Välja en panna för universellt bruk: jämförelse av 7 typer, 6 tips och 1 video

På många sätt beror skålens kvalitet och lättheten på dess rätt val av formen. Låt oss jämföra de 7 huvudtyperna av kastruller och ta reda på vilken typ av kastrull som kan kallas den mest mångsidiga och bästa..

7 typer av krukor – jämför och ordna på hyllorna

Emaljerad gryta

Emaljerad gryta

Fördelar: lätt, vackert, vatten kokar snabbt i det. Och du kan också lagra mat i kylskåpet i den, eftersom emaljen skyddar den från oxidation och exponering för metallsalter.

Bäst för: matlagning soppor, stuvad frukt, tillbehör.

Nackdelar: emalj – beläggningen är ömtålig och därför tillfällig och kräver noggrann hantering. Det ska inte gnidas med slipmedel och tvättas med sura lösningar, som ättika och citronsyra, för att inte förstöra emaljen..

Emaljpanna - emaljhakad

Så snart emaljen har gnuggat av sig eller gått vilse, som på bilden ovan, blir disken oanvändbar, eftersom den öppna metallen börjar “ge bort” till maten ohälsosamma salter.

Dåligt för: Matlagningssirap och konserver.

Hur man väljer en emaljkruka: Emaljkrukor kan beläggas på två sätt: genom doppning eller sprutning. Idag applicerar många moderna tillverkare emalj på disken genom sprutning, men denna beläggning är tunn och kortlivad. Leta därför efter en ryskproducerad emaljpanna, som är gjord med doppteknik. Metoden för beläggning är lätt att bestämma, du behöver bara hitta 2-4 mörka fläckar på utsidan av disken – det här är de platser där fästelement installerades före emaljbeläggning som visas på bilden nedan.

Hur man väljer emaljgrytor

En annan viktig punkt är emaljens färg inuti krukan. Om det kan vara någonting utifrån så är det bara inuti: svart (men inte brunt), vitt, grädde (men inte gult), gråblått och blått. Emalj av vilken färg som helst är giftig. Kontrollera också pannan för flis och luckor på väggarna och kom ihåg att ju tjockare emaljen desto längre..

Gryta aluminium obestruket

Aluminiumform

Fördelar: Lätt, billig, värms upp snabbt.

Bäst för: kokande mjölk, kokande ägg, dumplings och pasta.

Nackdelar: lätt deformeras och mörknar med tiden, aluminiumrätter kan förändra matens smak på grund av att aluminium har förmåga att reagera med syror och alkalier, frigöra giftiga metallsalter i mycket små doser som ackumuleras i kroppen över tiden.

Dåligt för: Tillagning av barn- och kostmåltider, komplexa rätter som pilaf och sur mat.

Hur man väljer en form av aluminium: välj kastruller med en platt och tjock botten (mer än 3 mm), tjocka väggar (mer än 1,5 mm) och ett tättslutande lock. Var också uppmärksam på handtagen – de ska inte svetsas utan skruvas fast på bultarna enligt bilden ovan.

Gjutjärnspanna

Gjutjärnspanna

Fördelar: gjutjärn – hållbart, inte rädd för repor, säkert och till och med bra för hälsan, eftersom det “ger” små doser järn. En annan fördel är att gjutjärn har en naturlig “non-stick beläggning” som bildas av olja som absorberas i gjutjärnets porösa botten. En gjutjärnspanna svalnar länge, och disken i den är den godaste på grund av samma porositet.

Lämplig: för att steka, för matlagning, för stekning och för att baka mat i ugnen. Naturligtvis är pilaf- och kötträtter speciellt goda i gjutjärnsrätter..

Nackdelar: gjutjärnsgrytor är de tyngsta, de kan inte tvättas i diskmaskinen, de värms upp länge, vilket ökar tillagningstiden, det är också oönskat att lagra mat i dem och lämna vatten under lång tid, eftersom gjutet järn är benägen att rosta.

Hur man väljer en gjutjärnspanna: ju mörkare, mer porös och tyngre gjutjärnet är, desto bättre är det. Ett tecken på gjutjärnsgrytor av dålig kvalitet är ytans släthet och relativa lätthet (en bra kastrull med kastrull med en volym på 3 liter bör väga mer än 4 kg).

Gjutjärnspanna

Non-stick teflonbelagd kruka

Teflonbelagd kruka

Fördelar: värms upp snabbt, och viktigast av allt – kräver praktiskt taget inte användning av olja.

Bättre för: att göra kostmat.

Nackdelar: Så snart teflonbeläggningen är skadad blir disken ohälsosam eftersom maten fylls med cancerframkallande giftiga gaser under tillagningen. Teflonbeläggning, även vid noggrann användning, kan bara vara 1 år.

Ett exempel på dålig kvalitet teflon

Hur man väljer en teflonbelagd kruka: Ju mer skiktad teflon, desto längre håller den. Antalet lager anges på förpackningen. Innan du köper köksredskap, se till att non-stick-beläggningen är helt slät (bilden ovan är ett exempel på hur den inte ska vara). Tänk på att det inte är motiverat att välja en panna gjord av rostfritt stål med en teflonbeläggning, eftersom sådana modeller är dyra och inte håller länge, eftersom teflon, även flerskikt, förr eller senare “skalas av”.

Värmebeständig / eldfast keramisk kruka

Värmebeständig keramisk kruka

Fördelar: det är miljövänligt och helt säkert för hälsan, och därför är det bra att förvara mat i kylskåpet i det, det påverkar inte heller matens smak, tenderar inte att brinna (tills glasyren i keramiken gnids av) och behåller värmen länge.

Bättre för: att steka grönsaker, laga grytor och stekar, vilt, det kan också baka mat i ugnen.

Nackdelar: Kräver en flamdiffusor, är tyngre än aluminiumpannor och är dyrare. Keramik kan spricka från att falla, de är rädda för repor från metallanordningar och tvätt med slipmedel. Så snart frostingen i botten är sliten börjar maten brinna och pannan absorberar fettet, vilket gör det svårt att rengöra. Kom ihåg att du inte kan sänka ner keramikgrytan i kallt vatten omedelbart efter tillagningen eller sätta de rätter som just tagits ur kylskåpet på elden, eftersom de kan spricka eller spricka av ett plötsligt temperaturfall. För att undvika splittring av behållaren är det också omöjligt att låta vattnet koka helt under tillagningsprocessen..

Tips för att välja: en bra kastrull bör ha en botten tjocklek på 4-7 mm och följaktligen en stor vikt, till exempel bör en treliters skål väga mer än 2 kg.

Brandsäker / värmebeständig glaspanna

Värmebeständig glaspanna

Fördelar: glaspannan kan läggas omedelbart på bordet, eftersom den ser bra ut, är säker för hälsan, tenderar inte att brinna, är lätt att rengöra och kan tvättas i diskmaskinen, väl lämpad för att baka rätter i ugnen och förvarar tallrikar i kylskåpet, håller länge varmt;

Bäst för: kokande tillbehör, soppor, kompottar, spannmål.

Nackdelar: du kan inte sätta på en gasbrännare utan en brandavdelare (foto nedan), den kan bryta från ett fall och ett kraftigt temperaturfall.

Värmebeständig glaspanna med eldelare för gasspis

Poor For: Braising and Steing.

Tips för att välja: se alla rätter i ljuset – väggarna måste vara fria från luftbubblor, annars kan det brista under tillagningen. Det är viktigt att glaset inte är grumligt och ogenomskinligt. En bra glaskruka ska ha en blåaktig, turkos nyans..

Stålpanna (rostfritt och medicinskt stål)

rostfritt stål

Fördelar: nästan perfekta köksredskap-kokkärlen i rostfritt stål är stöttåliga, slitstarka, hållbara, inte rädda för repor från knivar, gafflar och vispar, de värms upp jämnt. Krukor i rostfritt stål är också lätta att rengöra – de kan rengöras med metallsvampar och skrapor. Professionella kockar lagar oftast i köksredskap i rostfritt stål.

Bättre för: Mångsidig, men mer lämplig för kokning och stekning än att steka mat.

Nackdelar: en bra kastrull med tjock botten är dyr, försämras med tiden, permanenta fläckar och ränder visas på botten, värms långsammare än aluminiumpannor.

Kärlmärkning i rostfritt stål

Hur man väljer en gryta i rostfritt stål: Leta efter markeringar på förpackningen eller botten på köksredskapet med nummer: 18/10, 08/13, 12/13 eller 12/18. Den första siffran är en indikation på kromhalten i den rostfria legeringen, och den andra är nickelhalten. Ju högre det första värdet är, desto högre är kvaliteten på disken, rostfritt stål med märkning 18/10 är bäst, och det är denna legering som kallas medicinskt stål. Ju tjockare botten och väggar på tallrikarna (botten är mer än 3 mm, väggarna är mer än 0,5 mm tjocka), desto jämnare blir uppvärmningen och maten brinner inte vid stekning och stekning. Helst är en dubbel eller trippel bottenpanna det bästa valet. Men den märkning som tillverkaren deklarerat är inte en garanti för kvalitet..

Vi erbjuder dig att titta på följande plot av “Testköp” om hur du väljer rätt kastrull i rostfritt stål med glaslock och hur du känner igen en falsk, etc..

6 huvudrekommendationer

  1. Oavsett vilket material rätterna är gjorda av, välj mellan två modeller av samma typ, välj den som har tjockare väggar och botten, samt fler lager non-stick beläggning (om någon);
  2. För en bra kastrull ska handtagen skruvas fast, inte svetsas;

Hur man väljer rätt kruka

  1. Kontrollera alltid kokkärlet för defekter;
  2. Locket ska sitta tätt på disken och får inte falla av när det lutar;
  3. Botten måste vara plan och stabil;
  4. Det är bättre att inte köpa köksredskap som en hel uppsättning. Gör en uppsättning behållare av olika storlekar, men också efter materialtyp. Till exempel är en gjutjärnsgryta oumbärlig för tillagning av pilaf- och kötträtter, en keramisk kastrull är användbar för att steka grönsaker, en emaljpanna för att laga soppor, köpa en teflonmodell för att laga mat, en aluminiumsked kan göra för snabbt tillagning av ägg, och glöm naturligtvis inte att köpa ett universellt köksredskap – en rostfri panna. Det ska vara av högsta kvalitet, för det är i det du oftast lagar mat. Läs om maträttens storlek nedan.

Hur mycket krukstorlek att välja?

Vad är den optimala krukstorleken? En medelstor kastrull med en volym på 3 liter anses vara universell. I en sådan behållare kan du laga soppor och tillbehör, kött och kompott. Men det är bättre att ha i köket en uppsättning med flera krukor av olika storlekar, former och typer..

För matlagning av soppor och kompottar: volymen på en kastrull för matlagning av soppor och kompoter väljs med 1 liter per familjemedlem. Det vill säga för en liten familj på 3 personer räcker det att skaffa ett 3-liters porslin. Om du gillar att laga soppor med marginal väljer du en större kastrull..

För kokning av ägg, grönsaker, sidrätter: en liten kastrull med en volym på 1-2 liter.

För tillagning av gröt för 1-2 portioner och såser: grytor med en volym mindre än 1 liter.