Täckning för trappsteg i ett privat hus: 6 urvalskriterier

Du kan göra trappan mer attraktiv med en vacker beläggning. Du kan göra trappan mer attraktiv med hjälp av en vacker beläggning. Trappan till andra våningen är i sig en ljus och vacker accent i utformningen av rummet, som har en viktig funktion. När du utrustar en trappa i ditt hem måste du ta hänsyn till många aspekter: material, form och utseende på trappan, lämplig design. Men en viktig punkt är valet av en säker täckning av stegen. Denna recension hjälper dig att välja rätt täckning..

Vad är efterbehandling av trappor och trappor för?

Målen för beläggningsarbetet kan vara olika, och följaktligen kommer metoder och material för efterbehandling också att skilja sig åt..

Vanligtvis behövs efterbehandling för att skydda trappan från skador. Vanligtvis behövs efterbehandling för att skydda trappan från skador.

Så, uppgifterna att vända mot trappan:

 • Om trappan är av trä måste du skydda stegen från temperaturförändringar, förändringar i luftfuktigheten i rummet;
 • Skydd av steg från mögel, insekter, etc.;
 • Avslutande steg, baserat på vilken design som finns i huset;
 • Halkfunktioner;
 • Maskeringsytor och andra skador;
 • Bullerabsorbering.

Baserat på det syfte som beläggningen kommer att uppfylla kan du välja efterbehandlingsmaterial. Nedan kommer vi att närmare överväga typerna av mantel av trappstegen i en trätrappa.

Hur och hur man dekorerar trappan i huset med egna händer

Den vanligaste typen av trappor i ett privat hus är en trappa i massivt trä. Men trädet utsätts ofta för olika negativa faktorer: smuts, insekter, mögel, förfall.

Därför är den vanligaste typen av efterbehandling med täckning med skyddande lacker och färger. Färgen, förutom dess skyddande egenskaper, låter dig passa trappan in i rummets färgschema, korrelera med tapeten som dekorerar väggarna.

Lack kan ge stegen ett vackert utseende och betona strukturen på själva trädet..

Det är fullt möjligt att dekorera trappsteg på egen hand om du väljer rätt material. Det är fullt möjligt att dekorera trappsteg på egen hand om du väljer rätt material.

Det är bättre att använda höghållfasta lackalternativ:

 • Alkydlack: bildar en hållbar beläggning, kan användas för utomhus trappor;
 • Polyuretanbeläggningen bildar ett speciellt polyuretanlack: beläggningen är så stark och hållbar som möjligt;
 • Flerkomponentlack: bildas genom att blanda flera komponenter.

Ytan blir mycket hållbar efter finish.

Laminerad dekorativ efterbehandling av trappor och trätrappor

Du kan uppdatera stegen eller göra ett trappprojekt som matchar den avsedda designen med hjälp av laminat.

Laminat kan användas för att slida betongtrappor, metall eller gammalt trä.

Tillverkare erbjuder ett stort urval av laminat i alla slags färger, texturer, styrka.

Laminat ombord material:

 • Höghållfast (från klass 32) laminat motsvarande bredden på stegen;
 • Metall- eller träprofil;
 • Särskilt lim;
 • Sticksåg eller bågfil;
 • Träskruvar.

Trappan, vars steg är färdiga med laminat, kommer att se ganska vacker ut. Trappan, vars steg är färdiga med laminat, kommer att se ganska vacker ut.

Mantelsteg med laminat börjar med ytbehandling. Golvunderlag läggs under varje steg: en polypropenfilm eller en korkplatta. Detta gör det möjligt att göra en pålitlig beläggning med ljudisoleringsegenskaper. Om strukturen har en annan stegbredd eller en komplex konfiguration, måste du förbereda mallar från kartong i förväg och klippa ut basen och laminatet längs dem.

Det nödvändiga materialet för trappsteg med ett laminat är kantlister – lockiga överlägg för att dekorera hörn och skarvar. De används för att stänga skarven mellan laminatskivor som läggs på ett steg och stigerör. Dessutom förbättrar kantlisten förankringen av laminatet till stegen..

För att säkerställa en säker nedstigning används trapptrösklar av trä, plast, metall, aluminium och kork. Trösklarna fästs med självgängande skruvar eller lim. Och trösklarna förlänger trappans livslängd, eftersom de skyddar kanterna från slitage.

Lister finns i olika färger för att matcha perfekt med laminatgolv.

Det ursprungliga fodret av trappor med matta

Mattan är ett ganska populärt och vackert foder av trappsteg. Endast för inomhusbruk. Valet av själva mattan bör tas mycket noggrant, eftersom trappan är en av de mest framkomliga platserna i huset..

Viktigt: Välj inte högmattor som de vill det är svårt att ta hand om honom, han kommer snabbt att förlora sitt vackra utseende.

Därför måste du välja en matta med ökat slitstyrka..

Om du bestämmer dig för att avsluta trappstegen med matta, är det bättre att välja ett material som kännetecknas av slitstyrka. Om du bestämmer dig för att avsluta trappstegen med matta, är det bättre att välja ett material som kännetecknas av slitstyrka.

De främsta fördelarna med trappmatta:

 1. Skyddar stegen mot slitage: med hjälp av högkvalitativ matta håller beläggningen mycket länge.
 2. Säkerhet: bildar en halkfri beläggning.
 3. Ger ljudisolering.
 4. Låga arbetskostnader: det är lätt att dekorera med en matta med egna händer, även en trappa med en komplex struktur. Detta kräver ingen särskild kunskap eller verktyg..

Mattan kan användas för att dekorera stegen inte helt, utan bara en del av steget. För att göra detta måste du klippa ut en mall från kartong och fästa mattan med lim..

Efterbehandling mattor för trappor i huset: ett val

Du kan dekorera trappstegen med mattelöpare. Rekommenderas för användning på raka en-trappor.

Viktigt: om trappans bas är betong, använd ett speciellt mattlim.

Mängden mattor gör att du kan dekorera trappan i vilken stil som helst: från klassisk till modern.

För att avsluta trappstegen i ett lanthus föredrar många människor att välja matta. För att avsluta trappstegen i ett lanthus föredrar många människor att välja matta.

Lägga spår görs med:

 • Naglar;
 • Särskilda klämremsor;
 • Metallklämmor;
 • Lim.

I specialaffärer kan du köpa speciella mattkuddar på trappstegen.

Vilka halkskyddande beläggningar för trappor är

Halkfria trappskydd används på både inomhus och utomhus trappor. Säkerhet är en mycket viktig aspekt när man väljer material för att täcka steg.

Under våra klimatförhållanden måste utomhustrappor vara utrustade med halkskyddselement. Men inre trappor kräver också halkskyddselement om stegen är täckta, till exempel med linoleum eller kakel..

Halkskyddstrappor för trappor är gjorda av termoplastiska elastomerer, slipande material, gummi och aluminium, med kork och gummi eller gummibeläggning.

En speciell halkskyddande beläggning hjälper dig att göra trappan säker. En speciell halkskyddande beläggning hjälper dig att göra trappan säker.

Typer av halkskyddande beläggningar:

 1. Smulgummi stegkuddar: en mycket populär och effektiv halkskyddad yta. De har bra konsumentrecensioner. Rekommenderas för användning även på dagis.
 2. Gummimattor: kan installeras på trappor i alla former, de är lätta att rengöra från snö och smuts, förlänger stegen.
 3. Gummikuddar: har utmärkta halkskyddande egenskaper, olika former som gör att de kan installeras på alla steg. Men gummi är en dyr finish. hög produktionskostnad för produkten.
 4. Gummirullskydd: låter dig täcka hela trappan eller klippa till önskad form.
 5. Metallprofiler: halkskyddad, lätt att fästa vid trappstegen med självgängande skruvar.
 6. Självhäftande tejp: Sliptejp ger en enkel halkskyddande effekt. Tejpens undersida gör det enkelt att installera på alla trappytor.

Tejpen utför sina funktioner bra i 3 år, varefter den måste bytas ut.

Välja efterbehandlingsmaterial för utvändig beklädnad av trappor

Stegen är klara. Nu måste du ta hand om efterbehandlingen som helhet (beklädnad av trapputrymmet, strängar och fästelement) för att ge trappan ett färdigt utseende.

När du väljer efterbehandlingsmaterial för trappor är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till deras kvalitet, egenskaper och stabilitet. När du väljer efterbehandlingsmaterial för trappor är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till deras kvalitet, egenskaper och stabilitet.

Vanligtvis används:

 1. Plywoodbeklädnad: det är lätt för den att hölja en trappa av vilken design som helst. Det är möjligt att utrusta ett skafferi, ett mini-bibliotek, etc. från utrymmet under trappan.
 2. Gipsskivor: används på samma sätt som plywood. För installation av strukturen fästs först en ram av en metallprofil. GKL tar vilken form som helst, dessutom är materialet ganska lätt, så en sådan finish är lätt att göra med egna händer.
 3. Texturerat gips: används för att dekorera gipsskivor. Först täcks alla fogar och fästpunkter med vanligt gips, sedan hela ytan. Efter att det torkat, applicera texturerat gips av valfri färg.
 4. Det rekommenderas att använda brickan för trappor i köket eller utomhus. Den kan läggas över hela trappytan eller kombineras med tapeter, gips, mosaik etc..

Denna finish är lämplig för trappor i mitten av flygningen..

Skruv- och fribärande strukturer lossnar från väggen, de är vackra och lätta i utseende, därför kräver de inte speciell efterbehandling.

Dekorera trappan med ett laminat med egna händer (video)

Den moderna marknaden gör att du kan avsluta trappstegen i enlighet med deras design, funktionalitet, ekonomiska kapacitet och nödvändiga behov. Det är lätt att göra en trappa vacker och säker med egna händer till en låg kostnad.

Trappdesign med dekoration (foto i interiören)