Hur man slipar en kökskniv – 7 steg för nybörjare

Det är helt enkelt omöjligt att beskriva alla nyanser av hur man slipar knivar korrekt inom ramen för en artikel, men det är inte alltid nödvändigt. Speciellt om en vanlig kökskniv behöver slipas eller om du bara är en nybörjare som behöver börja någonstans.

 • Faktum är att det är snabbt och enkelt att slipa en kökskniv till skärpan hemma. Men svårigheten ligger i det faktum att detta måste göras så att skärpan i bladet bevaras länge och samtidigt inte för mycket stål avlägsnas från bladet..

I det här materialet kommer vi att försöka berätta enkelt och tydligt hur du ska slipa en kniv med en stång korrekt. Det är trots allt denna metod som inte bara är grundläggande och tillgänglig för alla, utan också den mest effektiva. Förutom steg-för-steg-instruktioner för slipning och efterbehandling hittar du här ett urval av träningsvideor och en översikt över alternativa metoder-från skärpningssystem till botten av den keramiska plattan..

Lite om valet av stenar

Slipstenar är av följande typer:

 • Keramisk;
 • Diamant;
 • Naturlig;
 • Japanska vattenstenar.

Eventuellt kan du, när du får kläm på det, köpa massiva och dyra diamanter eller japanska vattenstenar. Det är dock bättre att börja med vanliga keramiska barer (t.ex. “Boat”), som säljs i alla järnaffärer. De är slitstarka, hållbara och prisvärda. Av bristerna kan endast deras ojämna nötning kallas.

Slipstänger

Här är några tips som hjälper dig att hitta rätt kompis:

 • Vilken storlek ska stången vara? Helst är den 1,5-2 gånger längre, eller åtminstone inte kortare än knivbladet. Stångens bredd och form är inte kritisk.
 • När du köper ett block, se till att det är platt och fritt från marker..
 • För att komma igång kan du köpa en medellång universell brynsten. Men om du vill, köp ett block med två sidor av olika kornstorlek eller två stenar med en stor och mindre kornstorlek två gånger. Ett par stenar kan komma att läggas till i din samling i framtiden..
 • Det är bäst att försöka få ett par sovjetillverkade åsnor, säg, på loppisar eller från din farfar. Barer märkta “Made in USSR” har enhetliga korn och högkvalitativt bindningsmaterial.

För att få kniven till rakhyvlar, förutom slipning av stenar, kan du köpa GOI -slippasta, som vi också kommer att berätta om hur du arbetar med.

7-stegs instruktioner för slipning och finslipning av en kökskniv

Så, vid slipning av en kniv, är ett mål att slipa så mycket metall från bladet så att skärkanten blir skarp igen. Du måste börja arbeta med ett grovkornigt slipmedel och avsluta med ett finkornigt.

Det är viktigt att komma ihåg följande principer för knivslipning:

 • Det viktigaste är att hitta den optimala skärpningsvinkeln och behålla den på hela skärkanten medan du glider längs stången..
 • Rörelser ska vara mjuka, utan tryck.
 • Alla stavar måste fuktas med vatten, eller bättre med tvålvatten: före skärpning (så att bladet glider bättre och metalldammet inte täpper till porerna), i processen (för att ta bort den resulterande suspensionen) och i slutet, att rengöra baren.

Och ett annat viktigt råd – för första gången är det bättre att träna med en kniv, vilket inte är synd att förstöra. Speciellt om din huvudkniv är för solid och dyr. Låt oss börja träna.

Steg 1. Skölj stenen med vatten och kör sedan över den, säg, med en svamp med en droppe diskmedel.

Barförberedelse

Steg 2. Därefter sätter vi oss vid bordet och lägger stenen på ett träbräda, till exempel ett skärbräda. Kan läggas under en sten och en handduk. Det är mer bekvämt för någon att sätta stången vinkelrätt mot dig själv och för någon i en vinkel på cirka 45 grader. Med tiden kommer du att förstå hur det är bekvämare för dig att arbeta..

Steg 3. Nu måste du bestämma skärpningsvinkeln och fixera knivens position. Vad ska vinkeln vara? Den allmänna principen är att ju mindre det är, desto skarpare är bladet, och ju större det är, desto längre förblir bladet skarpt..

 • Vanliga köksknivar slipas i en vinkel på 40-45 grader. Om du slipar en filékniv (avsedd för skärning av tunna bitar av fisk, fjäderfä och kött), ska den skärpas vassare – i en vinkel på 30-40 grader. Det valda värdet måste divideras med 2, och då får vi den vinkel som ska vara mellan bladet och ytan på stången. Det vill säga, för att slipa bladet vid 45 grader måste du vässa varje sida av det med 22,5 grader till skärpningsytan.

En enkel teknik som visas på bilden nedan hjälper dig att fixa kniven i en vinkel på 22,5 grader..

Hur man ställer kniven i rätt vinkel

 • Kom ihåg att du måste försöka hålla dig till den valda vinkeln under allt arbete..

Steg 4. Placera kniven över blocket så att handtagets övre kant är ovanför stenens nedre kant. Håller handtaget med ena handen och bladet med den andra börjar vi glida längs stången från oss själva längs banan som visas på bilden nedan.

Knivslipning

Se en kort och visuell video:

 • Slutsatsen är att skärkanten som glider över stenen alltid är vinkelrät mot färdriktningen.
 • Vid bladets böj måste knivhandtaget höjas något för att behålla den valda vinkeln.
 • Kom också ihåg att du inte kan sätta press på bladet, men du ska inte ge slack heller..

Således är det nödvändigt att hålla bladet över stenen cirka 40-50 gånger, nämligen tills en “burr” (burr, mikrosåg) dyker upp längs hela längden på RK (skärkant). Dess utseende kommer att berätta att överflödig metall är sliten och det är ingen idé att slipa ytterligare. Sedan måste du vända bladet och upprepa samma steg. Tydligt på videon:

 • En grader är en lätt grovhet som är svår att se, men kan kännas genom att försiktigt köra fingret längs kanten på bladet (men inte längs kanten så att du inte skär dig själv).

Burr av en slipad kniv

Burr av en slipad kniv

Under drift visas en upphängning på bladet – metalldamm, som regelbundet måste tvättas av med vatten.

Steg 5. Så har graderna dykt upp, nu går vi vidare till finjustering. För att göra detta, upprepa samma manipulationer på en sten med halva kornstorleken. Ett alternativt sätt att finjustera är med hjälp av musat.

 • Musat är en stålstav med ovalt eller cirkulärt tvärsnitt med längsgående skåror. Den är endast lämplig för att klä och behålla skärpa, men inte för att slipa en kniv. Musatom rekommenderas att redigera kniven varje gång före och efter arbetet..

Hur man redigerar en kökskniv med musat kan ses i nästa videomästarklass från den respekterade knivmakaren Gennady Prokopenkov, som förresten är specialiserad på att göra köksknivar..

Steg 6. Om du vill kan du ta kniven till en knivskarp punkt. För att göra detta, ta vilket läder- eller läderbälte som helst, behandla det med en slippasta GOI, Dialux eller något annat, och gör sedan samma steg, men bara i riktning från framkant.

Steg 7. Slutligen kontrollerar vi skärpningskvaliteten. Detta görs mycket enkelt. Det räcker med att skära tomaten eller skära papperet. Om du ville uppnå knivskarphet bör du försöka raka av håret på armen. De vassaste knivarna kan till och med raka av håret, som visas på bilden nedan, men i köket krävs inte sådan skärpa för den vanligaste kniven..

Raka hår med en kniv

Alternativa sätt att slipa

Om din kökskniv är en enkel och billig “hårt arbetare” och / eller om du bara inte vill fördjupa dig i “knivkulturen”, rekommenderar vi att du använder en elektrisk slipare, rullkniv eller skärpningssystem för slipning hemma. Vilka är deras fördelar och nackdelar?

 • Den elektriska sliparen slipar knivarna perfekt och snabbt, men även modeller av högsta kvalitet tar bort för mycket material från knivarna och minskar därmed dess livslängd. En annan nackdel med en elektrisk vässare är att en bra enhet kostar mer än $ 200.
 • Rullkniven är ett billigt och lättanvänt alternativ. Med dess hjälp kan du snabbt vässa en kökskniv, men tyvärr kommer bladets skärpa inte att vara länge och kniven kommer att försämras med tiden. Det mest pålitliga verktyget bland rullskärare är verktyget från Fiskaris (bilden). Blanda inte rullbladet med V -bladet. Det senare är ett alternativ för de mest slarviga.

Fiskars kniv

 • Slipningssystem är bra eftersom de gör att du kan ställa in och behålla vinkeln mer exakt. Sådana slipare är olika – med bladfixering (tillverkare DMT och Lanski) och med fixering av själva stenarna i en viss vinkel (Spyderco Triangle Sharpmaker). Separat kan vi markera slipsystemet, där du kan välja önskad vinkel och styra knivens position – detta är Edge Pro Apex Knife Sharpening System. Varje system har sina egna fördelar och nackdelar. Så till exempel är det obekvämt att vässa breda kokknivar på skärmar med bladfixering, och på Spyderco -triangeln är det mer troligt att knivar räts ut än slipas, och vinkeln kan bara väljas 30 eller 40 grader. Dessa vinklar behövs dock för köksknivar, och att använda triangeln är väldigt enkelt. En detaljerad granskning och bruksanvisning för skärparen från Spyderco kan ses i följande video.

Vilka är nackdelarna med Apex Edge Pro? Kanske är detta bara ett högt pris – $ 245. För slipning av köksknivar kan du dock köpa en kinesisk kopia av den här skärpan (till exempel på Aliexpress).

Det finns ett annat smart sätt att slipa en kniv hemma – med grova märken på undersidan av en keramisk mugg eller tallrik. Funktionsprincipen är densamma – bibehålla vinkeln, mjuka rörelser, hålla RK (framkant) vinkelrätt mot riktningen.