Caesarsallad med kyckling – ett klassiskt recept och dess variationer

Chicken Caesar Salad är den perfekta salladen att förbereda hemma. Dess recept är ganska enkelt, den största svårigheten är kanske bara i beredningen av såsen. Men om allt görs korrekt, kommer även en nybörjare att ha en hemlagad Caesar godare än restaurangversionen..

 • Strikt taget tillagas den ursprungliga Caesarsalladen utan kyckling, räkor eller tomater. Knaprig Romanosallad, silkeslen ansjovissås, krutonger stekta i olivolja och parmesanost – det är hela rätten. Men världen blev kär i Caesar med kyckling så mycket att många anser honom vara en klassiker.

Idag visar vi dig hur du förbereder en utsökt (bara utsökt) klassisk Caesarsallad med kyckling steg för steg. I slutet av artikeln hittar du användbara tips om hur du undviker misstag, hur du byter ut vissa livsmedel och hur du serverar sallad på rätt sätt..

Steg-för-steg-recept på Caesarsallad med kyckling

Så vad du behöver för rätt Caesarsallad för 6-8 portioner.

Ingredienser till Caesarsallad

För krutonger (krutonger):

 • Olivolja – 2 matskedar skedar;
 • Vitt bröd eller limpa (bättre igår) – cirka 4-5 skivor (cirka 100 g);
 • Salt – 1/3 tsk.

Till såsen:

 • Ansjovisfilé i olja – 1 liten burk (30-50 g fisk);
 • Vitlök – 2 kryddnejlika;
 • Äggula – 3 st. (det är bättre att ta större ägg och viktigast av allt – så färskt som möjligt);
 • Dijonsenap – 1 tsk
 • Färskpressad citronsaft – 2 matskedar;
 • Olivolja – 2 matskedar skedar;
 • Vegetabilisk olja – 1/2 kopp (ca 80 g);
 • Små chips av parmesanost – 2 msk. skedar;
 • Nymalen svartpeppar (efter smak).

Till salladen:

 • 3 medelstora klasar romaine sallad (ca 400-500g)
 • Parmesanost, skivad med en skalare – ca 100 g.

Instrument:

 • Skalare;
 • Rivjärn;
 • Visp eller mixer;
 • Blandare (önskvärd).

Caesarsallad med kyckling

Steg-för-steg-instruktioner (nedan hittar du våra instruktioner, men i videoformat):

 1. Gör krutonger. Värm olivolja i en stor stekpanna över medelhög värme tills den fräser. Medan smöret värms, skär brödet i kuber ca 2 x 2 cm. Skorporna kan klippas, särskilt om de är för tjocka och mörka. Lägg tärningarna i en stekpanna, strö över salt och blanda med smör. Stek krutonger, vänd dem varje minut eller så tills de är gyllenbruna på alla sidor. Detta kommer att ta cirka 5 minuter. Ta sedan bort kastrullen från värmen och låt krutongerna svalna helt..
 2. Gör vitlök ansjovis pasta. Torka ansjovisarna med en pappershandduk för att ta bort överflödig olja och hacka sedan fint. Krossa vitlöken i en vitlökspress (eller hacka efter att ha krossat klyftorna med en kniv). Kombinera vitlök och ansjovis med en mixer eller mixer (föredraget) för att göra en slät pasta.

Ansjovis och vitlök

 1. Gör såsen. Vispa äggulorna i en medelstor skål tills det är slätt. Tillsätt 1 tsk senap och vispa blandningen igen. Tillsätt sedan vitlök ansjovispasta och rör om. Häll sedan i citronsaften och vispa såsen igen tills den är jämn..
 • Om du är rädd för råa äggulor kan du förvara äggen i kokande vatten i 1 minut eller till och med använda majonnäs (3 msk).
 1. Vispa smöret i såsen. Häll olivolja i såsen och vispa sedan i cirka 1 minut. Häll sedan långsamt i vegetabilisk olja, utan att sluta vispa, och fortsätt vispa såsen i cirka 1 minut. Lägg sedan till parmesanspån, krydda blandningen med svartpeppar (valfritt) och vispa igen..
 2. Förbered romaine. Skär romainen i bitar i en storlek som passar en bit. Skölj sedan salladen under kallt rinnande vatten. Bred till sist ut bladen på en ren handduk (papper eller bomull) för att torka.
 3. Koka kycklingen på ditt sätt. Hur man lagar kyckling till Caesarsallad? Det finns inga strikta regler här. Kycklingfilé kan helt enkelt kokas, slås och stekas, grillas – välj vilken metod du vill. Det viktigaste är att kycklingen är mjuk, utan överflödig olja och fett. Innan du lägger till salladen måste kycklingen skäras i små bitar för en bit, till exempel 1 × 3 cm.
 • Vi tillagade kyckling till Caesar enligt följande: först slog vi av brösten med ett glas, peppar och salt, sedan stekte vi dem i en minut i en varm stekpanna med olivolja. Sänk sedan värmen till medium, vänd brösten, lägg på locket på pannan och låt stå i 10 minuter. Kycklingfilé beredd på detta sätt kommer att ha en aptitretande gyllene skorpa och mycket mjukt kött. Vad du behöver för en Caesarsallad! Mer om detta recept vi skrev här.

Montering av Caesarsallad med kyckling

 1. Blanda ingredienserna och servera salladen till bordet. Överför Romaine till en stor skål, tillsätt hälften av den kokta såsen till den och rör försiktigt. Lägg sedan till krutongerna i salladen och blanda igen. Lägg till sist till den hackade kycklingen och några parmesanskivor + parmesanspån. Servera omedelbart.

Vårt videorecept:

8 tips för att göra Caesarsallad

Rå äggula i sås kan bytas ut efter behov

En klassisk Caesarsås ska innehålla mycket vitlök och parmesanost, lite ansjovis och svartpeppar. Och självklart kan du inte klara dig utan äggula. I den klassiska versionen av receptet är det råa äggulor som används, men om du förbereder en sallad för barn, äldre eller helt enkelt inte gillar råa ägg kan du:

 • Förvara äggen i kokande vatten i cirka 1 minut;
 • Använd kokta äggulor;
 • Använd majonnäs (ca 3-4 msk).

Förresten, Caesar sås baserad på majonnäs är mycket bra – det visar sig frodigt, tjockt och, viktigast av allt, säkert..

Ansjovis kan ersättas med skarpsill i en kryddig saltning

… eller Worcestersås, eftersom den redan innehåller ansjovis och förresten, enligt många finsmakare, borde den finnas i Caesars recept. Faktum är att frågan om vilket som är bättre – Worcestershire -sås eller ansjovis, eller en kombination av båda – fortfarande är öppen. Enligt vår ödmjuka uppfattning är det ansjovis som gör Caesarsås till en sådan “specialitet”.

Romaine sallad är inte tillrådligt att ersätta, men du kan

Crispy Romaine är perfekt med krispiga krutonger och Caesarsås. Det är helt enkelt omöjligt att komma på en bättre kombination. Men om denna typ av sallad inte fanns till hands kan du ersätta den med isbergssallad eller kinakål.

Det är bättre att inte riva salladsblad för hand, utan att skära det med en kniv

Trots den utbredda tron ​​att Roman är mer korrekt att riva med händerna, insisterar vi på att skära med en kniv. Varför? Faktum är att de skurna bladen förblir färska och skarpa längre än efter manuell bearbetning. Och ett tips till – bladen måste vara helt torra, annars täcker såsen dem sämre och salladen blir vattnig..

Salladens sekvens är viktig.

Konsistens är ytterligare ett steg mot framgången med den klassiska Caesarsalladen. Kombinera först romaine med såsen, tillsätt sedan krutongerna och rör om igen. Lägg till några parmesanskivor. Parmesan och ansjovis sås är mycket salt på egen hand, så smaka av och krydda salladen först efter att du har lagt dem.

Servera salladen så snart som möjligt efter tillagning

Helst måste du äta det inom 1 timme. När allt kommer omkring är krispig (inte vissen) romaine ett av kännetecknen för en riktig Caesarsallad..

Caesarsalladskrutonger kan göras för framtida bruk

Krutonger kan förberedas för framtida bruk och lagras i en lufttät behållare vid rumstemperatur i upp till 1 vecka eller i frysen i upp till 6 månader.

Såsen är god i 1 dag

Överbliven sås kan förvaras i kylskåp i upp till 1 dag. Innan du serverar måste du hålla den lite i rumstemperatur och sedan slå med en visp..

Du kan servera sallad i en stor salladsskål och äta den på en stor tallrik.

Om du gör en sallad för 2-3 personer, kan salladen samlas omedelbart på tallrikar..

Caesarsallad på en stor tallrik

För den aptitretande salladen kan du lägga till körsbärstomater

Tillsatsen av tomater är en ganska grov avvikelse från det klassiska Caesarsalladsreceptet. Å andra sidan kan du alltid göra detta om salladen är salt eller om du bara vill lägga till ljusa färger till rätten..

Caesarsallad med kyckling och körsbärstomater