Alegerea unui pan pentru uz universal: compararea a 7 tipuri, 6 sfaturi și 1 videoclip

În multe privințe, calitatea vasului și ușurința preparării acestuia depind de alegerea corectă a tigaiei. Să comparăm cele 7 tipuri principale de cratițe și să aflăm ce tip de cratiță poate fi numit cel mai versatil și cel mai bun..

7 tipuri de oale – comparați și aranjați pe rafturi

Caserola emailata

Caserola emailata

Pro: ușor, frumos, apa fierbe rapid în el. Și puteți, de asemenea, să stocați alimentele în frigider, deoarece smalțul o protejează de oxidare și expunerea la sărurile metalice.

Cel mai bun pentru: gătit supe, fructe înăbușite, garnituri.

Contra: smalț – acoperirea este fragilă și, prin urmare, temporară și necesită o manipulare atentă. Nu trebuie frecat cu substanțe abrazive și spălat cu soluții acide, precum oțetul și acidul citric, pentru a nu strica smalțul..

Tigaie de smalț - smalț tăiat

De îndată ce smalțul s-a desprins sau s-a rătăcit, ca în fotografia de mai sus, vasele devin inutilizabile, deoarece metalul deschis va începe să „dea” mâncării săruri nesănătoase.

Slab pentru: Gătit siropuri și conserve.

Cum să alegeți o oală de smalț: Oalele de smalț pot fi acoperite în două moduri: prin scufundare sau pulverizare. Astăzi, mulți producători moderni aplică smalț la vase prin pulverizare, dar acest strat este subțire și de scurtă durată. Prin urmare, căutați o tavă de email fabricată în Rusia, care este făcută folosind tehnologia de scufundare. Metoda de acoperire este ușor de determinat, trebuie doar să găsiți 2-4 pete întunecate în exteriorul vaselor – acestea sunt locurile în care au fost instalate elementele de fixare înainte de acoperirea cu smalț, așa cum se arată în fotografia de mai jos..

Cum să alegi vase de smalț

Un alt punct important este culoarea smalțului din interiorul oalei. Dacă din exterior poate fi orice, atunci în interior este doar: negru (dar nu maro), alb, crem (dar nu galben), gri-albastru și albastru. Smalțul de orice culoare este toxic. Verificați, de asemenea, tigaia pentru a nu avea așchii și goluri pe pereți și amintiți-vă, cu cât smalțul este mai gros, cu atât va dura mai mult..

Caserola din aluminiu neacoperită

Tigaie din aluminiu

Pro: ușor, ieftin, se încălzește rapid.

Cel mai bun pentru: lapte fiert, ouă fierte, găluște și paste.

Contra: ușor de deformat și se întunecă în timp, vasele din aluminiu pot schimba gustul alimentelor datorită proprietății aluminiului de a reacționa cu acizii și alcalii, eliberând săruri metalice toxice în doze foarte mici care se acumulează în organism în timp..

Slab pentru: Gătirea meselor pentru copii și dietetice, feluri de mâncare complexe, cum ar fi pilaf și alimente acide.

Cum să alegeți o tigaie din aluminiu: alegeți tigăi cu fundul plat și gros (mai mult de 3 mm), pereții groși (mai mult de 1,5 mm) și un capac strâns. Acordați atenție și mânerelor – acestea nu trebuie sudate, ci înșurubate pe șuruburi așa cum se arată în fotografia de mai sus.

Tigaie din fontă

Tigaie din fontă

Pro: fontă – durabilă, fără frică de zgârieturi, sigură și chiar bună pentru sănătate, deoarece „dă” doze mici de fier. Un alt avantaj este că fonta are o „acoperire antiaderentă” naturală care se formează din ulei absorbit în fundul poros al fontei. O tigaie din fontă se răcește mult timp, iar vasele din ea sunt cele mai delicioase datorită aceleiași porozități.

Potrivit: pentru gătit, pentru gătit, pentru prăjire și pentru coacerea vaselor la cuptor. Desigur, preparatele din pilaf și carne sunt deosebit de gustoase în preparatele din fontă..

Contra: ghivecele din fontă sunt cele mai grele, nu pot fi spălate în mașina de spălat vase, se încălzesc mult timp, ceea ce crește timpul de gătit, de asemenea, nu este de dorit să păstrați alimente în ele și să lăsați apă mult timp, fierul este predispus la rugină.

Cum să alegeți o tigaie din fontă: cu cât este mai întunecată, mai poroasă și mai grea, cu atât este mai bună. Un semn al vaselor de gătit din fontă de calitate slabă este netezimea suprafeței și ușurința relativă (o cratiță bună din fontă cu un volum de 3 litri ar trebui să cântărească mai mult de 4 kg).

Tigaie din fontă

Oală antiaderentă acoperită cu teflon

Oală acoperită cu teflon

Pro: se încălzește rapid și cel mai important – practic nu necesită utilizarea uleiului.

Mai bine pentru: prepararea meselor dietetice.

Contra: De îndată ce stratul de teflon este deteriorat, vasele devin nesănătoase, deoarece alimentele vor fi umplute cu gaze toxice cancerigene în timpul procesului de gătit. Acoperirea cu teflon, chiar și cu o utilizare atentă, poate dura doar 1 an.

Un exemplu de teflon de slabă calitate

Cum să alegeți o oală acoperită cu teflon: Cu cât este mai stratificat teflonul, cu atât va dura mai mult. Numărul de straturi este indicat pe pachet. Înainte de a cumpăra vase, asigurați-vă că învelișul antiaderent este perfect neted (fotografia de mai sus este un exemplu de modul în care nu ar trebui să fie). Rețineți că alegerea unei tigaie din oțel inoxidabil cu un strat de teflon nu va fi justificată, deoarece astfel de modele sunt scumpe și nu durează mult, deoarece teflonul, chiar și multistrat, mai devreme sau mai târziu se va „desprinde”.

Oală din ceramică rezistentă la căldură / refractară

Oală din ceramică rezistentă la căldură

Pro: este ecologic și este absolut sigur pentru sănătate și, prin urmare, este bine să depozitați mâncarea în frigider în el, de asemenea, nu afectează gustul alimentelor, nu are tendința de a arde (până când nu se freacă glazura ceramicii oprit) și reține căldura mult timp.

Mai bine pentru: prepararea legumelor, prepararea tocanelor și a fripturilor, vânatul, poate coace și mâncarea la cuptor.

Contra: necesită un difuzor de flacără, este mai greu decât tigăile din aluminiu și este mai scump. Ceramica se poate sparge din cădere, se tem de zgârieturile aparatelor metalice și de spălarea cu abrazivi. De îndată ce înghețarea din partea de jos este sfărâmată, mâncarea va începe să ardă și tigaia va absorbi grăsimea, ceea ce face dificilă curățarea. Amintiți-vă că nu puteți scufunda oala ceramică în apă rece imediat după ce ați gătit sau puteți pune vasele care tocmai au fost scoase din frigider pe foc, deoarece acestea pot crapa sau exploda din cauza unei scăderi bruște de temperatură. De asemenea, pentru a evita despicarea recipientului, este imposibil să permiteți apei să fiarbă complet în timpul procesului de gătit..

Sfaturi pentru alegere: o cratiță bună ar trebui să aibă o grosime de fund de 4-7 mm și, în consecință, o greutate mare, de exemplu, un vas de trei litri ar trebui să cântărească mai mult de 2 kg.

Tigaie din sticlă ignifugă / termorezistentă

Tigaie din sticlă rezistentă la căldură

Pro: tava din sticlă poate fi așezată imediat pe masă, deoarece arată bine, este sigură pentru sănătate, nu are tendința de a arde, este ușor de curățat și poate fi spălată în mașina de spălat vase, potrivită pentru coacerea vaselor în cuptor și depozitarea vaselor în frigider, pentru o lungă perioadă de timp se menține cald;

Cel mai bun pentru: fierberea garniturilor, supelor, compoturilor, cerealelor.

Contra: nu puteți pune un arzător pe gaz fără un separator de foc (fotografia de mai jos), se poate rupe de la o cădere și o scădere bruscă a temperaturii.

Tigaie din sticlă rezistentă la căldură cu separator de foc pentru aragaz

Slab pentru: Breze și prăjire.

Sfaturi pentru alegere: vedeți toate felurile de mâncare în lumină – pereții nu trebuie să aibă bule de aer, în caz contrar se pot sparge în timpul procesului de gătit. Este important ca sticla să nu fie tulbure și opacă. O oală bună de sticlă ar trebui să aibă o nuanță albăstrui, turcoaz..

Tigaie din oțel (oțel inoxidabil și medical)

tigaie din inox

Pro: ustensile de bucătărie aproape ideale – tigăile din oțel inoxidabil sunt rezistente la șocuri, rezistente la uzură, durabile, nu se tem de zgârieturile de la cuțite, furci și biscuiți, se încălzesc uniform. De asemenea, vasele din oțel inoxidabil sunt ușor de curățat – pot fi curățate cu bureți metalici și răzuitoare. Bucătarii profesioniști gătesc cel mai adesea în vase de oțel inoxidabil.

Mai bun pentru: Versatil, dar mai potrivit pentru fierbere și fierbere decât prăjirea alimentelor.

Contra: o cratiță bună cu fundul gros este scumpă, se murdărește în timp, pe fund apar pete și dungi permanente, se încălzește mai lent decât tigaile din aluminiu.

Marcare oală din oțel inoxidabil

Cum să alegeți o oală din oțel inoxidabil: Căutați marcaje pe ambalaj sau pe partea de jos a vasei cu numerele: 18/10, 08/13, 12/13 sau 12/18. Primul număr este o indicație a conținutului de crom al aliajului de oțel inoxidabil, iar al doilea este conținutul de nichel. Cu cât prima valoare este mai mare, cu atât este mai bună calitatea vaselor, respectiv oțelul inoxidabil cu marcajul 18/10 este cel mai bun, iar acest aliaj este numit oțel medical. Cu cât fundul și pereții vaselor sunt mai groși (fundul are mai mult de 3 mm, pereții au mai mult de 0,5 mm grosime), cu atât încălzirea va fi mai uniformă, iar mâncarea nu va arde atunci când prăjiți și fierbeți vasele. În mod ideal, o tigaie dublă sau triplă cu fund este cea mai bună alegere. Dar etichetarea declarată de producător nu este o garanție a calității..

Vă oferim să urmăriți următorul complot al „Achiziției de testare” despre cum să alegeți tava potrivită din oțel inoxidabil cu capac de sticlă și cum să recunoașteți un fals etc..

6 recomandări principale

  1. Indiferent din ce material sunt fabricate vasele, alegând dintre două modele de același tip, alegeți-l pe cel care are pereți mai groși și fundul, precum și mai multe straturi de acoperire antiaderentă (dacă există);
  2. Pentru o cratiță bună, mânerele trebuie înșurubate, nu sudate;

Cum să alegi oala potrivită

  1. Verificați întotdeauna vasele pentru a găsi defecte;
  2. Capacul trebuie să se potrivească bine pe vase și să nu cadă când este înclinat;
  3. Fundul trebuie să fie plat și stabil;
  4. Este mai bine să nu cumpărați vase de bucătărie ca un set întreg. Realizați un set de recipiente de diferite dimensiuni, dar și după tipul de material. De exemplu, un cazan din fontă este indispensabil pentru gătit pilaf și mâncăruri din carne, o cratiță din ceramică este utilă pentru fierberea legumelor, o cratiță de smalț pentru gătit supe, cumpărați un model de teflon pentru gătirea meselor dietetice, un mic oală din aluminiu va fi rapid gătirea ouălor și, bineînțeles, nu uitați să achiziționați o ustensile de bucătărie universale – o tigaie din oțel inoxidabil. Ar trebui să fie de cea mai înaltă calitate, deoarece în aceasta veți găti cel mai adesea. Citiți mai jos dimensiunile vaselor.

Câtă dimensiune oală pentru a alege?

Care este dimensiunea optimă a oalei? O cratiță de dimensiuni medii cu un volum de 3 litri este considerată universală. Într-un astfel de recipient, puteți găti supe și feluri de mâncare, carne și compoturi. Dar este mai bine să aveți în bucătărie un set de mai multe oale de diferite dimensiuni, forme și tipuri..

Pentru gătit supe și compoturi: volumul unei cratițe pentru gătit supe și compoturi este selectat la o rată de 1 litru per membru al familiei. Adică, pentru o familie mică de 3 persoane, este suficient să achiziționați o masă de 3 litri. Dacă îți place să gătești supe cu o margine, atunci alege o cratiță mai mare..

Pentru ouă fierte, legume, garnituri: o cratiță mică cu un volum de 1-2 litri.

Pentru gătit terci pentru 1-2 porții și sosuri: oale cu un volum mai mic de 1 litru.