Műkőből készült konyhai mosogató – 8 tipp a választáshoz

A műkőből készült konyhai mosogató a legellentmondásosabb hírnévnek örvend. Néha a legjobbaknak és néha a legrosszabbaknak nevezik őket. Így például a felhasználók gyakran panaszkodnak letörölhetetlen foltokra, forgácsokra, karcolásokra, sőt … az aljáról való leesésre.

 • Az ellentmondó vélemények nagy része a fogalmak zűrzavarának köszönhető. Végül is az akrilkövet és a gránit / kvarc agglomerátumot gyakran “műkőnek” nevezik. Eközben ez a két anyag a külső hasonlóság ellenére nagyon különbözik egymástól..

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a mesterséges kő különböző típusait, összehasonlítjuk ezt az anyagot a kerámiával és a rozsdamentes acéllal, valamint tanácsokat adunk a “kő” mosogatók kiválasztásához és működéséhez..

Tipp 1. Öntött (kompozit) mosogató jobb, mint ragasztott (akril)

A mesterséges kőből készült mosogatókat ragasztják és öntik. Külsőleg gyakorlatilag nem különböznek egymástól, de az öntött mosogatók erősebbek és tartósabbak, ezért valamivel drágábbak. Mindkét típusú mosogató azonban a maga módján jó, és vannak gyenge pontjai. Feltárjuk ezt a pillanatot részletesebben..

Ragasztott mosogató (lap, akril)

Az ilyen mosogatók monolitikusak és teljesen zökkenőmentesek. Vannak azonban varratuk, mert a tálat két részből – az oldalakból és az aljáról – ragasztják össze, amelyek viszont akrilgyanta alapú műkőlapokból készülnek. Ezután a terméket gélbevonattal borítják – 1-2 mm vastag védőréteg, jellegzetes világos fényességgel. A géllakk eltömíti a kőalap pórusait, ezáltal megakadályozza a tea, kávé, bor és más színező folyadékok és termékek felszívódását.

 • Corian munkalap és mosogató Monolit munkalap, ablakpárkány és mosogató Coriana akril kőből
 • Corian munkalap és mosogató Monolit munkalap, ablakpárkány és mosogató Coriana akril kőből
 • Corian munkalap és mosogató Monolit munkalap, ablakpárkány és mosogató Coriana akril kőből

Az akril lemez mosogató előnyei és hátrányai (öntött)

Előnyök Hátrányok
Alacsony ár (2,5 tr -tól) A mosogató felülete nagyon karcos. A karcolásokat rendszeresen polírozni kell
Színek és árnyalatok nagy választéka Ne tegyen forró edényeket a mosogatóra, mert az anyag megolvadhat
Kevésbé hajlamos a forgácsolásra A ragasztott mosogató alja leeshet egy nehéz tárgy, mondjuk a fagyasztott csirke leesése miatt, a leeresztett forrásban lévő víz miatt, valamint a hirtelen hőmérsékletváltozások miatt. Szerencsére a törött mosogató javítható és újra ragasztható nyom nélkül.
Zökkenőmentes integráció a munkalappal A mosogató idővel sárgulhat az akril összetevő miatt

Általános szabály, hogy az ismételt “otthoni” polírozás után az akril mosogatók kevésbé karcolódnak.

Öntött mosogatók (más nevek: kompozit / agglomerátum mosogatók, mesterséges gránit / kvarc / márvány mosogatók)

A fröccsöntési technológia lehetővé teszi monolit szerkezet létrehozását, amelynek köszönhetően a mosogató ütés- és hőálló. A gyártási folyamat így néz ki: egy folyékony kompozit követ felmelegítenek, sablonra (mátrixra) helyeznek, és hagyják teljesen kihűlni.

 • mosogató OmoikiriAz Omoikiri márka mesterséges gránitból készült mosogatója a konyha belsejében
 • mosogató OmoikiriAz Omoikiri márka mesterséges gránitból készült mosogatója a konyha belsejében
 • mosogató OmoikiriAz Omoikiri márka mesterséges gránitból készült mosogatója a konyha belsejében
Előnyök Hátrányok
A felület gyakorlatilag nem karcos. A zöldségeket tetszés szerint vághatja a kompozit mosogatóra. A mosogató csiszolóanyaggal is mosható. Magasabb ár (4 ezer rubeltől). Az átlagos ár 12-30 ezer rubel. Egyébként kétszer drágább, mint a rozsdamentes acél mosogató.
Ellenáll az ütéseknek. Ha hirtelen egy öntöttvas serpenyő leesik a mosogatóra, a tál / szárny nem reped, és az alja nem esik ki Kevesebb színárnyalat
Nagy ellenállás a szélsőséges hőmérsékletekkel szemben A behelyezett kompozit mosogatókat nem lehet javítani vagy polírozni
Az öntött kompozit mosogató tetejére forró edények helyezhetők. Például a mesterséges kőből készült európai mosogató 280 fokig, az orosz mosogató 180 fokig képes ellenállni. Összehasonlításképpen: egy forró serpenyő 180-230 fokig melegszik
A műkő kémiai tehetetlensége lehetővé teszi a mosogató bármilyen módon történő mosását – lúgok, savak, aceton, klór alapján
A mesterséges gránitból vagy kvarc agglomerátumból készült mosogató idővel nem sárgul vagy fakul
A kompozit mosogató élettartama 10-15 év

Tipp 2. A kőforgács és a kötőanyag optimális aránya – 80:20

Bármely mesterséges kő ásványi komponensből (gránit vagy márványforgács) és kötőanyagból (polimer vagy akrilgyanta) áll. A mosogató minősége közvetlenül függ az összetételük százalékos arányától. Minden gyártó rendelkezik saját “saját receptjével” az anyag elkészítéséhez és szabadalmaztatott névvel. Például Franke “kő” -jét fragranitnak, Blanco -t silgranitnak, Teka -tegranitnak, Omoikiri -t tetogranitnak nevezte. Hogyan lehet megérteni, melyik kompozit mosogató jobb?

 • Azt mondják, hogy minél több kőforgács és kevesebb gyanta van az anyagban, annál jobb. Itt azonban nem minden ilyen egyszerű..

Az a tény, hogy minél több kőforgács (például 85%) és kevesebb kötőanyag van az anyagban, annál ellenállóbb a karcolásokkal és a magas hőmérséklettel szemben a mosogató. Ugyanakkor kevésbé ütésállóvá válik. Ezzel szemben a kötőanyag uralta mosogatók ütésállóbbak, de kevésbé ellenállnak a karcolásoknak és a forró edényekkel / forró vízzel való érintkezésnek. Ezért érdemes az igényei alapján mesterséges kőből készült mosogatót választani. Ha ritkán használ nehéz edényeket, akkor érdemes magas ásványianyag -tartalmú modellt választani..

 • Az átlagos opciót szeretné választani? Keressen olyan mosogatógépet, amelyben a kőforgács aránya 80%, a kötőanyag és az adalékanyagok aránya 20%.

3. tanács. A “márvány” mosogató rosszabb, mint a “gránit” és a “kvarc”

A műkő gránitból, kvarcból vagy márványforgácsból készül. A helyreállított márványból (öntött márvány) készült mosogatók kevésbé ütésállóak és ellenállnak a kopásnak, karcolásoknak, szélsőséges hőmérsékleteknek, UV-sugaraknak. De olcsóbbak..

 • Mesterséges gránit mosogató Franke mesterséges gránitból készült mosogató a konyha belsejében
 • Mesterséges gránit mosogató Franke mesterséges gránitból készült mosogató a konyha belsejében
 • Mesterséges gránit mosogató Franke mesterséges gránitból készült mosogató a konyha belsejében

Tipp 4. Vásároljon mesterséges kőből készült mosogatót csak egy jól ismert gyártótól és egy jó véleményekkel rendelkező cégtől

A mesterséges kőből készült (öntött és ragasztott) mosogatók készen állhatnak (belevágva / felülről és gyárilag gyártva) és megrendelésre (ezek általában integrált modellek vagy nem szabványos méretű / formájú modellek). Utóbbi esetben a gyártót nagyon óvatosan kell megválasztani, mert sok múlik az “összeszerelésen”, és nem csak az anyagon. Ha egy gátlástalan gyártó megsérti a gyártási technológiát, vagy hamisítványt használ a bejelentett koreai / német “kő” helyett, akkor a mosogató egyszerűen felrobbanhat.

 • Ideális esetben, ha mesterséges kőből készült mosogatógépet választ, akkor azoknak a véleményeire kell irányulnia, akik legalább 2-3 éve, lehetőleg körülbelül 5 éve használják a mosdót.
 • Szintén fontos kiválasztási kritérium a garancia nyújtása. Minél hosszabb a futamideje, annál jobban bízik a gyártó a termékében. A legtöbb cég 1 év garanciát vállal, de néhány 3 vagy 5 év garanciát.
 • A mesterséges kőből készült habarcsokat és fejmosókat a következő cégek gyártják: Blanco, Franke, Longran, Poligran, Omoikiri, Granfest, Alveus, Zorg, Schock stb..
 • Vásároljon akril kő mosogatókat olyan ismert gyártóktól, mint a DuPont CORIAN, Staron, LG, Hi-macs, Samsung, Tristone stb..
 • Kerülje az építőipari piacokat és a névtelen üzleteket – hamisítványokba ütközhet bennük. A kő mosogatók legbiztonságosabb módja a kereskedők és a hivatalos képviseletek..

Tipp 5. Praktikus mosogatóra vágyik? Hagyja abba a sötét mosogató vásárlását

A sötét mosogató a legkönnyebben szennyezett. Különösen észrevehető lesz a vízkő, rozsda, vízcseppek és ételmaradékok fekete vagy sötétbarna alapon. A legpraktikusabb mosogató bézs és világosbarna, kifejezett “foltokkal”.

 • süllyed Elleci Bézs színű fejtámla gránitforgácsból, két tállal
 • süllyed Elleci Bézs színű felső mosogató gránitforgácsból, két tállal
 • süllyed Elleci Bézs színű felső mosogató gránitforgácsból, két tállal

Tipp 6. NE vásároljon “kőből készült” mosogatógépet, ha …

Íme 3 eset, amikor a műkőből készült mosogató helyett rozsdamentes acél modellt kell választania:

 • Ha egy mosógépet szeretne aprítóval párosítani. A helyzet az, hogy a rezgések és maga a daráló súlya miatt a mosogató megrepedhet (különösen az akril). Ebben az esetben jobb a rozsdamentes acél közül választani.
 • Ha megszokta, hogy az edényeket a mosogatóban halmozza fel, például mosogatógépben történő mosáshoz. Az állóvíz, folyadékok és élelmiszer -részecskék lerakódásokat hagynak a tál alján és oldalán.
 • Ha a praktikum elsődleges számodra, mint az esztétika, mert csak a rozsdamentes acél mosogató ad lehetőséget:
 1. Eressze le a forrásban lévő vizet, kivéve a hideg vizet;
 2. Rázza le az ételmaradékot egy villáról vagy spatuláról a tál oldalán;
 3. Helyezzen forró edényeket a mosogatóra;
 4. Ne mossa el azonnal az edényeket.

Tipp 7. Győződjön meg arról, hogy a mosogató közepén egy srác van

A mesterséges kőből készült mosogató kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy a közepére (a leeresztő nyíláshoz) egy kis merevítő legyen. Erre azért van szükség, hogy a víz a lefolyóba áramoljon, és ne stagnáljon alul, piszkos bevonatot hagyva.

Tipp 8. Műkőből készült mosogató esetén ugyanazt a keverőt veheti fel

Ez különösen stílusossá teszi a konyhai munkaterületet. Igaz, a keverő színe kissé eltér a mosogatótól. Az árnyékolás nem hiba, mert a mosogató teljesen műkőből készült, és a keverőt csak kőpermetezés borítja..

Lásd még: Hogyan válasszuk ki a konyhai csaptelepet

A műkőből készült mosogató használatának 5 fő szabálya

Az ilyen mosogatók szépek és higiénikusak, de óvatosan kell használni őket, betartva a következő szabályokat:

 1. Mielőtt forrásban lévő vizet öntene a mosogatóba, MINDIG hideg vizet öntsön bele..
 2. Célszerű egy gumi / szilikon szőnyeget elhelyezni vagy a mosogató aljára állni, amely megvédi az alját a karcolásoktól és a forró edényekkel való érintkezéstől.
 3. Próbálja meg nem felhalmozni az edényeket a tálban, hanem azonnal mossa le..
 4. Ne használjon aceton alapú tisztítószert, agresszív sütőtisztítót vagy kemény csiszolóanyagot a műkő mosogató tisztításához..
 5. Ne tegyen forró edényeket a mosogatóba vagy a mosogatóra.

LIGHT műkő mosogató tisztítása?

Zárja el a lefolyót, töltse fel kb. Ekkor törölje le a tál többi részét ugyanazzal a folyadékkal. Végül nyissa ki a lefolyót, öblítse le és törölje tisztára és szárazra a mosogatót..

És az utolsó tipp: azonnal el kell kezdenie a mosogató gondozását a telepítés pillanatától, akkor még a legszeszélyesebb mosogató is sokáig szolgál majd.

Műkőből készült mosogató összehasonlítása rozsdamentes acélból, kerámiából és természetes kőből készült mosogatókkal

Ha okostelefonon nézi az asztalt, fordítsa vízszintes helyzetbe – így az egész asztal elfér a képernyő területén.

Akril kő mesterséges gránit / márvány / kvarc rozsdamentes acél kerámia mosogató
Könnyű tisztítás +- + +-
Zaj elnyelés + + * A problémát részben megoldja egy hangszigetelő réteg, amelyet a tál hátuljáról rögzítenek az aljára. Ezen kívül sok függ az acél vastagságától. Ha vastag, akkor a mosogató szinte néma lesz.. +- * A kerámia mosogató nem zörög a vízből a csapból, de “csöröghet”, ha megérinti az edényeket
Karcálló + +
Ellenáll az ütéseknek, a nehéz tárgyak leesnek +- +
Cseppek, csíkok és lepedék láthatatlansága a kemény vízből + + +
Lehetőség a helyi javításra (csiszolási karcolások, forgácsok) + +
Ellenáll a forró edényekkel való érintkezésnek + + +
Ellenáll a hirtelen hőmérsékletváltozásoknak + +
Kémiai tehetetlenség +- + +-
Ár Alacsony Közepes és magas Alacsony és közepes Magas