10 keittiön suunnitteluperiaatetta ja 6 erilaista asettelua

Keittiön ulkoasu on enemmän kuin vain huonekalut ja kodinkoneet. Tämä projekti on merkittävä osa kotitalouden jäsenten elämää, joten sinun on lähestyttävä sen kehittämistä kaikella vastuulla. Suunnitteluoppaamme sekä valikoima 80 havainnollistavaa valokuvaesimerkkiä auttavat sinua tekemään oikeita päätöksiä ja miettimään keittiösuunnitelmaa mahdollisimman tehokkaasti..

10 sääntöä keittiön suunnittelulle

Ennen kuin aloitat tulevan keittiön suunnitelman luomisen, sinun on perehdyttävä ergonomian ja turvatoimenpiteiden perussääntöihin, huonekalujen kokostandardeihin ja todistettuihin suunnittelutekniikoihin..

 1. Pääsääntö, johon kannattaa luottaa keittiön suunnittelussa, on ns. Työkolmion sääntö. Hänen mukaansa pesuallas, liesi ja jääkaappi eivät saa sijaita lineaarisesti, vaan kolmionmuotoisina. On tärkeää, että työpisteet ovat vierekkäin – enintään 180 cm: n etäisyydellä, joten keittiön skenaario osoittautuu harmonisimmaksi: ota ensin ruoka ulos jääkaapista ja kanna se sitten pesualtaalle sen pesemiseksi, sitten ainekset leikataan / sekoitetaan ja lopuksi mennään liedelle.

Toimiva kolmio kulma -keittiön sisätiloissa

Liian suuret viivat, aika- ja vaivakustannukset minimoidaan noudattaen työkolmion sääntöä.

 1. Keittiön suunnittelu alkaa pesualtaan sijainnin määrittämisestä – sen tulisi sijaita 2,5 metrin sisällä nousuputkesta. Tietenkin pesuallas voidaan järjestää esimerkiksi yli 2,5 m: n etäisyydelle esimerkiksi ikkunasta, mutta kaupunkiasunnossa tämä vaatii vähintään vesijohtoputken kaltevuuden ja enintään pumpun asentamisen. Jos suunnittelet keittiö yksityisessä talossa, silloin on parasta sijoittaa pesuallas ikkunan viereen – se on kokille miellyttävämpää ja säästää energiaa. Aseta pesualtaan viereen astianpesukone ja tai pesukone. Yleensä PMM sijoitetaan pesualtaan vasemmalle puolelle, jos sen käyttäjä on oikeakätinen, ja pesualtaan oikealle puolelle, jos se on vasenkätinen..
 2. Suunnitelman seuraava kohta on laatta. Sen tulisi sijaita 40-180 cm: n etäisyydellä pesualtaasta ja tietysti lähempänä ilmanvaihtoaukkoa ja mahdollisia kaasuputkia. Pesualtaan ja lieden välisessä raossa voit sovittaa päätypinnan, jossa leikkaat ja sekoitat tuotteita. On hyvä, jos sen pituus on 90 cm – tämä ei ole vähän eikä liian paljon. Lieden toisella puolella on oltava myös vähintään 40 cm leveä vapaa rako – tämä on tarpeen turvallisuussyistä.

Pienen keittiön ulkoasu ilman jääkaappia

 • Tärkeä! Laatan sijoittaminen ikkunan alle alle 40 cm: n etäisyydelle ei ole turvallista eikä yksinkertaisesti käytännöllistä..
 1. Keittiön käytävän vähimmäisleveyden tulisi olla noin 120 cm. Tällaisessa “jalankulkuvyöhykkeessä” kotitaloudet voivat liikkua häiritsemättä kokkia, ottaa ruokaa ulos kaapista ja jääkaapista ja ladata astianpesukoneen. Jos keittiö on läpikulku, kuten usein tapahtuu yksityisissä taloissa, käytävää on lisättävä 130-150 cm: iin. Hyvin pienissä ja ohittamattomissa keittiöissä 1 metrin väylät ovat hyväksyttäviä.

Keittiö yksityisessä talossa

Kävelykeittiön asettelu yksityisessä talossa

 1. Jääkaappi on helpompi sijoittaa lähemmäksi pesuallasta kuin liesiä. Se voidaan asentaa myös uunin ja mikroaaltouunin viereen. Jos tilaa on pulaa, jääkaappi voidaan yksinkertaisesti ottaa pois keittiöstä, esimerkiksi olohuoneeseen tai käytävään.

Pienen keittiön lineaarinen asettelu

Pienen keittiön ulkoasu ilman jääkaappia

 1. Kun suunnittelet keittiötäsi, muista, että ulkonemat voidaan melkein aina “ohittaa” matalilla kaappeilla ja markkinarakoilla sopeutua tavaroiden säilytykseen.

Kulmakeittiö reunalla

Tarvittaessa voit siirtää oviaukkoja, siirtää niitä hieman tai laajentaa / kaventaa niitä. Muuten ovet voidaan irrottaa, järjestää uudelleen tai korvata taitto- / liukurakenteella..

Ulko -ovi

Ovea ei voi poistaa kaasutetussa keittiössä, mutta se voidaan korvata taitto- / liukuovella. Voit tehdä sen vieläkin helpommin – järjestä saranat uudelleen niin, että ovi avautuu ulospäin

 1. Kuulokkeen asettelua on kätevintä piirtää erityisohjelmissa. Esimerkiksi yksinkertaiset ja ilmaiset suunnittelijat, kuten Planner5D, SketchUP Pro tai online -IKEA -rakentaja, tekevät sen..
 2. Jos haluat selkeämmin kuvitella, sopiiko kehittämäsi ulkoasu keittiöösi, piirrä kalkkikivet ja kodinkoneet lattialla ja seinillä liidulla. Näin voit nähdä suunnitelman virheitä, ratkaista epäilyksiä tai keksiä uusia ideoita..
 3. Huomaa, että voit voittaa ylimääräisen paikan, jos pienen keittiön suunnittelu mahdollinen supistettujen laitteiden ansiosta: jääkaappi 55 cm leveä, astianpesukone 45 cm leveä ja pesukone, jonka syvyys on 35 cm.

4-metrinen keittiö, jossa minikoneet

 1. Keittiön asettelussa on otettava huomioon ruokailutilan koko tai pikemminkin ergonomian säännöt:
 • Istuimen leveyden on oltava vähintään 60 cm ja syvyyden vähintään 40 cm;
 • Pöydän reunasta seinään / huonekaluihin tulee olla vapaata tilaa 80 cm pitkälle tuolille;
 • Vakiotuoli on 50 cm leveä ja 40-43 cm syvä, käsinojilla varustettu tuoli on leveämpi – noin 70 cm.

Katso myös: Top 10 keittiövalmistajaa KitchenDecorium.ru -sivuston mukaan

Asettelutyypit

Keittiön asetteluja on 6 tyyppiä:

 • Lineaarinen (yksi rivi);
 • L-muotoinen (kulmikas);
 • U-muotoinen;
 • Kaksirivinen (yhdensuuntainen);
 • Saari;
 • Niemimaalla.

Keittiön asetteluvaihtoehdot

Katsotaanpa tarkemmin kutakin tyyppiä..

Lineaarinen piiri

Plussat: Kuulokkeiden lineaarinen asettelu on pienin, monipuolisin ja lisäksi yksinkertainen suunnitella ainakin kulmien puutteen vuoksi – ja siksi suora keittiö on jonkin verran halvempi.

Miinukset: Tämä asetteluvaihtoehto on kaikkein epämukavin, koska se rikkoo “toimivan kolmion” sääntöä.

Ihanteellinen: hyvin pieniin ja kapeisiin keittiöihin (leveys enintään 2 m), läpikulkukeittiöihin, studiokeittiöihin ja eteiskeittiöihin. Myös lineaarinen asettelu sopii niille, jotka kokkevat harvoin ja vähän..

Lineaarinen keittiöasettelu

Lineaarinen keittiö uudistetussa Hruštšovissa

Erittäin pieni keittiö lineaarisella asettelulla

Hyvin pienen keittiön ulkoasu

Suunnitteluvinkkejä:

 • Suoran keittiön aiheuttamien haittojen vähentämiseksi sinun on yritettävä suunnitella se niin, että pesuallas on keskellä liesi ja jääkaappi..
 • Keittiö-ruokasalin lineaarinen asettelu
 • Keittiö-ruokasalin lineaarinen asettelu
 • Säilytyspaikkojen määrän lisäämiseksi kannattaa venyttää lineaariset kuulokkeet kattoon.
 • Usein suora keittiö voidaan muuttaa kulmakeittiöksi, jos yhdistää kuulokkeet ikkunalaudalle ja järjestetään siihen pesuallas tai työtaso, kuten seuraavissa valokuvaesimerkeissä on esitetty.
 • Klassinen kulma -keittiö
 • Klassinen kulma -keittiö

Pienessä keittiössä ikkunalaudat

Katso lisätietoja materiaalista: Kaikki suoran (lineaarisen, yksirivisen) keittiön suunnittelusta

L-muotoinen malli

Plussat: Tämä asetteluvaihtoehto sopii kaikille – se on kätevä, monipuolinen, kompakti ja samalla tilava kulman vuoksi. Kulmakeittiön avulla voit sijoittaa ruokapöydän huoneen keskelle.

Miinukset: L-muotoinen sarja on hieman vaikeampi ja kalliimpi suunnitella, koska kulmamoduuli vaatii lisävarusteita-karusellin, ulosvedettävän korin tai hyllyn. Jos poistut nurkasta ilman lisälaitteita, sen käyttö on hankalaa..

Ihanteellinen: Suorakulmaiset keittiöt, pienet ja keskisuuret tilat.

 • L-muotoinen keittiöKuva keittiöstä, jossa on L-muoto
 • L-muotoinen keittiöKuva keittiöstä, jossa on L-muoto
 • L-muotoinen keittiö Kuva keittiöstä, jossa on L-muoto
 • L-muotoinen keittiö Kuva keittiöstä, jossa on L-muoto
 • L-muotoinen keittiöKuva keittiöstä, jossa on L-muoto
 • L-muotoinen keittiöKuva keittiöstä, jossa on L-muoto

Suunnitteluvinkkejä:

 • Pesuallas tai liesi on kätevä rakentaa nurkkaan, varsinkin jos et tee kulmasta suoraa, vaan viistettyä.
 • Kuulokkeen toinen sivu voidaan viistää (katso kuva). Esimerkiksi sisäänkäynnin vieressä oleva – tämä helpottaa keittiöön astumista.
 • Kulmakeittiö, jossa viistetty kaappi sisäänkäynnillä
 • Kulmakeittiö, jossa viistetty kaappi sisäänkäynnillä
 • Kulmakeittiö, jossa viistetty kaappi sisäänkäynnillä
 • Kulmakeittiö, jossa viistetty kaappi sisäänkäynnillä

Lue lisää: Kuinka suunnitella täydellinen kulmakeittiö

Tässä on vielä muutama kuva pienistä keittiöistä, joissa on kulma -asettelu..

L-muotoinen pieni keittiö

L-muotoinen keittiö sisäänrakennetulla ikkunalaudalla

Pieni nurkkakeittiö

Kaksirivinen malli

Plussat: Kahden rivin kuulokkeiden avulla voit luoda kätevän “toimivan kolmion” ja käyttää tehokkaasti kapean / pitkänomaisen huoneen kahta seinää.

Miinukset: Tämä asetteluvaihtoehto on kätevä vain, jos käytävä ei ole liian leveä eikä liian kapea-120-150 cm leveä. Lisäksi kaksirivinen sarja voi luoda ahtaan tunteen..

Ihanteellinen: Pitkät ja kapeat keittiöt (leveydeltään 2,2 m), läpiviennit ja utilitaristiset keittiöt, joissa ei ole ruokailutilaa.

Suunnitteluvinkkejä:

 • On kätevämpää ja ennen kaikkea turvallisempaa suunnitella keittiö siten, että pesuallas ja liesi sijaitsevat samalla rivillä ja jääkaappi toisella.

Kaksirivinen keittiöasettelu 8 neliömetriä m

 • On parempi tehdä yksi riveistä lyhyempi kuin toinen, sitten osoittautuu paikka ruokapöydälle.
 • V neliö keittiö kaksirivinen asettelu on myös mahdollista, tässä tapauksessa ruokapöytä on sijoitettu esimerkiksi keskelle, kuten seuraavassa kuvassa näkyy.

Keittiö-olohuoneen kaksirivinen asettelu

Alla on muita valokuvia keittiön sisätiloista rinnakkain.

 • Kaksirivinen kapea keittiö
 • Kaksirivinen kapea keittiö
 • Kaksirivinen kapea keittiö
 • Kaksirivinen kapea keittiö

Kaksirivinen keittiö

Kapea keittiö, jossa on kaksi riviä

Lue lisää: Kaksirivisen keittiökeittiön varustaminen

U-muotoinen malli

Plussat: Tämä on kätevin ulkoasuvaihtoehto, kun kaikki tarvitsemasi on kirjaimellisesti kulinaariasiantuntijan käsissä. Kolmen seinän ja kulman ansiosta U-muotoinen keittiö on erittäin tilava.

Miinukset: U-muotoiset kuulokkeet ovat suurimmat ja vaativat useimmiten suuren alueen.

Ihanteellinen: Sopii erityisesti neliöhuoneisiin (leveydeltään 2,2 m) ja puhtaasti utilitaristisiin keittiöihin sekä keittiöihin, joissa tehdään paljon ruokaa.

 • Beige U-muotoinen keittiö
 • Beige U-muotoinen keittiö
 • Beige U-muotoinen keittiö
 • Beige U-muotoinen keittiö
 • Beige U-muotoinen keittiö

Valkoinen U-muotoinen keittiö

 • U-muotoinen asettelu yksityisen talon keittiössä Talon keittiön U-muotoinen asettelu
 • U-muotoinen asettelu yksityisen talon keittiössä Talon keittiön U-muotoinen asettelu

Suunnitteluvinkkejä:

 • U-muotoinen asettelu on mahdollista jopa pienessä keittiössä Hruštšovin rakennuksessa, sinun tarvitsee vain käyttää ikkunalautaa.
 • U-muotoinen keittiöasettelu Hruštšovissa
 • U-muotoinen keittiöasettelu Hruštšovissa

Valkoinen U-muotoinen keittiö ilman kahvoja

Pienen keittiön U-muotoinen ulkoasu

 • Kun suunnittelet U-muotoisia kuulokkeita, muista, että alle 100 cm: n ja yli 180 cm: n läpivienti tekee tilasta hankalan..

Keittiö-olohuone U-muotoisella setillä

 • Jos haluat valaista U-muotoisen keittiön sisätiloja visuaalisesti, jätä yksi tai kaksi seinää ilman seinäkaappeja.
 • U-muotoinen keittiö ilman seinäkaappeja
 • U-muotoinen keittiö ilman seinäkaappeja
 • U-muotoinen keittiö ilman seinäkaappeja

Lue lisää: U-muotoisen keittiön varustaminen

Ostrovnaja

Plussat: Saari tekee keittiöstä minkä tahansa ulkoasun kätevämmäksi ja toimivammaksi. Lisäksi saari voi jakaa tilan kätevästi esimerkiksi olohuoneeseen ja keittiöön tai työ- ja ruokailutilaksi..

Keittiö-ruokailuhuone, saari

Miinukset: Jopa pieni saari on mahdollista vain suuressa keittiössä, jonka pinta -ala on 18 neliömetriä. m.

Ihanteellinen: Tilavat keittiöt ja keittiöt yhdistettynä olohuoneeseen / ruokailuhuoneeseen.

Liikkuva saari ja U-muotoinen keittiö

Kuva keittiön ulkoasusta, jossa on minisaari

 • Saaren keittiön ulkoasu stalinkassaSaari keittiö-olohuone layout stalinkassa
 • Saaren keittiön ulkoasu stalinkassaSaari keittiö-olohuone layout stalinkassa
 • Saaren keittiön ulkoasu stalinkassaSaari keittiö-olohuone layout stalinkassa

Saari keittiössä

Suora keittiö saaren kanssa

Kulma -keittiö saaren kanssa

Suunnitteluvinkkejä:

 • Saaren muodon on vastattava huoneen muotoa.
 • On tärkeää, että saaripöydän ympärillä on vähintään 1 metrin leveät käytävät..
 • On hyvä, jos pesuallas sijaitsee saarta vastapäätä tai jopa itse saarella.
 • Keittotaso on helpompi integroida saareen kuin pesuallas.

Lue lisää Keittiö saarilla – kaikki suunnittelun ja suunnittelun ominaisuudet

Niemimaalla

Plussat: Niemimaalla voit myös tehdä keittiöstä kätevämmän ja toimivamman, jakaa tilan vyöhykkeisiin. Toisin kuin saari, se on kuitenkin pienempi (koska toinen pää on seinää / huonekaluja vasten).

Miinukset: Still “syö” paljon vapaata tilaa.

Ihanteellinen: Keskikokoisista suuriin keittiöihin, studiokeittiöihin ja keittiöihin, joissa on olohuone / ruokailuhuone.

Pieni keittiö niemimaalla

Pienen keittiön asettelu niemimaalla

Lineaarinen keittiö niemimaalla

 • Niemimainen kulmakeittiö Niemimaa, jossa on sisäänrakennettu astianpesukone
 • Niemimainen kulmakeittiö Niemimaa, jossa on sisäänrakennettu astianpesukone

Niemimaa

Upotettu niemimaa laatalla

Keittiö niemimaalla

Suunnitteluvinkkejä:

 • Niemimaan toisella puolella on kätevää varustaa baaritiski. Niille, joilla on liikkuva elämäntapa, tällainen niemimaan jalusta voi korvata täysikokoisen ruokapöydän..

Keittiö niemimaalla