Tapetguide för köket: 15 tips för att välja och 50 foton

Bakgrundsbilder är bra eftersom de inte kräver noggrann puts av väggarna, som krävs för målning, de döljer små oegentligheter och låter dig också korrigera vissa rumsfel, till exempel ett lågt tak eller ett litet område. De är också helt enkelt vackra och kan förvandla även den tråkigaste interiören. Å andra sidan kommer svåra köksförhållanden och frekvent städning tyvärr inte att klara varje tapet. Dessutom har detta material en svag punkt – sömmarna, som med tiden börjar skala av och slits ut. Hur man väljer tapeter för köket så att de är vackra, praktiska och tjänar länge, kommer vi att berätta för dig i detta material..

Översikt över tapettyper

Det finns olika typer av tapeter, men endast följande är lämpliga för att dekorera kökets väggar:

 • Vinyl (papper / fiberduk);
 • Non-woven (för målning);
 • Glasfiber (även för målning).

Låt oss titta närmare på var och en av dessa typer..

Tapeter i vinyl

De består av två lager – ett dekorativt toppskikt och en bas. Med valet av bas är allt enkelt: det kan vara antingen papper eller fiberduk. Den senare är lämplig för att dekorera köksväggar mycket mer.

 • Den ovävda basen förenklar mycket tapetsering, limet appliceras trots allt bara på väggen. Detta innebär att dess förbrukning halveras och att dukarna inte töjs eller krymper när de torkar (det blir lättare att gå med i mönstret). Dessutom jämnar fiberduken bättre ut små oegentligheter och sprickor i väggarna, och låter dig också ta bort tapeten enkelt och utan rester..

Beroende på det översta dekorativa lagret är vinyltapeter indelade i 4 huvudtyper:

 1. Skum vinylmålbar tapet;
 2. Kompakt vinyl;
 3. Hård vinyl;
 4. “Köksvinyl”.

Tapeter för målning av skummad vinyl är inte lämpliga för att avsluta köket, eftersom det inte är tillräckligt motståndskraftigt mot gnidning med pensel, stötar och repor. Men resten av typerna är värda att notera..

 • Tapeter gjorda av “köks” vinyl är attraktiva eftersom de tål våt rengöring med en borste och till och med rengöringsmedel. En sådan “supertvättbar” beläggning är dock lufttät, vilket innebär att en gynnsam miljö för mögel kan bildas under den. Om köksväggarna en gång påverkades av en svamp, rummet är dåligt upplyst, det är fuktigt, rör läcker ofta eller fönster svettas, då fungerar det här alternativet inte. Om du fortfarande väljer att välja dem, bör väggarna förbehandlas med en antiseptisk primer..

Kök vinyl tapet

 • Kompakt vinyltapet är utmärkt för köket, eftersom det tål lätt fuktig rengöring, stöt- och reptålig, dess mönster bleknar inte i solen och dess livslängd är cirka 10 år. Dessutom är priset på kompakt vinylgolv inte högt (jämfört med hård vinyl), och valet av mönster är mycket stort. Men de har också en typisk nackdel för vinyl – bristen på andningsförmåga. Om du väljer en sådan tapet bör du för det första behandla väggarna med en antiseptisk primer, för det andra ofta ventilera rummet och för det tredje se till att det inte är fuktigt, rören rinner inte och fönstren dimmar inte upp.

Tapet kompakt vinyl i interiören

 • Massiv vinyl tapet är det bästa valet för köket om du vill limma tapeten med ett mönster, inte målbart. När allt kommer omkring är deras egenskaper nästan perfekta – de är vackra, hållbara, tål våt rengöring, resistenta mot UV -strålar, och viktigast av allt, de har mikroporer som inte låter väggarna “blomma” på grund av, till exempel, oavsiktlig översvämning. Den enda nackdelen är det höga priset (från 2000 RUB / rulle).

Tapeter i det inre av köket

Svensk hård vinyl tapet

Se materialet på ämnet: Dekorera väggarna i köket med vinyltapeter – 6 steg från köp till limning

Ovävt tapet för målning

Termen “fiberduk tapeter” orsakar alltid förvirring bland köpare och till och med vissa säljare. Så, till exempel kallas fiberduk tapeter ofta vilken tapet som helst på fiberduk (vare sig det är papper eller vinyl). Och också ett sådant namn fastnade på tapeten för målning gjord av skummad vinyl baserad på fiberduk, som vi pratade om lite tidigare. Men strikt taget har fiberduk tapeter rätt att kallas målbar tapet, bestående av 100% fiberduk.

Ovävt tapet för målning

 • Non-woven tapeter för målning har ingen lättnad och ser mer ut som papper. Och detta är papper, bara förbättrat genom tillsats av polymerer som binder cellulosa.

Varför behövs de om de inte har någon dekorativ effekt, även i form av en lättnad för en enkel matta? De hjälper till när väggarna vill målas, men basen är långt ifrån idealisk, eller till exempel när sprickor förväntas dyka upp på grund av krympning av en ny byggnad..

 • Det är väldigt lätt att limma fiberduk tapeter, men fogarna på dukarna kan märkas även efter målning. Är väggarna målade på ett slätt fiberduk eller på en kittvägg annorlunda? Ja, ganska mycket, men de skiljer sig på grund av den genomskinliga strukturen hos fiberduken. Vattenbaserade färger är lämpliga för att måla filiseline tapeter. Du kan måla om dem 4-5 gånger..

Se materialet om ämnet: Ovävt tapeter i köket: hjälp för köparen och steg-för-steg-instruktioner för limning

Glas tapeter

Det finns ingen mer hållbar tapet än glasfiber, gjord av en blandning av kvartssand, läsk och kalk.

 • Glasfiber är mer motståndskraftig mot mekanisk skada än målbar vinyl, och till skillnad från slät fiberduk har den en vacker relief eller mönster. Förresten, på grund av dess struktur justerar glas tapeter visuellt väggarna med små skillnader. De är inte rädda för våtrengöring, de är brandsäkra, elastiska och döljer väl defekter i underlaget. Och glas tapeter kan målas om upp till 10 gånger, det vill säga dubbelt så ofta som tapeter för att måla andra typer.

Glasfiber

Och lite mer användbar information. Vissa glasfiber tapeter finns redan i färg, men de kan fortfarande målas och önskas. Färger ska vara vattenbaserade (akryl, vattenbaserade, vattenbaserade).

Köparinformation

 1. Innan du betalar för ditt köp, se till att alla rullar kommer från samma sats (batchnumret anges på förpackningen). Annars, trots samma artikel, färg och samling, får du tapeter av en annan ton, vilket kommer att märkas mycket när du limmar dukarna på väggen. Förresten, de olika färgerna på tapeter från olika satser är inte ett äktenskap, utan ett tekniskt drag i produktionen.
 2. Tapeter ska alltid köpas med en 5-10% marginal, vilket kommer att vara användbart vid skador på dukarna under limning eller i framtiden för lokala reparationer. Om du köper tapeter med mönster, glöm inte att ta hänsyn till rapporten (steget att upprepa mönstret).
 3. Tänk på att det inte är nödvändigt att limma tapeter bakom köksenheten. Men det är önskvärt att tapeten går 10-15 cm bakom skåpet.
 4. När du väljer kökstapeter, läs deras märkning på förpackningen. Det är viktigt att de är:
 • Ljusfast – leta efter ett solskylt, och helst en sol med ett plus, om tapeten är väldigt ljus eller mörk;
 • Fuktresistent – leta efter minst två vågor (de säger att tapeten är tvättbara och kan rengöras med en fuktig trasa), eller bättre med tre vågor (supertvättbara, som kan tvättas med ett milt tvättmedel);
 • Friktionsbeständig – vågen med borsten gör att tapeten kan tvättas och gnidas med en borste.

Tapetmärkning

 1. När du väljer tapetlim ska du vägledas av om det är lämpligt för din primer och vilken tapettyp du väljer.
 2. Kom ihåg att i den ljusa belysningen i butiken ser de proverna lite ljusare ut än i verkliga förhållanden på köksväggen i en vanlig stadslägenhet..
 3. När du inreder ett kök kan du kombinera två typer av tapeter (till exempel supertvättbara “kökstapeter” i matlagningsområdet och hårda vinyltapeter i matplatsen). Således kommer det att vara möjligt att både spara på material och minska belastningen på en dyrare beläggning..
 4. Om du gillar tapeter som inte är hållbara, limma den bara på en vägg, bort från spisen. Till exempel i matsalen. Resten av väggarna är bäst bara målade med en lämplig nyans eller kombinerad med annan tapet..

Se även: Vi skapar en unik design i köket – vi kombinerar tapeter korrekt

Fotogalleri och designtips

 1. Tapeter med ett stort, mörkt eller ljust och / eller mycket brokigt mönster limmas bäst på endast en eller två väggar. Annars kommer utrymmet att “överbelasta” och minska visuellt. Det är också önskvärt att kökets inre med ljusa tapeter är inrett på ett neutralt sätt..

Tapeter på accentväggen i ett litet kök

Mörkbrun tapet i det inre av köket

 • Tapet med blommor i det inre av köket
 • Tapeter med blommor i det inre av köket
 • Tapeter med blommor i det inre av köket
 1. Väggar litet kök det är bäst att helt enkelt måla över tapeten i en ton med ljus färg eller dekorera med tapeter med ett litet, svagt och diskret tryck.

Vit tapet i det inre av ett litet kök

Ljus tapet i det inre av ett litet kök

Vit tapet i det inre av ett litet kök

Ljus tapet i det inre av ett litet kök

Kök med tapeter

 1. Om taket inte är högt kan du visuellt “höja” det med tapeter i en vertikal remsa eller i en diagonal bricka (diamantmönster).
 • Randig tapet i det inre av köket
 • Randig tapet i det inre av köket
 • Randig tapet i det inre av köket
 • Randig tapet i det inre av köket
 • Randig tapet i det inre av köket
 • Randig tapet i det inre av köket
 • Randig tapet i det inre av köket
 1. Du kan till och med dekorera ett förkläde med tapeter, om än i kombination med en genomskinlig härdat glasskärm som visas på bilden från nästa urval (bläddra igenom!).
 • Genomskinligt glasförkläde i det inre av köket
 • Genomskinligt glasförkläde i det inre av köket
 • Genomskinligt glasförkläde i det inre av köket
 • Glasskärm på tapeten i förklädets design
 1. Tapetens mönster och färg ska överlappa med förklädet (se fotoutexempel nedan), gardiner, golv eller andra inre element.
 • Ett exempel på en kombination av ett förkläde och tapeter
 • Ett exempel på en kombination av ett förkläde och tapeter
 1. Självklart ska tapeten matchas med kökets stil. Om hon interiören är inredd i klassisk stil, välj dukar med vertikala ränder, med heraldiska, traditionella floristiska och växtmotiv.
 • Tapeter på en vägg i köket
 • Tapeter på en vägg i köket

Om köket är modernt, kommer tapeter med ett geometriskt mönster, abstraktioner och stiliserade växtmönster att göra..

Tapeter i det inre av ett modernt kök

Modern köksinredning med tapeter

 1. De mest mångsidiga tapetutskrifterna är kontrollerade (vichy och tartan), ränder och romber..
 • Tapeter i en bur i det inre av köket
 • Tapeter i en bur i det inre av köket