Kuinka hoitaa pelargonioita kotona – aloittelijan opas

Geranium, joka on kerran muodissa, se on myös pelargonium, valloittaa jälleen maamme ikkunalaudat. Loppujen lopuksi tämä ei ole vain vaatimaton kasvi, vaan myös erittäin söpö – katso vain näitä pyöristettyjä lehtiä ja reheviä kukintoja!

 • Geranium vaaleanpunainen Geranium on kasvi, joka tekee kodistasi hieman onnellisemman.
 • Geranium valkoinenGeranium on kasvi, joka tekee kodistasi hieman onnellisemman.
 • Kirjava geranium Geranium on kasvi, joka tekee kodistasi hieman onnellisemman.
 • Geranium punainenGeranium on kasvi, joka tekee kodistasi hieman onnellisemman.
 • Kääpiögeranium Geranium on kasvi, joka tekee kodistasi hieman onnellisemman.
 • Rosebud pelargoniumGeranium on kasvi, joka tekee kodistasi hieman onnellisemman.

Lisäksi ruukkukasviperäiset puhdistavat täydellisesti ilmaa, torjuvat hyttysiä kesällä ja jopa suojaavat naapurikasveja kirvoja ja muita tuholaisia ​​vastaan. Toinen pelargoniumin etu on melko pitkä kukinta..

 • Joten esimerkiksi tavallisen vyöhykkeen geraniumin kukinnot kukkivat 20-30 päivää ja korvaavat jatkuvasti toisiaan helmikuun lopusta syyskuuhun (asianmukaisella hoidolla).

Kerromme sinulle, kuinka pelargonioita hoidetaan kotona, jotta ne kukkivat ja eivät veny, kuinka “leikata” oikein keväällä ja syksyllä, kastella, istuttaa uudelleen, lannoittaa ja levittää sitä. Artikkelin lopussa on valikoima valokuvia pelargoniumista sisätiloissa.

Paikka, valaistus ja muut olosuhteet geraniumin säilyttämiseen kotona

Mitä enemmän geranium saa auringonvaloa, sitä runsaammin se kukkii. Mutta hän sietää myös kohtalaista valaistusta. Ihanteellinen ilman lämpötila on normaali huonelämpötila (noin 18-21 astetta päivällä ja 13 astetta yöllä). Talvella kukka voidaan järjestää viileämpään paikkaan – lämpötilassa 10-15 astetta. Geraniumin asuinpaikan tulee olla tuuletettu, mutta ilman teräviä vedoksia ja kylmää.

Geranium parvekkeella

Kesällä sisätilojen pelargoniat voivat asua parvekkeella

Valaistuksen puuttuessa geranium muuttuu vaaleaksi, venyy, sen lehdet pienenevät. Jos alueellasi talvet ovat pilvisiä, auringonvalon puute on täydennettävä fytolampun valaistuksella, joka on sijoitettu 10 cm: n korkeudelle kasvin yläosasta..

Geranium talvella

Kastelu

Kasteluun käytettävä vesi tulee suodattaa tai laskeutua, aina huoneenlämmössä tai hieman lämpimänä. Kylmä vesi voi aiheuttaa juuren mätänemistä.

Kuinka usein geraniumia kastellaan?

 • Kesällä ja keväällä sinun on kasteltava pelargonioita, kun pintamaa kuivuu, noin kerran 2-3 päivässä.
 • Talvella ja syksyllä kastelu on vähennettävä 1 kertaan 10-14 päivässä..

Kastelu geranium

Muista, että eteläafrikkalaisena Pelargonium on kuiva kasvi, sillä on kyky varastoida kosteutta ja sietää alitäyttöä paremmin kuin ylivuotoa. Tästä syystä ei ole toivottavaa ruiskuttaa ja pestä geraniumlehtiä, muuten ne voivat muuttua keltaisiksi. Samaan aikaan lehtien kellastuminen voi aiheuttaa kosteuden puutetta..

 • On tärkeää varmistaa, että vesi ei pysähdy kattilaan kastelun jälkeen. Varmista myös, että geraniumastian pohjassa on suuria tyhjennysreikiä.

Pelargonioiden karsiminen ja puristaminen

Leikkaaminen on melkein tärkein asia kotona käytettävän kurjenpolven hoidossa. Jos sitä ei suoriteta, kasvi venyy ylös, kallistuu, antaa vain vähän kukintoja ja lehtiä, kukinta lyhenee. Kruunun muodostus on aloitettava, kun pelargonium on vielä pieni eikä sen varret ole ehtineet venyä.

 • Tosiasia on, että päärungon jokaisessa solmussa on lepotilassa olevia silmuja, jotka antavat harvoin sivuversoja itse – tätä varten niitä on stimuloitava leikkaamalla pitkänomaisia ​​versoja.

Pelargonioiden karsiminen ei ole vaikeaa, varsinkin kun se on tehtävä vain 1-2 kertaa vuodessa. Leikatut kukkien varret voidaan heittää pois tai käyttää lisääntymiseen (puhumme tästä hieman alla). Leikkaamista tarvitaan myös kruunun ilmanvaihdon parantamiseksi, kukinnan pidentämiseksi ja kasvin terveyden parantamiseksi kokonaisuudessaan..

 • Tietenkin geraniumin muoto voi vaihdella lajikkeesta riippuen – jotkut pelargoniumlajikkeet ovat kyykkyisempiä ja jotkut ovat korkeampia. Tällaisia ​​ominaisuuksia ei tarvitse muuttaa muotoilevalla karsimisella..

Pitkänomainen geranium

Tässä valokuvassa on esimerkki pitkänomaisesta pelargoniumista, joka on kauan myöhässä karsimisesta. Jotta kaunis kurjenpolvi kasvaisi siistiksi ja reheväksi pensaaksi, olisi terve ja kukkisi pidempään, hän tarvitsee ehdottomasti “leikkauksen” 1-2 kertaa vuodessa – talvella ja / tai keväällä

Joten kuinka leikata pelargonioita? Ensimmäinen asia on valita optimaalinen aika, jolloin kasvi pystyy selviytymään tällaisesta stressistä vahingoittumatta..

 • Pelargonioiden karsiminen keväällä (helmikuun lopusta maaliskuuhun) on tärkein ja merkittävin. Sen tavoitteet: muodostaa kruunu, herättää lepäävät silmut ja stimuloida sivuttaisten versojen kasvua..
 • Pelargonioiden karsiminen syksyllä – sen tavoitteena on parantaa kasvi, lievittää kuormitusta lepotilassa (kestää joulukuusta helmikuun puoliväliin) ja valmistautua seuraavaan kukinta -aikaan. Syksyn karsimisella ei ole juurikaan vaikutusta kruunun muodostumiseen. Tärkeä vivahde – voit katkaista vain kasvin, joka on lopettanut kukinnan.

Mennään harjoituksiin.

Kuinka leikata pelargonioita keväällä?

Vaihe 1. Valmistele työkalu ja puuhiili. Desinfioi terävä puutarhaveitsi alkoholilla tai sytytä. Muista, että saksia ei voi käyttää, koska paine on haitallista kasville. Viipalointiin tarvitset myös aktiivihiilijauhetta..

Vaihe 2. Määritä kurjenpolven leikkausaste ja leikkaa päärunko. Se riippuu kasvien tyypistä:

 • Pienikokoisia pelargonioita ei leikata joka vuosi ja kohtuudella – vain pitkänomaiset varret ovat vain muutaman senttimetrin kokoisia.
 • Keskikokoisia pelargonioita lyhennetään kolmanneksella. Leikkaus tehdään heti lehtisolmun yläpuolelle, joka on suunnattu kasvin kruunusta ulospäin suorassa kulmassa.
 • Korkeat geraniumlajikkeet leikataan 2/3 korkeudesta ja ohennetaan melko voimakkaasti – vain 4-5 vahvimmista versoista on jäljellä.

Vaihe 3. Poista kaikki varret, jotka on suunnattu kruunun sisäpuolelle. Tämä voidaan tehdä käsin, yksinkertaisesti katkaisemalla tarpeettomat varret tai käyttämällä saksia..

Vaihe 4. Poista kaikki haalistuneet kukinnot ja kellastuneet lehdet. Toimenpiteen lopussa kruunun keskiosan tulee olla auki, jotta ilma pääsee kiertämään vapaasti sen ympärillä..

Vaihe 5. Leikkaa varret makusi mukaan. Muodostamme kruunun tarvittaessa.

Vaihe 6. Ripottele leikkaukset hiilellä. Hiili voidaan korvata jauhetulla kanelilla.

Vaihe 7. Pintakäsittely typpilannoitteella. Tämä on valinnaista, mutta se voi nopeuttaa pelargonioiden kasvua karsimisen jälkeen (vain keväällä). Tärkeintä ei ole liioitella sitä, muuten kasvin kasvu menee vain lehtiin..

Tärkeitä vivahteita

 • Sinun on leikattava pelargonioita desinfioiduilla saksilla (alkoholi tai kiehuva vesi).
 • 2 päivää ennen ja 2 päivää karsimisen jälkeen pelargonioita EI tarvitse kastella.
 • Kesällä voit hieman “puhdistaa” kurjenpolven kruunun katkaisemalla / katkaisemalla kuivatut lehdet tai varret..

Puhutaan nyt pelargonioiden syksyn karsimisesta. Sitä ei aina tarvita eikä kaikille geraniumlajeille..

 • Kuninkaallisia pelargonioita karsitaan sekä syksyllä että keväällä. Lisäksi syksyn karsiminen voi olla varsin radikaalia – kannon alla. Onneksi kuninkaallinen geranium kasvaa uusilla versoilla ja varsilla erittäin nopeasti..
 • Ampel- ja vyöhykkeiset geraniumlajikkeet voidaan leikata vain keväällä, jos kasvi ei tarvitse vahvaa muodon korjausta.
 • Pienikokoisia pelargonioita ei tarvitse leikata joka vuosi ja kohtuudella – vain pitkänomaisia ​​varret on lyhennettävä enintään 1-2 senttimetriä.
 • Yleensä ei ole toivottavaa leikata kirjavia lajikkeita..

Vaihe 1. Kun kukinta on ohi, poista haalistuneet jalat sekä kuihtuneet ja kuihtuneet lehdet..

Vaihe 2. Leikkaa sitten kaikki pitkänomaiset, heikentyneet ja lehdettömät varret noin kolmanneksella. Älä pahoittele, että karsimisen jälkeen kasvi muuttuu kuvaamattomaksi, koska keväällä sen kruunu muuttuu vieläkin kauniimmaksi ja tilavammaksi.

Sen lisäksi, että geraniumit karsivat noin 2-3 kertaa koko kasvukauden ajan (helmikuun lopusta syyskuuhun), ne tarvitsevat hyppysellisen. Mitä se tarkoittaa?

 • Puristaminen on kasvupisteen poistaminen nuorista versoista, kun ne kasvavat (kun varteen muodostuu yli 5-6 lehteä). Puristaminen stimuloi myös sivuttaisten versojen muodostumista, kasvin loisto saavutetaan.

Pian puristamisen jälkeen lehtien akseleihin muodostuu uusia versoja, jotka kukkivat noin 2-2,5 kuukauden kuluttua..

Alla gif -kuvassa voit nähdä, kuinka kuristaa pelargonioita käsin (voit tehdä tämän saksilla).

Katso myös:

 • Kuinka hoitaa Kalanchoe kotona
 • Anthurium – kotihoito -opas
 • Sisähortensian kotihoito
 • Kuinka hoitaa myrtti kotona
 • Kuinka hoitaa dracaenaa kotona
 • Kuinka hoitaa sheffleraa kotona
 • Puu huoneessa: kuinka hoitaa Benjaminin ficus kotona
 • Kuinka hoitaa begoniaa kotona
 • Zamiokulkan (dollaripuun) hoito kotona
 • Kuinka hoitaa aloe kotona
 • Kuinka hoitaa rahapuuta (paskiainen) kotona
 • Kuinka hoitaa hibiskia (kiinalainen ruusu sisällä) kotona
 • Kuinka hoitaa orkideoita – 7 vaihetta aloittelijalle
 • Kuinka hoitaa violetteja kotona

Geraniumin leviäminen

Leikkaamisen jälkeen jäljellä olevia kurjenpolvia voidaan käyttää sen lisäykseen. Pistokkaat juurtuvat parhaiten keväällä, mutta voit saada hyviä tuloksia myös syksyllä..

 • Pelargonioiden lisääminen pistokkailla on helpoin ja nopein tapa täydentää kukkakokoelmaasi. Ensimmäisenä kesänä juurtumisen jälkeen nuoret kasvit kukkivat ja säilyttävät kaikki emokukan ominaisuudet..

Geranium -pistokkaiden juurtuminen

Joten kuinka levittää pelargonioita ja juuripistokkaita? Kun olet leikannut pelargonioita, valitse nuoret versot “tähteistä”, joiden varret eivät ehtineet jäykistyä. Jos leikkaus on pitkä, voit jakaa sen 2–3 10-15 cm: n versoon, ja nyt versot on juurrutettava veteen tai maahan. Toinen menetelmä on luotettavin. Tässä on vaiheittainen opas pelargoniumvarren juurruttamiseen 99%: n onnistumisprosentilla..

Geranium -pistokkaiden juurtuminen istuttamalla maahan

 1. Katkaise varsi silmun alla, katkaise tai katkaise kaksi tai kolme alalehteä.
 2. Jätämme leikkauksen yksin 5 minuutiksi, jotta sen pohja kuivuu hieman..
 3. Aseta valmiiseen kattilaan, jossa on tyhjennysreiät, aseta 1,5-2 cm paksu viemärikerros.
 4. Täytä sitten ruukku maaperällä noin 2/3. Millainen substraatti on oikea? Voit ottaa valmiita yleismaailmallisia kukkivia huonekasveja tai valmistaa maaperän seoksen itse seuraavan reseptin mukaan: turvemaata 50%, hiekkaa 30%, turvetta 20%.
 5. Tee maaperän keskelle lyijykynällä reikä, istuta varsi siihen 5 cm: n syvyyteen ja tiivistä se maan kanssa.
 6. Vesi leikkaus jonkin sienitautien torjunta -aineen, esimerkiksi Fitosporin -liuoksella (laimennettuna 15 tippaa 1 litraa vettä kohti, jotta koostumus muuttuu teepannun väriseksi), lisää sitten vielä pari kourallista maata ja kevyesti tampata.
 7. Laitamme muovipussin kattilaan ja jätämme sen 3 viikkoon paikkaan, jossa on riittävä valaistus.

Ensimmäinen lannoitus voidaan tehdä aikaisintaan 3 kuukauden kuluttua pistokkaiden istuttamisesta.

Geranium -pistokkaiden juurtuminen veteen on helpompaa, mutta vähemmän tehokasta. Tässä on vaiheittainen opas:

 1. Kaada noin 100 ml vettä (laskeutunut tai suodatettu) pieneen astiaan;
 2. Laske leikkuupohja veteen enintään 1,5–2 cm: n syvyyteen.
 3. Laita pari aktiivihiiltabletteja lasiin;
 4. Aseta kuppi kahvan kanssa paikkaan, jossa on riittävä valaistus, mutta ei suoraan auringonvaloon;
 5. Vaihda vesi kerran viikossa. Jos se haihtuu nopeasti, lisää lasiin säännöllisesti vettä. Noin 10 päivän kuluttua näet ensimmäiset juuret;
 6. Noin 45–50 päivän kuluttua (mutta ei enempää), kun juuret kasvavat 2,5–3 cm: iin, siirrä leikkaus maaperään ruukkuun pelargonioiden siirto-ohjeiden mukaisesti myöhemmin artikkelissa..

Pistokkaiden juurtuminen veteen

Elinsiirto ja maaperä

Siirto on aina stressaavaa pelargonioille. Sitä tarvitaan vain, jos juuret kasvavat tai jos sinun on kiireesti pelastettava kasvi ylivuotolta. Ostamisen jälkeen pelargoniumin uudelleenistuttaminen on erityisen riskialtista, koska se tarvitsee vähintään kuukauden sopeutuakseen.

 • Joka tapauksessa voit siirtää pelargonioita vain keväällä ja kesällä. Talvella istutettu kasvi ei välttämättä juurtu uuteen maaperään..

Geranium -elinsiirto

Kuinka siirtää geraniumia?

Varmista ensin, että hänen jalkansa eivät ole alkaneet kukkia, muuten sinun tarvitsee vain katkaista ne tai lykätä siirtoa kukinnan loppuun. Noudata sitten tätä vaiheittaisia ​​ohjeita:

 1. Ota uusi potti, joka on hieman suurempi kuin vanha;
 2. Valmista maaperä pelargonioiden siirtämistä varten. Sen tulisi olla löysä, hyvin valutettu ja neutraali happamuudeltaan. Universaali substraatti kukkiville huonekasveille sopii;
 3. Kaada kattilan pohjalle 1,5-2 cm paksu tyhjennyskerros.

Kasta kurjenpolvi uuteen ruukkuun yhdessä vanhan maanpinnan kanssa (tai ilman sitä, jos kasvi on tulvissa) niin syvälle, että runko on piilotettu maahan ja vain pensaan keskikohta jää näkyviin pinnalle . Pidä kasvi käynnissä ja kaada maaperää ruukkuun. Kahden ensimmäisen kourallisen maaperän jälkeen voit lisätä pitkävaikutteista yleislannoitetta, kuten Osmocotea tai DuraTecia, 3 g / 1 litran ruukku.

Päällimmäinen pelargonia

Geranium on yksi niistä kasveista, jotka haluavat säännöllistä lannoitusta mineraalilannoitteilla..

3 perussääntöä pelargonioiden ruokintaan

 • Lannoita pelargonioita maaliskuusta syyskuun puoliväliin;
 • Lannoita pelargonium kerran 2 viikossa;
 • Ennen ruokintaa on välttämätöntä kostuttaa maaperä..

Mitä lannoitteita valita pelargoniumille? Mikä tahansa monimutkainen lannoite kukkiville kasveille tekee. Yleensä ne sisältävät fosforia, kaliumia, kuparia, booria, mangaania, kalsiumia, rautaa ja typpeä. On tärkeää, että koostumuksessa on vähän typpeä, muuten geraniumin kasvu menee lehtiin ja kukinta tulee myöhemmin. Sinun on ruokittava kasvi mineraalikompleksilla valmistajan ohjeiden mukaisesti..

Tässä vielä muutama ruokintavaihtoehto:

 • Typpilannoitteet. Ne ovat hyviä stimuloimaan uusien versojen kasvua kasvien karsimisen jälkeen..
 • Jodi. Se on melko tehokas stimulantti kukinnan aikana (kerran 10 päivässä) sekä lääke sienitautien ehkäisyyn. Jodi laimennetaan vedellä nopeudella 2 tippaa jodia 1 litraa vettä kohti. Yksi keskipannu vaatii noin 50 ml liuosta. Päällyste on kaadettava kattilan seiniä pitkin, jotta se ei pääse juurille ja varrelle.
 • Magnesium sulfaatti. Päällystys suoritetaan kerran kuukaudessa kukinnan stimuloimiseksi. Liuos laimennetaan nopeudella: 5 g magnesiumia 1,5 litraa lämmintä vettä kohti. Yksi keskipannu vaatii 50 ml liuosta.
 • Puuhiili. Se korvaa täydellisesti mineraalikompleksit, koska se sisältää fosforia ja kaliumia. Liuos valmistetaan nopeudella 1 rkl. l. tuhkaa 1 litraa vettä kohti. Suositeltu annos on 100 ml 1 astiaa kohti.

kuvagalleria