Snygga baguetter för gardiner: egenskaper och urvalsregler

Baguette gesimser används om den allmänna inredningsidén kräver betoning på fönsteröppningar Baguette gesimser används om den allmänna inredningsidén kräver accenter på fönsteröppningar En baguette är en remsa av trä, plast, skum eller annat material som döljer skarven mellan taket och väggen. Ett annat namn för denna design är tak gesimsen. Baguetter för gardiner med sträcktak döljer platsen där gardinerna är fästa, vilket gör att du visuellt kan öka takhöjden. Takets fasta, ljusa yta ser attraktiv och elegant ut.

Baguette för gardiner: typer och fördelar

Vad är fördelen med gardinlister framför traditionella gardinstänger? Osynlig fastsättning, monolitisk konstruktion med taket, förmågan att måla baguetten i valfri lämplig färg och självständigt välja längden på fästet.

Vilka är baguetterna enligt deras funktion?:

 • Fästelement används med undertak;
 • Dekorativ används som ett självständigt element i inredningen.

För att gardinbaguetten ska smälta harmoniskt in i en enda inredningsstil måste du välja rätt material från vilket denna taklist är gjord För att gardinbaguetten ska smälta in harmoniskt i en enda inredningsstil måste du välja rätt material från vilket denna taklist är gjord

Vad är baguetterna vid fästpunkten:

 • väggmonterad, installerad ovanför fönsteröppningen;
 • Tak, installerad på takets plan ovanför en vägg med ett fönster.

För vägglister krävs en konsol – ett framåtstående fäste som tar gardinduken till önskat avstånd från fönstret. Taklister behöver inte fästen, de är bultade direkt i taket. Taklister gör att du kan avgränsa ett rum var som helst, inte bara stänga fönstret. Därför används de aktivt på restauranger, kaféer och andra hallar med ett stort område. Baguettens främre del kan stängas med en taklist, en dekorativ panel.

En baguette kan göras på beställning av valfritt material, även guld. Av de modeller som finns till salu är de mest populära baguetter av polyuretan, gips och plast. En baguette kan göras på beställning av valfritt material, även guld. Av de modeller som finns till salu är de mest populära baguetter av polyuretan, gips och plast.

Dessa material är de lättaste att måla för att matcha rummet, de är de billigaste, hållbara och praktiska. Ytan på gesimsen kan vara flernivå, platt eller präglad. Både redan målade och vita baguetter säljs, som du kan färga själv om du vill..

Granskning av gardinstänger (video)

Hur man väljer en baguette för gardiner: nyanser och hemligheter

Innan du köper en baguette måste du göra en grov plan för gardinerna på fönstret. Baguetter kommer i form av ett snöre, rör eller stång. Lamellerna är vanligtvis plast, strängarna är av metall och rören kan vara av vilket material som helst, till exempel aluminium.

Med antalet skenor kan baguettstången vara:

 • Enradig skena, gardiner avsedda för ett helt ark eller för två ark, i lika stora proportioner, som täcker fönstret;
 • Dubbel rad, längs vilken två gardiner kan röra sig oberoende av varandra;
 • Tre rader, används för flerskiktsgardiner eller för gardiner med tyllfoder.

Snygga interiörer med sofistikerade, sofistikerade gardiner kräver höga estetiska takfot. I detta fall är baguette gesimsen mest lämplig. Snygga interiörer med sofistikerade, sofistikerade gardiner kräver höga estetiska takfot. I detta fall är baguette gesimsen mest lämplig.

Baserat på gardinmodellen måste du välja en baguette med rätt antal skenor. String baguetter är helt enkelt två fästen med valfritt antal strängar sträckta mellan dem, vanligtvis 2. Denna design kan bara användas för gardiner gjorda av lätt tyg, alla betydande påfrestningar på strängarna kan leda till hängande. Alla andra baguetter är ett rör genom vilket ringar med gardiner passeras. I dagligt tal kallas denna typ “gardin”.

Mekanismen för att fästa gardinerna är gömd under baguettbrädan. Samma baguette kan vara tak eller vägg Mekanismen för att fästa gardinerna är gömd under baguettbrädan. Samma baguette kan vara tak eller vägg

Hur man beräknar de perfekta baguettparametrarna:

 • Baguetten ska sträcka sig utöver fönsteröppningens gränser med minst 15 cm eller till hörnet av rummet;
 • Om du planerar att använda en vägglist måste du välja fästen som kommer att förlänga gardinerna 10-15 cm från väggen.

Moderna baguetter produceras inte bara i raka linjer, utan också i hörnmodeller som kan installeras i nischer. Det avsiktliga valet av en baguette kommer att göra fönstret som öppnar en dekoration av rummet..

Bakgrundsbelyst gardinbaguett (video)

DIY gardin baguette installation: hur man hänger rätt

För att montera en baguette behöver du en trappstege och en uppsättning verktyg.

Verktygslådan ska innehålla:

 • Perforator och skruvmejsel;
 • Tappar och skruvar;
 • Nivå, måttband, penna för märken.

Bilden indikerar de parametrar som måste beaktas vid val eller beställning av en baguette för gardiner, samt vid installation. Bilden indikerar de parametrar som måste beaktas när du väljer eller beställer en baguette för gardiner, samt när du installerar den.

Baguettinstallationen har följande parametrar:

 • Symmetriskt arrangemang i mitten av fönsteröppningen;
 • Baguettens kanter sträcker sig utanför fönsteröppningens konturer med 10-25 cm;
 • Avstånd från den utskjutande delen av fönsterbrädan i horisontalplanet – minst 2-5 cm.

Fönsterbrädorna finns i olika bredder. Och när du installerar en vägglist måste du ta hänsyn till hur långt fästena bär gardinerna framåt. Taklisten måste också placeras på rätt avstånd från väggen..

Om fönsterbrädan är mycket bred, konsolerna är korta eller taklisten är installerad för nära väggen, hänger gardinerna ojämnt Om fönsterbrädan är mycket bred, konsolerna är korta eller taklisten är installerad för nära väggen, hänger gardinerna ojämnt

För mätningar kan du ta en tråd med valfri vikt, till exempel en mutter. Sänk tråden med muttern nedåt från platsen där baguetten ska fästas. Om avståndet från tråden till den utskjutande kanten på fönsterbrädan är 2-5 cm är allt i sin ordning. Om tråden rör vid fönsterbrädan måste du öka indragningen från väggen.

Installation av en vägglist, steg för steg instruktioner:

 • Borra 2-3 hål i väggen med en stansare;
 • Sätt in en plugg i varje hål;
 • Fixera fästena med självgängande skruvar;
 • Sätt i baguettstången; om stången är med ringar, sätt på ringarna i förväg;
 • Om baguetten har dekorativa finialer, installera dem sist..

När du sätter på en baguette gesimsen måste du ta hänsyn till gardinernas vikt, eftersom strukturen kommer att bära denna belastning varje dag. För tunga gardiner, välj förstärkta fästelement När du sätter på en baguette gesimsen måste du ta hänsyn till gardinernas vikt, eftersom strukturen kommer att bära denna belastning varje dag. För tunga gardiner, välj förstärkta fästelement

Steg-för-steg-instruktioner för installation av en taklist:

 • Borra 2-3 hål i taket med en stans;
 • Installera pluggarna och fixa baguettstången med självgängande skruvar;
 • Häng gardinerna och njut av den fantastiska utsikten över rummet.

Antalet monteringshål varierar beroende på modell. Om du planerar att hänga mycket tunga gardiner måste du göra ytterligare hål i baguetten, annars kan lyckan från en ny reparation slå dig i huvudet i det mest oväntade ögonblicket.

Hur ser en baguette ut för gardiner med öljetter?

Öglor är ringar som sätts in direkt i gardintyget. Tjocka och täta gardintyger används med öljetter. En baguette med öljetter är bara en remsa som gardinen sätts på..

Installation av en baguette med öljetter utförs samtidigt med gardinerna.

När du väljer en baguette för gardiner på grommets är det viktigt att ta hänsyn till rörets bredd och ringenas diameter. När du väljer en baguette för gardiner på grommets är det viktigt att ta hänsyn till rörets bredd och ringenas diameter.

Öglor skyddar gardintyget från alla skador, designen är extremt enkel och bekväm att använda. Gardiner glider längs plankan enkelt, enkelt och utan dröjsmål.

Hur man väljer gardinbaguetter för ett sträcktak

Om reparationen sker med installationen av ett sträcktak måste du ta hand om sätten att fästa gardinerna i förväg. En taklist kräver installation av en träplanka för infästning redan innan man sträcker i taket. Sedan skruvas självgängande skruvar fast i denna stång.

Det är nödvändigt att beräkna den exakta platsen för den inbäddade strukturen när du installerar ett sträcktak i förväg Det är nödvändigt att beräkna den exakta platsen för den inbäddade strukturen när du installerar ett sträcktak i förväg

Ett enklare alternativ är att installera en vägglist i ett rum med sträcktak. Det blir inte svårt, även om reparationen redan är klar..

Hur man stänger gardinbaguetten

Baguettens främre del kan täckas med en dekorativ panel, taklist.

Tak- och vägg gesimser är gjorda av olika material:

 • Plast av polyvinylklorid;
 • Trä av naturligt trä och pressat träspån;
 • Plåster;
 • Polyuretan;
 • Tyg, kommer med gardiner, vanligtvis gjorda av samma tyg.

Sträcktak med baguett för gardiner: installation (video)

Hur man väljer rätt gesimsa kommer att berätta för dig rummets allmänna stil. Gesimsen ska harmoniskt passa in i interiören och skapa önskat intryck när man tittar på fönsteröppningen.

Baguette för gardiner i inredningen (foto)