Borddækning – teori og praksis i 6 trin

Korrekt servering er altid et tegn på opmærksomhed til gæsterne, en måde at skabe en festlig atmosfære på og også en indikator på værtindeens kunstneriske smag..

 • I denne artikel vil vi overveje reglerne for uformel servering, det vil sige dem, der er passende til at modtage gæster hjemme i hverdagen og på helligdage..
 • Servering derhjemme afhænger af lejlighed, tidspunkt på dagen, tema og menu, men i alle tilfælde er formålet med serveringen det samme – at arrangere retter og redskaber, så det er bekvemt og behageligt for dem, der spiser.

Baseret på dette mål blev reglerne for borddækning opfundet. I hverdagen skal du kun observere alle disse kanoner ved de højtideligste lejligheder, men når du har mestret deres essens, kan du dække bordet med dine egne hænder til enhver lejlighed – fra en romantisk middag til en familiefest af det nye År..

Inden du starter, skal du kigge på to eksempelopstillingslayouter. Som du kan se, er det meget lettere at dække et hjemmefestbord til gæsterne end for en officiel reception.!

Borddækningsordninger

Så hvordan dækker du bordet? Vi har samlet trin-for-trin instruktioner i en specifik sekvens, der beskriver hvert trin. Kort sagt er den mest bekvemme procedure som følger:

 • Borddug – Tallerkener – Bestik – Briller – Servietter – Indretning (blomstervase, stearinlys, temapynt).

Husk, at du et par dage før begivenheden skal løse alle organisatoriske problemer og forberede:

 • Bestem antallet af mennesker, lav en menu, ryd op på dugen, tjek mængden og kvaliteten af ​​servietter, fade, apparater, tænk over indretning.

Tør alle retter og redskaber rene på festdagen, og fortsæt derefter med at dække bordet..

Trin 1. Læg først dugen

Det vigtigste her er at sikre, at dukens udhæng ikke er mere og ikke mindre end 20-30 cm. Udhænget vil se grimt ud på kortere tid og længere – ubehageligt for dem, der sidder ved bordet.

Hvad angår farven, kan du vælge enten en win-win og traditionel hvid dug, eller lægge en hvilken som helst mulighed, du kan lide, supplere den med stier og sengetæpper som vist på billedet.

Hvid dug med sengetæpper

Og her er eksempler på festlig servering derhjemme og overhovedet ingen dug.

Serveringsmuligheder uden dug

Trin 2. Læg pladerne ud

Denne del af “servering” -teorien vil være den bredeste. Tross alt afhænger sammensætningen og kombinationen af ​​tallerkener af den planlagte menu, antallet af gæster og feriens omfang..

Ifølge de klassiske regler for borddækning kan flere plader stole på for en person:

 • Erstat stor tallerken (servering) – til et dag- og hverdagsbord er det ikke påkrævet, også nogle serveringsstile (for eksempel rustik) tillader dets fravær. Billedet herunder viser eksempler på servering med og uden en erstatningsplade..

Servering med og uden fad

Også påkrævet: Medium (Diner), Small (Patty eller Dessert) og Deep Suppe Bowl.

 • Ifølge kanonen afhænger typen af ​​dyb tallerken af ​​suppetypen. For en tyk, vælg en bred (foto til venstre), til en let bouillon eller flødesuppe – en skål med eller uden håndtag (foto til højre). Men det er netop den regel, der kan negligeres fuldstændigt..

Typer af suppeskåle

Plan for en festlig servering derhjemme

Hvad angår anbringelsen af ​​tallerkenerne, anbringes snack eller dybe tallerkener på substitutionspladerne, dessert og / eller salatplader placeres til venstre som vist på billedet til højre. Dette sted kan også indeholde et te -par, en tærteplade eller for eksempel en skål til æg i anledning af påsken. Billedet herunder viser mulighederne for den festlige borddækning og tallerkenernes sammensætning..

Eksempler på festlig servering derhjemme

 • Plader skal placeres i en afstand på 1,5-2 cm fra bordkanten og i samme afstand fra hinanden;
 • For at forhindre snackpladen i at glide på stativet, skal du lægge et papir eller en tekstilserviet mellem dem som vist på billedet herunder.

Serveringsfade

Hverdags borddækning

Trin 3. Læg bestikket

Nu går vi videre til layoutet af enhederne. De placeres på siderne i henhold til antallet af skålændringer (konkave side til bordet):

 • Knive og skeer placeres til højre for pladerne;
 • Venstre – gafler;
 • Du kan lægge en teske ovenpå.

Festlig servering derhjemme kræver ikke et stort antal specielle knive, gafler og skeer. Oftest er en kniv, en gaffel og et par skeer (til suppe og dessert) nok.

Bestik indstilling

Men hvis det er nødvendigt og ønsket, kan du desuden servere bordet med specielle gafler, knive og skeer som vist i den følgende fotosamling.

Festligt borddækning

Du kan lære mere om reglerne for at arrangere enheder i den næste videotutorial..

Trin 4. Vi lægger glas, vinglas, glas

Dernæst bag pladerne, lidt til højre, satte vi glassene fra største til mindste. Glas til vand, rød / hvidvin, champagne og / eller glas til juice, spiritus og shotglas vises afhængigt af de tilgængelige drikkevarer og præferencer hos gæsterne.

 • Et eksempel på at arrangere glas til en uformel servering Et eksempel på at arrangere glas til en uformel servering
 • Et eksempel på at arrangere glas til en uformel serveringEt eksempel på at arrangere glas til en uformel servering
 • Arrangement af glas på nytårsbordetArrangement af glas på nytårsbordet

Trin 5. Serveringsservietter

Til specielle lejligheder kan servietter foldes smukt og kunstnerisk på en tallerken. I alle andre tilfælde er der ingen strenge regler for servering af servietter. De kan lægges i et glas til vand, lægges under en snackplade, gemmes i ringe, bindes med et bånd og dekoreres med indretning..

Serveringsservietter

Serveringsservietter

Hvis du ikke dækker bordet til en ferie, men for eksempel til middag, kan du lægge servietter på siden af ​​tallerkenen under gaflerne som vist på billedet herunder.

Et eksempel på en daglig servering

Se også materialet: 5 ideer og mesterklasser til fremstilling af håndværk af servietter.

Trin 6. Den sidste berøring – bordindretning

Borddækning og indretning

Hurra, næsten færdig! Det er kun tilbage at dekorere det festlige bord med blomster i en vase og tema dekorationer. Nytårsaften kan det være kogler, rosmarin- og grangrene, den 8. marts – blomsterknopper og i påsken – harer og fiskepilgrene. Emnet bordindretning bør gives mere opmærksomhed i en separat artikel, men foreløbig foreslår vi at tage et kig på billedet af smukt dekorerede borde i forskellige temaer og stilarter..

Indretning og borddækningsmuligheder

Indretning og borddækningsmuligheder

Daglige serveringsmuligheder

Daglige serveringsmuligheder

Påske borddækning

Påske borddækning

Rustik borddækning

Rustik borddækning

Borddækning til en festlig middag

Borddækning til en festlig middag

borddækning rosmarin

borddækning rosmarin

Og lidt om opstilling af retter

Ud over at servere bestik og redskaber skal du selv ordne retterne med mad. Her er en lille påmindelse om, hvordan man gør det smukt og korrekt..

Arrangementsregler

Så det er alt. Vi ønsker dig vellykket praksis og glade, oprigtige ferier.!