A kanapé és más kárpitozott bútorok otthoni tisztítása

A kanapé, kárpitozott székek, fotelek vagy más kárpitozott bútorok professzionális vegytisztítása drága szolgáltatás. Néha nem megy nélküle, de a legtöbb esetben még az összetett szennyeződéseket is, mint például a vérfoltok, a baba vizelete, a bor stb., Önállóan is el lehet távolítani puszta fillérekért.

 • Ebben a cikkben 2 lépésről lépésre bemutattuk a kanapé otthoni tisztítását a minden otthonban található eszközök segítségével..

Hogyan tisztítsunk egy szövet kanapét

A kanapé tisztítása előtt olvassa el az alábbi tippeket és figyelmeztetéseket.

 • A kárpitozott bútorok tisztítószereit először láthatatlan területeken kell tesztelni (például kanapé alatt vagy mögött).
 • A kanapé tisztítása előtt győződjön meg arról, hogy a választott termék alkoholmentes. Tisztítás után puha, sörtéjű kefével ecsetelje az egész kárpitot, hogy kisimuljon a szösz..
 • A mikroszálas kanapé otthoni tisztításához csak száraz módszereket használjon. Nedves tisztítás csak extrém esetekben lehetséges.
 • A világos kanapé tisztításához csak fehér rongyot használjon. A színes textíliák mosószerekkel érintkezve elszínezhetik a világos kárpitokat..
 • Ne használjon fehérítőt vagy hígítatlan ecetet.

Lásd még az anyagot: Kanapé szakértő – kanapé kiválasztása a konyhához.

1. lépés. Az első lépés, hogy megszabaduljunk a portól. Ezt a lépést kihagyhatja, ha csak a helyi szennyeződés miatt aggódik. Ha azonban alaposan belekezd az üzletbe, akkor először a kárpitozott bútorok kárpitját meg kell tisztítani a felhalmozódott portól, ugyanakkor gyapjútól, morzsától stb. Ezt kétféleképpen lehet megtenni:

 • 1. módszer: Porszívóval: Ha van otthon porszívója, remek, csak porszívóznia kell a kárpitot, különös figyelmet fordítva az összes kötésre és sarokra. Használhat speciális bútorfúvókát (lehetőleg ecsettel) vagy csak egy porcsövet.

Porszívózó kárpit

 • 2. módszer Porszívó nélkül (bolyhos szövetekhez): Ha nincs porszívó a házban, vagy ha a kanapé kárpitja velúrból, bársonyból vagy bármilyen más gyapjúszövetből készül, akkor a port egyszerűen kiütik. Készítsen elő egy régi lapot és szőnyegverőt. Áztasson be egy lapot vízbe (használhat szappanos vizet), és csavarja ki (ezt mosógéppel végezheti az öblítési és mosási ciklusban). Ezután takarja le a bútorokat egy ruhával, és kezdje el aktívan kiütni a port, anélkül, hogy egyetlen sarok is hiányozna. Így eltávolíthatja a port a kanapéról anélkül, hogy szennyezné a levegőt, mert az a szöveten marad..

2. lépés: Távolítsa el kézzel a szilárd szennyeződéseket, ha vannak. Szükség esetén késsel, spatulával vagy más tompa élű tárggyal lekaparhatja a szennyeződést..

 • Lehetetlen leszedni a megkeményedett szennyeződéseket a szövetekről halommal (nyáj, velúr vagy zsenília). Szappanhabba kell áztatni őket..

3. lépés. Végül megszabadulni a foltoktól.

Hogyan tisztítsunk egy kanapét a Vanish segítségével

Kezdetnek kipróbálhat egy univerzális folteltávolítót kárpitozott bútorokból, amely mindenféle textíliához alkalmas – szappanos vízből származó hab vagy bármilyen enyhe tisztítószer, például Vanisha szőnyegtisztító. Csak vigye fel a habot közvetlenül a szennyezett területekre, hagyja hatni 10-15 percig, majd öblítse le a szövetet, és végül tiszta ruhával távolítsa el a felesleges nedvességet..

Ha a folt továbbra is fennáll, próbálja meg eltávolítani:

 • 9% -os ecet oldat (2 evőkanál / 1 liter víz);
 • Sampon oldat meleg vízzel és 10 csepp ammóniával.

A legtöbb esetben ezek az egyszerű eljárások elegendőek a kanapé tisztításához, például a tea, kávé, csokoládé, fehérbor, sör, lekvár, kóla stb..

Ha a szappan nem tud megbirkózni a folttal, de meg tudja határozni annak eredetét, akkor keresse meg tokját a következő tisztítási receptek közül:

 • Hogyan tisztítsuk meg a vizeletet a kanapén? Ez az egyik legnehezebb szerves folt, amely lehet, hogy nem észrevehető az anyagon, de szúrós szagot áraszt. Általános szabály, hogy idővel a ház lakói megszokhatják, és egyáltalán nem érezhetik magukat, de a vendégek azonnal elkapnak egy adott aromát. Hogyan tisztítsuk meg a kanapét a baba vagy állati vizeletből? Amint ez a baj bekövetkezik, törölje le a foltos területet szalvétával, hogy a vizelet felszívódjon. Ezután szárítsa meg hajszárítóval, hogy ne legyen csík. Ha a kárpitozás színes, akkor a foltot 9% -os ecetoldattal (1: 5 arányban) vagy gyenge kálium -permanganát -oldattal kezelje. Hogyan lehet otthon tisztítani a világos kanapét a vizeletből? Ebben az esetben a foltot citromsav oldattal kell kezelni (1:10 arányban). 30-60 perc múlva mossa le a területet szappanos / samponos oldattal, végül mossa le a kárpitot tiszta vízzel és szárítsa meg.
 • Hogyan tisztítsuk meg a kanapét a zsíros foltoktól? Szórja meg a friss foltot finom sóval, és hagyja, hogy felszívja az összes zsírt (3-5 perc). A fennmaradó nyomokat áztassa 10-15 percig Fairy habban vagy más mosogatószerben, majd öblítse le és szárítsa meg a területet.

Zsíros folt a kanapén

 • Hogyan lehet eltávolítani a borfoltot a kanapéról? Törölje le a friss foltot szalvétával, és borítsa be finom sóval. Hagyja, hogy a só felszívja a nedvességet, szükség esetén ismételje meg az eljárást. Rázza le a sót puha sörtéjű ecsettel, mossa le etil-alkohollal, majd habosítsa fel. Ezután távolítsa el a maradék szappant vízzel és törölje szárazra szalvétával.
 • Hogyan lehet eltávolítani az ínyt a kanapéról? Az íny eltávolításához a kanapé kárpitjáról le kell fagyasztani. Ehhez tegyen rá egyenként pár jégkockát (lehet zacskóban). Amikor a gumi megszilárdult, óvatosan kaparja le. Ha folt marad a kárpiton az íny eltávolítása után, vigyen fel metil -alkoholt, és törölje le..
 • Hogyan lehet letörölni a filctollat, a golyóstollat, a rúzst és a körömlakkot? Vigyen fel etil / ammóniát vagy acetont a foltra, majd öblítse le tisztán a területet.
 • Hogyan lehet eltávolítani a viaszt a kanapéról? Hagyja a viaszt megszilárdulni, majd bontsa fel és kaparja le. Fedje le a viaszjelet egy vékony pamut ruhával vagy két vagy három papírszalvétával, és vasalja meg többször. Szükség esetén ismételje meg az eljárást..
 • Hogyan lehet eltávolítani a vérfoltokat a kanapéról? A friss vérfoltokat gyorsan be kell áztatni hideg vízbe, amíg teljesen el nem tűnnek. Ha a folt régi, akkor hosszabb ideig kell jégkockák alatt tartani, áztassa gyenge ecetes oldattal (2 evőkanál 9% -os ecet 1 liter vízhez), és végül öblítse le szappanos vízzel..
 • Hogyan lehet megszabadulni a gyümölcsfoltról a kanapén? Vigyen fel ammónia és 9% -os ecet oldatot a foltra, majd mossa le a ruhát tiszta, nedves ruhával.

4. lépés. Ha a kanapé kárpitja elhalványult vagy kellemetlen szagúvá vált, és az egyszerű portalanítás nem oldja meg a problémát, akkor a teljes kárpitot kimoshatja:

 • Szappanos oldat: meleg víz + enyhe szappan;
 • Sampon oldat: meleg víz + sampon;
 • A 9% -os ecet gyenge oldata vízzel (1 evőkanál L 1 liter vízhez);
 • Alkohollal (például vodkával) tisztíthatók a kárpitozott bútorok mikroszálas kárpitozással.

Mikroszálas szék tisztítása alkohollal

A kényelem érdekében szórja a terméket szórófejes palackból

A világos kanapé illatának tisztításához szórhat szódabikarbónát az egész kárpitra, hagyhatja rajta 20-60 percig, majd porszívózza fel bútorkefével. A szóda elnyeli a kellemetlen szagot..

Hogyan tisztítsuk meg a világos kanapét a szagoktól

 • A sörtés kárpitozású kanapé tisztítása után puha, közepesen kemény sörtéjű kefével ecsetelje át az anyagot. Ez a technika “bolyhosítja” a szálakat és felfrissíti a színt..

És végül javasoljuk, hogy nézze meg a következő videót arról, hogyan lehet otthon tisztítani a kanapét a portól és a szennyeződéstől.

Lásd még az anyagot: Hogyan tisztítsuk meg a mosógépet a szennyeződésektől és a vízkőtől 5 lépésben.

Hogyan tisztítsuk meg a bőr kanapét otthon

Szükséged lesz:

 • Puha kendő (2 db);
 • Meleg víz;
 • Enyhe szappan, mint a Dove
 • Fehér alkoholos ecet vagy közönséges ecet 9%;
 • Olíva- vagy lenolaj.
 • Mikroszálas kendő.
 • Fogkrém vagy hajlakk (a foltok eltávolítására)

Hogyan tisztítsuk meg a bőr kanapét

Utasítás:

1. lépés Készítsen meleg szappanos oldatot meleg vízzel és enyhe szappannal.

2. lépés: Áztassa be a rongyot szappanos vízbe, és alaposan törölje le vele a kárpitot.

3. lépés A nedvesség eltávolításához törölje le a kanapét tiszta, száraz ruhával.

4. lépés. Most olyan kondicionálót kell használnunk, amely megvédi a bőrt és felfrissíti megjelenését. Ehhez keverjen össze egy rész ecetet két rész lenmaggal vagy olívaolajjal. Törölje le a keveréket az összes bőrkárpiton, és hagyja 10 percig.

Lásd még az anyagot: A vasaló tisztítása kívül -belül – 10 otthoni módszer.

5. lépés. 10 perc elteltével dörzsölje le a bőrt egy száraz mikroszálas kendővel.

 • Ne használjon hígítatlan ecetet vagy alkoholt tartalmazó nedves törlőkendőt, mert ezek nedvességet vonnak ki a bőrből és repedéseket okozhatnak.

6. lépés: Hogyan lehet tisztítani a foltokat egy bőr kanapén? A szennyeződések eltávolítása érdekében helyileg enyhe fogkrémet vagy hajlakkot kell felvinni (láthatatlan területen végzett vizsgálat után!), Majd gyorsan törölje le a terméket tiszta ruhával. Szükség esetén ismételje meg az eljárást.

 • A hajlakk különösen jól használható a tinta eltávolítására a tollról és a filctollról.

Kérdés válasz

Hogyan tisztítsa meg a kanapét csíkmentesen?

A kanapé csíkmentes tisztításához kövesse az alábbi irányelveket:

 • A kanapé tisztítószerét ne a kárpitra, hanem egy szivacsra vagy rongyra vigye fel;
 • Nagyon fontos, hogy ne dörzsölje túlságosan az anyagot, próbálja meg lepecsételni és elmosni a piszkos területeket.
 • A kanapé tisztítása utáni csíkok elkerülése érdekében fontos, hogy a kárpitot a lehető leggyorsabban szárítsa meg. Ehhez először törölje le a felesleges nedvességet papírtörlővel vagy tiszta rongyokkal, végül szárítsa meg hajszárítóval..

Mi a legjobb szőnyegtisztító?

Javasoljuk, hogy hab formájában használjon termékeket, mivel ez lehetővé teszi a kanapé tisztítását a szennyeződésektől, a különböző foltoktól és portól, elkerülve a termék és a nedvesség felszívódását a bútorok habtöltetébe..

 • A habtisztítók segítségével a legegyszerűbb a kanapét csíkok nélkül tisztítani (vagy eltávolítani a csíkokat, ha már megjelentek).

Most beszéljünk a márkákról és márkákról. Sok kanapé tisztítószer van a piacon, és még több szőnyegtisztító (ezek a kárpitok tisztítására is alkalmasak). Tanulmányoztuk az irecommend.ru és az otzovik.ru oldalakon található véleményeket, valamint a Youtube -on az ügyfelek véleményeit, és a következő következtetésekre jutottunk:

 • A legkelendőbb kanapé tisztító a Vanish szőnyeg sampon. Ő az, akinek a legtöbb véleménye van a speciális oldalakon, és meglehetősen magas, 4,1.
 • A második legnépszerűbb termék a Faberlic márka otthoni sorozatának szőnyegek és kárpitok tisztítására szolgáló koncentrátum. 4,3 -as minősítéssel rendelkezik. Hátrányok: Az eszközt csak kereskedőkön keresztül lehet megvásárolni, vagy online megrendelni.
 • A kanapék és szőnyegek permetező tisztítószere – a Shtihonit Bagi – a legmagasabb, 4,8, de kevesebb értékelést kapott. A felhasználók megjegyzik, hogy a spray képes eltávolítani a festékfoltokat, a vörösbort és a bogyókat.
 • Jó hírnév a Youtube -on a felhasználó vizuális visszajelzésének köszönhetően elnyerte a “Nagymosás” márka “Spray hab szőnyegek tisztítására” eszközét.