Mitä istuttaa varjossa talon takana: 12 vaatimattominta satoa

Jokaisella puutarhatontilla on varjoisa kulma, jonka haluat myös siivota. Mutta ei ole niin helppoa jalostaa sitä koristeellisilla istutuksilla tai käyttää sitä puutarhakasvien kasvattamiseen, koska kaikki kasvit eivät juurruta hyvin varjossa..

Mitä kukkia ja pensaita istuttaa varjossa talon takana

Esikko

Auringon säteiltä piilotetuilla alueilla monivuotinen esikko tuntuu hyvältä. Se voidaan istuttaa korkeampien kukkien varjoon huolehtimatta esteettisistä ominaisuuksista..

Kun valitset tämän koristekasvin istutuspaikan, varmista, että sivustolla ei ole paahtavaa aurinkoa. Lehtipuiden kruunun varjossa oleva alue on ihanteellinen. Muu esikko ei ole kovin vaativa agroteknisten toimenpiteiden suhteen. Riittää, kun varmistetaan säännöllinen runsas kastelu ja poistetaan haalistuneet silmut ajoissa, mikä stimuloi uusien muodostumista..

Esikko lisätään kolmella tavalla:

 • siemenet;
 • juurakon jakaminen;
 • pistokkaat.

Ensimmäinen menetelmä on epäluotettavin, koska siemen menettää nopeasti itämiskykynsä, ja se on levitettävä maaperään heti keräämisen jälkeen. Sen toteuttamiseen käytetään laatikoita, jotka sijoitetaan avoimeen maahan..

Jalostus esikko jakamalla juurakko antaa sinulle mahdollisuuden saada uusia näytteitä varjoa kestävistä kasveista ja nuorentaa olemassa olevia. Jos kulttuurin juuret ovat liian heikkoja, on muodikasta käyttää pistokkaita, joissa versot erotetaan emokasvista ja juurtuvat maahan..

Tiarella

Thiarella tuntuu hyvältä puiden alla. Sen pienet pörröiset kukinnot nousevat rehevän lehtimassan yläpuolelle, joka syksyllä maalataan pronssipunaisilla sävyillä..

HUOMIO. Tämän monivuotisen kukinnan kesto riippuu lajikkeesta, se voi tulla touko-kesäkuussa tai kesä-syyskuussa.

Kestävä kasvi tarvitsee kostean, hedelmällisen maaperän, jolla on heikko tai neutraali pH -reaktio eikä nestettä. Kukkapensaita tulee kastella säännöllisesti, multaa maaperä ympärilleen ja eristää lisäksi talveksi.

Thiarella lisääntyy pääasiassa kasvullisesti. Kolmen vuoden kuluttua istutuksesta pensaat nuorentavat samalla kun saavat istutusmateriaalia. Voit myös lisätä sivustolla olevien kopioiden määrää siemenmenetelmällä. Sen avulla istutusmateriaali asetetaan mataliin uriin, kostutetaan ja peitetään muovikelmulla. Taimien nokkamisen jälkeen ne ohennetaan.

Lungwort

Keuhkohermolla on epätavallisia koristeellisia ominaisuuksia: sen lehdet on koristeltu valkoisilla täplillä ja silmujen terälehdet voivat muuttaa väriä vaaleanpunaisesta siniseksi. Kukkii huhtikuusta toukokuuhun.

Ei ole vaikeaa hoitaa keuhkopussia. Hän tarvitsee:

 • Säännöllinen kastelu ilman kastumista ja maaperän kuivumista, varsinkin silmujen asettumisen aikana.
 • Rikkominen, maaperän löystyminen.
 • Lannoitus mineraalikoostumuksilla.
 • Terveysleikkaus.

Lungwort leviää siemenillä ja kasvullisesti. Ensimmäinen menetelmä on hyvin harvinainen materiaalin korkean hylkäysasteen vuoksi. Bushin jakamista harjoitellaan maaliskuussa ja kukinnan päättymisen jälkeen. Juurakoiden osat erotetaan terävällä lapalla. Ja varttaessa käytetään versoja, joissa on ruusukkeita ja juuria..

Chubushnik

Tämä pensas on ihanteellinen puutarhan varjostetun alueen sisustamiseen. Ulkonäöltään ja tuoksultaan se on hyvin samanlainen kuin jasmiini. Chubushnik ei tarvitse erityistä hoitoa ruokinnan, leikkaamisen ja lisäeristyksen muodossa.

Kaikki sadonhallinta rajoittuu kasteluun kuivalla säällä ja silppuamiseen leikatulla ruoholla. Onnistuneimmin on mahdollista levittää appelsiinia vihreillä pistokkailla kukinnan aikana ja heti sen jälkeen tai kevyillä talvikasvilla keväällä.

Bubble kasvi

Tämä varjoa rakastava pensas on johtava lajikkeiden lajikkeessa. Siinä yhdistyvät täydellisesti korkea koristeellisuus ja uskomaton vaatimattomuus. Sen upea pallomainen kruunu koostuu siroista aallotetuista lehdistä, jotka on koristeltu tiheästi kukintojen tupsulla.

Virtsarakon hoidosta sinun on kasteltava kasvi, löysättävä maaperä sen ympäriltä, ​​poistettava rikkaruohot, joskus taisteltava sairauksia ja tuholaisia ​​vastaan ​​sekä myös karsittava ja syötettävä. Pensas voidaan levittää melko onnistuneesti kerrostamalla, leikkaamalla ja jakamalla.

Rhododendron

Tämä lehtipuu on erityisen arvostettu uskomattoman kauniista ja rehevistä violetin ja vaaleanpunaisen sävyisistä kukistaan. Rhododendron rakastaa varjoa ja osittaista varjoa, viileää maaperää, jossa on hyvä vedenpoisto ja on altis kuivuudelle. Pensas on nirso, se tarvitsee:

 • oikea -aikainen kastelu;
 • ruiskutus;
 • kitkeminen;
 • pukeutuminen;
 • karsimisen muodostaminen;
 • tautien ja tuholaisten torjunta tarpeen mukaan.

Rododendronien lisääntyminen on yksinkertainen prosessi. Sato voidaan kasvattaa pistokkaista, pistokkaista ja siemenistä saadakseen ylellinen pensas pienin kustannuksin. Menestynein on pistokkaat.

Mitä istuttaa vihanneksista ja yrteistä

Puutarhan varjoisia alueita ei voi vain täyttää koristekasveilla, vaan niitä voidaan myös käyttää menestyksekkäästi vihannesten ja viherkasvien viljelyyn. Lisäksi jotkut heistä tuntevat olonsa hyväksi vain poissa paahtavasta auringonvalosta..

Juurikas

Ja vaikka tämän vihanneskasvin satoa varjostetulla alueella joutuu odottamaan hieman tavallista pidempään, juuret ovat herkempiä ja mehukkaampia. Jotta kustannuksesi maksavat itsensä kokonaan, älä unohda rikkaruohoa ja löysää sänkyjen maaperää, ruokkia ja kastella satoa runsaasti.

Juurikkaita kasvatetaan kahdella tavalla:

 • siemenet (pidemmät);
 • taimet (työläs, mutta tehokas).

Sopivan menetelmän valinta riippuu suoraan viljelyn ajoituksesta. Keväällä tämä voidaan tehdä onnistuneesti molemmilla tavoilla, ja ennen talvea kylvettäessä käytetään vain siemeniä..

Raparperi

Tätä monivuotista yrttiä, jonka varret ovat punertavia, pidetään syystä erittäin suosittuina. Sen hapankärpäiset täydentävät menestyksekkäästi keittojen, salaattien, viinien, säilykkeiden ja kompottien makuja, mutta sisältävät myös valtavan määrän vitamiineja ja kivennäisaineita..

Kasvi on ehdottoman vaatimaton, se kasvaa hyvin nopeasti. Nimittäin viljely puutarhan varjoisilla alueilla edistää sitä, että sen varret saavuttavat valon, pidentävät aktiivisesti ja saavat erityistä arkuutta. Raparperi sopii parhaiten hedelmällisille maaperille, joiden happamuus on neutraali, löysä ja riittävän kostea..

Raparperia voidaan lisätä siemenellä tai jakamalla pensas. Juuri korjatun materiaalin kylvö on parasta ennen talvea tai kerrostamalla keväällä. Mutta tässä tapauksessa ensimmäistä satoa voidaan odottaa vain 3 vuoden ajan. Raparperin lisääminen jakamalla pensas on helpompaa ja onnistuneempaa.

Parsa (parsa)

Vihreän parsan ravintoarvon ja todellisen arvon lisäämiseksi versot on suojattava auringolta, jolloin klorofyllituotanto pysähtyy ja versot värjääntyvät. Tätä varten riittää kasvattaa vihanneskasvi puutarhan varjostetulla alueella..

Kasvin menestyksellisempää viljelyä varten valitse paikat, joissa ei ole luonnoksia ja pohjavesi on mahdollisimman syvä. Parsan kastelun tulisi olla runsasta, oikea-aikaista ruokintaa, hedelmällistä maaperää, jonka happamuus on 6-7.

Tämän monivuotisen nurmikasvin lisääntymiseen on useita tapoja. Nämä sisältävät:

 • Pensaan jakaminen.
 • Pistokkaat.
 • Siemenet.

Ensimmäistä menetelmää pidetään yksinkertaisimpana ja edullisimpana. Jopa aloittelevat puutarhurit voivat selviytyä siitä. Voit tehdä sen keväällä, kesällä ja syksyllä. Ja pistokkaat tulisi suorittaa vain maaliskuusta kesäkuuhun..

Persilja

Herukan pensaiden välissä ja hedelmäpuiden alla niin suosittu ja terve yrtti kuin persilja tuntuu hyvältä. Varjossa istuttaminen ei vaikuta sen laatuun, ja sato on mahdollista korjata koko kesän ajan. Tällainen luonnollinen symbioosi on molempia osapuolia hyödyttävä kasveille, joissa näitä hyödyllisiä vihreitä kasvatetaan..

Persiljan hoito on erittäin yksinkertaista. Se koostuu sadon kastelusta illalla, harvennuksesta, rikkaruohoista ja maaperän löystymisestä. Mausteisen yrtin lisääntyminen tapahtuu siemenmenetelmällä. Samaan aikaan materiaali kerätään kasvukauden toisena vuonna, kun ne ovat täysin kypsiä. Lisäistutus suoritetaan keväällä kosteassa maaperässä alustavalla siemenvalmistuksella.

Suolaheinä

Tämä monivuotinen yrtti sietää helposti sadetta ja pakkasta, joten varjossa kasvaminen on hänelle vain iloa. Suolan erityinen vaatimattomuus sallii olla soveltamatta siihen muita hoitomenetelmiä 5 vuoden ajan istutuksesta..

Suolan erityisvaatimuksista voidaan erottaa säännöllinen, mutta harvinainen kastelu sekä rikkakasvien poistaminen pilaantuneista lehtilevyistä. Kulttuurin lisääntyminen koostuu kylvömateriaalin kylvämisestä pakkasen alla tai keväällä lumen sulamisen jälkeen..

Vesikrassi

Nämä vihreät menestyvät myös varjossa menettämättä ravintoarvoaan. Tärkeimmät edellytykset vesikrassin onnistuneelle viljelylle ovat auringonvalon ja maaperän kosteuden täydellinen puuttuminen. Valaistus vain pilaa sen maun..

Voit istuttaa siemeniä avoimeen maahan maaliskuusta syyskuuhun, uusimalla sängyt 12 päivän välein. Maaperän, jolla viljelmä kasvaa, on oltava hedelmällistä ja neutraalilla tai lievästi hapan reaktiolla. Kastelu on säännöllistä, jos ei ole väisteitä – päivittäin. Yläpukeutuminen ei ole välttämätöntä.