Proiectare gresie și faianță: dimensiune, culoare, combinații reușite

Bucătăria modernă este adesea comparată cu un loc de producție datorită numeroaselor influențe microclimatice dăunătoare. Substanțe agresive, schimbări bruște de temperatură, umiditate ridicată – toate acestea limitează semnificativ alegerea materialului de finisare. Decorul nu este mai puțin important – la urma urmei, în această cameră se întrunește toată familia pentru cină, se organizează ceaiuri prietenoase și se coc cele mai bune plăcinte tradiționale..

Bazele selecției materialelor

Cea mai bună soluție pentru bucătărie este plăcile ceramice decorative. Cu toate acestea, înainte de actualizarea finisajului existent, merită să alegeți faianța potrivită astfel încât:

 • Suprafețele podelei și pereților rezistă la abraziune și stres mecanic, deoarece bucătăria este considerată unul dintre cele mai vizitate și curățate locuri din casă;
 • Tigla nu s-a prăbușit din cauza impacturilor sau a căderii accidentale a vaselor;
 • Acoperirea poate rezista expunerii la substanțe chimice de uz casnic, la temperaturi ridicate și umiditate crescută;
 • Gresia nu era alunecoasă;
 • Decorul a creat o atmosferă plăcută.

gresie în bucătărie

Metode de așezare a plăcilor

Se crede că plăcile ceramice pot înlocui toate celelalte materiale de finisare atunci când vine vorba de placarea bucătăriei. Poate fi folosit în loc de plastic, tapet etc. Cu toate acestea, nu trebuie să alegeți aceeași țiglă pentru întreaga cameră fără excepție – este mai bine dacă împarte bucătăria în zone separate, evidențiind zona de gătit (zona de lucru) și sala de mese.

Decorul, așezat într-un mod aparte, va ajuta la crearea unui design original. Cele mai comune metode de coafare sunt:

 • Într-un model de șah – datorită utilizării combinațiilor contrastante, un astfel de design va fi cea mai bună soluție pentru decorarea podelei, în plus, acest stil se va potrivi în aproape orice stil interior din scandinav inainte de clasice;

sfaturi pentru alegerea plăcilor

 • Gresie eșalonată pentru bucătărie
 • Gresie eșalonată pentru bucătărie

Gresie de bucătărie eșalonată

 • Pentru placarea spațioasă sau bucătărie albă puteți utiliza în siguranță combinații luminoase și diverse metode de așezare. De exemplu: o pardoseală sau un șorț moale cu modele etnice strălucitoare sau modele contrastante.
 • Șorț patchwork pentru bucătărie
 • Șorț patchwork pentru bucătărie
 • Șorț patchwork pentru bucătărie

Pardoseala de bucătărie patchwork Gresie cu modele

 • Pardoseală din gresie contrastantă în bucătărie
 • Pardoseală din gresie contrastantă în bucătărie

șorț de contrast

 • Așezarea șiretului sau imitarea parchetului vă va permite să reînnoiți calitativ podeaua fără a-l priva de caracterul și atractivitatea sa tradițională;

Gresie cu efect de lemn în bucătărie

 • Plăcile așezate în diagonală vă vor permite să zonați perfect camera;
 • Mozaicurile decorative vor fi o soluție excepțională pentru bucătărie – foarte creativă și distinctivă. Placarea standard poate fi înlocuită mozaic pe spatele bucătăriei, pe podea și pe pereți. Puteți utiliza o versiune simplificată, adică o placă stilizată și panouri de artă cu drepturi depline..

podea și șorț mozaic

Sfat: nu uitați că cu cât podeaua și șorțul sunt mai decorate, cu atât ar trebui să fie mai restrâns designul bucătăriei și căștile.

Vedeți materialul pe subiect: Cum să așezați dale pe podea cu propriile mâini.

Proiectarea șorțului – recomandări de bază

Design șorț de gresie

Plăcile din această zonă nu necesită rezistență mecanică ridicată, dar trebuie să protejeze în mod fiabil peretele de contaminare și să reziste la efectele umezelii, componentelor chimice și temperaturilor ridicate. Proiectul contează – doar șorțul poate fi înlocuit, iar întreaga bucătărie va fi transformată. Dacă inițial a fost folosită o placă de înaltă calitate pe care doriți să o actualizați ușor, atunci ar trebui să utilizați autocolante speciale pentru interior.

Puteți alege un material cu un model diferit (de exemplu, imitând un patchwork, așa cum se arată în exemplul de mai sus), totuși, pentru a menține camera armonioasă, ar trebui să începeți de la următoarele recomandări:

 1. Plăcile mari sunt așezate în camere spațioase, deoarece „mănâncă” vizual spațiul.
 2. Pentru a crea accente spațiale, se utilizează frize orizontale și verticale cu un model.
 3. Pentru a actualiza o cameră, puteți utiliza mai multe culori și tipuri de dimensiuni de țiglă într-un singur aspect – atâta timp cât se potrivesc stilului și decorului set de bucătărie.
 4. Plăcile cu modele pot deveni un adevărat decor artistic pentru bucătăria dvs. – puteți înlocui materialul standard cu un panou gata confecționat extrem de decorativ.

Foarte des utilizate plăci de cărămidă pentru bucătărie, denumite popular „porc”. Această soluție este ideală pentru interioare de epocă sau stiluri Provence și Loft. Cu toate acestea, nu uitați că decorul voluminos, texturat, va fi dificil de curățat – va trebui să ștergeți cu grijă grăsimea de pe toate canelurile..

șorț de țiglă

Plăcile cu textura de piatră naturală sunt potrivite și pentru interioare vechi stilizate – materialul standard poate fi înlocuit cu cele mai interesante basoreliefuri cu un design aspru, creând un stil etnic „antic”.

gresie cu efect de piatră în bucătărie

Dacă doriți să creați un design creativ pentru bucătărie, atunci puteți alege o țiglă care imită tehnica lemnului sau a patchworkului, material cu un model geometric original sau o structură pronunțată.

Vedeți mai multe: Cum să alegeți o țiglă pentru un șorț: 12 nuanțe și o prezentare generală a formatelor populare

Alegerea plăcilor pentru bucătărie – culoare și stil

Plăcile ceramice cu un model sunt considerate o soluție clasică – pot imita lemnul sau metalul, pot fi decorate cu flori sau abstracții. Alegerea unui decor este destul de dificilă, deoarece ar trebui să arate armonios în cameră după instalare. Dacă studiați mai întâi recomandările pentru alegerea unei țigle, atunci vă veți găsi cu ușurință drumul în magazin, iar după așezare nu veți dori să o înlocuiți mult timp..

Regulile de bază pentru alegerea culorii și stilului sunt următoarele:

 • Designul și culoarea plăcilor trebuie să fie în armonie cu setul de bucătărie și blatul. Aici puteți utiliza 2 abordări – creați contrast sau, dimpotrivă, eliminați toate inconsecvențele prin umbrirea elementelor existente cu plăci care diferă cu cel mult 2 tonuri.
 • Bucătăria trebuie să aibă cel puțin încă un element care să declanșeze țigla, adică culoarea corespunzătoare acesteia. Poate fi perdele sau panou de perete. Chiar dacă decideți să înlocuiți unul dintre aceste lucruri mici, potrivindu-le cu placarea ceramică, veți vedea cum se va transforma întreaga cameră..
 • Este considerat universal șorț alb – acest decor este ușor de combinat cu alte culori de interior, în plus, este ușor de actualizat folosind autocolante interioare;
 • Bejul este, de asemenea, considerat neutru – completează perfect lemnul unității de bucătărie și extinde vizual spațiul;
 • Plăcile negre sunt utilizate în combinații contrastante – de exemplu, pentru a crea un design neobișnuit în tablă de șah, care este prezentat mai sus;
 • Plănuiești să-ți renovezi sediul în stil oriental? Atunci este mai bine să folosiți albastru și verde;

șorț în stil etnic

 • Un material care imită lemnul sau piatra în tonuri de maro și gri, potrivit pentru stilurile clasice, vintage și Provence;

gresie maro în șorțul de bucătărie

 • Decorul cu design floristic va crea o atmosferă fermecătoare din Provence.

Design șorț floral

Cea mai bună soluție pentru stilul de fuziune nu este lemnul, ci decorul asemănător cărămizii. Pentru stilul de înaltă tehnologie, merită să alegeți suprafețe metalizate. Apropo, în locul unei plăci standard, puteți utiliza și un mozaic – atât sub formă de elemente individuale mici, cât și sub forma unui panou finisat cu un model elaborat lipit de grilă – este așezat pe perete, fixate și cusăturile sunt acoperite..

Gresie pentru bucătărie

Trebuie să alegeți un decor pe baza următoarelor recomandări:

 • Este de dorit o textură aspră, nu netedă – astfel încât să nu alunecați dacă vărsați lichid accidental. Pe de altă parte, suprafețele denivelate sunt mai greu de curățat;

Podea de gresie antiderapantă pentru bucătărie

 • Podeaua trebuie să fie rezistentă la uzură – indicatorii de abraziune nu sunt mai mici de 3-4 clase de rezistență (o astfel de acoperire nu necesită înlocuire pentru o lungă perioadă de timp);
 • Culoarea și textura stratului de acoperire trebuie să corespundă soluției stilistice alese;
 • Cel mai bine este dacă plăcile de podea se potrivesc cu culoarea setului cu cască sau cu partea inferioară a acestuia;

culoarea podelei și setul cu cască

 • Podeaua și șorțul care contrastează între ele arată spectaculos;

contrastul podelei și șorțului

 • Gresia poate fi în ton cu pereții;

podea pentru a se potrivi cu pereții

 • Și se poate potrivi cu culoarea șorțului dacă șorțul este monocromatic;

șorț pentru a se potrivi cu podeaua

 • Dacă șorțul este luminos, atunci designul podelei ar trebui să fie discret și invers;
 • Proiectarea complexă nu este potrivită pentru bucătărie mică – în camere mici, podeaua este așezată într-un mod standard, în linie dreaptă.

gresie pe podea într-o bucătărie mică

De asemenea, puteți combina materiale – de exemplu, plăci care imită lemnul, combinați cu margini modelate, creând o imitație de lux a unui parchet de palat. Și în zona de lucru, se poate face așezarea diagonală pentru a delimita și mai mult camera..