Kökshandfat i konstgjord sten – 8 tips för att välja

Kökshandfat i konstgjord sten har det mest kontroversiella “rykte”. Ibland kallas de för de bästa och ibland de sämsta av dem alla. Så till exempel klagar användare ofta på outplånliga fläckar, flisor, repor och till och med … att de faller ner från botten.

 • Mycket av de motstridiga recensionerna beror på begreppsförvirring. Akrylsten och agglomerat av granit / kvarts kallas ju ofta “konststen”. Samtidigt är dessa två material väldigt olika från varandra, trots den yttre likheten..

I den här artikeln kommer vi att överväga olika typer av konststen, jämföra detta material med keramik och rostfritt stål, och också ge några råd om val och drift av “sten” handfat.

Tips 1. Handgjuten (komposit) diskbänk är bättre än limmad (akryl)

Handfat av konststen limmas och gjuts. Utåt skiljer de sig praktiskt taget inte, men gjutna handfat är starkare och mer hållbara och därför något dyrare. Båda typerna av handfat är dock bra på sitt sätt och har sina svaga punkter. Låt oss avslöja detta ögonblick mer i detalj..

Limmade handfat (ark, akryl)

Sådana handfat ser ut som monolitiska och helt sömlösa. De har dock sömmar, eftersom skålen limmas ihop från två delar – sidorna och botten, som i sin tur är gjorda av ark av konststen baserad på akrylhartser. Sedan täcks produkten med en gelcoat – ett skyddande lager 1-2 mm tjockt med en karakteristisk ljusglans. Gelcoat täpper till stenbasens porer och förhindrar därigenom absorption av te, kaffe, vin och andra färgvätskor och produkter.

 • Corian bänkskiva och handfat Monolitisk bänkskiva, fönsterbrädan och handfat av Coriana akrylsten
 • Corian bänkskiva och handfat Monolitisk bänkskiva, fönsterbrädan och handfat av Coriana akrylsten
 • Corian bänkskiva och handfat Monolitisk bänkskiva, fönsterbrädan och handfat av Coriana akrylsten

Fördelar och nackdelar med akrylplattor (kontra gjutna)

Fördelar nackdelar
Lågt pris (från 2,5 tr.) Handfatets yta är mycket repig. Repor måste poleras regelbundet
Stort urval av färger och nyanser Lägg inte varma tallrikar på diskbänken, eftersom materialet kan smälta
Mindre benägen att flisa Botten på en limmad diskbänk kan falla av på grund av fallet av ett tungt föremål, till exempel fryst kyckling, på grund av tömt kokande vatten, liksom på grund av plötsliga temperaturförändringar. Lyckligtvis kan ett trasigt handfat repareras och limas om utan att lämna spår.
Sömlös integration med bänkskivan Diskbänken kan bli gul med tiden på grund av akrylkomponenten

Som regel, efter upprepad “hemmapolering”, repas akrylfat mindre.

Gjutna diskbänkar (andra namn: komposit- / agglomeratfat, konstgjord granit / kvarts / marmorfat)

Formsprutningsteknik gör att du kan skapa en monolitisk struktur, på grund av vilken diskbänken är mer stöttålig och värmebeständig. Tillverkningsprocessen ser ut så här: en sammansatt sten i flytande form värms upp och placeras på en mall (matris) och får svalna helt.

 • sjunka OmoikiriHandfat av konstgjord granit från märket Omoikiri i kökets inre
 • sjunka OmoikiriHandfat av konstgjord granit från märket Omoikiri i kökets inre
 • sjunka OmoikiriHandfat av konstgjord granit från märket Omoikiri i kökets inre
Fördelar nackdelar
Ytan är praktiskt taget inte repad. Grönsaker kan skäras på den sammansatta diskbänken om så önskas. Diskbänken kan också tvättas med slipmedel. Högre pris (från 4 tusen rubel). Det genomsnittliga priset är 12-30 tusen rubel. Förresten, det är dubbelt så dyrt som ett handfat i rostfritt stål.
Tål slag. Om plötsligt en stekpanna av gjutjärn faller på diskbänken, kommer skålen / vingen inte att spricka och botten faller inte ut Mindre val av nyanser
Hög motståndskraft mot extrema temperaturer Infällda handfat kan inte repareras eller poleras
Varma köksredskap kan placeras ovanpå den gjutna sammansatta diskbänken. Till exempel kommer europeiska handfat av konststen att klara temperaturer upp till 280 grader, ryska handfat – upp till 180 grader. För jämförelse: en varm stekpanna värms upp till 180-230 grader
Kemisk tröghet hos konststenen gör det möjligt att tvätta diskbänken på alla sätt – baserat på alkalier, syror, aceton, klor
En diskbänk av konstgranit eller kvartsagglomerat kommer inte att gulna eller blekna med tiden
Livslängden för en sammansatt diskbänk är 10-15 år

Tips 2. Det optimala förhållandet mellan stenflis och bindemedelsbas – 80:20

Varje konstgjord sten består av en mineralkomponent (granit- eller marmorflis) och ett bindemedel (polymer eller akrylharts). Kvaliteten på diskbänken beror direkt på deras procentandel i kompositionen. Varje tillverkare har sitt eget “proprietära recept” för tillverkning av materialet och ett patenterat namn. Till exempel kallade Franke sin “sten” fragranit, Blanco – silgranite, Teka – tegranite och Omoikiri – tetogranite. Hur man förstår vilken sammansatt diskbänk som är bättre?

 • De säger att ju mer stenflis och mindre hartser i materialet, desto bättre. Men allt är inte så enkelt här..

Faktum är att ju mer stenflis (till exempel 85%) och mindre bindemedel i materialet, desto mer motståndskraftig mot repor och höga temperaturer kommer diskbänken att bli. Men samtidigt blir den mindre stötsäker. Omvänt är bindemedelsdominerade handfat mer slagfasta, men mindre motståndskraftiga mot repor och kontakt med heta rätter / kokande vatten. Därför är det värt att välja ett handfat av konststen baserat på dina behov. Om du sällan använder tunga köksredskap är det vettigt att välja en modell med ett högt mineralinnehåll..

 • Vill du välja det genomsnittliga alternativet? Leta efter en diskbänk där andelen stenflis är 80%, andelen bindemedel och tillsatser är 20%.

Råd 3. “Marmor” handfat är värre än “granit” och “kvarts”

Konstgjord sten är gjord av granit, kvarts eller marmorflis. Handfat av rekonstituerad marmor (gjuten marmor) är mindre slagfast och motståndskraftig mot nötning, repor, extrema temperaturer, UV-strålar. Men de är billigare..

 • Handfat i granit Franke handfat i konstgranit i köksinredning
 • Handfat i granit Franke handfat i konstgranit i köksinredning
 • Handfat i granit Franke handfat i konstgranit i köksinredning

Tips 4. Köp en diskbänk av konststen endast från en välkänd tillverkare och från ett företag med bra recensioner

Handfat av konstgjord sten (både gjutna och limmade) kan vara färdiga (inskärda / overhead och tillverkade på fabrik) och göras på beställning (det är vanligtvis integrerade modeller eller modeller av icke-standardstorlekar / former). I det senare fallet måste tillverkaren väljas mycket noggrant, eftersom mycket beror på “montering”, och inte bara på materialet. Om en skrupelfri tillverkare bryter mot tillverkningstekniken eller använder en falsk istället för den deklarerade koreanska / tyska “stenen”, kan handfatet helt enkelt brista.

 • Helst när du väljer ett företag för konstgjorda stenkolv måste du vägledas av recensionerna från dem som har använt diskbänken i minst 2-3 år, och helst cirka 5 år.
 • Ett viktigt urvalskriterium är också garantin. Ju längre dess löptid, desto mer är tillverkaren säker på sin produkt. De flesta företag erbjuder 1 års garanti, men cirka 3 eller 5 år.
 • Färdiga fat och takfat av konststen tillverkas av följande företag: Blanco, Franke, Longran, Poligran, Omoikiri, Granfest, Alveus, Zorg, Schock, etc..
 • Köp handfat i akryl från välkända tillverkare, till exempel DuPont CORIAN, Staron, LG, Hi-macs, Samsung, Tristone, etc..
 • Undvik byggmarknader och namnlösa butiker – du kan stöta på förfalskningar i dem. Det säkraste sättet att köpa stensänkor är från återförsäljare och officiella representationskontor..

Tips 5. Vill du ha ett praktiskt handfat? Sluta köpa en mörk diskbänk

Mörka handfat är de lättaste smutsiga. Kalk, rost, vattendroppar och matrester på en svart eller mörkbrun bakgrund kommer att märkas särskilt. De mest praktiska handfat är beige och ljusbruna med uttalade “fläckar”.

 • sjunka Elleci Beige handfat av granitflis med två skålar
 • sjunka Elleci Beige handfat av granitflis med två skålar
 • sjunka Elleci Beige handfat av granitflis med två skålar

Tips 6. KÖP INTE en “sten” diskbänk om …

Här är tre fall när du i stället för ett handfat av konststen bör välja en rostfri modell:

 • Om du vill köpa ett handfat i kombination med en helikopter. Faktum är att på grund av vibrationer och vikten av själva kvarnen kan diskbänken spricka (särskilt akryl). I det här fallet är det bättre att välja mellan rostfritt stål.
 • Om du är van att samla ihop disk i diskhon, till exempel för att tvätta i diskmaskinen. Stagnerat vatten, vätskor och matpartiklar lämnar avlagringar på skålens botten och sidor.
 • Om det praktiska är en prioritet för dig, snarare än estetiken, eftersom endast en diskbänk i rostfritt stål ger dig möjlighet att:
 1. Töm kokande vatten, exklusive kallt vatten;
 2. Skaka av matrester från en gaffel eller spatel över skålens sida;
 3. Lägg varma rätter på diskbänken;
 4. Tvätta inte disken direkt.

Tips 7. Se till att diskbänken har en kille i mitten

När du väljer ett handfat av konststen, var uppmärksam på närvaron av en liten hängslen i mitten (till avloppshålet). Detta är nödvändigt så att vattnet rinner ut i avloppet och inte stagnerar i botten och lämnar en smutsig beläggning.

Tips 8. För ett handfat av konststen kan du hämta samma mixer

Detta kommer att göra ditt kök arbetsområde särskilt elegant. Visst kommer färgen på mixern att skilja sig något från diskbänken. Skuggan är inte ett äktenskap, eftersom handfat är helt gjorda av konststen, och mixern är bara täckt med stenspray..

Se mer: Hur man väljer en köksblandare

5 huvudregler för användning av ett handfat av konststen

Sådana handfat är vackra och hygieniska, men du måste använda dem noggrant och följa följande regler:

 1. Innan du häller kokande vatten i diskbänken, kör ALLTID kallt vatten i det..
 2. Det är lämpligt att lägga en gummi / silikonmatta eller stå på botten av diskbänken, som skyddar botten mot repor och kontakt med heta diskmedel.
 3. Försök att inte samla disk i skålen, utan tvätta dem direkt..
 4. Använd inte acetonbaserade rengöringsmedel, aggressiva ugnsrengöringsmedel eller hårda slipmedel för att rengöra din konstgjorda stenbänk..
 5. Placera inte heta redskap i diskbänken eller på diskbänken.

Hur man rengör ett LIGHT handfat i sten?

Stäng avloppet, fyll på diskbänken cirka ¼ full med vatten, tillsätt rengöringsmedlet och låt det dra i 15 minuter. Torka nu av resten av skålen med samma vätska. Slutligen, öppna avloppet, skölj och torka av diskbänken ren och torr..

Och det sista tipset: du måste börja ta hand om diskbänken direkt från installationen, då kommer även den mest nyckfulla diskbänken att tjäna dig länge.

Jämförelse av ett handfat av konststen med handfat av rostfritt stål, keramik och natursten

Om du tittar på bordet på en smartphone, vrid det till ett horisontellt läge – så kommer hela bordet att passa in i skärmområdet.

Akrylsten Konstgjord granit / marmor / kvarts rostfritt stål keramiskt handfat
Enkel rengöring +- + +-
Bullerabsorbering + + * Problemet är delvis löst med ett lager av ljudisolering, som fästs i botten från skålens baksida. Dessutom beror mycket på stålets tjocklek. Om det är tjockt blir diskbänken nästan tyst.. +- * Den keramiska diskbänken skramlar inte från vattenflödet från kranen, men den kan “klirra” när den rör vid diskarna
Rep tålig + +
Motståndskraftig mot stötar, tunga föremål som faller +- +
Osynlighet för droppar, ränder och plack från hårt vatten + + +
Möjlighet till lokal reparation (slipning, repor, flis) + +
Motståndskraftig mot kontakt med varma rätter + + +
Motståndskraftig mot plötsliga temperaturförändringar + +
Kemisk tröghet +- + +-
Pris Låg Medium och hög Låg och medelhög Hög