Regler för val och installation av lampor för sovrum

En mängd olika lampmodeller är lämpliga för att dekorera ett sovrum. De mest populära alternativen är sänglampor och golvlampor. En mängd olika lampmodeller är lämpliga för att dekorera ett sovrum. De mest populära alternativen är sänglampor och golvlampor. Vilken typ av lampor är lämpliga för sovrummet? För att dekorera sovrum kan du använda lampor, produkter med pekbrytare, strålkastare eller lampor av polymer. Alla belysningsarmaturer kan placeras på en vägg eller ett skåp nära sängen. Om så önskas är det enkelt att göra snygga ljuskällor med egna händer från improviserade medel.

Vägglampor i harts sovrum

Armaturer av polymer är mycket populära eftersom de kompletterar designen vackert och är relativt billiga. Polymerprodukter används oftast som belysningsarmaturer för ett barns sovrum eller vardagsrum..

Polymer vägglampor - en billig och snygg lösning Polymer vägglampor – en billig och snygg lösning

Fördelarna med polymerlampor:

 1. Varaktighet. Moderna lampor av polymermaterial håller 2-3 gånger längre än konventionella vägglampor eller hängande strålkastare.
 2. Vattentät och värmebeständig. Polymerlampor deformeras inte under påverkan av fukt eller extrema temperaturer, och produkter av polyamider är stöttåliga.
 3. Låg kostnad. Snygga lampor av polymerer är 1,5-2 gånger billigare än vanliga lampor eller LED-strålkastare.
 4. Mångsidighet. Dessa produkter ser vackra ut i alla interiörer. Dessutom kan sådana armaturer placeras bekvämt. Polymerprodukter installeras oftast på väggar, men du kan köpa en modell med ett ben och installera belysningsenheten på ett sängbord eller skåp.

När du köper en polymerarmatur, läs den tekniska dokumentationen. Om fenol användes för att göra belysningsanordningen, kan en sådan produkt släppa ut giftiga ämnen under påverkan av hög temperatur..

Sänglampor för barn i sovrum

För att dekorera ett barns sovrum är det bäst att använda nattdukar av en ovanlig konfiguration. De skapar ett dämpat ljus och ser diskret ut. Vanligtvis installeras sängkläder på 1,5-2 meters höjd över golvet..

För ett barns sovrum passar sänglampor med mjukt, diffust ljus bäst. För ett barns sovrum passar sänglampor med mjukt, diffust ljus bäst.

Det finns 3 typer av nattdukar:

 • Väggmonterade produkter. Sådana sconces är vanligtvis utrustade med en lampskärm och installeras ovanför sängen..
 • Belysningsenheter med nyanser. Dessa sconces har en ovanlig konfiguration. Som regel har sådana produkter en rektangulär eller oval form..
 • Sconces på vilka hängande lampskärmar är installerade. Sådana produkter är dyra, men de ser snyggast ut. Sconces med hängande nyanser kan installeras i vilken höjd som helst.

När du använder lampor rekommenderas att du använder halogenlampor, eftersom de skapar ett svagt ljus och inte förbrukar mycket el..

Välja lampor till sängbordet i sovrummet

Om du inte gillar vägglampor eller polymerlampor kan du välja produkter som är installerade på nattduksbordet. När du väljer en sådan belysningsenhet måste du ta hänsyn till ett antal nyanser. Först och främst måste du överväga utformningen av sovrummet. Klassisk stil eller minimalism passar bra med vanliga lampor som är utrustade med Tiffany -lampor.

När du väljer en sänglampa bör du främst utgå från utformningen av sovrummet: modellen du gillar ska vara i harmoni med rummets design När du väljer en sänglampa bör du främst utgå från utformningen av sovrummet: modellen du gillar ska vara i harmoni med rummets design

När du väljer en lampa måste du också tänka på:

 1. Typ av lampa som skruvas fast i armaturen. Det är inte tillrådligt att använda LED- eller energisparlampor, eftersom de kan skada ögonen.
 2. Förekomsten av ett reglerande huvud. Denna detalj hjälper till att reglera ljusets riktning..
 3. Belysningsenhetens mått.

När du väljer en lampa för en kantsten, kom ihåg att färgen på produkten och färgen på möblerna måste matcha. Annars kommer belysningsarmaturerna att se smaklösa ut och locka för mycket uppmärksamhet..

Hänglampa för sovrummet: typer och funktioner

Det är rationellt att installera en taklampa om ditt sovrum har högt i tak. Hängande produkter monteras vanligtvis på en höjd av 1,2-1,5 meter från golvet. Om du bestämmer dig för att använda sådan belysning, kom ihåg att glödlampor för hängande produkter ska ha ett varmt glödspektrum..

Hänglampan passar perfekt in i sovrummet med högt i tak Hänglampan passar perfekt in i sovrummet med högt i tak

Hängande lampor kan utformas i följande stil:

 • Klassisk. Sådana produkter är gjorda av trä. Klassiska hängande lampor är vanligtvis massiva, därför är de monterade på en stark metallstav..
 • Modern. Lampor av denna typ har en sfärisk konfiguration och är utrustade med en prydnad..
 • Högteknologisk. Sådana produkter är gjorda av metall och har vanligtvis rektangulär form..
 • Land. Armaturer av denna typ har formen av ett hjul och är gjorda av trä..

Vid installation av hängande lampor, välj ett sådant arrangemang så att produkterna ligger på ett avstånd av 20-30 centimeter från väggens hörn..

LED -armaturer för vardagsrum och sovrum

LED -bandbelysning används ofta när du inreder ett vardagsrum eller sovrum. Touchkontakter används för att styra LED -remsan. De justerar ljusstyrkan och i vissa fall färgen på bakgrundsbelysningen. Om du har en säng inbyggd i garderoben och du är trött på vanliga strålkastare kan du fästa en LED -remsa på möblerna. Men för detta måste du göra en speciell nisch och välja en lämplig strömförsörjning..

LED -lampor ser mycket imponerande ut och låter dig justera ljusstyrkan och färgen på bakgrundsbelysningen LED -lampor ser mycket imponerande ut och låter dig justera ljusstyrkan och färgen på bakgrundsbelysningen

LED -armaturen installeras i följande ordning:

 1. Borra ett hål i taket för LED -remsan.
 2. Dra ledningarna till lampan.
 3. Fixa LED -remsan med tejp eller annat självhäftande material.
 4. Kontrollera strukturens funktionalitet.
 5. Ta bort överflödig tejp.

Om du bestämmer dig för att använda kraftfulla belysningsenheter måste du välja en kraftfull strömförsörjning. Det rekommenderas att använda strömförsörjningar med en kapacitet på mer än 100-120W.

DIY sovrumsbelysningsdesign

En ovanlig lampa kan göras med egna händer från en plastflaska. För att göra detta behöver du en energibesparande glödlampa, en limpistol, en bågfil, engångsskedar och en trelitersflaska..

Armaturen tillverkas i följande ordning:

 • Klipp av bottnen på flaskan och klipp av skedens handtag.
 • Lim skedarna på bottnen av flaskan. Använd en limpistol för att göra detta. Kom ihåg att skedar ska förskjutas.
 • För tråden genom halsen och anslut lampan till den.
 • Fäst den resulterande produkten på väggen. Använd dubbelsidig tejp eller klämmor för att fixera.

Om så önskas kan den ursprungliga lampan enkelt göras för hand Om så önskas kan den ursprungliga lampan enkelt göras för hand

Du kan använda plywood för att göra en ovanlig lampa. För att göra en sådan belysningsanordning, förutom plywood, behöver du sandpapper, färg, en borr, en energibesparande glödlampa, klämmor eller en fästkabel..

Det rekommenderas att använda tjock plywood med rätt form. Innan arbetet påbörjas rekommenderas att slipa plywoodkanterna med sandpapper..

Tillverkningsteknik för plywoodlampor:

 1. Skär ett hål i plywoodskivan för en glödlampa.
 2. Slipa plywood igen.
 3. Måla det resulterande arbetsstycket.
 4. Borra ett hål för sladden i arbetsstycket.
 5. Dra i sladden och anslut den till glödlampan.
 6. Häng upp den resulterande produkten på surringskabeln.

Hur man installerar lampor på väggen i sovrummet

Det är enkelt att installera lampor eller andra vägglampor. Först måste du jämna ut ytan och applicera speciella markeringar. Det rekommenderas att installera lampan på ett avstånd av mer än 100 centimeter från golvet..

Innan du installerar armaturen måste du slipa väggarna och lägga ledningarna. Den resulterande stroben måste vara kitt. Glöm inte att föra in ledningarna i förväg under lampan och strömbrytaren.

Det finns inga svårigheter med självinstallation av lampan, det viktigaste är att noggrant följa instruktionerna och observera säkerhetsåtgärder Det finns inga svårigheter med självinstallation av lampan, det viktigaste är att noggrant följa instruktionerna och observera säkerhetsåtgärder

Så här installerar du en vägglampa:

 • Stäng av strömmen.
 • Dra tråden under strömbrytaren.
 • Isolera ledningarna.
 • Borra ett hål för basen.
 • Fäst armaturfoten på väggen med pluggar.
 • Ta bort det första skyddande lagret av tråden och ta bort spetsen.
 • Koppla bort terminalen och dra i ledningen.
 • Fäst armaturen på basen.

Strålkastare som huvudbelysning i sovrummet

Normalt är vägglampor, sänglampor eller LED -remsor hjälpbelysningsarmaturer. LED -strålkastare används som huvudbelysningsenheter.

LED -strålkastare har länge etablerat sig som ekonomiska och kompakta primära ljuskällor. LED -strålkastare har länge etablerat sig som ekonomiska och kompakta primära ljuskällor.

Fördelar med LED -strålkastare:

 1. Lönsamhet. Sådana produkter förbrukar en liten mängd el..
 2. säkerhet. LED -strålkastare värms inte upp under drift och avger inga skadliga ämnen.
 3. Kompakthet. Dessa produkter är kompakta och kräver inte installation av en massiv inteckning.

I stället för LED -lampor kan halogenlampor installeras i strålkastare. De blir dock varma under användning, så du måste installera en termisk ring..

Lampor för sovrummet (video)

Det är bäst att använda en vägglampa som hjälpbelysning för sovrummet. De tar inte mycket plats, till skillnad från hängande armaturer, och skapar dämpat ljus. Om sovrummet är stort, är det bättre att välja en LED -remsa. Det kan limas på en vägg eller i taket. Det rekommenderas att använda LED -strålkastare som huvudbelysning. De har höga prestandaegenskaper och blir inte heta under drift..

Design av lampor för sovrum (foto)