Hogyan és mit kell tisztítani az üvegkerámia főzőlapon – 7 módszer

Valamennyi gyártó azt javasolja, hogy az üvegkerámia főzőlapot csak szappanos oldatokkal vagy speciális üvegkerámia termékekhez (krémek, paszták vagy spray-k formájában) tisztítsa. Az utóbbiak annyiban jók, hogy nem csak a födém felületét tisztítják, hanem piszokriasztó fóliát is hagynak rajta, fényt adnak.

De mi a teendő, ha nincs kéznél egy speciális tisztítószer, vagy egyszerűen nem tudja megtisztítani a makacs szennyeződéseket? Ebben az esetben az elsősegély -készletből vagy a konyhaszekrényből származó pénzeszközök, valamint az üvegkerámia hatékonyabb eszközeinek kiválasztásával kapcsolatos tanácsaink segítenek..

Ha gáztűzhelye van, nézze meg az anyagot: A gáztűzhely tisztítása 8 lépésben

1. módszer: Az üvegkerámia főzőlap gondozása minden nap

Ez a módszer az egyetlen, amelyet hivatalosan engedélyezett minden üvegkerámia tűzhely gyártó mindennapi tisztításra..

Utasítás:

 1. Főzés után (vagy főzés közben), amíg a tűzhely még forró, óvatosan távolítsa el a leégett folyadékot és az ételmaradékot egy kaparóval..

 1. Amikor a tűzhely kihűlt (!), Mossa le a szennyezett területeket szappanos vízzel (például mosogatószerrel), és dörzsölje át nem túl kemény szivaccsal. A tűzhelyet nedves szivaccsal és mosószappannal is moshatja..

 1. Távolítsa el a makacs szennyeződéseket az üvegkerámia speciális pasztájával vagy krémjével.
 2. Törölje tisztára és szárazra a tűzhelyet, távolítsa el a termék többi részét.

Tanács:

 • Egy szappanos oldatot vagy egy habos sapkát 20-40 percig a tűzhelyen lehet hagyni. A lényeg az, hogy a folyadék ne szivárogjon ki a tűzhelyből..
 • Az üvegkerámia főzőlap tisztításának fő eszköze az üvegkaparó. Hogyan kell használni? Helyezze a kaparót éles szögben a tűzhely felületéhez, és egyszerűen csúsztassa előre -hátra.

2. módszer: Hogyan tisztítsuk meg az üvegkerámia főzőlapot szódával

Azonnal figyelmeztetni szeretnénk: minden gyártó megtiltja a szóda használatát az üvegkerámia tisztítására csiszoló tulajdonságai miatt (mikro karcolások maradnak a felületen, ami miatt a fényesség némileg elveszik). A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a szóda nem okoz jelentős kárt, és a legtöbb felhasználó rendszeresen mossa az üvegkerámiát. Ha a tűzhely nagyon piszkos, és nincs kéznél semmi, próbálja ki ezt a tisztítási módszert..

Szóda

Lúgos tulajdonságai miatt jól megbirkózik a régi szénlerakódásokkal, szennyeződéssel és zsírral.

Utasítás:

 1. Szórjon szódabikarbónát az egész tűzhelyre.
 2. Készítsen forró víz és mosogatószer oldatot egy kis tálba.
 3. A törülközőt jól áztassa be szappanos vízbe, és teljesen takarja le vele a tűzhelyet, amint a képen látható.

 1. Hagyja a törülközőt 15-30 percig, hogy megszabaduljon a szennyeződéstől.
 2. Dörzsölje le a tűzhely felületét ugyanazzal a törülközővel, a maradék szódabikarbónát használjon szemétként korom és szennyeződés ellen.
 3. Alaposan mossa le és törölje szárazra az üvegkerámiát. Ha szükséges, használjon 9% -os ecetet a szódabikarbóna maradványainak gyorsabb eltávolításához.

Tanács:

 • Egy nagy törülköző helyett két kicsi törölközőt használhat..
 • A törülközőnek elég nedvesnek kell lennie ahhoz, hogy feloldja a szódabikarbónát és nedvesítse a felületet, de nem olyan nedvesnek, hogy tócsás legyen és lecsöpögjön a tűzhelyről..
 • Ez a tisztítási módszer azonnal alkalmazható a 3. módszer után (lásd alább) – ez még hatékonyabbá teszi a tisztítást..
 • A különösen makacs szennyeződéseket szódapasztával (szóda + víz 1: 1 arányban) lehet eltávolítani. Ebben a videóban megnézheti, hogyan lehet üveges kerámia főzőlapot szódapasztával tisztítani..

3. módszer: Hogyan mossunk üvegkerámia tűzhelyet 9% -os ecettel

Az ecet kiváló tisztítószer a mész- és zsírfoltok eltávolítására az üvegkerámia főzőlapokról. Igen, nem hatékonyabb, mint a mosogatószer vagy a szokásos üvegkerámia tisztító spray, de mindig kéznél van és olcsó.

Asztali ecet

 1. Amikor a tűzhely lehűl, permetezze vagy nedvesítse meg a szennyeződést 9% -os asztali ecettel, törölje le a tűzhelyet egy nedves ruhával a szennyeződés eltávolításához.
 2. Törölje le és szárítsa meg a tűzhelyet.

4. módszer Hogyan tisztítsuk meg az üvegkerámia főzőlapot fogkrémmel

A fehérítő fogkrémek finom és finom csiszolószemcséket tartalmaznak, amelyek eltávolíthatják az égési nyomokat, a szennyeződéseket és a zsírt. Egyszerűen vigye fel a pasztát a piszkos területekre, dörzsölje le egy szivaccsal, és alaposan öblítse le, hogy eltávolítsa a maradék fogkrémet.

5. módszer A lemez tisztítása üvegtisztítóval

Az ammónia alapú üvegtisztító jól eltávolítja a zsírt és a szennyeződést az üvegkerámia főzőlapról, és visszaadja annak fényét.

Utasítás:

 1. Permetezzen üvegtisztítót a tűzhelyre, és törölje le ronggyal vagy közepesen kemény szivaccsal.
 2. Törölje le a tűzhelyet nedves mikroszálas kendővel.

6. módszer. Nehéz foltok eltávolítása melamin szivaccsal

A melaminszivacs gyorsan és egyszerűen tisztítható üvegkerámia, de óvatosan kell használni. Használat előtt javasoljuk, hogy ismerkedjen meg a termék ellenjavallataival és tulajdonságaival..

Utasítás:

 1. Permetezzen szappanos vizet vagy üvegtisztítót a tűzhelyre.
 2. Dörzsölje a helyi szennyeződést melamin szivaccsal.
 3. Alaposan öblítse le a melaminszivacs maradványait, mossa le a lemez teljes felületét szappanos vízzel.

7. módszer: Hogyan lehet visszaállítani az üvegkerámia fényét és megvédeni azt a jövőbeni szennyeződéstől

Erre a célra speciális eszközök állnak rendelkezésre az üvegkerámia helyreállításához, de helyette vazelint vagy közönséges babaolajat használhat..

Utasítás:

Tiszta, mosott felületre vigyen fel vékony réteg olajat vagy vazelint, és dörzsölje be kis körkörös mozdulatokkal puha ruhával..

Tippek az üvegkerámia tisztítószer kiválasztásához

A háztartási vegyszerek osztályainál minden üzletben megtalálhatók az üvegkerámia tisztítószerei, például a Cilit Bang, a Sanita, a Shumanit és mások. Ezek azért jók, mert mindenhol értékesítik őket, és olcsók (viszonylag), de sokkal kevésbé hatékonyak, mint a professzionális üvegkerámia tisztítószerek. Azonban továbbra is hasznos, ha az arzenáljában vannak – a napi tisztításhoz és a könnyű szennyeződések eltávolításához..

Ha azonban a lehető legegyszerűbbé szeretné tenni az üvegkerámia főzőlap rendben tartását vagy egy nagyon elhanyagolt üvegkerámia főzőlap tisztítását, akkor javasoljuk, hogy vásároljon professzionális szerszámot a gyártótól (nem feltétlenül a a kályhája). Bármely professzionális tisztítószer ára magas (500 rubeltől), de ha legalább egyszer megpróbálta megtisztítani vele a tűzhelyet, nem tagadhatja meg.

 • Így például nagyon hatékony termékeket állítanak elő az Electrolux, az Indesit, a Miele, a Korting.

Üvegkerámia tisztítószereket vásárolhat hipermarketekben és háztartási készülékek online áruházaiban (M.Video, MediaMarkt stb.).

A videóban megtekintheti az Electrolux üvegkerámia tisztítószer áttekintését.

Tanács:

 • A spray-k kényelmesen használhatók a zsír és szennyeződések eltávolítására az üvegkerámia főzőlap teljes felületéről, a paszták és krémek pedig segítenek abban az esetben, ha szükség van a különösen tartós helyi szennyeződések eltávolítására az égők körül.
 • A glicerint vagy szilikont tartalmazó termékek visszaállíthatják az üvegkerámia főzőlap fényét és megkönnyíthetik a későbbi tisztítást..

Tippek az üvegkerámia főzőlap gondozásához

 • Próbálja meg azonnal tisztítani a főzőlapot minden használat után: először kaparóval, amíg a tűzhely forró, majd mossa le mosószerrel, miután a felület teljesen lehűlt. Különösen gyorsan távolítsa el: az olvasztott műanyagot, a műanyag csomagolást, a cukrot tartalmazó ételeket, például a lekvárt vagy a karamellt.

Olvadt táska kerámia üveglapon

A megszilárdult olvadt műanyag eltávolításához újra meg kell olvasztani és le kell selejtezni.

 • Ne használjon kemény tisztítószereket, például sütőtisztítót, fehérítőt, duguláselhárítót stb. Tőlük kék foltok jelenhetnek meg a tűzhelyen, amelyeket valószínűleg nem szüntetnek meg..
 • Mindig tiszta edényeket és edényeket használjon.
 • Nem kívánatos alumíniumból és rézből készült edényeket, valamint zománcozott edényeket használni, mivel azok nyomokat hagynak, amelyeket nehéz, és néha egyszerűen lehetetlen eltávolítani..
 • Ne használjon súrolószereket, kemény kefét vagy szivacsot..
 • Ne feledje, hogy a kaparókést rendszeresen cserélni kell. Egy penge 8-12 hónapig tart.
 • Ne használjon asztali kést vagy más éles tárgyat speciális üvegkaparó helyett. Mivel lehet ideiglenesen kicserélni a kaparót? A szilikon spatula ideális a friss szennyeződések eltávolítására..
 • Az üvegkerámia főzőlap mosása után törölje szárazra, hogy elkerülje a vízkövet és a csíkokat..