Anthurium – hemtjänstguide

När anthurium sätter sig i huset vänder sig all uppmärksamhet ofrivilligt till det: saftiga mörkgröna blad och ett ljust omslag av blomställningen – både spektakulär och mycket snygg typ av inomhusväxt. De icke-botaniska namnen “manlig lycka” och “röd tunga” har också kommit till användning..

anthurium

Quirky leafy överkast ser glänsande och något falskt ut, som om det vore av plast!

Förresten, det färgade överkastet, som många tar för själva blomman, kan inte bara vara rött, utan också orange, rosa, vitt och ljusgrönt..

Anthuriums bästa egenskaper:

 • Att ta hand om anthurium hemma är inte svårt även för nybörjare och lata blomsterhandlare;
 • Anläggningen är ganska lämplig för lägenheter med låg belysning (vilket särskilt glädjer ryssarna på hösten och vintern);
 • Växten kan glädjas med blomning under mycket lång tid: nästan året runt;
 • Detta är ett bra alternativ för skärning: blommorna kommer att stå i vattnet under en otroligt lång tid (ungefär en månad).

buketter

Om du av misstag får reda på om en födelsedag eller ett datum, kan anthurium donera sina vackra röda blommor så att ägaren inte går tomhänt. Intressant nog blev Ryssland inledningsvis bekant med anthurium i buketter, och sedan rotade växten som en kruka

Viktigt: det kan finnas kalciumkristaller på bladen av anthurium som kan orsaka irritation på känslig (till exempel barns) hud. Titta också på dina nyfikna katter, som gillar att tugga inomhusblommor på fritiden: anthurium är ett osäkert mellanmål för dem..

katt

Belysning (var är det bättre att sätta grytan hemma)

Anthurium blommar villigt i diffust men starkt ljus. På norrfönstret sträcker det sig aktivt på jakt efter ljus och ser inte så spektakulärt ut, därför används ytterligare belysning i vissa lägenheter. Den spridda halvskuggan påminner växten om sina infödda tropiker, så de västra och östra fönstren passar perfekt, och i södra på sommaren måste du se till att anthurium inte brinner: skugga det eller lägg det i ett hörn.

nära fönstret

Temperatur

Inomhusblomman är ganska vänlig mot rumstemperatur eller ett par grader lägre.

 • Sommaralternativ – 20-25 grader.
 • Vinter – 16-18.

Tänk på att anläggningens närhet till uppvärmningsanordningar är oönskad, och på varma sommardagar bör krukan tas bort från fönstret. På en för kall fönsterbräda kan du slå på lampan för värme och också noggrant övervaka utkasten: anthurium, som många andra växter, tolererar dem inte.

rosa

Se även:

 • Hur man tar hand om en shefflera hemma
 • Hemsjukvård för hortensia inomhus
 • Hur man tar hand om dracaena hemma
 • Omsorg för zamiokulkas (dollar träd) hemma
 • Hur man tar hand om begonia hemma
 • Hur man tar hand om pengaträdet (bastard)
 • Hur man tar hand om myrten hemma
 • Hur man tar hand om hibiskus (inomhus kinesisk ros) hemma
 • Hur man tar hand om Kalanchoe hemma
 • Ett träd i ett rum: hur man tar hand om Benjamins ficus hemma
 • Hur man sköter pelargoner hemma – en nybörjarguide
 • Hur man tar hand om orkidéer – 7 steg för en nybörjare
 • Hur man tar hand om violer hemma

Vattning

Även om anthurium ibland missar tropikerna behöver det inte några tropiska regn när man vattnar. Optimal vattningsschema:

 • På sommaren – 2-3 gånger i veckan.
 • På vintern – en gång i veckan.

Det är bekvämt att fokusera på matjordens och vattnets tillstånd först efter att det torkat ut. Vatten bör inte stagnera för att förhindra rotförfall, så häll överflödigt vatten ur en bricka eller fat..

vattning

Viktigt: Iskallt kranvatten fungerar inte. Vi försvarar vatten under en dag eller samlar regnvatten. Var uppmärksam på vattnet i ditt område: överskott av kalk kan leda till gulning av bladen. Det är bättre att alltid hålla rent, sedimenterat vatten bredvid blomman..

Fuktighet

Men fuktig luft är ett måste för vår vackra växt. Anthurium är glad att ha en daglig dusch från en sprayflaska, eller till och med flera gånger om dagen. Viktigt: avvisa kolven med en filt vid sprutning, eftersom fukt bara är användbart för plantans löv.

Kom ihåg att regelbundet torka av bladen med en fuktig trasa, eller till och med ha en sval dusch i badrummet, som täcker marken och kolvarna.

Om luften i lägenheten är mycket torr kan du tillgripa ett ytterligare trick: lägg över grytan i någon behållare med expanderad lera och fukta den dagligen. Stenarna släpper ut fukt som en fristående luftfuktare.

Foto av anthurium i interiören

Foto av anthurium i interiören

Toppdressing

Alla inomhusväxter av denna typ håller sig till sin vanliga säsongsbetonade kost: de behöver utfodring på våren och sommaren. Två eller tre gånger i månaden kommer att räcka.

 • Anthurium är lämpligt gödningsmedel för aroidväxter och orkidéer.

matning

Läs befruktningsanvisningarna noga: att överfodra en blomma är lika illa som att försumma gödselmedel.

 • Applicera inte gödningsmedel en varm sommardag: det är bättre att göra detta på morgonen så att komponenterna inte bränner växten under intensiv sol.

Överföra

Anthurium behöver en transplantation om:

 • Han kom från affären i en transportkruka (jorden i ett sådant underlag är torrt och krukan har stora dräneringshål, varifrån vattnet rinner ner och stagnerar i pallen).
 • Om växten har bott hos dig i ett eller två år (detta är den period under vilken anthurium behöver färsk jord).

Repotting stimulerar mer riklig blomning och växttillväxt.

Urval av kruka

Anthurium älskar smala och små krukor. Transplantation i ett mycket rymligt hus kommer bara att påverka utseendet på “barn” i stort antal, men inte det dekorativa utseendet på själva anthuriumet.

Därför, om busken redan har växt väsentligt ut sin planterare, köp en ny kruka med en diameter på endast 1-2 centimeter mer.

Markval

Det är lättast att köpa jord för transplantation i affären bland färdiga jordblandningar för växter av aroidfamiljen och orkidéer. Detta är en lätt, luftig jord som kommer att tilltala tropiskt anthurium..

Jordberedning

Alternativ för dem som vill sätta scenen för sig själva:

 • Från färdig jord för begonier med tillsats av kokosfibrer och kol;
 • Från torv och humus med tillsats av tallnålar, kol- och tegelsmulor;
 • Från torvmark, flodsand, humus och kolbitar.

Hur man transplanterar anthurium steg för steg:

 1. Vi lägger tillräckligt med dräneringsstenar i en ny kruka;
 2. Vi fyller potten med jord halvvägs;
 3. Överför försiktigt växten från krukan;
 4. Placera växten i mitten av krukan;
 5. Vi fyller jorden;
 6. Vattning;
 7. Vi installerar på den valda platsen i huset enligt tipsen för belysning och temperatur.

Viktig:

 • Anthurium har mycket bräckliga rötter som måste frigöras från marken, tryck försiktigt och försiktigt på marken med fingrarna vid transplantation.
 • Anthurium behöver luftrötter för livet; de ska inte klippas för att förbättra det dekorativa utseendet. Spraya dem tillsammans med bladen..
 • Vi fördjupar inte rothalsbandet under transplantation.

Plantering och reproduktion av anthurium (steg för steg instruktioner)

Reproduktion av barn

Om ditt anthurium redan har vuxit och gett “barn” är det enklast att föröka växten så här:

 1. Separera barnen försiktigt (bäst med händerna);
 2. Bearbeta sektionerna med krossat kol;
 3. Placera barnen i separata krukor;
 4. Inte rikligt, men vatten regelbundet;
 5. Placera krukorna på en varm plats från solen.

Snart kommer växten att slå rot och växa.

Förökning genom sticklingar

Du kan också föröka anthurium genom sticklingar:

 1. Skär bort stjälken;
 2. Torka skivan i några minuter;
 3. Lägg i ett glas / glas vatten;
 4. Täck med ett mini -växthus av polyeten eller glasburkar;
 5. Vänta tills de första rötterna visas (ungefär en vecka);
 6. Plantera den odlade stjälken i marken.

Föryngring av Anthurium

Naturen har föreskrivit följande utvecklingsprincip för anthurium: när busken växer dör de nedre bladen gradvis och nya dyker upp på toppen. Denna funktion förstör något av det dekorativa utseendet på anthurium, och blommorna blir små eller försvinner helt. Detta spelar dock ingen roll, eftersom växten kan och bör föryngras..

Hur man föryngrar anthurium:

 1. Skär av den färska toppen med löv så att luftrötterna finns kvar (inte nödvändigtvis allt: två eller tre rötter räcker);
 2. Vi rotar den apikala stjälken, planterar den med luftrötter i marken;
 3. Vid avstigning, fördjupa inte utloppet;
 4. Vattna regelbundet och vänta tills växten växer.

Livshack för oerfarna odlare: om du, när du separerade toppen, sparade stammen och rötterna i en gammal kruka, kan anthurium ge laterala skott där, vilket blir ett “säkerhetsnät” om plötsligt toppen inte rotar ordentligt.

Typer av anthurium

 • Den mest populära sorten av blomsterodlare är Anthurium Andre. Detta är förståeligt, eftersom Andre är en mästare när det gäller blomningstid (nästan ett år). Blommans överkast är ljusa och glansiga, de kan ha olika färger, inklusive till och med svart, vilket tack vare valet.

anthurium andre

 • Anthurium Khrustalny och Anthurium the Magnificent liknar varandra: de har underbara namn, och de erövrar uppfödare inte med blomning, utan med sina ovanliga löv. De är formade som ett hjärta med en spetsig bas och är täckta med ett mönster av vener..

kristall-

Anthurium Crystal

 • Scherzers anthurium blommar otroligt vackert: orange, vita och röda sängkläder har en rundad form och är ibland till och med fläckiga. Örat kan vara väldigt långt och krypa ihop till en spiral.

anthurium scherzer

Scherzer’s Anthurium

 • Rosa Anthurium är inte så vanligt. Dess löv är ännu mer som hjärtan, och överkasten på blommor har en trevlig rosa färg, som ser bra ut mot bakgrunden av grönt lövverk..

rosa anthurium

Rosa Anthurium

Vad är det för fel på min växt?

Låt oss kort gå igenom plantans sjukdomar, som är lätta att varna.

Bladen torkar i ändarna

Växten fryser. Flytta den närmare lampan.

Rullar löv i ett rör

Chansen är stor att du försummar hydrering. Spraya växten och kläd krukan med våt expanderad lera, lägg en våt trasa på batteriet.

Bruna fläckar på bladen

Växten är förkyld: den kan stå i drag eller nära kallt glas.

Bladen är täckta med blomning

Växten har tagit upp svampen, och det är brådskande att behandla den med en speciell komposition från en specialaffär.