Hur man odlar gröna lök hemma

Vad bra det är på sommaren och vintern att alltid ha färska örter till hands, till exempel lökfjädrar. Det behövs trots allt så ofta för sallader och pajer, och det är väldigt lätt att odla det direkt på fönsterbrädan. I detta material hittar du 2 steg-för-steg-instruktioner om hur man odlar gröna lök hemma på vatten eller i marken..

Metod 1. Hur man odlar lök för örter i vatten

Det verkar som att denna metod för att odla lök hemma är så enkel och känd för alla att den inte ens kräver instruktioner. När allt kommer omkring behöver du bara sätta huvudet i vatten och vänta på skörden. Denna metod har dock två problem – grönsakens snabba förfall och utseendet på en obehaglig lukt. För att minimera dessa kostnader och påskynda tillväxtprocessen föreslår vi odling av lök enligt följande förbättrade instruktioner.

Vad du behöver:

 1. Vanlig lök från affären. Helst är det bäst att plocka upp en redan grodd rosett med små pilar. Varje medelstor rosett kommer dock att göra så länge huvudet är fast och friskt..
 2. Ett glas eller en burk med en liten hals.
 3. Settlat vatten.
 4. Aktivt kol 1-2 tabletter.

Instruktioner:

Steg 1. Först och främst måste du förbereda löken för destillation. För att göra detta, förskala löken från det översta lagret av skalet, stick hål i rotskålen med en spett och skär av toppen av huvudet med 1-1,5 cm som visas på bilden (om löken redan är grodd, då behöver inte toppen klippas av).

Förberedelse av lök i tvinga på vatten

Förberedelse av lök i tvinga på vatten

Steg 2. Därefter måste vi sänka löken i en behållare med vatten så att vattnet bara täcker rotkoppen. Detta är nödvändigt för att löken ska rota sig, och den kommer att slå rot på en dag..

Steg 3. Efter en dag, när rötterna växer på löken, kan du tömma lite vatten från glaset så att vattnet bara täcker dem och inte vidrör koppen. Detta enkla trick kommer att hålla lökarna från att ruttna eller släppa ut en obehaglig lukt längre..

Steg 4. Det återstår bara att vänta 2 veckor och under denna tid periodiskt byta vatten. När fjädrarna har spirat upp till cirka 15 cm är det dags att skörda..

Groddlök

Groddlök

Tips och tricks:

 • För att förhindra att löken ruttnar ännu längre, tillsätt 1-2 tabletter aktivt kol till vattnet.
 • Om du vill gro mycket lök hemma, samtidigt som du lägger en liten ansträngning, köper du hydroponiska växten Onion Happiness i butiken. Det fungerar enligt följande: 20 huvuden sätts in i brunnarna, behållaren fylls med vatten, sedan skapar kompressorn en luft-vattenmiljö. På grund av att rotkopparna nästan inte kommer i kontakt med vatten, ruttnar inte lökarna, och på grund av mättnad av rötterna med syre ger de 2 grödor per månad med en längd på 30-40 cm.

Hydroponisk lökspirande växt

Hydroponisk lökspirande växt

 • Det är mycket bekvämt att gro ett dussin lökar i en äggkartong på fönsterbrädan på en gång. För att bygga en sådan “hydroponisk installation” med dina egna händer behöver du bara dela behållaren i två halvor, skära hål i cellerna i den övre “nivån” och fylla den nedre “pannan” med vatten och klippa av extra stöter från det. Vik sedan de två delarna ovanpå varandra och lägg träspett mellan dem, som visas på bilden nedan.

Hur man odlar grön lök

 • Enligt samma princip kan du också odla purjolök köpt i en butik på fönsterbrädan med egna händer. För att göra detta, klipp av de vita rötterna från fjädrarna (på bilden nedan) och lägg dem sedan i en behållare med vatten, bara 1 cm djupt. Låt rötterna ligga i vatten i 2 veckor, ändra det regelbundet (helst varje dag ). Men en vecka efter att ha tvingats, när unga skott dyker upp, kan purjolöken transplanteras i marken..
 • Hur man odlar purjolök i ett glas vatten
 • Hur man odlar purjolök i ett glas vatten
 • Hur man odlar purjolök i ett glas vatten

Metod 2. Hur man odlar lök för örter i marken

Det är bäst att odla lök på en fjäder hemma i jorden, och inte i vatten. Det är nästan lika enkelt, men glödlampan kommer att kunna skörda minst 2 gånger, stå i 1 till 2 månader och samtidigt avge nästan ingen lukt. Dessutom, om du planterar kålrot i en vacker kruka, kommer din mini-trädgård också att dekorera din fönsterbräda..

Vad du behöver:

 1. Grundning. På vintern kan du köpa en lämplig jord i butiken (det kan till exempel vara en blandning för kaktusar med högt innehåll av sand eller bara en universell jord), och på sommaren kan du ta jord från närmaste tomt.
 2. Flera små friska lökar, helst inte färska, men ligger i ett par månader och groddar. Om du vill kan du odla uppsättningar på en fjäder, men då måste fjädrarna vänta längre, och du kommer inte att kunna använda den groda uppsättningen en andra gång. Ett annat alternativ till lök är purjolök. Det måste först gros i vatten i 7 dagar (enligt beskrivningen i den första instruktionen) och först transplanteras i marken.
 3. Behållare, kruka eller annan behållare av lämplig storlek.
 4. Stående vatten för bevattning.

Instruktioner:

Steg 1. Från de utvalda rovorna, ta bort ett lager av den övre skalet, skär av 1-1,5 cm av topparna (om lökarna är utan groddar) och blötlägg sedan rotkoppen i ett par timmar eller mer i varmt vatten så att de gror lite. Alla dessa tekniker kommer att påskynda fjädrarnas tillväxt..

Steg 2. Medan lökarna är genomblöta fyller du jorden med ett djup på 4-7 cm i behållaren.

Steg 3. Nu planterar vi lökarna eller sätter varannan cm, men utan att fördjupa. Det vill säga så att endast huvudkopparnas rotkoppar kommer i kontakt med jorden. Kom ihåg att ju mindre glödlampan kommer i kontakt med jorden, desto mindre sannolikt är det att den ruttnar. När du har planterat alla lökar, häll lite varmt vatten över jorden för att hålla jorden lite fuktig utan att löken blir blöta..

 • Växande lök för örter i en gurnt
 • Växande lök för örter i en gurnt
 • För att plantera en uppsättning på en fjäder måste du använda lös jord och plantera löken 1-2 cm djupt tätt mot varandra.
 • För att plantera purjolök måste den också grävas i lös jord till ett djup av 2 cm. Det tar dock längre tid att vänta på skörden – cirka tre veckor.

Steg 4. Du bör inte omedelbart placera lökbädden på fönsterbrädan: det är bättre att lägga det på en mörk, sval plats för groning i bokstavligen några dagar. Om du har planterat en lök som redan ligger och spirar, kan du klara dig utan detta steg..

Steg 5. Tja, det är allt. Nu återstår bara att vänta ett par veckor, när greenerna blir upp till 15 cm, och vid denna tid lätt vattna trädgården en gång var 3-4 dag. Du måste klippa av mogna fjädrar mitt i gänget och inte för nära glödlampan, då kommer det att ha groddar som snart ger nästa skörd.

Tips och tricks:

 • För att spara utrymme på fönsterbrädan kan du skapa en vertikal säng med dina egna händer. För att göra detta, ta en 5-liters plastflaska med en stabil botten, klipp av halsen, gör flera hål i botten och skär hål på väggarna i ett rutmönster med 3-4 cm mellanrum (du får cirka 4 nivåer). Börja sedan gradvis fylla flaskan med jord..

Plantera lökar i en vertikal säng från en flaska

Plantera lökar i en vertikal säng från en flaska

 • När jorden når den första nivån, placera lökarna i hålen som visas på bilden ovan, vattna jorden och upprepa ovanstående steg för att fylla flaskan till toppen. Lägg flaskan på en tallrik och vattna marken var fjärde dag i 2 veckor..

Plantera lökar i en vertikal säng från en flaska

Plantera lökar i en vertikal säng från en flaska

 • Purjolök och lök kan odlas i samma trädgård.
 • En annan hemlighet: att alltid ha färska örter i huset, odla lök i 2-3 behållare, plantera dem var tionde dag. Då kommer du att ha en “vitamintransportör”.
 • För att påskynda tillväxtprocessen och förbättra grönsmaken på kvällen och natten kan trädgårdsbädden på fönsterbrädan belysas med en lysrör. Detta råd är särskilt relevant på vintern..
 • För större saftighet kan du också sprida fjädrarna med jämna mellanrum, men så att fukt inte kommer på rovorna själva..
 • På sommaren, se till att temperaturen i fönsterbrädans område där löken växer inte stiger över 30 °. Annars kommer fjädern att sluta växa. För att skydda grödan från överhettning kan du linda brickan med folie..