Obrezivanje ribiza: kada i kako to učiniti ispravno

Obrezivanje ribiza. Kada i kako pravilno obrezati grm ribizle

Lijep, njegovan vrt san je svakog vrtlara. Dvostruko je ugodno ako se obraduje obilnom žetvom. To nije lako postići. Potrebno je stalno raditi, pazeći na svaku biljku, stablo i grm..

Svaka biljka u vrtu zahtijeva drugačiji pristup. To se odnosi i na ribizle. Glavna stvar u brizi za ovaj grm je pravilno obrezivanje. Ne samo da pomaže grmu dati pravilan oblik, već i povećava prinose, povećava osvjetljenje i pomaže biljci da se prozrači..

Svaki vrtlar nastoji dobiti visok prinos sa svog mjesta. Kako bi grm ribizle dobro urodio, potrebno ga je redovito rezati. Inače, bolje je ne računati na veliku žetvu. U pravilu je većina bobica vezana na zrelim granama koje su obnovljene prošle godine. Kako bi nastali novi izbojci, potrebno se riješiti starih, osušenih i zahvaćenih štetnika grana. Tada će izrasti nove grane koje će dobro roditi. Provedete li postupak pomlađivanja na vrijeme, crni ribiz će uroditi plodom 25 godina, a crveni 15 godina..

Obrezivanje crnog ribiza

Obrezivanje crnog ribiza

Ova sorta ribiza posebno je voljena zbog izvrsnog okusa i ljekovitih svojstava. Crni ribiz je vrlo korisna bobica, sadrži veliku količinu fosforne, askorbinske kiseline, sadrži puno vitamina i drugih korisnih tvari. Koristi se kod prehlade. Ovo je izvrstan lijek za jačanje imunološkog sustava. Posebno je korisno za djecu..

Crni ribiz je razgrnuti grm koji se sastoji od velikog broja grana. Zadaća svakog vrtlara je formirati grm, koji će se sastojati od 15-20 različitih grana. U tom slučaju potrebno je ostaviti izbojke stare do 5 godina. Grane stare šest godina neće uroditi plodom, beskorisne su, trebate ih se riješiti.

Obrezivanje sadnica ribiza pri sadnji

Njega ribiza počinje sadnjom. Da bi se grm pravilno formirao, trebali biste odmah početi obrezivati. To je najbolje učiniti pri slijetanju. Prije sadnje biljke potrebno je odrezati vrhove svih izdanaka. Ne morate se brinuti da će na svakoj grani ostati samo 2-3 pupa. Godinu dana kasnije, izrast će 5-6 novih izdanaka.

Obrezivanje ribizle druge godine

U drugoj godini obrezivanje se vrši drugačije. Nulti izbojci podložni su obrezivanju. Vrtlar mora pravilno oblikovati skeletne grane grma. Da biste to učinili, morate ostaviti 3-5 dobrih izbojaka. Moraju biti zdravi i moćni. Ne ostavljajte slabe izbojke. Izbojci koji ometaju razvoj drugih neće biti od koristi. Kako bi se formirali bočni izbojci, mlade grane treba skratiti sredinom ljeta. Uštipnu vrh na dva pupoljka. Time će se povećati broj malih grana koje će dobro roditi..

Obrezivanje ribiza treće i četvrte godine

Zadebljanje grma treba izbjegavati uništavanjem izdanaka koji rastu iz sredine grma.

Obrezivanje grmlja ribizle koje je navršilo 3-4 godine starosti provodi se po istom principu kao i u drugoj godini. Uklanjaju se svi nepotrebni izdanci, ostavljajući 3-6 najrazvijenijih izdanaka. Zadebljanje grma treba izbjegavati uništavanjem izdanaka koji rastu iz sredine grma. U suprotnom će blokirati svjetlost plodnih grana. Nedostatak svjetla negativno utječe na razvoj grma. Vrhovi grana koji su ostavljeni prošle godine, kao i uvijek, skraćeni su. Svaka grana treba imati 2-4 pupoljka. Do kraja 3-4 godine života, grm završava formiranje, dobivajući ispravan oblik.

Obrezivanje ribiza u petoj-šestoj i svim narednim godinama

Nakon što navrše 5-6 godina, na grmu ribizle stvaraju se stare grane. U ovoj se fazi provodi prvo obrezivanje protiv starenja. Stare grane režu se zajedno s vrhovima. Također je potrebno riješiti se svih suhih, smrznutih, slomljenih i visećih grana. Ne ostavljajte grane na tlu. Bolesni i zaraženi izdanci neće uroditi plodom, pa su potpuno odsječeni.

Nakon pomlađivanja, obrezivanje se provodi prema shemi koja je ranije korištena. Grane koje su napunile 2-4 godine skraćuju se ostavljajući do 4 pupa. Prošlogodišnji izdanci su skraćeni. Od novih izdanaka ostalo je do 5 najuspješnijih, ostali su odsječeni.

Kada rezati ribiz

Bez obzira na vrstu, grmovi ribizla se orezuju svake godine. Ovaj postupak najbolje je započeti u kasnu jesen, kada grm opusti lišće. Dodatno obrezivanje provodi se u rano proljeće, kada pupoljci još nisu procvjetali. Nakon zime, smrznute i slomljene grane odrežu se. Suhe grane mogu se ukloniti svake godine. Sredina srpnja je dobro vrijeme za štipanje vrhova..

Značajke obrezivanja crvenog i bijelog ribiza

Obrezivanje ovih sorti značajno se razlikuje od grmlja crnog ribiza. Pravilan grm bijelog ili crvenog ribiza sastoji se od 20-25 grana. Najprikladnije vrijeme za orezivanje crvenog i bijelog ribiza je rano proljeće ili sredina ljeta nakon berbe. Grm oblikujem na isti način kao i kod crnog ribiza. Ipak, nemojte uštipnuti vrhove prošlogodišnjih izdanaka. Također nije potrebno skraćivati ​​izbojke stare 2-3 godine. Grane koje su navršile 7-8 godina smatraju se starim..

Obrezivanje crvenog ribiza uključuje uklanjanje starih grana, viška mladih izbojaka. Bolesne, slomljene grane ne treba ostavljati iza sebe. Kako bi se potaknuo rast bočnih izdanaka, stare grane skraćuju se na bočno grananje. Zahvaljujući tome, život grma će se povećati, bobice će postati veće..

Ako ste započeli grmlje ribizle, morate ga postupno odrezati. Najprije se uklanjaju beživotne i bolesne grane. Zatim se bave starim izbojcima. Nakon godinu dana formira se grm, ostavljajući 6-8 skeletnih grana.

Prvo se uklanjaju beživotne i bolesne grane

Obrezivanje je dio njege ribizla. Da biste dobili berbu ukusnih i zdravih bobica, potrebno je biljku pravovremeno zalijevati, olabaviti tlo, uništiti korov i obnoviti grmlje. Kako bi zaštitili grm od štetočina, iskusni stručnjaci preporučuju sadnju luka i češnjaka u susjedstvu kako bi odbili insekte.

Ako je ribiz mnogo godina davao dobru žetvu, a onda iznenada prestao uroditi, potrebno je poduzeti hitne mjere. Drastično obrezivanje spasit će grm. Za dvije godine donijet će izvrsnu žetvu..

Ako ništa ne učinite s bolesnim grmom, infekcija će se proširiti na druge biljke. Radikalno obrezivanje u proljeće ili jesen. Istodobno se apsolutno sve grane režu na visinu od 3 cm. Mjesta rezova tretiraju se smolom. Ostaci konoplje prekriveni su humusom i novim tlom..