Μεσογειακή κουζίνα: 8 συμβουλές σχεδιασμού

Από τη μία πλευρά, το μεσογειακό στυλ δεν είναι η καταλληλότερη επιλογή για τη διακόσμηση μιας κουζίνας σε ένα διαμέρισμα της πόλης στην κρύα χώρα μας, αλλά από την άλλη, μια αφθονία φωτός, φυσικών χρωμάτων και υλικών, καθώς και μεσογειακής ασκητικής στη διακόσμηση και η διακόσμηση, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να διακοσμήσει ακόμη και την πιο «βόρεια» κουζίνα.

Για όσους αναζητούν επιτυχημένες λύσεις στη διακόσμηση και τη διακόσμηση κουζίνας μεσογειακού στιλ, έχουμε συντάξει μια μικρή λίστα με συμβουλές, συνοδευόμενη από μια επιλογή εμπνευσμένων φωτογραφιών.

Συμβουλή 1. Διακοσμούμε την ποδιά με κεραμικά πλακίδια με πλακάκια

Ποδιά σε μεσογειακό στιλ

Τα κεραμικά πλακίδια με μαγιόλικα και κεραμίδια είναι το σήμα κατατεθέν του μεσογειακού στιλ στο εσωτερικό. Φαίνεται πολύ όμορφο, αλλά προσπαθήστε να το χρησιμοποιήσετε με μέτρο για να μην υπερφορτώσετε το χώρο με ποικίλα πλακάκια και μην το κάνετε πολύ κρύο. Έτσι, για παράδειγμα, τα κεραμικά θα είναι ανεπιθύμητα για δάπεδα, αλλά σε ποδιά – θα είναι τόσο όμορφα όσο και πρακτικά.

 • Τυνησιακή ποδιά majolica
 • Τυνησιακή ποδιά majolica
 • Τυνησιακή ποδιά majolica
 • Τυνησιακή ποδιά majolica

Διαβάστε περισσότερα: Πώς να επιλέξετε ένα κεραμίδι για μια ποδιά: 12 αποχρώσεις και μια επισκόπηση δημοφιλών μορφών

Συμβουλή 2. Επιλέγοντας τα σωστά έπιπλα: ακουστικά, τραπέζι και καρέκλες

 • Αυθεντικά έπιπλα σε ελληνικό στυλ – από λευκασμένο ξύλο χωρίς διακοσμητικά, ξύλινα, σαν να είναι βαμμένα χοντρικά (συχνότερα σε μπλε ή μπλε), καθώς και σφυρήλατα (μέτρια «ανοιχτά») ή ψάθινα. Ξύλινα τραπέζια μαζική είναι επιθυμητή, και τα ακουστικά, αν το επιτρέπει η περιοχή, μπορεί να είναι χωρίς κρεμαστά ράφια.

Εσωτερικό κουζίνας ελληνικού στιλ

Μεσογειακή κουζίνα με ξύλινα και ψάθινα έπιπλα

Έπιπλα κουζίνας σε ελληνικό στιλ

Έπιπλα κουζίνας μεσογειακού στυλ

 • Έπιπλα σε ισπανικό ή ιταλικό στιλ επιτρέπουν πιο κομψά ξυλόγλυπτα και απλά σκαλίσματα, σφυρήλατα και ψάθινα καρέκλες και τραπέζια επίσης ευπρόσδεκτο.

Έπιπλα στο εσωτερικό σε ισπανικό στιλ

Αλλά, τηρώντας τη μοντέρνα έκδοση του μεσογειακού στυλ, μπορείτε να συνδυάσετε με ασφάλεια ξύλο, σφυρηλάτηση και ψάθινο μπαστούνι με γυαλιστερές προσόψεις, γυαλί, χρώμιο και μεταλλικές επιφάνειες όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία (μετακινηθείτε).

 • Μεσογειακή κουζίνα με μοντέρνα πινελιά
 • Μεσογειακή κουζίνα με μοντέρνα πινελιά
 • Μεσογειακή κουζίνα με μοντέρνα πινελιά

Συμβουλή 3. Προτιμούμε τα φυσικά υλικά φινιρίσματος ή απομιμήσεις υψηλής ποιότητας

 • Στη διακόσμηση τοίχων, είναι προτιμότερο: διακοσμητικός γύψος, τοιχοποιία (ή απομίμηση πολύ υψηλής ποιότητας), απλή ταπετσαρία με υφή ή βαφή ταπετσαρίας. Οι τοίχοι στο ελληνικό στυλ είναι πιο συχνά λευκοί, στα ισπανικά – μπεζ, ελιά, πορτοκαλί κ.λπ..

Μίμηση τοιχοποιίας στην κουζίνα σε ισπανικό στιλ

 • Στη διακόσμηση δαπέδου: πέτρινα πορσελάνινα εφέ πέτρας, π..

Συμβουλή:

 • Είναι επιθυμητό το ξύλο στο πάτωμα να φαίνεται λευκασμένο και άθλιο.
 • Πέτρα, πορσελάνινα σκεύη και κεραμίδια πρέπει να είναι μονωμένα με σύστημα θέρμανσης, γιατί ενώ σε ζεστές χώρες αυτά τα υλικά δίνουν μια ευχάριστη δροσιά, στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη φέρνουν μόνο δυσφορία.

Δάπεδο από κεραμικά πλακάκια

 • Κατάλληλο για το φινίρισμα της οροφής: γύψος, ματ χρώμα, ψευδοροφή ματ οροφή, οροφή από ξύλινη επένδυση. Για ψηλά ταβάνια, τα διακοσμητικά δοκάρια είναι κατάλληλα ως προσθήκη, όπως στην παρακάτω φωτογραφία..

Φινίρισμα κουζίνας μεσογειακού στυλ

Συμβουλή 4. Το μυστικό της άνεσης στην κουζίνα … στα υφάσματα

Τα υφάσματα στη μεσογειακή κουζίνα παίζουν μεγάλο ρόλο. Εάν η προτεραιότητά σας είναι η άνεση και η ομορφιά του εσωτερικού, τότε μπορείτε να διακοσμήσετε την κουζίνα όχι μόνο με τραπεζομάντιλο, κουρτίνες, χαρτοπετσέτες, καλύμματα κρεβατιών, αλλά και να ράψετε καλύμματα για καρέκλες και μαξιλάρια..

Μεσογειακή τραπεζαρία

Τα υφάσματα κουζίνας πρέπει να είναι κατασκευασμένα από λευκασμένα λινά, βαμβάκι και τσιντζ με μοτίβα, κεντήματα, στολίδια, μοτίβα λουλουδιών, σε κλουβί Vichy με εικόνες σε θαλάσσιο θέμα.

Εσωτερικό τραπεζαρίας σε μεσογειακό στιλ

Φωτεινά χαλιά και χαλιά, για παράδειγμα, ραμμένα από θραύσματα με τα χέρια τους, θα είναι επίσης κατάλληλα..

Χαλιά στο εσωτερικό της κουζίνας μεσογειακού στιλ

Συμβουλή:

 • Για να βρείτε έναν συμβιβασμό μεταξύ της πρακτικότητας και της ομορφιάς των υφασμάτων, επιλέξτε μικτά υλικά, αλλά μιμούνται αυθεντικά τα φυσικά.
 • Πάρτε μια καλή κουκούλα με κουβούκλιο και χρησιμοποιήστε την όποτε μαγειρεύετε.

Συμβουλή 5. Τι πρέπει να είναι οι κουρτίνες?

Κατάλληλοι τύποι κουρτινών σε μεσογειακό στιλ: περσίδες ξύλου / μπαμπού, μαλακές περσίδες ή ρομαντικές περσίδες ή ελαφριές κουρτίνες σε απλό στυλ σε τούλι / τσιντζ / λινό.

 • Μπαμπού κουρτίνες στο εσωτερικό της μεσογειακής κουζίνας
 • Ρωμαϊκές περσίδες στο εσωτερικό της κουζίνας σε μεσογειακό στιλ

Συμβουλή 6. Επιτυχής σχεδιασμός χρωμάτων – επιτυχία 50%

Επιλογές χρώματος σχεδιασμού κουζίνας μεσογειακού στιλ:

 • Σε μονόχρωμη (πιο σύμφωνη με τον σχεδιασμό της ισπανικής και της ιταλικής κουζίνας): ένας συνδυασμός κοντά μεταξύ τους ζεστά φυσικά χρώματα – μια ποικιλία αποχρώσεων του μπεζ, κίτρινου, κοραλλί, πορτοκαλί και καφέ.

Μπεζ εσωτερικοί χώροι κουζίνας μεσογειακού στιλ

Μπορείτε να ανανεώσετε ένα τέτοιο “ζεστό” εσωτερικό με λευκά, πράσινα, μπλε, γαλάζια και τιρκουάζ χρώματα..

Ισπανική κουζίνα

Μπεζ μεσογειακή κουζίνα με μπλε τόνους

Μεσογειακή μπεζ κουζίνα με μπλε τόνους

 • Σε μια γκάμα αντίθεσης (πιο κατάλληλο για κουζίνα ελληνικού στιλ): η βάση του εσωτερικού είναι λευκό σε συνδυασμό με μπλε αντίθεση και όλες τις αποχρώσεις του από τιρκουάζ έως μπλε. Η γαλανόλευκη συμμαχία στον ελληνικό πολιτισμό έχει λάβει έναν ιδιαίτερο ρόλο από την εποχή της Αρχαίας Ελλάδας, αλλά στο εσωτερικό της αποπνικτικής ελληνικής κουζίνας, μια τέτοια γκάμα φέρνει επίσης την απαραίτητη ώθηση φρεσκάδας και δροσιάς. Ωστόσο, εμείς, οι κάτοικοι της βόρειας χώρας, δεν χρειαζόμαστε επιπλέον δροσιά, οπότε αντί για κρύο μπλε προσπαθήστε να συμπεριλάβετε πιο ουδέτερες αποχρώσεις στο εσωτερικό – σκονισμένο μπλε ή τιρκουάζ, και εκτός από τη λευκή και μπλε σειρά, επιλέξτε το ζεστό χρώματα που αναφέρονται παραπάνω.

Λευκή και μπλε κουζίνα μεσογειακού στιλ

Εσωτερικό μιας μπλε-καφέ κουζίνας και τραπεζαρίας σε μεσογειακό στιλ

Ελληνική κουζίνα σε κίτρινους και μπλε τόνους

Συμβουλή 7. Επιλογή λαμπτήρα

Μια κουζίνα μεσογειακού στιλ πρέπει να έχει άπλετο φως. Ο καλύτερος τρόπος διανομής των πηγών του είναι ο εξής: 1-2 λάμπες κρέμονται ακριβώς πάνω από την τραπεζαρία, ο χώρος εργασίας της κουζίνας είναι εξοπλισμένος με φωτισμό επίπλων και το ταβάνι είναι λαξευμένα σημεία.

Όσον αφορά το σχεδιασμό των λαμπτήρων, μπορείτε να επιλέξετε μοντέλα σε κλασικό στιλ, country style και Provence, αλλά είναι σημαντικό να είναι ανεπιτήδευτα και κατασκευασμένα από φυσικά υλικά: γυαλί, ξύλο, μέταλλο, ύφασμα, μπαμπού, μπαστούνι κλπ. Παραδείγματα τέτοιες λάμπες παρουσιάζονται στην επόμενη επιλογή φωτογραφιών.

Lampsάθινα φωτιστικά στο εσωτερικό της κουζίνας

Λαμπτήρες σε μεσογειακό στιλ

Λαμπτήρες στο εσωτερικό της κουζίνας σε ελληνικό στιλ

Λαμπτήρες στο εσωτερικό της κουζίνας σε μεσογειακό στιλ

Συμβουλή 8. Δώστε προσοχή στη λεπτομέρεια

Το μεσογειακό στυλ του εσωτερικού, όπως κάθε άλλο, διαμορφώνεται από τις λεπτομέρειες. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη διακόσμηση και προσπαθήστε να επιλέξετε ποιοτικά αντικείμενα, διαφορετικά θα μοιάζουν με φτηνά στηρίγματα. Από την άλλη πλευρά, το μεσογειακό στυλ του εσωτερικού υποδηλώνει ασκητικότητα στη διακόσμηση, οπότε δεν πρέπει να παραβιάσετε ούτε τον αριθμό των αξεσουάρ..

Διακόσμηση στο εσωτερικό μιας κουζίνας μεσογειακού στιλ

 • Επιλογές διακόσμησης: ξύλινο ρολόι, αφθονία φυτά εσωτερικού χώρου σε πήλινα και ψάθινα δοχεία (όσο πιο πράσινα τόσο καλύτερα), κεραμικά πιάτα με χοντρό τοίχο, χρωματιστά γυάλινα / κεραμικά βάζα, μπουκάλια, φακελάκια και δέσμες αποξηραμένων βοτάνων, βάσεις κρασιού, ψάθινα καλάθια.

Μεσογειακή διακόσμηση κουζίνας

 • Η διακόσμηση και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα καλωσορίζουν εικόνες από λεμόνια, σταφύλια, κλαδιά ελιάς, καθώς και θαλάσσια αντικείμενα, ελληνικά στολίδια και σχέδια μεσογειακής μαγιόλικας, εκτυπώσεις – Vichy check και, φυσικά, μια λευκή και μπλε λωρίδα.

Συμβουλή:

 • Πηγαίνοντας διακοπές στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία και άλλες χώρες της Μεσογείου, μην ξεχάσετε να φέρετε αναμνηστικά – σετ λαδιών σε μπουκάλια, μπαχαρικά σε κουτιά, πιάτα βαμμένα με μαγιόλικα και κοχύλια, με τα οποία μπορείτε να διακοσμήσετε το τραπέζι όπως φαίνεται στη φωτογραφία παρακάτω ή με τα χέρια σας φτιάξτε διακοσμητικές χειροτεχνίες από αυτά.

Μεσογειακό σετ τραπεζιού