Hur man lagar ris – 3 bästa sätten

Hur lagar man ris så att det blir smuligt? Även ett barn kan uppnå en korn-för-korn-effekt med rätt recept. Idag ska vi visa dig 3 sätt att laga ris. Klicka på den du behöver för att gå direkt till att läsa metoden av intresse. Eller fortsätt läsa i ordning.

 • Metod 1. Grundläggande – omisskännligt och universellt recept
 • Metod 2. “Pilaf -metod” – det enklaste och mest utsökta sättet att laga risigt ris (passar alla sorter, särskilt för basmati och jasmin).
 • Metod 3. “Metod för pasta” – hur man lagar brunt ris utan att behöva bry sig om vattenmängden.

Ingen mer rostad skorpa, inte mer kladdig gröt eller underkokta korn. Endast utsökt och smuligt ris! Bara slappna av och följ våra steg för steg -instruktioner.

Metod 1. Grundläggande

Denna metod är lämplig för beredning av vanligt långkornigt och medellångt ris. Vår “formel” skiljer sig något från de flesta recepten på Internet, men tro mig, det fungerar verkligen om du följer alla anvisningar exakt.

 • Så till exempel lagade vi det billigaste långkorniga riset vi kunde hitta i butiken och använde en vanlig tunnbottnad aluminiumpanna. Resultatet är utmärkt!

Du behöver (för 3 portioner): 1 dl ris, 1,5 dl vatten, 1/2 tsk salt och en skiva smör.

Ingredienser

Recept:

 1. Koka upp vatten i en kastrull (med locket stängt).
 2. Medan vattnet värms, skölj riset med kallt rinnande vatten, rör om det med händerna i cirka 10-15 minuter, d.v.s. tills vattnet blir klart. Detta kommer att ta bort stärkelsen som gör sidrätten till risgröt..

 1. Så fort vattnet i kastrullen kokar, överför det tvättade riset till det, platta till med en sked och tillsätt salt. Sänk sedan värmen till det mycket låga (!) Och stäng pannan med ett lock. Hur mycket ris ska du laga? Högst 18-20 minuter, det vill säga tills vattnet avdunstar helt.

Steg för steg recept för tillagning av ris

 1. Ta bort riset från värmen och förvara det i en kastrull med locket stängt i ytterligare 10 minuter.
 2. Ta av locket, tillsätt en bit smör i riset, rör om och servera. smaklig måltid!

Löst ris

Anmärkningar:

 • Brunt ris kan tillagas på samma sätt, men genom att öka tillagningstiden till 35 minuter och “bad” -tiden till 15 minuter. I det här fallet måste du ta 2 gånger mer vatten än spannmål.
 • För att laga det mest nyckfulla runda riset, använd samma metod, men minska mängden vatten (för 1 kopp ris, ta 1 fullt + ytterligare 1/3 kopp vatten) och minska tillagningstiden till 15-16 minuter.
 • Förkokt ris är det enklaste att laga: det räcker med att skölja det en gång och inte slösa tid på “badet” (steg 4). Det är sant att smaken av förkokt ris är mindre uttrycksfull..
 • Istället för att skölja riset under rinnande vatten kan du blötlägga det i en djup skål i minst tre vatten, helst 7 vatten.

Metod 2. Med stekning i olja (“pilafmetoden”)

Alla typer av ris tillagade med denna metod är så läckra att det kan ätas utan tillsatser! Receptet är särskilt lämpligt för matlagning av aromatiska sorter – basmati och jasmin..

Du behöver: 1 glas ris, 0,5 msk salt, 1 msk. l olja (smör, oliv eller grönsak), vatten.

Recept:

 1. Skölj ris i 10-15 minuter under kranen eller blötlägg i 7 vatten för att skölja bort överflödig stärkelse.

Ristvätt

 1. Koka upp vatten i en vattenkokare eller kastrull. Hur mycket vatten behöver du? För basmati, använd 2 koppar vatten för 1 kopp spannmål, för jasmin och vanliga medelstora och långkorniga sorter – 1,5 koppar vatten för 1 kopp spannmål.
 2. I en djup stekpanna eller tjockbottnad kastrull, värm oljan över medelvärme tills den är lätt sur. Överför sedan riset, saltet och rör om. Fortsätt steka riset i ca 2 minuter tills vattnet som återstår efter sköljningen har avdunstat och lösts upp i oljan och en stärkelsehaltig film visas på botten av skålen. Kom ihåg att röra om spannmålen hela tiden.

Stek ris i olja

 1. Häll försiktigt kokande vatten över riset, täck skålarna med lock, sänk värmen till låg. Tillagningstiden för ris bör vara 18-20 minuter (tills vattnet är helt absorberat).

Rislagning

 1. Ta bort riset från värmen och håll det utan att öppna locket i ytterligare 10 minuter. Nu återstår bara att röra rätten och servera.

Jasminris enligt pilafmetoden

Metod 3. “Pastametod” för brunt ris

Brunt ris kan tillagas på samma sätt som beskrivs i metod 1, men det enklaste sättet att göra det är “pastametoden”.

Ingredienser (för 3 portioner): 1 dl ris, 8 dl vatten, ½ tsk salt och en skiva smör.

Recept:

 1. Koka upp vatten i en kastrull (med locket stängt).

Kokande vatten

 1. Medan vattnet värms, skölj riset med kallt rinnande vatten, rör om det med händerna i cirka 10 minuter, d.v.s. tills vattnet blir klart. Detta kommer att ta bort stärkelsen som får spannmålen att hålla ihop under tillagningen..

Brunt ris tvätt

 1. Tillsätt ris till kokande vatten, rör om det och koka i 33 till 35 minuter UTAN lock. Om du gillar mjukare ris kan du laga mat lite längre..

Matlagning av brunt ris

 1. Ta kastrullen från värmen och töm vattnet genom ett durkslag med ett fint nät som om du just hade kokt pasta, inte ris..

Tömning

 1. Efter tömning av vattnet, överför omedelbart riset tillbaka till den heta grytan, stäng det med lock och låt spannmålen “ånga” i ytterligare 10 minuter.
 2. Salta till sist riset, tillsätt olja och rör om. Redo!

Redo brunt ris