Kako pravilno razmnožavati jagode s brkovima

Kako pravilno razmnožavati jagode s brkovima

Ova metoda razmnožavanja jagoda, podložna određenim pravilima, ne samo da će dati izvrsne sadnice, već će svake godine donijeti i veliki urod jagoda, te će sačuvati njene najbolje kvalitete..

Iskusni ljetni stanovnici znaju da se ne preporučuje korištenje brkova s ​​plodnih grmova. Svaki grm bobice trebao bi obavljati samo jednu funkciju: ili proizvoditi voće ili brkove. Biljka jednostavno nema dovoljno hranjivih tvari za oboje. Čak i ako je grm već prestao davati plodove, njegova snaga još uvijek nije dovoljna za kvalitetne i snažne brkove, jer je sva njegova snaga utrošena na sazrijevanje plodova.

Grmovi jagoda, za koje se čini da “rade na dva fronta”, vrlo brzo se iscrpljuju, počinju boljeti i prinos se postupno smanjuje. Bobice na takvim grmovima postaju manje, gube se karakteristike okusa. U budućnosti bi kultura mogla potpuno umrijeti.

Razmnožavanje jagoda grmovima maternice

Razmnožavanje jagoda grmovima maternice

Proces uzgoja jagoda mora započeti odabirom najjačih i najotpornijih grmova. Zovu se majčinsko grmlje. Kako ih prepoznati i zapamtiti? Selekcija počinje u prvoj godini sadnje grmova jagoda. Na svim zasađenim grmovima bobica potrebno je ukloniti sve brkove bez iznimke. Kultura mora dati svu svoju snagu procesu plodonošenja. Zadaća vrtlara je pažljivo promatrati sve biljke i označiti najbolje grmlje (možete upotrijebiti svijetlu naljepnicu ili mali klin). Najbolje će biljke biti one koje su imale najveće plodove i ostale su netaknute (ni od štetnika, ni od vremenskih promjena). Ovi grmovi bobica nazivaju se grmovi majki..

Nakon završetka plodonošenja najbolje grmove jagoda potrebno je presaditi u zasebno područje. Između svakog grma maternice morate ostaviti najmanje četrdeset centimetara, a razmak između redova je oko osamdeset centimetara.

U idućoj sezoni nastavlja se rad s odabranim grmovima jagoda. Sada svaki grm mora uložiti svu svoju energiju u razvoj brkova, pa se morate riješiti svih pupoljaka koji se pojave. Grmovi bobica ne smiju cvjetati niti stvarati jajnik. Ove će godine vegetativna reprodukcija biti glavna stvar za biljke, odnosno razvoj brkova.

Brkovi će se početi pojavljivati ​​u prvom ljetnom mjesecu. Potrebno je ponovno napraviti rigorozan odabir – bit će potrebni samo najjači i najveći brkovi, a sve ostale treba odrezati. Na odabranim brkovima vrlo brzo će se formirati utičnice, a na njima, pak, korijenje.

Presađivanje sadnica jagoda na novo mjesto najbolje je obaviti u posljednjem mjesecu ljeta

Uz pojavu korijena na rozetama, možete odabrati bilo koju od dvije mogućnosti za daljnji razvoj mladog grma. Utičnicu nije potrebno odvajati od odraslog grma, dovoljno je da njen donji dio malo produbi u rastresito tlo u vrtu i poštuje sva propisana pravila za brigu o sadnicama ili da osigura svoj zasebni spremnik za razvoj korijenskog sustava za svaku utičnicu.

Presađivanje sadnica jagoda na novo mjesto najbolje je obaviti u posljednjem mjesecu ljeta. Prije početka jakog hladnog vremena bit će još dovoljno vremena da se grmlje ukorijeni na novom mjestu i dobro ukorijeni. Desetak dana prije prijenosa sadnica potrebno je odrezati brkove na kojima su nastale rozete. Tijekom ovih dana, biljke se moraju naučiti hraniti vlastitim korijenovim sustavom, a ne iz matičnog grma..

Uzgoj sadnica s grmovima maternice može se ponavljati dvije ili čak tri godine zaredom, a zatim možete ponovno pronaći mlade i jake biljke koje će ih zamijeniti. Cijeli postupak odabira morat će se ponoviti. Vrijedno je napomenuti da je bolje odabrati jagode u dobi od dvije i tri godine kao grmlje majke. Razvijaju mnogo više brkova nego jednogodišnjak.