Guide till val av tvättmaskin

För att välja en tvättmaskin måste du inte bara överväga hur bra den tvättar, utan också många andra egenskaper: tvättkvalitet, centrifugeringshastighet, pris, antal program etc..

Denna steg-för-steg-guide hjälper dig att förbereda dig för shopping / onlineshopping, förstå skillnaden mellan funktionerna i olika modeller och göra det bästa valet..

Steg 1. Bestäm vilken typ av tvättmaskin

Till att börja med är det värt att lösa den enklaste frågan-vilken typ av maskin behöver du: inbyggd, stationär eller vertikal topplastning?

 • Den inbyggda maskinen är utformad för att vara helt integrerad i alla möbler, till exempel ett köksset, som fortfarande designas. För detta har den en urtagning för golvlisten, gångjärn på frontpanelen (för att hänga dörren) och ett avtagbart lock. Samtidigt finns det inga dekorativa sidoväggar. Det visar sig att en sådan CM kan döljas, vilket gör interiören så ordnad som möjligt. Den inbyggda maskinen är särskilt relevant när den placeras i köket.
 • Inbyggd tvättmaskin i köket
 • Inbyggd tvättmaskin i köket
 • Inbyggd tvättmaskin i köket

Se även materialet: Allt om att placera en tvättmaskin i köket.

 • Den stationära modellen är lämplig om rummet redan är möblerat och du bara behöver en ny assistent. Förresten, en vanlig tvättmaskin kan också delvis byggas in – under bänkskivan, under diskbänken (låg modell) eller i ett skåp med en dörr. Om det behövs kan det övre fodralet tas bort (för nästan alla modeller).
 • Tvättmaskinen och torktumlaren är en nästan idealisk tvättmaskin, eftersom den inte bara producerar ren, utan också nästan torr och till och med strykad tvätt som kan läggas på eller fällas in i garderoben direkt. Detta resultat uppnås på grund av det extra värmeelementet och injicering av varm luft i trumman. Nackdelarna med CM med torkning är: högt pris (från 30 tusen rubel), större enhetsstorlek, högre strömförbrukning.
 • En vertikal tvättmaskin med topplastning är lämplig om utrymmet som tilldelats den inte är stort.

vertikal tvättmaskin

Vilken typ av tvättmaskin är bättre-front-loading eller top-loading?

Konventionella modeller med frontlucka är bra för möjligheten till delvis / fullständig inbäddning, förmågan att se vad som händer inuti trumman under tvätt (om maskinen har samlat vatten, i vilket skede är processen, etc.), förmågan att förvara saker på toppen av CM, som på en hylla. Dessutom är valet av modeller i denna kategori det bredaste och mest varierade för varje förfrågan och plånbok. Av nackdelarna kan bara en större storlek kallas (dessutom behöver du tillräckligt med plats för luckan), liksom behovet av att böja dig för att ladda saker.

En vertikal maskin med en topplucka är bra först och främst för sin kompakthet. Andra bonusar är möjligheten att ladda upp saker efter lanseringen och göra det medan du står, och inte i en lutning. Nackdelar med en vertikal CM: högre pris, mindre val av modeller, ingen möjlighet att bädda in.

Steg 2. Gör mätningar

Innan du går till affären måste du bestämma var tvättmaskinen ska stå och hur mycket utrymme du kan tilldela den..

 • Konventionella frontlastmaskiner har en standardhöjd (85 cm) och bredd (60 cm), men deras djup kan variera. De smalaste maskinerna har ett djup av 35-40 cm, medium-45-50 cm, full storlek-50-60 cm.
 • För dem som vill spara så mycket utrymme som möjligt rekommenderar vi att du uppmärksammar de kompakta modellerna, som bara är 70 cm höga, 50 cm breda och djupa. Oftast installeras sådana maskiner under diskbänken som visas i foto nedan.

Kompakta tvättmaskiner under diskbänken

 • Vertikala tvättmaskiner är 40-45 cm breda och 60 cm djupa, men höjden kan variera från 85 till 90 cm.

Tips

 • Förutom fodralets storlek är det värt att uppmärksamma luckans diameter, som kan variera från 20 till 50 cm. Ju större luckan är, desto bekvämare är det att ta ut och ladda tvätten. Det är sant att breda svängluckor kräver mer utrymme..
 • När du köper en tvättmaskin för installation under en bänkskiva, tänk på att du vid behov kan ta bort topplocken och därigenom sänka CM -höjden med ett par centimeter.

Steg 3. Bestäm vilken kapacitet för tvättmaskinen vi behöver

Tvättmaskiner har olika kapacitet. Vissa modeller kan bara hålla 3,5 kg, medan andra – alla 14 kg. Följande “normer” hjälper dig att undvika misstag:

 • För 1-2 personer är en bil med en kapacitet på 4-5 kg ​​lämplig;
 • För en familj på 3 personer bör du välja en tvättmaskin på 5-6 kg.
 • För en familj på mer än 6 personer är det värt att ta en stor bil med en kapacitet på 9 kg eller mer.

prompt

För att spara utrymme i badrummet / köket, eller omvänt, köpa en bil med kapacitet, överdriv inte det. En för liten bil rymmer knappt ens en uppsättning babysängar. En för stor bil, även med en minsta belastning på 1-1,5 kg, kommer att slösa mycket vatten och el.

Steg 4. Tänk på klasserna tvätt, energieffektivitet och centrifugering

Varje CM -modell kommer alltid med en färgad klistermärke som anger tvättklasser, energieffektivitet och centrifugering. Innan du väljer en tvättmaskin, var noga med att bekanta dig med denna “kodade” information i bokstäver och siffror..

 • Tvättklassen är ett av de viktigaste urvalskriterierna. Det visar trots allt hur effektivt maskinen tvättar. Denna indikator är markerad med bokstäver från A till G. Samtidigt är A den högsta klassen och G är den lägsta. Men på rea kan du hitta bilar med en klass på minst B.

prompt

En tvättmaskin av hög kvalitet bör ha minst tvättresultat och energieffektivitet i klass A. Vill du ha en ännu effektivare maskin? Välj den modell som har tvättklass A +, A ++ eller A +++ (högsta möjliga värde).

 • Energieffektivitetsklassen för moderna maskiner varierar från A + till G. Vi rekommenderar att du väljer en tvättmaskin med en energieffektivitetsklass på minst A.
 • Förutom tvättklassen bör du också vara uppmärksam på tork- och centrifugeringsklassen, vilket indikerar tvättens restfuktighet efter torkning / centrifugering. Denna siffra sträcker sig också från klass A till G.

prompt

Vi rekommenderar att du väljer en tvättmaskin som har en tork- och centrifugeringsklass på minst C. Information för jämförelse: klass A -maskiner snurrar tvätt till en fuktnivå på 40-45%och maskiner i klass C – upp till 60%. I praktiken är det förstås skillnad på tvättens torktid, men det är inte så betydande..

Steg 5. Var uppmärksam på centrifugeringshastigheten

Ju högre centrifugeringshastighet, desto torrare blir det tvättade föremålet när det kommer ut. Vi rekommenderar att du väljer en tvättmaskin med en hastighet på minst 800 varv / min. Detta är tillräckligt för att tvätta varje dag. För bästa resultat rekommenderar vi dock att du väljer en CM med centrifugeringshastighet på 1200-1400 rpm. För tvätt av filtar, kuddar och ytterkläder är dessa indikatorer bäst lämpade..

prompt

Det är bra om SM har ett vibrationsabsorberande system så att maskinen inte skakar mycket och störs under snurrfasen..

Steg 6. Bedömning av uppsättning och antal program

Den enklaste tvättmaskinen har minst 10 tvättprogram, den mest sofistikerade har upp till 20 program. Naturligtvis, ju fler program en maskin har, desto dyrare kostar den..

Standardprogrammen, som den vanliga användaren inte kan klara sig utan, inkluderar följande program: bomullstvätt, ömtvätt, ulltvätt, tvätt blandad tvätt, intensiv, förtvätt och snabb tvätt.

Beroende på dina behov kan du välja en maskin med ytterligare program:

 • Tvätta barnkläder (maskinen tvättas med mycket varmt vatten och håller tvätten mjuk);
 • Ta bort djurhår (om du har ett husdjur som släpper, kommer detta program att vara oersättligt);
 • Supersköljning (relevant för allergiker);
 • Tvätt av sportkläder;
 • Skotvätt (lämplig för sneakers och sneakers);
 • Förhindra veckning och underlätta strykning;
 • Duntäcke tvätt;
 • Tvätta organisk smuts;
 • Tvätt med handtvätt (tvättar saker som är förbjudna att tvätta i maskinen på grund av ökad mängd vatten, låg temperatur och speciella trumrörelser).

Steg 7. Utvärdering av ytterligare funktioner

Slutligen, tänk på ytterligare funktioner.

 • Läckageskydd – intelligent avstängning och vattentillförsel när läckage upptäcks.
 • Barnspärr – blockerar oönskad avstängning eller ändring av inställningar.
 • Intelligent kontrollfunktion – systemet kommer ihåg individuella inställningar, bestämmer tvättens vikt, doserar mängden tvättmedel och vatten, justerar temperatur, centrifugeringshastighet, sköljintensitet och andra tvättparametrar beroende på belastningen. Modeller med denna funktion är dyrare, men de sparar energi, vatten och tvättmedel..
 • Fuzzy Logic -funktion (för en tvättmaskin med torktumlare) – till skillnad från en vanlig CM med en torktumlare, slutar en maskin med denna funktion att torka inte med en timer, utan med en sensor som detekterar tvättens restfuktighet och stoppar själva enheten . Således förhindrar det både övertorkning och undertorkning av saker..

Följande videoplott om hur du väljer rätt tvättmaskin hjälper dig att “spela” ännu mer innan du köper..

För att bestämma vilket företag som ska välja en tvättmaskin hjälper en videojämförelse av tvättmaskiner i priskategorin 10-20 tusen rubel dig.