Alt om at planlægge et lige (lineært, enkelt række) køkken

Det direkte køkken er det mest alsidige og kompakte, men samtidig det mest ubelejlige med hensyn til ergonomi..

 • Faktum er, at med et lineært layout skal den kulinariske specialist lave mange unødvendige bevægelser langs komfuret, køleskabet og vasken, hvilket betyder, at han spildte tid og kræfter. Og hvis uheldet ikke er for mærkbart med en lille længde af headsettet (op til 2,5 m), så er det i et mere rummeligt køkken meget mærkbart.

Derfor er det om muligt sædvanligt at bryde køkkenets lige linje og arrangere arbejdspunkterne (komfur, vask og køleskab) efter trekantsprincippet. Og alligevel er lineær planlægning i mange tilfælde den optimale løsning:

 • Til smal eller lille køkken op til 7 kvm. m;

Lineært layout af et lille køkken

I meget små køkkener er et lineært layout den eneste mulighed.

 • Til køkkenstudie, køkken-stue eller køkken-gang;
 • Køkken-gang
 • Køkken-gang

Direkte køkken-stue med morgenmadsbar

Køkken-stue med et enkelt række layout og en bar

 • For dem, der sjældent laver mad, singler eller familier uden børn;
 • Hvis køkkenet ikke er lille, men prioriteten er spisestuenes rummelighed, ikke arbejdsområdet. Et layout med en række vil også hjælpe, når du ud over spisestuen og et headset har brug for det siddeområde med sofa;
 • Stort lige køkken
 • Stort lige køkken
 • Stort lige køkken
 • Når køkkenet har komplekse funktioner: nicher, afsatser (se foto nedenfor), beskårne hjørner, upraktisk placerede vinduer / døre.
 • Køkken med et komplekst layout og lige beslag
 • Køkken med et komplekst layout og lige beslag
 • Køkken med et komplekst layout og lige beslag

Et enkelt række køkken har sine fordele:

 • Kompakthed og dermed muligheden for at placere et stort bord i køkkenet, en sofa til afslapning, en bordø, bardisk;
 • Enkelhed i design;
 • Manglende hjørner, der komplicerer og øger omkostningerne ved at designe et headset (der er ingen grund til at tænke over deres udstyr med indtrækbare systemer eller karruseller);
 • Evnen til at gøre bordpladen problemfri og pæn.

I dette materiale vil vi fortælle dig, hvordan du planlægger et direkte køkken på den bedste måde, så det viser sig at være behageligt og funktionelt i modsætning til “arbejdstrekant” -reglen. Og her finder du også 70 fotos af interiøret i store og små køkkener med et lineært layout til valg af interessante designideer..

14 lineære ideer til køkkenlayout

1. Ideelt set bør vasken og arbejdsfladen være mellem komfuret og køleskabet.

Dette vil holde antallet af unødvendige kørsler med dagligvarer til rådighed på et minimum, og køkkenet vil være så bekvemt som muligt. Handlingskæden vil se sådan ud: du tager mad ud af køleskabet, lægger den på arbejdsfladen, vasker og skærer den derefter. Længere fra arbejdsfladen bevæger du dig til pladen. Når du har forberedt fadet, skal du bruge arbejdsfladen som et bord, og derefter lægge alle de snavsede tallerkener i vasken eller PMM.

Lineær køkkenindretning

Korrekt lineært køkkenindretning

Lineær køkkenindretning

Enkelt række køkken-stue

Interiør i en enkelt række køkken-stue

 • Hvis køkkensættet har en længde på op til 2,5 m, vil placeringen af ​​vasken i midten ikke være svært og vil ikke kræve forlængelse af kommunikationen;
 • Hvis køkkenet er længere end 2,5 m, skal rørene trækkes fra vasken til stigrøret. I dette tilfælde skal afløbsrøret installeres i en vinkel på et par centimeter for hver meterlængde..

Og endnu en nuance. Hvis du placerer køleskabet adskilt fra køkkenmøbler, er det tilrådeligt at placere det så tæt på vasken som muligt..

 • Den mindste tilladte afstand fra vasken til køleskabet er 40 cm.

Men hvad nu hvis du kun kan sætte køleskabet ved siden af ​​komfuret? I dette tilfælde er det vigtigste at opretholde et mellemrum mellem apparaterne på mindst 20 cm. Ellers vil køleskabet varme op fra komfuret og vil snart mislykkes..

Direkte køkken i Khrushchev

Direkte køkkendesign i Khrushchev

For detaljer, se materialet: Sådan placeres køleskabet i køkkenet

2. Afhængigt af køkkenets størrelse skal afstanden mellem vasken og komfuret være mindst 40 cm og ikke mere end 180 cm.

Husk samtidig på, at hvis du placerer en arbejdsflade mellem vasken og komfuret, skal længden være mindst 60 cm og bedre – 90 cm (se foto nedenfor). En afstand på mere end 90 cm vil gøre køkkenet mindre behageligt.

Lille lige køkken i Khrushchev

Design af et lille direkte køkken i Khrushchev

3. Kombiner headsettet med vindueskarmen

Selv i små køkkener i Khrushchevs kan et lineært layout ofte omdannes til et hjørne, hvis du fastgør en vindueskarm til det. Dette giver dig mulighed for at øge din arbejdsflade og skabe ekstra lagerplads. Her er et udvalg af fotos af direkte køkkener med indbygget vindueskarm..

Lineært køkken med påsat vindueskarm

Vask under vinduet i et lille køkken

Vindueskarms bordplade i et lille køkken i Khrushchev

Vindueskarms bordplade i køkkenet i Khrushchev

Direkte køkken med vedhæftet vindueskarm

Også vindueskarmen kan konverteres til en bardisk og endda helt udskifte spisebordet med det (for flere detaljer, se artiklen: Alt om planlægning og indretning af en vindueskarm-bordplade i køkkenet).

Direkte køkken med bardisk

Direkte køkken med bardisk

4. Stil et højt headset op

Hvis du vil tilføje mere lagerplads, kan du designe dit headset med et ekstra topniveau (eller endda to niveauer). Der kan du gemme ting, som du ikke bruger ofte og / eller skjule kanalen..

Køkken med ekstra etage

5. Installer skufferne i soklen

Hvis køkkenet er lille, skal selv kælderen reserveres til opbevaring ved at integrere et par udtræksskuffer i det. Det er meget bekvemt at opbevare bageplader, rullestifter, fade, tekstiler og andre små ting i dem..

 • Skuffer i bunden af ​​køkkenet
 • Skuffer i bunden af ​​køkkenet
 • Skuffer i bunden af ​​køkkenet
 • Skuffer i bunden af ​​køkkenet

6. Det er ønskeligt, at den nederste etage i det direkte køkken hovedsageligt bestod af skuffer og ikke skabe med døre

Så behøver du ikke ofte at bøje dig og sætte dig ned for at få tingene fra de fjerneste hjørner – alt indholdet i kassen vil være tydeligt.

Skuffer i køkkenet

7. Når du placerer et komfur eller en vask i hjørnet, skal du ikke glemme at beskytte den tilstødende væg med et forklæde.

Det vil ligne dette fotoeksempel..

Forklæde i et lige køkken

8. For mere opbevaringsplads skal du installere overskabe eller hylder over spisebordet.

Og så køkkenet ikke virker rodet, skal du dekorere interiøret hovedsageligt i lyse farver..

Smalt køkken med lineært layout

9. Den behagelige afstand mellem køkkenet og spisebordet er 120 cm

I meget små køkkener er en afstand på 100 cm dog tilladt..

Lineært køkken

Lineært køkken

10. Vælg en teknik med reduceret størrelse

For at passe alt hvad du har brug for i et lille lige køkken og spare dyrebare centimeter, skal du vælge smalle husholdningsapparater, for eksempel:

 • Opvaskemaskine 40-45 cm bred, i stedet for standard 55-60 cm. Denne model er velegnet til en familie på op til tre personer;
 • Køleskab 55 cm bredt – det sparer mindst 5 cm plads, men taber praktisk talt ikke rummeligheden på grund af kammerets øgede højde;
 • Et køleskab med et lille kammer, for eksempel 120 liter som på billedet herunder, giver dig mulighed for at bygge en ovn over dig;

Indbygget minikøleskab i det indre af det direkte køkken

 • Komfur med 2-3 brændere. For en familie på 5 personer er en komfur med tre brændere ganske nok, og for små familier, ungkarl og par er minikogere til 2 brændere velegnede;
 • Ovn 45 cm bred og endda med en indbygget mikrobølge-funktion.

11. Hvis pladsen tillader det, skal du supplere det direkte køkken med en ø eller en halvø

Hvis en kogeplade er indbygget i halvøen / øen, fungerer “arbejdstrekanten”, og køkkenet bliver meget bekvemt. Hvad angår emhætten, kan en recirkulationshætte bortskaffes til en bylejlighed over en ø / halvø..

Direkte køkken med halvø med kogeplade

Enkelt række køkkenindretning med en halvø med et komfur

Imidlertid er en ø / halvø, selv uden komfur / vask, i stand til at gøre et køkken i en række mere bekvemt og funktionelt: det kan spille rollen som både et skærebord og en bardisk, det vil skabe ekstra opbevaringsplads og afgrænse rummet i zoner, for eksempel et arbejds- og spisestue eller køkken og stue.

Direkte køkken med ø

 • Det er nødvendigt at opretholde en afstand på mindst 1 meter mellem sættet og øen / halvøen, ellers vil det være ubelejligt at flytte rundt i køkkenet og åbne de nederste skuffer / skabe.
 • Hvis der ikke er meget plads i køkkenet (køkken-stue eller køkken-studie), bør øen foretrække en mere kompakt halvø, som hviler mod væggen med den ene ende. Omkring øen er der imidlertid behov for brede passager på alle sider..

Direkte køkken med halvø

Det indre af et lille direkte køkken med en halvø

12. Brug en mobil vogn eller bord

Hvis køkkenet er for lille til at rumme en ø eller en halvø, skal du bruge en mobil vogn. På trods af sin kompakthed er den meget rummelig og kan bruges både som ekstra bærbart “skab” og som arbejdsflade (hvis det er et vognbord).

 • Mobil opbevaringsvognIkea mobil opbevaringsvogn
 • Mobil opbevaringsvogn Ikea mobil opbevaringsvogn

Mobilt skrivebord

Mobil skrivebord

Mobilt skrivebord

13. Facader, der matcher væggene, skaber en illusion af usynlighed

Køkkenmøbler ser ud til at smelte sammen med væggen og visuelt blive mindre omfangsrige. En anden måde at “aflæse” et lille køkken på er at vælge fronten på headsettet i hvidt, muligvis med en blank overflade eller glasindsatser..

 • Hvidt lige køkken Hvidt lige køkken
 • Hvidt lige køkken Hvidt lige køkken
 • Hvidt lige køkken Hvidt lige køkken

14. I et stort køkken kan et lige sæt suppleres med en blok skabe

Ud over hylder til opbevaring kan du bygge et køleskab, ovn, mikrobølgeovn, vaskemaskine i sådanne skabe..

Lineært layout af et stort køkken

Blok med små skabe-penalhus

Direkte køkken med små skabe

Hvidt barbord Køkken interiør 9 kvm. m i lyse farver Køkkenindretning i lyse farver Klassisk køkken med gyldne accenter

Køkken 7 kvm. m med lineært layout Køkken i landlig stil Lineært køkkenindretning i stalinka Lineær køkkenindretning

Lille køleskab ved vinduet Spiseplads i et lille køkken Forenet køkken stue i stalinka Forenet køkken stue i stalinka

Enkelt række køkken med et areal på 13,7 kvm. m Enkelt række køkken Sammenfoldelig stangdisk Brun stengulv i det indre af køkkenet

Et eksempel på en vellykket køkkenbelysning på 9 kvm. m Gennemsigtigt glasforklæde i det indre af køkkenet Spiseplads i køkken-stuen Mørkebrunt lakeret køkken

Gardiner med øjer