12 tipp, hogy az élelmiszereket hosszabb ideig frissen tartsa, és ne dobja ki

A táplálkozási szakemberek szerint sok ember táplálkozási problémája nem az, hogy nem vásárolnak elegendő zöldséget és gyümölcsöt, hanem az, hogy nincs idejük megenni, mielőtt megromlanak. A statisztikák szerint a megvásárolt termékek 25-30% -át a kukába dobjuk. Ennek a jelenségnek legalább két magyarázata van:

 1. Túl sok élelmiszert vásárolunk;
 2. Csak az étel hamarabb romlik el, mint amennyit tudna..

Mit kell tenni? Minden nap bemegy a boltba? Előre tervez egy heti menüt? Hmm … Úgy tűnik, ezek az elvek csak a legfegyelmezettebbek számára alkalmasak. 12 egyszerű tippet adunk, hogyan tartsuk akár kétszer hosszabb ideig frissen az ételeket, hagyjuk abba a “nem illikid” kidobását és megfelelően szervezzük meg a hűtőszekrényben való tárolást.

12 árnyalat az élelmiszerek hűtőszekrényben való tárolásához

Tipp 1. Az élelmiszereket egymástól elkülönítve és csomagolásban tárolja

Amikor az étel egymás mellett van, illatuk keveredik, és a káros baktériumok nagyon gyorsan “mozoghatnak” egymásra. Ha az élelmiszer minden védelem nélkül a polcon fekszik, akkor azt gyorsan szellőztetni vagy szárítani kell, különösen akkor, ha a hűtőszekrény a fagymentes rendszerben működik, speciálisan biztosított frissességi zóna nélkül. Következtetés – a termékeket külön tartályokban és csomagokban kell tárolni.

Tárolás konténerekben

Fagyasztó cipzáras táskák

Speciális cipzáras zsákok élelmiszerek fagyasztásához, címkével a dátum és a tartalom aláírásához

Az egyetlen dolog, amit nem szabad zsákban tárolni, a kolbász, a hús, a csirke, a hal és a sajt – ezek megfulladnak a filmben, kellemetlen szagot kapnak és gyorsabban romlanak. Jobb, ha áthelyezi őket a gyári csomagolásból tartályokba, vagy papírba / fóliába csomagolja..

Tárolás fóliával és pálcikával

Ha nincs elegendő konténer vagy cipzáras táska, akkor a szokásos tányérok és tálak jönnek segítségül, amelyeket csak fóliával kell lefedni. A hűtőszekrényben lévő helytakarékosság érdekében az edényeket egymásra lehet halmozni kínai pálcika segítségével.

Tipp 2. Tárolja a gyógynövényeket, zöldségeket és gyümölcsöket papírszalvétával

Sok zöldség, gyümölcs és gyógynövény fő ellensége a magas páratartalom a hűtőszekrényben. A gyümölcs eltarthatóságának meghosszabbítása érdekében tárolja papírtörlővel vagy papírzacskóban – a papír elnyeli a páralecsapódást. Ez különösen akkor hasznos, ha a hűtőszekrényben nincs külön frissítési zóna a gyümölcsök és zöldségek számára..

Zöldek

Tipp 3. Ha új hűtőszekrény vásárlása előtt áll, válasszon száraz és nedves frissességi zónával rendelkező modellt

A friss zónák olyan fiókok, amelyekben a romlandó élelmiszerek néhány nappal tovább tárolhatók, mint egy hagyományos hűtőszekrényben. Az alacsonyabb hőmérséklet és az optimális páratartalom miatt a mikroorganizmusok és baktériumok növekedése lelassul, de az étel nem fagy meg..

Például hűtőszekrények Bosch technológiával VitaFresh ráadásul akár kétszer tovább is frissen tarthatja az ételeket. Gondoljunk csak bele, hány előnye van egy ilyen időzítési előnynek:

 • Hagyja az ételt legalább egy hétig, és pihenjen anélkül, hogy kidobná az ételt.
 • Vagy képzelje el ezt a helyzetet – délután úgy döntött, hogy új összetett ételt készít, és hozzávalókat vásárol, de estére az ihlet eltűnt. Rendben van – csak tegye az ételt a friss zónába, és helyezze át a kísérletet egy másik napra..
 • Azok számára, akiknek nincs lehetőségük napi főzésre, a frissességi zóna lehetővé teszi, hogy több napra előre leveseket, ebédeket és vacsorákat készítsen. Ugyanakkor nem kell feláldoznia az ételek előnyeit és ízét..
 • Ezenkívül a VitaFresh plus technológia lehetővé teszi, hogy hetente legfeljebb egyszer menjen az üzletbe. Ez idő alatt a gyümölcsök és zöldségek, köszönhetően a természetes páratartalomnak és a száraz levegő hozzáférésének szabályozásának képességének (erről a lehetőségről egy kicsit később beszélünk), nem lesznek vizesek és megtartják vitaminjaikat. Elfelejtheti a szagú húst, amely általában 2 nap múlva jelenik meg..

Bosch hűtőszekrény VitaFresh technológiával

“Elszáradt” saláta, illatos húsok, íztelen zöldségek és gyümölcsök – ha friss zónák vannak a hűtőszekrényben, ezek a problémák legalább egy hétig nem merülnek fel

A hűtőszekrény frissességi területe lehet nedves és / vagy száraz.

 • A nedves terület alkalmasabb gyümölcsök, zöldségek és gyógynövények tárolására..
 • A száraz zóna körülbelül 0 fokos hőmérsékletet tart fenn, és hús, hal, baromfi és tejtermékek számára készült. Ha szeretné, itt tárolhat el nem fogyasztott vacsorákat, és akár hideg italokat is..

Tipp 4. Ha a hűtőszekrény friss zónákkal rendelkezik, amelyek képesek szabályozni a száraz levegő bejutását … itt az ideje megtanulni használni

Tehát már van hűtőszekrénye frissességi zónával, amelyben szabályozhatja a száraz levegő ellátását. De tényleg tudod, hogyan kell használni? Vagy csak átlagot állított be a legjobb reményében? A nedvességtartalom beállításainak ismerete segít abban, hogy gyümölcsét és zöldségét hosszabb ideig és a legjobb minőségben tartsa..

A páratartalom beállításának elve meglehetősen egyszerű..

 • Alacsony nedvességszintre van szükség a nedvességvesztésre érzéketlen termékeknél. Ezek általában gyümölcsök és zöldségek, amelyek etiléngázt bocsátanak ki, például alma és körte. Ha megnyitjuk a hozzáférést a száraz levegőhöz a “gyümölcs” dobozban, az etilénnek lehetővé tesszük az önálló eltávolítást. Ez segít megelőzni a gyümölcsök idő előtti romlását..
 • A magas páratartalomra elsősorban a leveles zöldségek, például rukkola, spenót és gyógynövények tárolására van szükség. Amikor a száraz levegő zárva van, nedvesség csapódik be a fiókba, és a zöldek frissek és lédúsak maradnak. Az etilénre érzékeny gyümölcsök és zöldségek, például az eper, gyógynövényekkel együtt tárolhatók..

Íme egy praktikus jel, amely felsorolja azokat az ételeket, amelyek az alacsony vagy magas páratartalmat részesítik előnyben..

Tárolás magas páratartalmú dobozban Tárolás alacsony páratartalmú dobozban
Banán (éretlen) Almák
Brokkoli Avokádó
kelbimbó Banán (érett)
Fejes káposzta Dinnye (torpedó)
Sárgarépa Ábra
Karfiol Mézes dinnye
Uborka Kiwi
Padlizsán Mangó
Zöldbab Papaya
Gyógynövények (koriander, kapor, petrezselyem, kakukkfű) Körte
Levélzöldek (kelkáposzta, saláta, spenót, svéd mángold, vízitorma) Sárgabarack, nektarin, őszibarack, szilva stb..
Borsó
Bors
Eper
Tök, cukkini
Görögdinnye

Tipp 5. Végezze el a hűtőszekrény átmeneti vizsgálatát hetente legalább háromszor

Ha rendszeresen megvizsgálja a hűtőszekrény tartalmát, akkor képes lesz időben észlelni a lehető leggyorsabban elfogyasztandó ételeket, és megakadályozni az „illikvid” megjelenését. Ez különösen igaz azokra a termékekre, amelyeket megszoktunk a jövőbeni használatra, vagy többféle formában. Ezek lehetnek joghurtok, tejföl, szószok, túró, sajtok, tej vagy konzervek..

Élelmiszer tárolása lejárati dátummal

Az ötlet az élelmiszerek lejárati dátummal való tárolására

Lásd még: Melyik hűtőt válasszuk: csepegtető vagy fagymentes?

Tipp 6. Ha nyaralni megy, töltse fel legalább a hűtőszekrényt

Ez azért van, mert az üres hűtőszekrény kevésbé hatékonyan működik. Ha a készülék polcai üresek, megtöltheti őket vizespalackokkal..

Tipp 7. Ha lehetséges, tartsa külön a gyümölcsöket és zöldségeket

Ez segít elkerülni a szagok keveredését, és ami a legfontosabb, nem teszi lehetővé, hogy a sok gyümölcsben található etilén felgyorsítsa a zöldségek romlását. Különösen érzékeny erre a gázra a burgonya, sárgarépa, brokkoli, spárga és saláta. És itt van az etiléngyártás vezetőinek listája:

 • Almák;
 • Banán;
 • Körte;
 • Őszibarack;
 • Sárgabarack;
 • Kiwi;
 • Mangó.

Ne feledje ezeket a gyümölcsöket, és soha ne tegye őket ugyanabba a fiókba zöldségekkel és más érett gyümölcsökkel..

Tipp 8. Ha meg kell hosszabbítani a kenyér és péksütemények eltarthatóságát, a hűtőszekrény segít

Ha távoznia kell, vagy éppen túl sok kenyeret vásárolt, akkor az alábbiak szerint hosszabbítsa meg élettartamát. Csomagolja be a kenyeret / pékárut egy papírzacskóba vagy kis lyukú műanyag zacskóba, vagy egy természetes szövetzacskóba. Ha a hűtőszekrényben friss hely van a gyümölcsök számára, helyezze oda a becsomagolt kenyeret. Ha nincs ilyen doboz, akkor a hűtőszekrény felső polca megteszi. Ez körülbelül 3 hétig életben tartja a kenyeret és a süteményeket. Szükség esetén a liszttermékeket 1 hónapnál tovább lehet fagyasztani..

 • Ahhoz, hogy a kenyér kellemes lágyságúvá váljon a hűtőszekrényben való hosszú tárolás után (vagy fagyasztás után), zárt edényben, mikrohullámú sütőben melegítheti.

Tipp 9. Ha romlott gyümölcsöt és zöldséget talál, azonnal dobja el

Emlékszel a mondásra egy korhadt almáról, amely „elrontja a kosár összes gyümölcsét”? Ez valóban igaz. Gyümölcsök és zöldségek vásárlásakor (különösen tartályokban) ellenőrizze a gyümölcsöket. És ha kétes példányokat talál, dobja el gyorsan..

Tipp 10. Amikor csak lehetséges, vásároljon lejárati dátumú termékeket

Termékek, különösen romlandó termékek vásárlásakor ellenőrizze gyártásukat, lejárati idejüket és tárolási idejüket. A szupermarketekben gyakran ugyanazon termékek ugyanazon polcon eltérő megjelenési dátummal rendelkezhetnek..

Tipp 11. Helyezze el helyesen a termékeket

Miután visszatértek a szupermarketből egyhetes élelmiszerkészlettel, sokan kaotikus módon kirakják a zsákokat. Ennek eredményeként néhány nap múlva romlott vagy túlszárított harapnivalók és élelmiszer -összetevők találhatók. Mindez azért történik, mert a hűtőszekrény különböző zónáiban különböző hőmérsékletek vannak beállítva, és ha a termék kedvezőtlen éghajlatra kerül, akkor gyorsabban romlik vagy elveszíti ízét. Ezért azt tanácsoljuk, hogy egyszer emlékezzen néhány egyszerű ajánlásra, és próbálja meg betartani azokat a jövőben..

 • A felső polcok a hűtőszekrény egyik legmelegebb helye. Jó itt tárolni: mindenféle maradék, ital és fogyasztásra kész étel (például vaj, joghurt, sajt és finomságok).
 • Alsó polcok – itt a legalacsonyabb hőmérsékletet állítják be, így ez a zóna alkalmas nyersanyagok, azaz hús, hal stb. Tárolására (ez a tanács akkor releváns, ha nincs különleges frissességi zóna a hűtőszekrényben).
 • Az ajtó a hűtőszekrény legmelegebb része, ráadásul instabil hőmérsékletű, ezért fel kell hagyni azzal a szokással, hogy itt tejtermékeket és tojásokat tárolnak. De a mártások és ketchupok, lekvárok és savanyúságok, lágy és feldolgozott sajtok teljesen normálisnak érzik magukat az ajtók polcain..

Memo

Tipp 12. Ne tároljon banánt, paradicsomot és …

Egyes élelmiszerek hosszú távú tárolásának titka az, hogy szobahőmérsékleten tartsuk őket. Ez a lista a banánon és a paradicsomon kívül a következőket tartalmazza:

 • Krumpli;
 • Egész görögdinnye és dinnye;
 • Egész fokhagyma és hagyma;
 • Csokoládé;
 • Kávé és tea.

Ezek a termékek alacsony hőmérsékleten íztelenek és gyorsabban romlanak. Az almát és az éretlen kemény gyümölcsöket a hűtőszekrényen kívül is tárolhatja..