Patchwork och quiltning: scheman och beskrivningar

Quiltning och lapptäcke är ganska mödosamma typer av handarbete Quiltning och lapptäcke är ganska mödosamma typer av handarbete. Quilts är som hälsningar från barndomen. De liknar gamla lantfiltar gjorda av olika tygfragment i mormors hus, dit barnbarn skickades för att stanna för sommaren. Idag har lapptäcken gått utöver landsbygdens gränser och från ett tecken på behov har det blivit exklusiva produkter. Det är prestigefyllt att ha en filt gjord av en hög med vackra torg – det är dyrt och inte alla har råd. Men du kan lära dig att sy den själv – denna konst är inte så svår att bemästra som den verkar.

Vad är lapptäcke

Patchwork och patchwork är synonyma ord. Patchwork betyder konsten att sy av tygbitar. Denna typ av handarbete uppträdde i antiken. Man tror att lapptäcken har sitt ursprung i Asien och kom till Europa under korstågen. Lapptäcket blomstrade särskilt under de första amerikanska bosättarnas dagar, då protestantiska kvinnor, av fattigdom och särskild sparsamhet, kännetecknande för protestanter, inte kastade ut gamla filtar och lakan, utan sydde nya i bitar. I ett försök att göra åtminstone något vackert av flerfärgade tygstycken föddes lapptäcke.

Patchwork är en av de typer av patchwork som har vunnit enorm popularitet inom handarbete. Patchwork är en av de typer av patchwork som har vunnit enorm popularitet inom handarbete.

Viktigt: i lapptäcken är det viktigt att kunna kombinera tyger med varandra i färg. Nybörjare kan rekommenderas att börja med att skapa monokromatiska kompositioner, eftersom det är lättare att kombinera monokromatiska material med varandra. Vanliga och mönstrade tyger kan kombineras. Kombinationen av tyger med olika mönster kräver en utvecklad estetisk smak.

Förutom filtar finns det andra produkter i lapptypsstilen. Denna teknik kan användas med lika framgång för att göra ett överkast, örngott, väskor, klänning. Väskor med lappstilar ser särskilt snygga och extraordinära ut. Du kan sy i den här stilen inte bara av textilier, utan också av läder, även om det är mycket lättare att sy av tyg. Textilväskor är tillbaka på modet idag, så lapptäcken upplever en ny omgång av popularitet..

Vad är lapptäcke (video)

Vad är quiltning

Quiltning är i stort sett något förbättrat lapptäcke som kombinerar:

 • lapptäcke,
 • broderi,
 • applikation,
 • quiltningskonsten.

Vid quiltning syr de inte bara olika tygbitar, utan quiltar också föremålet, dekorerar det med applikationer och broderier.

Quiltning är en mer sofistikerad och avancerad typ av handarbete än lapptäcke Quiltning är en mer sofistikerad och avancerad typ av handarbete än lapptäcke Quiltningskonsten, som inkluderar lapptäcke och broderi, kallas quiltning. Quiltningskonsten, som inkluderar lapptäcke och broderi, kallas quiltning.

En sak består av separata motiv – täcken. Täcket ska vara omfattande. Volymen skapas tack vare tre lager. Det första lagret är sammansättningen av själva tyget, det andra är en kudde av vadderad polyester eller andra material, det tredje är tygets sömlösa sida.

Viktigt: valet av tyg beror på vilken typ av produkt som sys. För filtar väljs tjocka tyger, främst bomull. För en väska – läder, konstläder, tjockt linne och bomull, sammet. För kläder – tunnare och känsligare tyger.

Quiltning ser mer elegant och fördelaktigt ut än bara ett lapptäcke. Quiltartiklar kan bli ett riktigt konstverk, särskilt om quiltning kombinerar känsligt broderi, applikationer och en speciell typ av sömmar. En komplex söm välkomnas. Ju mer komplext stygnmönstret är, desto mer intressant är quiltningen. I komplexa bitar ser en söm ut som en original inredning.

Quiltning: en hantverkshistoria (video)

Var ska man leta efter smycken

Innan du börjar göra filtar, väskor eller örngott måste du utveckla en prydnad och välja ett tyg. Det är svårt att självständigt utveckla en prydnad – redan erfarna hantverkskvinnor kan göra detta. Och de flesta av dem utvecklar dem inte helt, utan använder färdiga motiv, som de kombinerar i olika sekvenser och skapar mästerverk. Dessa motiv kallas scheman.

Lappmönster finns i överflöd. Att hitta dem är inte svårt. Det finns webbplatser där du kan hitta mönster för en väska eller en filt. Det finns grundläggande mönster på grundval av vilka många prydnader är gjorda. De kan också laddas ner från Internet tillsammans med en detaljerad beskrivning av sysekvensen för enskilda motiv..

Grundläggande system

Grundläggande scheman är ryggraden i grunderna. På grundval av dem kan du skapa produkter av varierande grad av komplexitet. Efter att ha behärskat de grundläggande scheman kan du gå vidare till mer komplexa kompositioner. Men redan från dem består saker som ser estetiskt tilltalande och komplexa ut..

Ohio Star är ett av de enklaste grundmönstren i lapptäcken. Ohio Star är ett av de enklaste grundmönstren i lapptäcken. Timglas kan innehålla tygrektanglar av valfri längd Timglas kan innehålla tygrektanglar av valfri längd

Grundläggande scheman inkluderar:

 • “Sy i rutor”,
 •  Ohio Star,
 • “Timglas”,
 •  “Karusell”,
 •  “Kortfokus”,
 • “Salomons gåta”,
 • “Amerikansk gåta”,
 • “Engelska parken”,
 • “Timmerstuga”,
 • “Oiler”,
 • “Ryska torget”,
 • “Virvelvind av Virginia”

Sy med rutor

Det enklaste sättet. Detta schema är enkelt. Det är med henne att börja behärska lapptäcke och quiltning. Här räcker det bara att klippa ut rutor av en viss storlek och sy ihop dem..

Viktigt: dukens skönhet beror på hur släta och identiska snittkvadraterna blir, sömmarnas jämnhet och den exakta överensstämmelsen av kvoternas storlek för alla rutor. Om allt observeras kommer hörnen att sammanfalla och framsidan ser perfekt ut..

Hur man monterar ett block från rutor (video)

Timglas och timmerstuga

Mönstret “timglas” innebär en kombination av tygremsor i olika kombinationer. Deras bredd och längd kan variera. Timglas monteras av remsor i olika längder. Ett liknande snitt används för timmerstugan. Endast i den är ränderna ordnade i rutor..

Fyrkantiga mönster och timglas är idealiska för enkla täcken.

Ohio Star

Här är diagrammet baserat på en triangel. Små rutor är monterade från trianglar, och från dem finns det redan ett stort fyrkantigt motiv. Beroende på placeringen av blocken kan du få helt andra stjärnor.

Oftast används “Ohio Star” för att sy filtar och örngott. Men du kan också använda den som ett enda motiv för att sy en väska i quiltstilen..

English Park, American Riddle and Carousel

Här används också trianglar. Diagrammen antar deras olika platser. Den engelska parken och karusellen anses redan vara mönster av medelstora svårigheter. Från trianglar i en engelsk park kan du samla mönster i form av en kvarn, kors, sicksack. På samma sätt används trianglar i den amerikanska gåtan. Den enda skillnaden är deras gruppering. I en karusell kombineras trianglar med rutor, vilket gör mönstret i motivet mer komplicerat..

Karusell – kan redan vara ett fullfjädrat system för att sy väskor, kläder.

“English Park” av en mer komplicerad form kan innehålla godtyckliga siffror “Karusell” kan börja inte bara från en ruta och inte alltid inkludera trianglar “Amerikansk gåta” kan bestå inte bara av rätlinjiga figurer

Kortfokus

Detta mönster kombinerar tyger i 5 färger. Mönstret kombineras från trianglar. Samtidigt kombineras här stora och små trianglar, varifrån i sin tur stora trianglar tillverkas.

Detta schema ser mycket fördelaktigt ut när du syr en väska. Samtidigt ser det mer intressant ut när motivet är ett.

Salomons gåta

Det här är redan komplexa scheman, där en kvadrat skärs i två delar – eller snarare skärs en halvcirkel ur den från ena änden. Dessutom kombineras dessa två motiv i olika kombinationer..

Scheman “Salomons gåta” kallas ibland “drunkardens väg” eller “den gamla pigans gåta”. De är perfekta för överkast, slutkläder, syväskor.

“Salomons gåta” hänvisar till mer komplexa system, vilket kommer att bli lite svårare för en nybörjare att klara av

Oiler

I Oiler skärs basrutor i trianglar och rektanglar. Vidare är rutorna sammansatta i olika kombinationer av dem anslutna till en stor block-square.

Dessa system ser bra ut i överkast..

Ryska torget och Virginia virvel

Syningen av det ryska torget börjar från mitten från det centrala torget. Därefter appliceras trianglar.

Detta är en bra kontur för en väska och särskilt för örngott. Trots sin verkliga enkelhet ser quilling baserat på detta schema väldigt snyggt ut..

“Ryska rutan” är upprättad enligt den schematiska principen om “karusell” med hjälp av en kvadrat och trianglar “Whirlwind of Virginia” – ett grundläggande schema för att skapa unika kompositioner, variera riktningen på lapparna och leka med färger

Virvelvinden i Virginia, eller som det också kallas apans svans, sys enligt samma princip också från trianglar. Bara här viker de sig till en virvlande spiral. Ett mycket effektivt system för örngott och väskor. Vridning åt andra hållet skapar stjärtstjärnor, som är bra block för överkast..

Viktigt: när de ska sy en lapptäcke för första gången försöker många använda rester av gamla saker och kombinera dem med rester av nytt tyg efter sömnad. Men i det här fallet, vid tvätt, kan produkten krympa ojämnt och se kosoboko ut. Du får aldrig kombinera gamla och nya tyger i produkter. För att de ska se perfekt ut behöver du bara ta tyg av hög kvalitet..

Andra system

Quilling och lapptäcke är inte begränsade till ovanstående scheman. Hantverkare hittar på fler och fler nya sätt att kombinera geometriska former med varandra. Dart kan betraktas som mycket intressanta scheman, där blockets centrum består av trianglar, och själva blocket vidare helt består av trapets som är sammansatta i en cirkel. Diagram där femkanter och åttkantar kombineras ser nyfikna ut. Dessa mönster kräver redan mycket mer skicklighet i precisionspassning. Men produkter i quiltstilen med en söm baserad på dem ser estetiskt tilltalande och dyra ut..

Patchwork master class (video)

Att försöka sy en påse eller en quiltduk med egna händer är värt det utan tvekan. Scheman för produkten finns på alla lapptäckeplatser. Det viktigaste är att börja med enkla grundläggande system för att fylla din hand och inte bli besviken på dina förmågor. Även de enklaste produkterna kommer att se vackra och snygga ut – för detta behöver du bara ta tyger av hög kvalitet och glöm inte noggrannheten och precisionen i arbetet.

Quiltning: idéer för inspiration (foto)