Tula samovar: nationens arv

Det är inte säkert att veta var exakt den första samovaren dök upp i Ryssland Det är inte säkert att veta var exakt den första samovaren uppträdde i Ryssland Nästan alla antikviteter kan inte klara sig utan ett sådant föremål som en samovar. Bilder presenteras omedelbart: ett bord med en öppnad duk, en samovar polerad till en glans, te i fat och bagels i buntar. Historien fortsätter, och vissa bilder tappar inte sitt nostalgiska varma humör.

Modernt, det betyder att elektriska samovarer säljs och köps aktivt, men samovarer eldade med trä, värme är mindre vanliga. Men just en sådan Tula samovar blev känd över hela världen..

Tula samovar: historia

Historien hävdar att Tula -smeden Demidov, efter att ha gått till Ural, tog med sig hantverkare som specialiserat sig på kopparfrågor. Av detta drar historiker slutsatsen att det redan under de åren i Tula fanns en fabrik för tillverkning av samovarer..

Berättelsen kommer ner till 1778, när i Tula, på Shtykov Street, byggde Lisitsyn -bröderna en samovar i den första samovaranläggningen. Bröderna arbetade i en verkstad som drivs av deras far Fyodor Lisitsyn. Bröderna arbetade inte ensam länge, eftersom det är känt att redan 1803 arbetade 26 personer i verkstaden, det vill säga verkstaden nådde status som en fabrik..

Fabriken hade en hög inkomst – upp till 1500 rubel.

Bröderna Lisitsyn gjorde saker som var riktigt unika på den tiden, och samovarer med handtag i form av öglor var långt ifrån deras främsta mästerverk. Bröderna Lisitsyn gjorde saker som var riktigt unika på den tiden, och samovarer med handtag i form av öglor var långt ifrån deras främsta mästerverk. Äggformade samovarer eller fat med delfinkranar, sällsynta och unika vid den tiden, har idag blivit minnesmärken från den förflutna eran av lugnt och avslappnat tedryck Äggformade samovarer eller tunnor med delfinkranar, sällsynta och unika vid den tiden, har idag blivit kvar till minnet av den förgångna eran av lugnt och avslappnat tedryck

Det var en härlig tid för fabriken, och bröderna säkerställde sig oförglömliga i historien, men idag används deras verk inte för tedryck, men dekorerar mer än ett museum. Inklusive Tula Museum of Samovars har en utställning från Lisitsyn -bröderna.

Historien om den ryska samovaren (video)

Fabriksproduktionsperiod för samovarer

Många företagare på den tiden insåg hur lönsamma samovaraffärer kan vara, och anläggningar för produktion av samovarer började växa med stormsteg. Morozov, Popov, Medvedev – information om dessa tillverkare, som öppnade sin produktion i slutet av artonhundratalet, är känd för vissa.

Vid en tidpunkt då fabrikstillverkningen av samovarer etablerades kunde olika delar och komponenter tillverkas av olika tillverkare. Vid en tidpunkt då fabrikstillverkningen av samovarer etablerades kunde olika delar och komponenter tillverkas av olika tillverkare.

Redan 1808 fanns det så många som åtta samovar -fabriker i Tula. Och snart, 1812, öppnades fabriken för bröderna Lomov, som sålde samovarer i vikt. Det är till exempel känt att en samovar av mässing hade ett pris på 64 rubel per pud, men en röd kopparsamovar hade ett pris på 90 rubel..

Lomovarna lyckades producera 2372 samovarer per år! Som jämförelse samma Lisitsyn – bara 320.

Tula förhärligade i slutet av artonhundratalet samovarer från tillverkaren Batashev. Förresten, Batashevs är namnen, även om många anser att detta namn är nästan en samovar -dynasti.

Samovar -fabriken Batashev

Batashevs samovarer producerades på tio fabriker! Vasily Stepanovich Batashev öppnade den största samovarfabriken 1840. Till fördelarna med Vasily Stepanovich kan tillskrivas stadgan, som skapades av partnerskapet med ångsamovarfabriken till arvingarna till samma Vasily Stepanovich. Och redan i början av förra seklet producerade Vasily Batashevs arvingar fabriken så många som 54 typer av samovarer.

Samovarer i Batashev är en stämpel av verklig kvalitet. De sålde bra ut, och på utländska utställningar var det en stor efterfrågan på dem..

Tula -museet har en stor samling samovarer från Vasily Batashev. Bland denna prakt finns en samovar, en florentinsk vas av röd koppar och souvenirsamovarer för kungafamiljen. Tula -museet har en stor samling samovarer från Vasily Batashev. Bland denna prakt finns en samovar, en florentinsk vas av röd koppar och souvenirsamovarer för kungafamiljen.

Idag är antika eldsamovarer från Vasily Batashev avundsjuka på samlare, antika samovarer är mycket dyra.

Samovar Batasheva (videorecension)

Museum “Tula Samovars”

Detta museum började arbeta 1990, inte långt från Tula Kreml.

Museet har placerat utställningarna i två hallar:

  • Första hallen. Mästerverk av Tula samovar-hantverket från 18-19-talet, förutom samovarer, finns det också medaljer från olika ryska och internationella utställningar.
  • Andra hallen. Där kan du också se samovarer från andra hälften av 1800 -talet, början av 1900 -talet. Förutom samovarer från kända tillverkare presenterar museet också produkter från sovjettiden, inklusive samovarer tillverkade av Shtamp -anläggningen..

Alla som beundrar samovar -hantverk bör definitivt besöka detta unika museum. Alla som beundrar samovar -hantverk bör definitivt besöka detta unika museum.

Tula -växten “Stämpel”

Under förra seklet fick Tula patronfabrik berömmelse och ära. Förutom samovarer producerade han tekannor, spisar, tallrikar, verktygsmaskiner etc. I mitten av trettiotalet producerade patronfabriken produkter med 64 nomenklaturnamn.

År 1943 döptes patronfabriken till “Stamp”. Under kriget producerade anläggningen militära produkter, och efter segern återvände den till sina tidigare namn, bara de vanliga kolsamovarna pressade nya prover.

Före kriget etablerades produktionen av samovarer vid anläggningen, under fientligheterna gjordes fabriken om för ammunition, och under efterkrigstiden ersattes den traditionella samovaranordningen med elektriska modeller. Före kriget etablerades produktionen av samovarer vid anläggningen, under fientligheterna gjordes fabriken om för ammunition, och under efterkrigstiden ersattes den traditionella samovaranordningen med elektriska modeller.

På 50 -talet av förra seklet började fabriken i Shtamp producera elektriska samovarer. Massflyttningen av människor till staden, till flerbostadshus innebar en helt naturlig omständighet – det fanns ingen plats för en samovar på trä, men elektriska modeller blev efterfrågade. Anläggningen byggdes om i tid för att släppa en ny modell med elvärmare.

Antika samovarer på träet idag

Används vedeldade samovarer idag? Naturligtvis inte lika massivt som elektriska, men de används fortfarande. En vedeldad samovar och kolsamovar är dock en och samma.

Den vedeldade samovaren innehåller:

  • Kropp eller vattentank;
  • Kanna;
  • Täck med ett hål;
  • Kokplatta för en tekanna;
  • Kran.

Antik eld eller kol samovar är vanligtvis gjorda av koppar, medan moderna vedeldade samovarer är oftare gjorda av mässing. Antik eld eller kol samovar är vanligtvis gjorda av koppar, medan moderna vedeldade samovarer är oftare gjorda av mässing.

En vedeldad samovar kan smältas med kol eller kol, kottar, grenar, klossar. Först nu behöver kottar i en vedeldad samovar läggas till i slutet för arom och dis.

Vad en modern person behöver veta om samovarer (video)

Pepparkakor och samovar

Tryckt pepparkakor – en annan stolthet i Ryssland, Tula pepparkakor är det mest kända av de tryckta pepparkakorna.

Rötterna till Tula pepparkakor går tillbaka till sjuttonhundratalet, och pepparkakor är fortfarande populära idag..

Pepparkakor och samovar är symboler för Tula. Efter att aldrig ha besökt denna stad, inte ens veta dess plats, vet alla om Tula pepparkakor och Tula samovarer Pepparkakor och samovar är symboler för Tula. Efter att aldrig ha besökt denna stad, inte ens veta dess plats, vet alla om Tula pepparkakor och Tula samovarer

Utåt är de antingen rektangulära plattor eller platta former. Sylt och kondenserad mjölk används som fyllning i pepparkakor. Flera moderna Tula -företag producerar pepparkakor. Det finns till och med ett monument över ett sådant hotell..

Hur man rengör en samovar (video)

Samovarer är en produkt som ofta finns i moderna interiörer. Vad är det, för traditionens skull eller “väl bortglömda gamla”? Det viktigaste är att många människor fortfarande förknippar samovaren med familjedrickande, gästfrihet, samtal och hjärtliga sammankomster. Det betyder att samovaren idag är mer än en gammal tekanna och folkets egendom och stolthet.

Tula samovar (foto)