Sarok konyhai mosogató – kiválasztás és telepítés

A sarokkonyha nagyszerű módja annak, hogy sok hüvelyknyi hasznos munkafelületet megtakarítson. A mosogató sarokban elhelyezkedése praktikus és ergonómikus megoldás, amely a legtöbb háziasszony számára kényelmes. Különösen fontos, ha a konyháját L alakú elrendezés díszíti. De a stílusra nincsenek korlátozások – a konyhai mosogató műkőből és rozsdamentes acélból készül (más anyagokat is használnak), így nem lesz nehéz kombinálni a szükséges textúrákat és színeket.

Anyag kiválasztása

A leggyakoribb konyhai mosogató rozsdamentes acél. A rozsdamentes acél könnyen tisztíthatóvá, sokoldalú stílusúvá és megfizethetővé teszi őket..

Sarok mosogató rozsdamentes acélból

A kerámia mosogatókat stílusosnak és kiváló minőségűnek tekintik, de az áruk meglehetősen magas. Az ilyen mosogatók a következőkből készülhetnek:

 • Kaolin;
 • Fajansz (tűzálló agyag).

Sarok kerámia mosogató a konyhában

Az ilyen termékek minősége magasabb lesz, mint a rozsdamentes acél mosogatóké, mivel a kerámia mosogatókat a következők jellemzik:

 • Ellenáll a mechanikai sérüléseknek;
 • Szín stabilitás;
 • Tartósság;
 • Vonzó és érdekes design.

A mesterséges kőből készült modellek, kompozit anyagok – silakril, korián nem kevésbé kereslet. Fő előnyük a környezetbarátság, a tartósság és a vonzerő..

mosogató műkőből, kompozit anyagból

De a dizájner drága konyhák esetében a mosogatók gyakran természetes kőből (gránitból vagy márványból) készülnek.

Kő és gránit sarokmosók

Könnyen ápolhatók és fényűzőek, de áruk többszörösen magasabb, mint egy hasonló rozsdamentes acél szerkezeté (12-50 ezer rubel)..

A zománcozott felületű konyhai mosogató ma a retro stílushoz köthető. Végül is ezek a bevonatok nagyon gyorsan elveszítik reprezentatív fényüket. Ezenkívül a zománc érzékeny a mechanikai sérülésekre, és nagyon nehéz helyreállítani..

Tanács! A klasszikus stílushoz kerámia mosogató alkalmas, a rozsdamentes acél mosogató pedig tökéletesen illeszkedik a modern belső térbe. A high-tech design logikus kiegészítést kap műkőből készült termék formájában.

Hogyan ne tévedjünk a választás során – forma és méretek

A mosogató méreteinek kiválasztásakor az ergonómia szempontjaiból kell kiindulni, és abból, hogy milyen szekrényt szerelnek be a konyhába. Egy kis mosogató csak egy kis konyhában megfelelő, kis szekrénnyel..

A szakértők szerint a legkényelmesebb mosogató téglalap alakú. Tehát minden közönséges mosogató elhelyezhető a sarokban, ha a fülhallgató ötszögletű sarokszekrénye 90×90 cm. Általában a sarok válik a legkényelmesebb munkaterületté, ha egy ötoldalas modul a munkalap alá kerül. A következő képen látható a különbség..

Hogyan kell elhelyezni egy sarokmosót

Sarok konyhai mosogató

Sarok konyhai mosogató

Sarokmosó sarokkonyhához

Vannak négyzet alakú, háromszög alakú, ovális tálak is, de ezek gyakran csak egy héj elemei, két tálból állnak..

A sarokmosók formái és méretei

A sarokmosók formái és méretei

A sarokmosók formái és méretei

Az ilyen típusú kombinált mosdókat gyakran használják ott, ahol helytakarékosságra van szükség – egyik részük edényekhez, a másik zöldségekhez, gyümölcsökhöz, ételek kiolvasztásához használható, ami nagyon kényelmes. A tál alakjának pedig minden bizonnyal meg kell egyeznie az általános stílussal..

Tanács! Akkor jó, ha a terméket edényleeresztővel egészítik ki.

Fontos kiválasztási tényező a méret, beleértve a mélységet is. Végül is, ha a mosogató túl mély, akkor mosás közben folyamatosan hajolnia kell. A túl kicsi, kicsi modell is kényelmetlen – mosogatáskor a fröccsenés minden irányból kifelé repül, foltokat hagyva a bútorokon és a munkalapokon. Az optimális méret itt 20 cm.

Előkészítési folyamatok – a mosogató rögzítésének típusának megválasztása, a szerszám előkészítése, szétszerelés

A sarok (és nem csak) konyhai mosogatók a telepítés típusa szerint vannak besorolva:

 • Mortise (az asztallapba süllyesztve);
 • Fölötti költségek (járdaszegély támaszként szolgál);
 • Asztal alatt (speciális rögzítéseket használjon az asztal alatti rögzítéshez).

A konyhai sarokmosók típusai

Kiválasztotta a mosogató típusát? Most ki kell választania egy eszközt, amely lehetővé teszi a telepítést és a kapcsolatot saját kezével, valamint a megfelelő anyagokat. Itt szüksége lesz:

 • Szegélykő;
 • Maga a mosogató, amelynek méretei megfelelnek a munkalap méretének, és a keverő;
 • Jigsaw – ha a mosogató horony, akkor lyukat kell készíteni a munkalapon;
 • Sarkok, önmetsző csavarok a mosogató további rögzítéséhez;
 • Vízvezetékszerszámok, beleértve a gázkulcsot;
 • Cső (leggyakrabban műanyag);
 • Hullámos tömlő;
 • Erős és tartós gumiból készült zárósapka;
 • Gumi tömítések szükségesek a csövek és a keverő felszerelése során;
 • Szifon.

A barkácsolás bontási folyamata nem sok időt vesz igénybe. Ehhez el kell zárnia a vízellátást – mind melegen, mind hidegen, majd távolítsa el a régi vízvezetéket.

Javasoljuk, hogy ezt a következő sorrendben tegye:

 1. Szerelje szét a keverőt;
 2. Kapcsolja ki a hullámosítást (a csövet, amelyen keresztül a lefolyó áthalad);
 3. Válassza le a mosogatógépet;
 4. Távolítsa el a beépített rögzítőkonzolokat.

A mosogató telepítése – a munkák sorrendje

Az első szakaszban meghatározzák a héj helyét. Függetlenül attól, hogy nagy mosogató telepítését tervezik -e, vagy kicsi, rozsdamentes vagy műkőből, horonyból vagy fejtetőből – a lehető legközelebb kell felszerelni ahhoz a helyhez, ahol a régi szerkezet állt. Ezzel megkímélheti magát a hosszú kommunikációs utak létrehozásának gondjától..

Ha az ilyen munkákra mégis szükség van, akkor a legegyszerűbb módja egy új vízellátó rendszer összeszerelése műanyag csövekből. A szerkezet megbízhatóságának biztosítása érdekében használjon gumi tömítéseket és speciális fum szalagot működés közben..

A műanyag csövek könnyen csatlakoztathatók a régi menetes csatlakozásokhoz.

Tanács! Ha szükség van kommunikációra a konyha falán, akkor rejtse el a csöveket egy dekoratív doboz mögött.

Nem nehéz összeszerelni és felszerelni a konyhai vízvezetékeket saját kezével. A sarokmosó felszerelése lényegében nem különbözik a hagyományos mosogató felszerelésétől..

 1. Hullámos tömlővel engedje le a vizet az új mosogatóból a régi csatornába. Először a mosogató lefolyójához szállítják, majd a szekrény hátsó falán lévő lyukon keresztül ürítik ki, és csatlakoztatják a csatornacsőhöz. Az elágazásnál gumi tömítést kell használni, amely lehetővé teszi a csövek szoros illeszkedését.
 2. A mosogató alatti tömlő szifonhoz van csatlakoztatva – ez lehetővé teszi, hogy a csövek ne tömődjenek el törmelékkel.
 3. A vízellátás telepítése után megkezdődik a mosogató felszerelése. Elméletileg konzolokkal rögzíthető a falhoz, de ez a lógási módszer jobban megfelel a fürdőszobának. Leggyakrabban rozsdamentes (kerámia, kő) mosogató van felszerelve egy szegélykőre vagy asztallapra, amely alapul szolgál. Ha hornyos kialakítást használ, akkor nem nélkülözheti a megfelelő bútorokat, szilárd asztallal..
 4. A beépített mosogatóval ellátott szekrényt rögzíteni kell – a padlóhoz vagy a falakhoz.
 5. A vízvezeték -szerelés a keverő telepítésével kezdődik. Különböző kialakítású, és különböző alapokhoz rögzíthető. Mind a fal, mind a mosogató (rozsdamentes vagy mesterséges kőből készült) válhat ilyen “támasz”. A keverő a falra szigorúan vízszintesen, vízszintesen van felszerelve. A pozíció beállításához használja a mellékelt excentrikust.
 6. Az összes munka befejezése után ellenőriznie kell a víz- és csatornacsatlakozásokat – ha mindent helyesen tudott összeszerelni, akkor a nyitott keverőknél nem történik szivárgás.