Att välja utrustning för köket: hemligheterna med korrekt planering

Ett välutrustat kök innebär inte bara en snygg inredning utan också funktionalitet. Ett välutrustat kök innebär inte bara en snygg inredning utan också funktionalitet. En mycket viktig punkt är förbättringen av köket och valet av rätt utrustning. Bekvämlighet och komfort beror på detta, vilket är mycket viktigt när du tillbringar en lång tid i köket. När man bestämmer sig för att utrusta ett köksutrymme uppstår ett antal viktiga frågor: hur man placerar utrustningen, hur man zonerar utrymmet, var man ska placera arbetsområdet korrekt, vilken utrustning man ska välja.

Kökzonering

Varje kök, oberoende av ägarens område och rikedom, är uppdelat i funktionella zoner. Uppsättningen av utrustning, möbler och köksredskap är nästan densamma för varje kökssektor.

Matlagringsområdet är mycket viktigt, produkternas kvalitet och bekvämligheten med förvaring beror på dess utrustning..

Du bör noga överväga valet av utrustning för förvaring och arbete med mat, liksom valet av funktionella möbler..

Korrekt zonindelning av köket maximerar användningen av ledigt utrymme Korrekt zonindelning av köket maximerar användningen av ledigt utrymme

Huvudutrustning och möbler:

 1. Kylskåp. Det finns inbyggda och anslutna sådana. Deras val beror på köket..
 2. Lådor och skåp för förvaring av grönsaker, spannmål, konserver etc..
 3. Arbetsyta eller en bänkskiva som ligger bredvid diskbänken.
 4. Tvättning. Tillhandahåller närvaro av ytor intill den, som tjänar till att rymma produkter som har genomgått primär bearbetning. Bredvid handfatet finns också vanligtvis en sopbehållare eller en speciell behållare för avfall..
 5. Extrautrustning: grönsaksfräs, köttkvarn, multikokare, mixer, mixer, brödrost, matberedare. Alla dessa föremål är viktiga för daglig användning, och det kommer att vara bekvämt att placera dem i just det området. Till exempel genom att markera en separat hylla eller låda.
 6. Matlagningsyta. Det kan vara en gas-, elektrisk eller induktionsspis..
 7. Mikrovågsugn och andra ytterligare enheter, till exempel grill, kaffebryggare, ångkokare, etc..
 8. Huva. Det är helt enkelt nödvändigt så att all främmande lukt omedelbart elimineras och inte sprids över hela området i lägenheten..

Efter att ha beslutat om placering av produkter och val av nödvändig utrustning kan du gå till de zoner som ansvarar för matlagning och rengöring..

Matlagningsområdet ska vara så bekvämt som möjligt Matlagningsområdet ska vara så bekvämt som möjligt

Matlagning och tvättstuga:

 • Diskbänk. Det är viktigt att välja handfatets storlek så att den innehåller tillräckligt med fat och inte heller låter vattenstänk spridas.
 • En diskmaskin för dem som inte kan leva utan den.
 • Skåp, hyllor, diskmaskin.

För enkelhets skull bör zonerna vara på cirka två meters avstånd från varandra..

Hur man zonar ett kök (videoinstruktion)

Typer av kökslayouter

Köksytans layout beror på kökets storlek och placeringen av dörrar och fönster i det. För varje typ av kök finns en lämplig layout som förenklar uppgiften att ordna rummet..

Populära typer av layouter:

 1. Ett rad kök. Layouten är lämplig för smala kök där fönster är placerade i slutet av väggarna. Således, längs en vägg, kan du ordna ett arbetsområde, i det andra – en matplats. Detta kök är lämpligt för en familj på två. Huvudtekniken i den ligger längs väggen, vilket är dess främsta fördel..
 2. Kök i två rader. Denna layout är bekväm och enkel. Köket har formen av en långsträckt rektangel och rummets bredd är minst 2,5 meter. Ett bekvämt platsalternativ är att placera kaminen och diskbänken på ena sidan och kylskåpet och skåpet på den andra..
 3. Spela ut. Om fönstret ligger i en längsgående vägg är layouten i form av bokstaven “P” fördelaktig. I grund och botten är de praktiska för rum med ett stort område, vilket gör att du kan använda köket som en matsal. Denna typ av layout hjälper till att använda köksytan ekonomiskt..
 4. G-layout. För denna typ är köksformen i form av en fyrkant lämplig, och dess yta bör vara liten. Denna layout är bekväm och platsbesparande. Därför är den lämplig för smala och små rum..
 5. C-layout. Lämplig för stora kök. Det är rationellt och ekonomiskt. Separat arbetsområde gör att du kan förvandla det återstående utrymmet till en matsal.

De mest populära alternativen är med en enda radlayout och med ett vinklat arrangemang av element. De mest populära alternativen är med en enda radlayout och med ett vinklat arrangemang av element.

Korrekt vald layout kommer att spara köket, hjälpa till att rationellt använda rummet.

Modern köksutrustning hemma

Det finns inga allmänna rekommendationer för att utrusta ett kök hemma. Hans val beror på rummets storlek, invånarnas behov, deras preferenser och materiella skick..

Det är viktigt att komma ihåg att i ett privat hus kan hyresgästernas avsikter korrigeras med sådana nyanser – bristen på central vattenförsörjning och avlopp.

När alla nyanser är genomtänkta och beaktade kan du tänka på utrustningstyperna i huset.

Layouten på köket i ett privat hus har ett antal funktioner. Layouten på köket i ett privat hus har ett antal funktioner.

Tekniska problem vid val och installation av utrustning:

 • Välj rätt plats för huven. Om det inte finns tillräckligt med utrymme i köket är det bäst att placera huven med ett utdragbart filter i ett väggskåp..
 • Vid frekvent användning av ugnen är det bästa alternativet att placera den inte under hällen, utan på bröstnivån i spisen. Det kan vara en hängande modul eller ett pennfodral..
 • Om det inte behövs någon ugn kan du vägra det och använda en multikokare.
 • Om det saknas utrymme är det bättre att inte använda det inbyggda kylskåpet. Det kommer inte att spara utrymme, men det kommer att begränsa kylskåpets rymliga kapacitet..
 • Istället för många maskiner med en funktionell förmåga kan du använda multifunktionella livsmedelsprocessorer.

Efter att ha valt tekniken måste du ta hand om uttagens placering. Det är bäst att placera uttagen för anslutningsutrustning under bordsskivans nivå eller 10 cm ovanför sockeln..

Kök i ett privat hus (video)

Hur man utrustar ett kök i en lägenhet

Valet av utrustning för köket skiljer sig inte väsentligt från valet för ett privat hus. Skillnaden kan bara vara i storleken på rummets yta och ägarnas personliga önskemål..

Det är viktigt att vara uppmärksam på förvaringsutrustning för köksredskap, mat, tvättmedel.

Tips för att skapa lagringsutrymmen:

 1. Fäst infästningen i taket. Saker som sällan används tar därför inte plats i huvudskåpen..
 2. Placera hyllor och skåp ovanför matbordet på väggen.
 3. Köp köksmoduler med smart fyllning. Detta tillåter rationell användning av skåpens inre utrymme..
 4. Använd takräcken. Med deras hjälp kan du frigöra utrymme i skåpet och på hyllorna..
 5. Använd korgar och lådor.

Alla dessa knep hjälper dig att distribuera köksredskap korrekt och får därmed utrymme för att distribuera ytterligare tillbehör..

Oavsett kökets form och storlek bör du följa regeln i arbetstriangeln Oavsett kökets form och storlek bör du följa regeln i arbetstriangeln

Designers använder regeln i arbetstriangeln, vilket hjälper till att göra rätt arrangemang av apparater och möbler i köket..

När du utformar ett kök och väljer utrustning är det viktigt att ta hänsyn till kökets dimensioner, de arbetsfunktioner som kommer att tilldelas utrustningen, liksom den allmänna inredningen.

Köksutrustning (video)

Att välja professionell köksutrustning är en viktig uppgift, på vilken rätt lösning beror på bekvämligheten med att använda rummet i rummet. Innan du börjar köpa utrustning måste du tänka på hur zonens utformning och layout kommer att ske. Efter det kan du gå direkt till utrustningen. Fundera över vilken utrustning som kommer att behövas och vad som kommer att ta extra utrymme och som inte kommer att användas. En viktig fråga kommer att vara placering av skåp och hyllor, vilket frigör ytterligare utrymme..

Köksutrustning: (fotoexempel)