Tvättbar tapet för köket – fråga innan du köper

Egenskapen “tvättbar tapet” är verkligen en prestandaegenskap, och inte en separat tapetkategori. Men det är just denna kvalitet som alla efterbehandlingsmaterial i köket ska ha. Låt oss ta reda på vilka typer av tapeter som kan kallas tvättbara.

Typer och markeringar – hjälp för köparen

Tvättbara tapeter är:

 1. fuktresistent – kan bara torkas av med en mjuk trasa, måttligt fuktad i vatten, och därför rekommenderas inte användning av dem i köket;
 2. tvättbar – kan endast rengöras med en trasa eller svamp med lätt alkaliska lösningar. Detta kommer att ta bort damm, lätt smuts, färska fläckar, men inte fett;
 3. supertvättbar – det är tillåtet att tvätta med tvållösningar med en svamp;
 4. supertvättbara och nötningsbeständiga-slitstarka och fuktbeständiga beläggningar som kan tvättas med en lösning med hjälp av inte bara en svamp, utan också en borste.

Du kan förstå vilken kategori rullen du gillar tillhör med symbolerna på paketet.

Tvättbara tapetpiktogram

Tvättbara tapeter måste också märkas med materialtypen..

Typer av tvättbara tapeter för köket

Följande typer är lämpliga för köket:

 1. Skummad vinyl – med en uttalad volymetrisk konsistens, utan prägling. Mycket lätt, men tät, och därför lätt att klibba, maskerar mindre ytfel. De kan torkas rena, men mycket försiktigt och utan användning av borstar..

Skummad vinyl

 1. Platt vinyl är en varmstämplad vinyl. Varianter: “Compact Vinyl”, “Super Wash”, “Silkscreen” (bilden nedan). Deras bas kan också vara papper eller fiberduk. Utformningen av sådana beläggningar är en mängd olika imitationer av tyg, läder etc. Platt vinyl är perfekt tvättbar, men “andas” inte och limmas endast på släta väggar.

Tvättbar platt vinyl tapet

 1. Präglad vinyl. Präglad vinyl produceras genom prägling av ett präglat lager. Så du kan imitera dekorativt gips eller något annat ytmönster.

Tapeter för målning

 1. Målbar texturerad tapet är en målbar fiberduk tapet. Utmärkt efterbehandlingsmaterial som både andas och tvättas, tål upp till 8 färgcykler med vattenbaserade färger.
 2. Glasfiber är en beläggning för målning, som består av glasfiber och har ökad prestanda, därför används de ofta för efterbehandling av lokaler med hög trafik. De är inte rädda för fukt eller friktion, och dessutom andas de. Grunden för glas tapeter är oftast papper, och de målas oftast med vattenbaserade akrylfärger. De är gjorda i standardstrukturer – rhombus, matting, fiskbens och så vidare. Tänk på att glastapeten rullar upp till höger..

Glasfiber

De bästa och sämsta kökstapeterna

 • Det bästa valet för köket: den så kallade “hårda” vinyltapeten på en fiberduk som “andas” och håller i 15 år.

Tapeter i fiberduk

 • Den bästa tvättbara tapeten för målning: glasfiber – de är mycket starkare än fiberduk.
 • Sämsta valet för köket: Papperstapeter är inte det bästa valet för köket, även om det är “duplex” (tvålagerspapper) med en fuktbeständig beläggning. När allt kommer omkring kommer dessa dukar inte att klara ett stort antal tvättcykler, dessutom bleknar de och håller bara i 5 år.
 • Den bästa basen: fiberduk-till skillnad från pappersunderlag är fiberduken inte rädd för fukt, torkar inte ut, deformeras inte, överbryggar sprickor upp till 2 mm, ljudisolerade, stöder inte förbränning, tål bättre byggnadsrörelser väggar. Och det är också mycket lättare att limma, eftersom ränderna inte kommer att sträcka sig från limmet, vilket gör att mönstret blir lättare att fästa..

Icke -standard tapeter – kork och metalliserade

Det finns andra typer av rullbeläggningar som kan klassificeras som:

Metallisk tapet

 1. Metall tapeter är ett av de mest moderna materialen. Hur skiljer de sig från vanliga rullbeläggningar? Grunden här är poröst papper och aluminiumfolie, täckt med ett skyddande lager och färg för bättre slitstyrka. Skyddsskiktet fungerar också som ett dielektrikum. Sådana beläggningar skiljer sig åt i ett verkligt originellt utseende med en slät eller präglad yta..
 2. Kork är ett miljövänligt golv av korkbark. Deras bas är papper och fiberduk. Men färgpaletten i det här fallet är inte särskilt varierad – det är ockra, mörka och ljusbruna toner. Tapeter i kork anses vara allergivänliga och skapar ett värme- och ljudisoleringsskikt av hög kvalitet. Hur kan de tvättas? Våta svampar med tvättmedel – fukt skadar dem inte, eftersom ett skyddande vaxlager appliceras på materialet ovanpå. Förresten, sådana tapeter kan hålla i cirka 20 år..

Tapeter i kork

Ytterligare tre nyanser för att klistra in tvättbara tapeter

Klistra tvättbara tapeter

 • De flesta tvättbara beläggningar är tunga (över 120 g / m2), så lämpligt lim måste väljas. Dessutom, även om basen är fiberduk, måste limet appliceras både på duken och på väggarna..
 • Tvättbar vinyltapet kräver ett antiseptiskt lim med fungicider.
 • Och viktigast av allt, limet för tvättbara kökstapeter måste vara fuktbeständigt..

Läs om rätt tapetsering av köket här.