 m, τότε ο συντελεστής είναι 1,2. αν 3-3,5 m, τότε ο συντελεστής είναι 1,5.
 • Έτσι, για κουζίνες 12 τ. Μ και μια οροφή 2,7 m απαιτεί φωτεινή ροή 1800 l.

Στάδιο 2. Μάθετε τον απαιτούμενο αριθμό λαμπτήρων και την ισχύ τους

Τώρα, γνωρίζοντας την ποσότητα φωτεινής ροής που απαιτείται για την κουζίνα σας, μπορείτε να υπολογίσετε τον απαιτούμενο αριθμό και την ισχύ των λαμπτήρων. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις τιμές ισχύος όλων των τύπων λαμπτήρων και τις αντίστοιχες τιμές φωτεινής ροής τους. Διαιρέστε τη φωτεινή ροή που λαμβάνεται στο πρώτο στάδιο με τη φωτεινή ροή σε αυλούς για την επιλεγμένη λάμπα. Ως αποτέλεσμα, παίρνουμε τον απαιτούμενο αριθμό λαμπτήρων συγκεκριμένης ισχύος για την κουζίνα σας..

Πίνακας της αναλογίας lumens με την ισχύ λαμπτήρων όλων των τύπων

Λάβετε υπόψη ότι όταν επιλέγετε έναν πολυέλαιο, πρέπει να εστιάσετε στο Lumens και όχι στην ισχύ. Συνήθως, οι κατασκευαστές υποδεικνύουν αυτόν τον δείκτη στη συσκευασία των λαμπτήρων.

Φυσικά, αυτός ο υπολογισμός δεν είναι απόλυτα ακριβής. Επιπλέον, υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η κουζίνα χρειάζεται περισσότερο φως από ό, τι συνιστά η SanPin – περίπου 200-250 lux. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο πίνακας περιέχει πολύ κατά προσέγγιση τιμές, καθώς η φωτεινή ροή δύο λαμπτήρων του ίδιου τύπου και ισχύος μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τον κατασκευαστή..

 • Η συμβουλή μας: μια μικρή περίσσεια φωτός δεν θα βλάψει και είναι ακόμη επιθυμητή.
 • Λάβετε υπόψη ότι όσο πιο σκοτεινό είναι το εσωτερικό της κουζίνας, τόσο πιο δυνατοί λαμπτήρες χρειάζονται για να φωτίσουν το δωμάτιο..

Βήμα 2. Αποφασίστε για το μέγεθος και τον τύπο του πολυέλαιου

Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες:

 • Για κουζίνες με χαμηλά ταβάνια Κρεμαστοί πολυέλαιοι ύψους (2,4-2,6 μ.) Δεν αξίζει να αγοράσετε. Καλύτερα να βασίζεστε σε φώτα οροφής, προβολείς, απλίκες τοίχου, φωτιστικά δαπέδου και ακόμη και επιτραπέζια φωτιστικά.

Φωτισμός κουζίνας χαμηλής οροφής

Ομοιόμορφος φωτισμός μιας μικρής κουζίνας

Σε μια κουζίνα με χαμηλά ταβάνια, είναι καλό να χρησιμοποιείτε απλίκες τοίχου ή φωτιστικά δαπέδου, το φως των οποίων κατευθύνεται προς τα πάνω.

Παρεμπιπτόντως, το φως οροφής δεν χρειάζεται να είναι μικρό. Ένας επίπεδος αλλά σαρωτικός πολυέλαιος όπως στην παρακάτω φωτογραφία θα φαίνεται πολύ πιο αρμονικός..

Φωτιστικά οροφής μεγάλης διαμέτρου

 • Εάν το ύψος της οροφής είναι από 2,7 m, τότε ο πολυέλαιος πρέπει να είναι ο κύριος κυρίαρχος στο εσωτερικό.
 • Το πιο συνηθισμένο λάθος στην επιλογή ενός πολυέλαιου για την κουζίνα είναι ο φόβος για μεγάλα μεγέθη. Όταν επιλέγετε έναν ελαφρώς μεγαλύτερο και ελαφρώς μικρότερο πολυέλαιο, μην διστάσετε – το μεγαλύτερο μοντέλο φαίνεται πάντα πιο αρμονικό.
 • Για μια κουζίνα με ψηλά ταβάνια, θα πρέπει να επιλέξετε μαζικούς πολυελαίους ή πολύ ψηλές αναρτήσεις..

Βήμα 3. ingάχνετε πού να κρεμάσετε τον πολυέλαιο

Το μέγεθος του πολυέλαιου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση του. Για παράδειγμα, εάν ένας λαμπτήρας κρέμεται πάνω από ένα τραπέζι, ένα νησί ή έναν πάγκο μπαρ, τότε μπορεί να είναι μεγάλος και ψηλός, γιατί σε αυτό το μέρος κανείς δεν μπορεί να βλάψει το κεφάλι του. Το κύριο πράγμα είναι ότι το φως του δεν χτυπά τα μάτια όσων κάθονται στο τραπέζι..

 • Συνήθως οι πολυέλαιοι κρέμονται πάνω από το τραπέζι σε απόσταση 70-90 cm.

Είναι ιδιαίτερα κατάλληλο να τοποθετήσετε τον πολυέλαιο πάνω από το τραπέζι στην κουζίνα-σαλόνι, την κουζίνα στο στούντιο διαμέρισμα ή στην ευρύχωρη κουζίνα-τραπεζαρία. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα φωτογραφιών μιας τέτοιας λύσης..

 • Φώτα πάνω από το τραπέζι
 • Φώτα πάνω από το τραπέζι
 • Φώτα πάνω από το τραπέζι

Δύο πολυέλαιοι σε διαφορετικές περιοχές

Πολυέλαιος πάνω από το τραπέζι

Πολυέλαιος πάνω από το τραπέζι στο εσωτερικό μιας μικρής κουζίνας

Μια μικρή κουζίνα θα φαίνεται πιο ευρύχωρη αν τοποθετήσετε αρκετούς λαμπτήρες κατά μήκος των τοίχων περιμετρικά του δωματίου. Μπορεί να είναι οποιοδήποτε λαμπτήρα: φωτιστικά δαπέδου, απλίκες, επιτραπέζια φωτιστικά, κηλίδες. Με ελαφρούς τοίχους, το κόλπο θα λειτουργήσει καλύτερα..

Φωτισμός μικρής κουζίνας

Ομοιόμορφο φως σε μια μικρή κουζίνα

Για να επεκτείνετε οπτικά μια στενή κουζίνα, πρέπει να εγκαταστήσετε απλίκες τοίχου ή προβολείς κατά μήκος ενός τοίχου. Τα φωτιστικά στοιχισμένα στη μέση της οροφής θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο το χώρο.

Στενή κουζίνα

Συμβουλή: Η τοποθέτηση πολυελαίων και λαμπτήρων θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν … προτεραιότητα στο εσωτερικό.

Βήμα 4. Επιλέγοντας το σχέδιο και το στυλ του πολυέλαιου

Η επιλογή του σχεδιασμού πολυελαίων εξαρτάται από το στυλ του εσωτερικού και την ατμόσφαιρα που θέλετε να δημιουργήσετε..

Για κλασική και νεοκλασική κουζίνα. Για μια εορταστική κλασική κουζίνα, ιδιαίτερα ευρύχωρη και με ψηλά ταβάνια, είναι κατάλληλος ένας κρυστάλλινος πολυέλαιος. Όσο περισσότερα μενταγιόν σε αυτό, τόσο πιο κομψό θα είναι το εσωτερικό..

Κλασικός κρυστάλλινος πολυέλαιος στο εσωτερικό της κουζίνας

Νεοκλασικός πολυέλαιος γ. το εσωτερικό της κουζίνας-τραπεζαρίας

Εάν τα κλασικά δεν είναι αυστηρά, τότε μπορείτε να πάρετε έναν πολυέλαιο με μαλακά αμπαζούρ ή σε φλαμανδικό στιλ, πιθανώς από ξύλο ή παλαιωμένο μέταλλο.

Πολυέλαιος στο εσωτερικό μιας μικρής κλασικής κουζίνας

Παραδοσιακή κουζίνα

Συμβουλή: Για μια κλασική κουζίνα, μπορείτε να πάρετε έναν πολυέλαιο και απλίκες ή άλλες πρόσθετες λάμπες από την ίδια συλλογή.

Για μια ρουστίκ κουζίνα. Για κουζίνες σε στιλ Προβηγκίας και εξοχής, είναι κατάλληλοι σφυρήλατοι πολυέλαιοι ή πολυέλαιοι με κεραμικές αποχρώσεις, παλαιωμένοι χάλκινοι ή ορειχάλκινοι πολυέλαιοι με κρυστάλλινα μενταγιόν και φανάρια. Για εσωτερικό σε εξοχικό στιλ, ένας πολυέλαιος τύπου Tiffany είναι επίσης κατάλληλος..

Εξοχική κουζίνα

Κουζίνα στυλ Προβηγκίας

Ρουστίκ φωτιστικό κουζίνας

Ρουστίκ φωτιστικό κουζίνας

Συμβουλή: Συνιστάται οι λαμπτήρες στη ρουστίκ κουζίνα να είναι διαφορετικών χρωμάτων, αλλά συνδυασμένες μεταξύ τους.

Για μια κουζίνα στο στυλ μιας ρωσικής dacha, ένα αμπαζούρ είναι κατάλληλο.

 • Αμπαζούρ στο εσωτερικό της κουζίνας
 • Αμπαζούρ στο εσωτερικό της κουζίνας
 • Αμπαζούρ στο εσωτερικό της κουζίνας

Για μοντέρνες κουζίνες. Για μια μοντέρνα κουζίνα, μπορείτε να επιλέξετε έναν πολυέλαιο με λακωνικό σχεδιασμό – με λείες ή, αντίθετα, αυστηρές γεωμετρικές γραμμές από μέταλλο, γυαλί και / ή πλαστικό.

Πολυέλαιος πάνω από το μπαρ

Πολυέλαιος στη μοντέρνα κουζίνα στο Χρουστσόφ

Πολυέλαιος στη μοντέρνα κουζίνα στο Χρουστσόφ

Πολυέλαιος στη μοντέρνα κουζίνα

Ένας πολυέλαιος μοντέρνου στυλ μπορεί να μοιάζει με ένα πραγματικό αντικείμενο τέχνης ή να έχει πολύ λιτό σχήμα αλλά φωτεινό χρώμα..

Μοντέρνο κρεμαστό φωτιστικό στο εσωτερικό μιας μικρής κουζίνας

Σε μια μινιμαλιστική κουζίνα, μπορείτε να παίξετε σε αντίθεση και να επιλέξετε έναν πολυτελή κρυστάλλινο πολυέλαιο.

Κλασικός πολυέλαιος στη μοντέρνα κουζίνα

Για κουζίνα σε στιλ σοφίτας. Πολυέλαιοι με λαμπτήρες πυρακτώσεως χωρίς αποχρώσεις, καθώς και τυχόν λαμπτήρες οροφής ή τοίχου από μέταλλο (εκτός από χρυσό, ίσως), θα ταιριάζουν απόλυτα σε εσωτερικό στυλ σοφίτας. Τα φωτιστικά με κατευθυντικό φως και ρυθμιζόμενο τρίποδο λειτουργούν καλά..

Λαμπτήρες σε στιλ σοφίτας

Εσωτερικό μιας μικρής κουζίνας σε στυλ σοφίτας

Λάμπα σε στιλ σοφίτας

Συμβουλή: Όταν επιλέγετε έναν πολυέλαιο για την κουζίνα, προσπαθήστε να λάβετε υπόψη το στυλ των λαμπτήρων σε άλλα δωμάτια. Δεν χρειάζεται να είναι ίδιοι ή επιλεγμένοι από την ίδια συλλογή, αλλά είναι καλύτερο να έχουν κάτι να ενώσουν. Για παράδειγμα, όλα τα φωτιστικά σε ένα σπίτι μπορεί να έχουν χάλκινες λεπτομέρειες για να ταιριάζουν με τις λαβές της πόρτας..

Βήμα 5. Λαμβάνουμε υπόψη τα υλικά

 • Όταν επιλέγετε έναν πολυέλαιο, λάβετε υπόψη ότι όσο χαμηλότερα κρέμεται, τόσο καλύτερα πρέπει να είναι τα υλικά, τα μέρη και τα εξαρτήματα από τα οποία είναι κατασκευασμένο. Ένας πολυέλαιος χαμηλής ποιότητας πρέπει να είναι καλός τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Εάν κρέμεται ψηλά, τότε δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε ένα μοντέλο από ακριβά υλικά. Για παράδειγμα, ένας κρυστάλλινος πολυέλαιος μπορεί να αντικατασταθεί με έναν πολυέλαιο με γυαλί ή ακόμα και πλαστικά μενταγιόν. Το πλαστικό που κρέμεται στην οροφή δεν θα καλύπτεται με γρατζουνιές, αλλά δεν θα γερνάει όμορφα σαν πραγματικός κρύσταλλος.
 • Ένας πολυέλαιος στην κουζίνα, φυσικά, πρέπει να είναι πρακτικός και να καθαρίζεται εύκολα, επειδή περιοδικά πρέπει να καθαρίζεται από τις αναπόφευκτες λιπαρές αποθέσεις και τη σκόνη. Επομένως, ένα γυάλινο ή πλαστικό μοντέλο είναι προτιμότερο από ένα υφασμάτινο. Οι χάρτινοι λαμπτήρες είναι οι πιο μη πρακτικοί καθώς δεν μπορούν να καθαριστούν χωρίς να καταστραφούν. Ένας ξύλινος πολυέλαιος θα λειτουργήσει, αλλά θα πρέπει να είναι βερνικωμένος και ένας μεταλλικός πολυέλαιος με μαστίχα. Αλλά οι σφυρηλατημένοι λαμπτήρες είναι δύσκολο να σκουπίσουν τη σκόνη, καθώς έχουν πολλές στροφές και μπούκλες. Τα απλά φώτα οροφής από γυαλί ή πλαστικό σε γεωμετρικά σχήματα είναι υπέροχα για την κουζίνα: φροντίζονται εύκολα.

Μαύρο κρεμαστό φωτιστικό στο εσωτερικό μιας κουζίνας 5 μέτρων

7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον προγραμματισμό του φωτισμού της κουζίνας σας

 1. Πρέπει να προγραμματίσετε ένα σχέδιο φωτισμού κουζίνας πριν από την επισκευή. Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό σε ένα στάδιο όταν η τοποθεσία του χώρου εργασίας, του τραπεζιού και του χώρου αποθήκευσης έχει ήδη καθοριστεί..
 2. Το μυστικό για ευχάριστο φωτισμό στην κουζίνα είναι να χρησιμοποιείτε περισσότερες από μία πηγές φωτός σε διαφορετικά επίπεδα. Ένας κεντρικός πολυέλαιος στην οροφή δημιουργεί σκληρές σκιές, μειώνει το χώρο και το κάνει άβολο. Προσθέστε σε αυτό τουλάχιστον μία φλάντζα, φωτιστικό δαπέδου ή φωτισμό της περιοχής εργασίας και το εσωτερικό θα μεταμορφωθεί μπροστά στα μάτια μας..

Μια κουζίνα με προσεγμένο φως

 1. Η κουζίνα πρέπει να έχει φωτισμό του χώρου εργασίας και τον κύριο φωτισμό. Ο πρόσθετος φωτισμός είναι προαιρετικός. 1. Ο φωτισμός του χώρου εργασίας, δηλαδή επιτραπέζιων και / ή νησιών, δημιουργείται από προβολείς ή οπίσθιο φωτισμό LED. Τοποθετούνται στην οροφή (ακριβώς πάνω από τον πάγκο εργασίας) ή κάτω από τα ντουλάπια τοίχου όπως στην παρακάτω φωτογραφία. 2. Ο κύριος φωτισμός δημιουργείται είτε από προβολείς σε όλη την περίμετρο / ολόκληρη την οροφή και / ή από έναν πολυέλαιο / φωτιστικά / απλίκες τοίχου.

Φωτισμός εργασίας κουζίνας

Τι άλλο μπορείτε να επισημάνετε στην κουζίνα; Υπάρχουν πολλές πιθανές επιλογές: φωτισμός διακόσμησης τοίχου, μίνι κήπος στο περβάζι, ντουλάπια με γυάλινες πόρτες στο ακουστικό ή μπουφέ, καθώς και φωτισμός του υπογείου ή του γείσου του ακουστικού. Οποιοσδήποτε τοπικός φωτισμός θα κάνει το κύριο φως πιο απαλό και πιο ενδιαφέρον..

Φωτισμός κάτω από τη μπάρα

Φωτισμός βάσης

 1. Η θερμοκρασία του φωτός στους χώρους εργασίας και μη πρέπει να είναι διαφορετική. Οι λαμπτήρες LED μπορούν να παράγουν ζεστό, ουδέτερο ή κρύο φως. Το ιδανικό φως για την περιοχή εργασίας είναι ουδέτερο λευκό (όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό φως της ημέρας) ή ελαφρώς κρύο. Δεν πρέπει να επιλέξετε μια πολύ κρύα απόχρωση, καθώς κάτω από αυτό το φαγητό θα φαίνεται μη ορεκτικό. Για φωτισμό της τραπεζαρίας και γενικό φωτισμό, είναι προτιμότερο να επιλέξετε κιτρινωπό ή λευκό ζεστό φως..
 2. Η ενέργεια μπορεί να εξοικονομηθεί με λαμπτήρες LED και ρυθμιστές φωτισμού. Οι λαμπτήρες LED μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας έως και 90% και διαρκούν έως και 20 χρόνια. Τα dimmers, από την άλλη πλευρά, σας επιτρέπουν να ρυθμίσετε ομαλά τον βαθμό φωτισμού και, ως εκ τούτου, να εξοικονομήσετε κόστος ενέργειας..
 3. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι τεχνικές αποστάσεις. Μερικοί αριθμοί:
 • Οι λαμπτήρες, οι πρίζες, οι διακόπτες και τα καλώδια πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 60 cm από το νεροχύτη και τις επικοινωνίες νερού.
 • Τα φωτιστικά οροφής με εσοχή πρέπει να τοποθετούνται σε διαστήματα τουλάχιστον 30-40 cm το ένα από το άλλο.
 • Πρέπει να διατηρείται απόσταση τουλάχιστον 20 cm από τη γωνία του τοίχου έως το φωτιστικό.
 1. Όταν επιλέγετε μια λάμπα για την κουζίνα, λάβετε υπόψη τι είδους λαμπτήρες έχει σχεδιαστεί. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λαμπτήρων, καθένας από τους οποίους έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα..
 • Λαμπτήρες πυρακτώσεως. Τα πλεονεκτήματά τους περιλαμβάνουν χαμηλή τιμή και ευχάριστο ζεστό φως και τα μειονεκτήματά τους περιλαμβάνουν μικρή διάρκεια ζωής (1000-1200 ώρες), χαμηλή απόδοση (το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας μετατρέπεται σε θερμότητα).
 • Συμπαγής φθορισμός (QCL). Πλεονεκτήματα: έντονο φως, οικονομία (μόνο τα LED είναι πιο οικονομικά), μεγάλη διάρκεια ζωής. Μειονεκτήματα: τραχιά εμφάνιση λαμπτήρων, μη οικολογικών (η απόρριψή τους πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με ορισμένους κανόνες), το φως των λαμπτήρων φθορισμού μπορεί να είναι κουραστικό για τα μάτια. Επιπλέον, μερικές φορές τέτοιοι λαμπτήρες “τρεμοπαίζουν” αισθητά λόγω υπερβολών τάσης..
 • Αλαγόνο. Πλεονεκτήματα: οι λαμπτήρες διαρκούν πολύ καιρό. Μειονεκτήματα: ζεσταίνονται πολύ, είναι ακριβά, επιπλέον, η απόρριψή τους πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με ορισμένους κανόνες. Εάν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, τότε είναι ανεπιθύμητο να αγοράσετε έναν πολυέλαιο με λάμπες αλογόνου..
 • LED. Μειονεκτήματα: υψηλή τιμή. Πλεονεκτήματα: αυξημένη αντοχή, οικονομική κατανάλωση ενέργειας, ποικιλία αποχρώσεων, φιλικότητα προς το περιβάλλον, ευελιξία (μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για λαμπτήρες όσο και ως ανεξάρτητες πηγές φωτός και φωτισμού), μη ευαισθησία στη θέρμανση, διάρκεια ζωής 10-20 χρόνια.

Στην κουζίνα με τεντωμένες οροφές PVC, μπορείτε να εγκαταστήσετε πολυελαίους με τυχόν λαμπτήρες LED. Για άλλους τύπους λαμπτήρων, υπάρχουν περιορισμοί: οι λαμπτήρες αλογόνου πρέπει να έχουν ισχύ όχι μεγαλύτερη από 35 W και λαμπτήρες πυρακτώσεως – 60 W. Αυτό οφείλεται στις ιδιότητες του υλικού, το οποίο μπορεί να λιώσει από πολύ υψηλές θερμοκρασίες..

Ακολουθούν μερικές ακόμη συμβουλές για την επιλογή λαμπτήρων:

 • Οι λαμπτήρες ευρείας δέσμης παρέχουν γενικό φωτισμό, οι λαμπτήρες στενής δέσμης παρέχουν τοπικό φωτισμό.
 • Οι λαμπτήρες κεριών δίνουν περισσότερο κατευθυντικό φως.