Hur man rengör rostfria skedar och gafflar – 12 sätt

Otrevliga skedar och gafflar kan förstöra även den finaste middagsupplevelsen. Faktum är att bestick i rostfritt stål är det mest praktiska, eftersom de inte rostar (mycket sällan), blir svarta och oxiderar mycket mindre än cupronickel eller silver. Men ändå, med tiden, bleknar de också, svarta, feta, te- eller kalkavlagringar kan dyka upp på dem..

  • Speciellt samlas smuts kring upphöjda punkter, i sniderier, spår i mönster och inskriptioner. Att rengöra platser med inredning är den svåraste och vanligaste tvätten, som regel löser inte problemet..
  • Det händer ofta att den största svårigheten är att rengöra teskedar (på grund av plack från kaffe och te) eller utrymmet mellan gafflarnas tänder.

Smutsigt rostfritt bestick

För att rengöra rostfria skedar och gafflar hemma kan du köpa specialprodukter eller använda det du har i ditt köksskåp och första hjälpen -kit..

12 sätt

Metod 1. Hur man rengör många gafflar och skedar åt gången genom att koka i en läsklösning

Denna metod är inte bara den enklaste och snabbaste, utan också supereffektiv, även om dina skedar och gafflar (inklusive stickor) är i ett mycket försummat tillstånd..

  • Före kokningSked i rostfritt stål före och efter kokning
  • Efter kokning Sked i rostfritt stål före och efter kokning

Steg 1. Fyll en 3-5 liters kastrull halvvägs med vatten (1,5-2 liter) och lägg sedan i besticken..

Steg 2. Häll 2 msk bakpulver och salt i vattnet (salt kan ersättas med citronsyra eller ättika).

Steg 3. Koka dina redskap i 20-25 minuter på medelhög / hög värme. Det är inte nödvändigt att koka upp; exponering för bara varmt vatten är tillräckligt.

Steg 4. Vänta tills skedarna och gafflarna har svalnat och skölj och torka slutligen.

  • Om apparaterna inte rengörs efter 20-25 minuter kan du öka koktiden..

Uppmärksamhet! Denna metod är inte lämplig för apparater som har emalj- eller aluminiumdelar..

Metod 2. Hur man tvättar bestick i rostfritt stål om det blir grått

Tillsätt klorblekmedel (¼ kopp) i en 3-5 liters kastrull med varmt vatten, blötlägg dina skedar och gafflar i denna lösning i 10 minuter, skölj sedan väl och torka.

Uppmärksamhet! Denna metod är inte lämplig för apparater som har emalj- eller aluminiumdelar..

Metod 3. Hur man rengör apparater med soda och tvål

Denna blandning är utmärkt för att ta bort hård, vidhäftande smuts och hårda fläckar från ett litet antal armaturer. I en liten skål eller skål, kombinera bakpulver och flytande tvål tills en pasta är gjord. Gnid sedan blandningen över de smutsiga områdena med en gammal tandborste eller svampens hårda sida. Om smutsen inte är helt avlägsnad, gå över instrumenten igen med en pensel / svamp fuktad i ättika och skölj dem till sist och torka av.

Metod 4. Hur man gör bestick i rostfritt stål

Du kan återställa glansen till skadade rostfria skedar och gafflar genom att torka dem med en mjuk trasa fuktad med en lösning av vatten och 10% ammoniak (i ​​ett förhållande av cirka 9: 1).

Metod 5. Hur man rengör apparater med läskpasta

Ett annat sätt att ta bort envis smuts en efter en är att torka av enheterna med en mjuk trasa med en tjock pasta soda och vatten..

Metod 6. Hur man rengör skedar och gafflar från fett och kalkavlagringar med ättika

Fett- eller kalkavlagringar på bestick kan avlägsnas genom att torka av med en bomullstuss dränkt i ospädd 9% ättika. Efter rengöring måste skedar och gafflar sköljas och torka. Denna metod är bra när det inte finns någon diskmedel till hands..

Metod 7. Hur man tvättar skedar och gafflar med läsk

Cola, Fanta, Sprite och andra kolsyrade drycker innehåller citronsyra, så de gör ett utmärkt jobb med att rengöra apparater. Och även om denna metod inte är den mest ekonomiska, men ibland kan den också vara användbar (till exempel om det är synd att slänga en drink där det inte finns fler gaser kvar). Dessutom är det kul att testa det bara för experimentets skull. Blötlägg besticken helt enkelt i en behållare fylld med läsk i några minuter, skölj sedan och torka snabbt..

  • Bättre att använda en färglös läsk som Sprite.

Metod 8. Vegetabilisk olja (vilken som helst) för att avlägsna ihållande fet plack

Applicera olja på en mjuk, torr trasa och torka av enheten. Citronsaft kan tillsättas om så önskas. Efter att de feta avlagringarna har försvunnit eller blivit mindre klibbiga, tvätta apparaten som vanligt – med diskmedel och vatten..

  • Det är bäst att använda olivolja.

Olivolja rengöringssked

Metod 9. Rengöring av bestick med potatis

Stärkelsen i potatisen rengör besticken perfekt från mörka avlagringar och ger glans till stål. Skär helt enkelt potatisen i halvor eller klyftor och skala dina skedar och gafflar. Mellan gafflarnas tänder kan rengöras i tunna skivor.

Metod 10. Tandpulver eller pasta

Tandpulver eller tandkräm är milda slipmedel som kan rengöra alla håligheter i dina apparater utan att repa dem. Allt du behöver göra är att torka skedarna och gafflarna lite med en fuktig mjuk trasa och pulver / pasta, låt dem sedan stå i 10 minuter och skölj till sist med rent vatten.

I den här videon kan du tydligt se hur snabbt tandkräm rätar ut teplattan på skeden..

Metod 11. Rengöringsapparater med aska

Denna gamla folkmetod för rengöring av skedar och gafflar är fortfarande relevant för trädgårdsmästare och älskare av naturliga rengöringsprodukter. För att få aska måste du bränna några grenar av björk eller asp, sedan sikta det och hälla det i en burk. Sedan måste detta “pulver” hällas på en bomullstuss / trasa, torka av enheterna och skölj.

Metod 12. Hur man tvättar skedar och gafflar i rostfritt stål i diskmaskinen

Ibland klarar diskmaskinen inte rengöringen av gafflarna och skedarna, och efter diskcykeln kan apparaterna ses med matrester eller rester av rengöringsmedel, fett eller kalkavlagringar etc. Vad ska jag göra? Kanske ligger orsaken till problemet: förorening av själva diskmaskinen (till exempel kanalerna på dess blad kan bli igensatta), fel val av rengöringsmedel, det utarmade saltet (det förhindrar uppkomst av kalk och mjukar hårt vatten) , felaktig användning av maskinen. Om alla listade problem saknas, viker du helt enkelt enheterna fel. För att diskmaskinen ska kunna tvätta ditt bestick måste du:

Steg 1. Innan du lägger bestick i diskmaskinen, skölj det i varmt vatten för att ta bort eventuell smuts. Om någon mat fastnar, ta bort dem med en svamp.

Steg 2. Lägg besticken i diskmaskinens bricka så att de inte överlappar varandra.

Steg 3. Lägg sedan till diskmedlet i diskmaskinen, stäng luckan och starta önskat program. Välj den inställning som bäst återspeglar bestickets skick. I de flesta fall räcker det med en normal diskmaskin, men särskilt smutsiga skedar och gafflar kan kräva en intensiv blötcykel med en vattentemperatur på 90 grader. Om möjligt, stäng av torkcykeln..

Steg 4. Torka av varje diskmaskin med en mjuk, torr trasa eller pappershandduk efter avslutad diskmaskin. Handtorkade skedar och gafflar i rostfritt stål ser alltid renare ut än torktumlare.

Vårdtips

  1. Om du alltid vill hålla dina apparater i toppskick, torka dem omedelbart med en servett efter varje tvätt. Lufttorkning kan orsaka vattenfläckar på skedar och gafflar i rostfritt stål.
  2. Rostfritt stål är känsligt för repor, så försök att undvika att använda hårda svampar, borstar och produkter med grova slipande partiklar. Platser med prägling och mönster kan dock rengöras med slipmedel..
  3. För att rengöra gafflarna mellan tänderna, använd tandpetare inslagna i bomullstussar och renare eller gamla tandborstar.