A csíkmentes feszített mennyezet tisztítása 5 lépésben

A feszített mennyezet antisztatikus és védő impregnálása ellenére azokat még ki kell mosni. A nappaliban ezt évente 1-2 alkalommal célszerű megtenni, a konyhában pedig 2-3 havonta, amikor olajos lerakódások és korom jelennek meg. Szerencsére a mennyezetek tisztítása nem olyan zavaró, és nincs további költség vagy idő a tisztításra. Ebben az anyagban elmondjuk, hogyan és mit kell mosni a feszített mennyezeten (fényes, matt, szatén és szövet).

Hogyan kell mosni a feszített mennyezetet otthon – univerzális módszer

Otthon a gyártók azt javasolják, hogy a feszített mennyezetet csak speciális termékekkel vagy szappanos vízzel mossák. A legtöbb esetben az ilyen tisztítás elegendő ahhoz, hogy megtisztítsa a vásznat a portól, az építési szennyeződésektől, a zsíros vagy nikotinlerakódásoktól és a koromtól. Ebben a lépésenkénti útmutatóban a feszítőszerkezet-gyártók által jóváhagyott sokoldalú és egyetlen tisztítási módszerről fogunk beszélni..

Szükséged lesz:

 • Egy közönséges sörtéjű felmosórongy, vagy jobb lapos fúvókával;
 • Tiszta és puha mikroszálas vagy flanel rongyok (2 db);
 • Egy tál meleg víz (de nem forró!);
 • Porlasztó (opcionális);
 • Folyékony szappan;
 • A nagyobb kényelem érdekében célszerű létrát készíteni.

Feszített mennyezet tisztítása lapos felmosórongygal és mikroszálas fúvókával

A feszített mennyezet teleszkópos felmosóval való mosása kényelmesebb és biztonságosabb a vászon számára, mint bárki más

1. lépés. Oldjon fel egy tálban folyékony szappan és meleg víz enyhe szappanos oldatát. Ha spray -palackot használ, akkor a következő arányok megfelelőek: 1 pohár vízhez 4 csepp folyékony szappan.

2. lépés: Dobja / tegyen fel egy szappanos vízzel (de nem forró!) Megnedvesített kendőt a felmosórongy fölé, és kezdje el a tisztítást. Kezdje el a feszített mennyezet mosását egy törlőkendővel, amely egyik sarokból a másikba mozog, és szisztematikusan mozog az egész vásznon. Ha a mennyezet területe nagyon nagy, akkor több részre oszthatja, amelyek mindegyikét a falaktól a vászon közepéig mozgatva kell mosni..

 • Ha spray -palackot használ, akkor a terméket egyenletesen eloszthatja egy részen, majd mossa le kézzel vagy felmosórongygal és tiszta, nedves ruhával. Ezután más webhelyre kell költöznie. A mop mozgásának elve továbbra is ugyanaz – a falaktól a vászon közepéig..

Jó, ha van létrája – ez lehetővé teszi, hogy manuálisan távolítsa el a helyi foltokat a vásznon, ügyesebben mozgassa a felmosórongyot, és jobban lássa a szennyeződést. Emellett lépcsőre van szükség, ha a mennyezet magas..

 • Kerülje a túl nagy nyomást, nehogy szennyeződést vagy port dörzsöljön a vászonra, és ne károsítsa azt. Különösen nagy körültekintéssel kell eljárni az alaphoz közel (például 3-4 cm-es szinten) szerelt feszített mennyezetek mosásakor. Ez utóbbi esetben jobb, ha egyáltalán nem használ felmosórongyot, hanem kézzel mossa le a mennyezetet, mászik egy lépcsőn..

Feszített mennyezet mosás

A feszített mennyezet kézi mosása biztonságosabb, mint felmosóval

3. lépés Ha szükséges, használja a következő fejezetben leírt otthoni jogorvoslatokat vagy speciális termékeket a kemény foltok eltávolítására..

4. lépés. Ha szeretné, biztonságosan eljátszhatja a foltokat, és újra sétálhat a vászon mentén, tiszta, nedves ruhával..

5. lépés: A tisztítás befejezése után feltétlenül törölje le a feszített mennyezetet egy tiszta, száraz ruhával, hogy megszabaduljon a termék maradványaitól, és ami a legfontosabb – a csíkoktól. Valójában ez a szakasz a vászon csiszolása..

Főbb szabályok:

 • A feszített mennyezetek tisztításához csak puha, szöszmentes rongyot (mikroszálas vagy flanel) szabad használni. Kefét és kemény szivacsot nem szabad használni.
 • Szigorúan tilos tisztítószereket használni a mennyezetek tisztításához, amelyek tartalmazzák: acetont, lúgokat, oldószereket, klórt, csiszolószemcséket, valamint bármilyen mosóporokat, mosószappant, mustárt, szódát.
 • A szakítószerkezetek nem moshatók forró vízzel.
 • Ha azt tervezi, hogy kézzel mossa a mennyezetet, akkor a tisztítás megkezdése előtt feltétlenül távolítsa el magáról a gyűrűket (különösen kövekkel), hogy ne sértse meg a fóliát..

Mit lehet még mosni feszített mennyezet

Annak ellenére, hogy a gyártók kategorikusan nem javasolják a feszített mennyezetek tisztítását szappanoldattal vagy speciális termékekkel (hardver- és építőipari üzletekben, feszített mennyezeteket gyártó cégekben), a gyakorlat azt mutatja, hogy néha cserélhetők:

 • Az ablaktisztító (ammónia alapú) jó, mert lehetővé teszi a feszített mennyezetek mosását (kivéve a matt és a textíliát) anélkül, hogy csíkokat hagyna. A zsíros lerakódásokkal és a korommal, a helyi szennyezéssel is jól megbirkózik. A legbiztonságosabb színtelen folyadékok használata (nincsenek színezékek a készítményben).
 • Mosogatószer – semleges, mint a szappan, de jobban megbirkózik a zsíros lerakódásokkal, ami fontos a konyhai feszített mennyezetek mosásához.
 • Meleg víz és 10% ammónia oldata (9: 1 arányban) – csak fényes és szatén feszített mennyezetek mosására alkalmas (matt mennyezetre NEM alkalmas!). Hatékonyan eltávolítják a zsíros és nikotinos lepedéket, a koromot, az élelmiszer -szennyeződést és a fröccsenést, valamint az alapos tisztítás után eltávolítják a csíkokat. Az oldat felvitele után a vásznat szárazra kell törölni..

Mosószer feszített mennyezetekhez

Mosószer feszített mennyezetekhez

Lásd még: A konyha tisztítása a zsírtól és szennyeződéstől – 11 recept különböző felületekhez

A matt, szatén és szövet feszített mennyezetek tisztítása?

 • A textilmennyezetek tisztításának legbiztonságosabb módja a vegytisztítás (puha flanel / mikroszálas kendők). Megengedett a porszívó alacsony szívóteljesítményű üzemmódban történő használata (óvatosan). Ebben az esetben a fúvókát 3-5 centiméter távolságra kell tartani a vászontól. Ha meg kell tisztítania a foltokat és a szennyeződéseket, használhatja ugyanazt az enyhe szappanoldatot, kezelje vele a szennyezett területet, és hagyja hatni 5 percig. A legfontosabb, hogy ne vigyük túlzásba a súrlódást, különben nyomok maradhatnak.

Feszített mennyezet tisztítása porszívóval

A szövet mennyezetét speciális szerszámmal is moshatja, mint az alábbi képen..

Tisztítószer a mennyezeti szövetekhez

 • A szatén mennyezetek ugyanúgy moshatók, mint a fényesek (lásd az utasításokat az első fejezetben).
 • A matt mennyezetet ugyanúgy tisztítják, mint a fényes vagy szatén mennyezetet. Azonban nem tisztíthatók alkohol alapú termékekkel (beleértve az ammóniát).

Még néhány tipp a megelőzésre és a gondozásra

 • Ha a konyhája feszített mennyezetű, ne felejtse el használni a páraelszívót minden főzéskor (különösen, ha gáztűzhelye van!).
 • Ne feledje, hogy jobb, ha azonnal eltávolítja a szennyeződéseket, mielőtt kiszáradnak és “megeszik”.
 • A por egyszerű eltávolításához egyszerűen törölje le a mennyezetet egy száraz ruhával.
 • Nehéz esetekben jobb egy takarító cég vagy egy mennyezeti szerelő cég szolgáltatásait igénybe venni (egyes cégek takarítási szolgáltatásokat nyújtanak). A szakemberek a feszítőszerkezeteket speciális porszívókkal és tisztítószerekkel tisztítják.

A tisztítószer megtisztítja a feszített mennyezetet