Tyylikäs ullakkoportaikko: tyypit ja valmistusmenetelmät

Voit tehdä tyylikkäitä ullakkoportaita omin käsin Tyylikäs ullakkoportaikko voidaan tehdä omin käsin. Usein ihmiset varustavat huoneen katon alla ylimääräisenä huoneena lepoa, työtä varten, tekevät siitä mini-työpajan tai asettavat sinne tarpeettomia asioita. Mutta riippumatta siitä, kumpaa vaihtoehtoa käytetään, etusijalla on kysymys tällaiseen huoneeseen pääsystä. On selvää, että mukava portaikko on välttämätön täällä. Voit ostaa sen tai tehdä sen itse. Se ei ole vaikeaa – olisi sopiva työkalu, materiaali ja halu luoda.

Erilaisia ​​tyyppejä ja suunnittelu portaita ullakolle

Ullakolle johtavat portaat eroavat toisistaan. Nämä voivat olla sekä massiivisia, kiinteitä rakenteita että kompakteja taitettavia malleja. Jokainen voi valita juuri sen mitä tarvitsee.

Ullakkoportaat on jaettu seuraaviin tyyppeihin:

 • Monoliittinen – jaetaan puolestaan ​​tukiin ja ruuviin. Ne kuuluvat kestävimpiin ja luotettavimpiin rakenteisiin, mutta valitettavasti ne vievät paljon tilaa. Siksi se ei ole aina kätevää niille, joilla on vähän tilaa..
 • Kannettava – nämä ovat pääsääntöisesti portaat. Ne ovat hieman hankalat eivätkä täysin turvallisia, joten niitä käytetään usein väliaikaisena (varmuuskopiointivaihtoehtona)..
 • Taitto – on alalaji: sakset, vivut tai taitettavat, teleskooppiset tai liukuvat, taitettavat. Pidetään mielenkiintoisimpana ja kätevimpänä vaihtoehtona pienille tiloille.

Saksetikkaat koostuvat pääsääntöisesti metallista ja “osaavat” taittaa harmonikkaan. Siksi niiden asentaminen muistuttaa usein rakentajaa. Ajan mittaan ne voivat alkaa antaa erilaisia ​​naarmuja, mutta tämä voidaan välttää yksinkertaisesti voitelemalla rakenne ajoissa.

Ullakkoportaita on useita tyyppejä Ullakkoportaita on useita tyyppejä

Tikkaat – muuntajat voivat olla joko automaattisia (ne käynnistetään erityisellä mekanismilla) tai ne voidaan taittaa auki manuaalisesti. Ne eivät vie paljon tilaa ja ne voidaan valmistaa mistä tahansa materiaalista – oli se sitten puuta tai metallia.

Liukuvat tai muuten teleskooppiset tikkaat ovat sisäänvedettävät alumiiniosat, jotka voidaan taittaa yhteen. Tällaiset tuotteet erottuvat pääsääntöisesti kestävyydestään..

Taitettavat tikkaat ovat erittäin kätevä vaihtoehto niille, joilla on vähän tilaa. Tällainen kattorakenne ei vie paljon tilaa ja on käytännössä näkymätön muille, koska se voidaan piilottaa seinään..

Tärkeimmät portaita koskevat vaatimukset riippumatta niiden tyypistä ovat kuitenkin luotettavuus, turvallisuus ja kestävyys..

Niille, jotka arvostavat arvovaltaa, sinun on ajateltava tämän rakenteen ulkonäköä. Varsinkin jos tämä ei ole dacha, vaan asuinrakennus, jossa on paljon ihmisiä. Portaat mahtuvat sisätiloihin tai ne voivat olla huoneen valoisa piste, joka antaa huoneelle sen kuoren.

Vakio -ullakkoportaat: mitat ja parametrit

Ennen kuin aloitat portaikon rakentamisen, sinun on luettava huolellisesti rakenteiden suositellut mitat, jotta saat todella korkealaatuisen tuotteen, joka täyttää kaikki turvallisuusstandardit uloskäynnillä..

Joten mitä ammattilaiset suosittelevat:

 • Tikkaiden korkeus ei saa ylittää 3 metriä, muuten rakenteen jäykkyys heikkenee ja sen turvallisuus vaarantuu;
 • Portaikko voi olla 65 cm leveä;
 • Portaat voivat olla enintään 15 kappaletta, ja niiden välinen rako on noin 20 cm;
 • Keskimääräinen askelpaksuus on noin 2 cm pienillä poikkeamilla suuntaan tai toiseen;
 • Rakenteen kallistuskulma vaihtelee alueella 60-70 astetta.

Tikkaiden on kestettävä jopa 150 kg: n paino.

Tavallisten ullakkoportaiden korkeus ei saa ylittää 3 metriä Tavallisten ullakkoportaiden korkeus ei saa ylittää 3 metriä

Luukun vakiokokoksi katsotaan 120 × 70 cm, jos se on pienempi, nosto voi aiheuttaa vaikeuksia, ja jos se on suurempi, on olemassa lämpöhäviön vaara. Ei ole tarpeetonta ajatella sen vesi- ja lämpöeristystä, jos ullakkoa ei lämmitetä.

Kun lasket tulevien portaiden kaltevuutta, sinun on tiedettävä, että se liittyy suoraan luukun kokoon. Mitä pienempi kulma, sitä suurempi ullakkoluukun pitäisi olla ja vastaavasti enemmän tilaa tarvitaan rakenteelle avattuna.

Kaikki tarvittavat mitat on otettava huomioon piirrettä luotaessa. Voit tehdä tämän itse, mutta on parempi ottaa yhteyttä asiantuntijaan. Loppujen lopuksi pienin virhe voi johtaa tuhoisiin tuloksiin, ja ne, jotka ovat mittaaneet ja heijastaneet ne väärin, ovat syyllisiä..

Katto ullakkoportailla ja vaatimukset heille

Kun rakennat portaita, on otettava huomioon monia tekijöitä. Tämä on katon tila, rakenteen optimaaliset mitat ja piirustuksen luominen … Jotta rakenne olisi todella turvallinen, on toteutettava useita toimenpiteitä.

Ullakkoportaiden on ensinnäkin oltava turvallisia. Ullakkoportaiden on ensinnäkin oltava turvallisia.

Mitkä ovat luotujen portaiden vaatimukset:

 • Ensinnäkin tämä on turvallisuus – kaikkien kiinnikkeiden on oltava luotettavia, ja rakenteen itsensä on oltava vahva ja kestävä vähintään 150 kg: n kuormille;
 • Kaiteet tai kaiteet, jotka tekevät noususta mukavampaa, eivät häiritse tuotetta;
 • Portaiden on oltava vapaasti saavutettavissa eivätkä ne saa häiritä asunnon vapaata liikkuvuutta.
 • Suunnittelussa on otettava huomioon kaikkien kotitalouden jäsenten tarpeet ja terveys – esimerkiksi kierreportaat voivat olla erittäin epämukavia vanhuksille tai niille, joilla on ongelmia eteislaitteen kanssa;
 • Kaatumisvaaran välttämiseksi rakenteen portaat tulee sijoittaa selvästi yhdensuuntaisesti lattian kanssa, ja lisäksi niihin voidaan naulata liukastumissuojat..

Tikkaiden on täytettävä kaikki paloturvallisuusvaatimukset, varsinkin jos ne on valmistettu puusta.

Vankat taitettavat tikkaat ullakolle omin käsin

Kätevin käyttää on taitettavat ullakkoportaat. Itse tekeminen ei ole niin vaikeaa. Riittää, että valitset materiaalit ja työkalut oikein ja sinulla on vapaa -aikaa.

Rakentamiseen tarvitset siis:

 • Laudat portaissa – niiden leveyden tulisi olla 120 mm, pituus – 500 mm ja paksuus – noin 30 mm;
 • Jokaisessa vaiheessa on 2 korttisilmukkaa;
 • Rusetti – 2 nauhaa;
 • Koukku tikkaiden kiinnittämiseen seinään;
 • Ankkurit ja ruuvit;

Vankat ullakolle avattavat tikkaat pidetään mukavimpina käyttää. Vankat ullakolle avattavat tikkaat pidetään mukavimpina käyttää.

Jotta kokoonpano olisi korkealaatuinen, sinun on yritettävä varmistaa, että paikallaan oleva jousi ei saavuta kattoa noin 550 mm.

Pudotusportaiden luominen alkaa kiinnittämällä naru jäykästi seinään. Näihin tarkoituksiin käytetään ankkureita. Seuraavaksi vaiheiden merkitseminen alkaa. Jotta rakenteen taittamisen aikana he eivät taistele toisiaan vastaan, niiden välille on tehtävä noin senttimetrin sisennys.

Kun merkintä on valmis, se on siirrettävä toiseen jousinauhaan ja vaiheiden asennus alkaa..

Saranat tulee sijoittaa siten, että ne voivat nostaa portaat ylös ja laskea liikkuvan keulalangan alas.

Taitettavien tikkaiden luomisen viimeinen vaihe on koukun kiinnittäminen seinään rakenteen myöhempää kiinnitystä varten.

Luotettava portaikko ullakolle yksityisessä talossa, jossa on luukku

Ei ole mitään vaikeaa tehdä luukku ullakolle omakotitalossa omin käsin. Kaikki on melko yksinkertaista ja jopa aloittelijat voivat tehdä sen..

Tarvitsemasi materiaalit ovat:

 • Puupalikat;
 • Vaneri levyt;
 • Itsekierteittävät ruuvit;
 • Liima.

Kaikki alkaa luukun sijainnin valitsemisesta ja sen mittojen määrittämisestä.

On parempi lisätä 7-9 mm luukun kummallekin puolelle, jotta kansi ei naarmuunnu tulevaisuudessa.

Tämän jälkeen tehdään kattoaukko laskettujen mittojen mukaisesti.

Ennen tikkaiden tekemistä sinun on päätettävä luukun paikka Ennen kuin teet tikkaita, sinun on päätettävä luukun paikka

Seuraavaksi tanko sahataan neljään osaan ja kunkin päähän tehdään urat, jotka voidellaan liimalla ja yhdistetään suorakulmioon tai neliöön. Lisäksi voit käyttää itsekelausruuveja ja -kiinnikkeitä kestämään diagonaalia.

Kansi ruuvataan tuloksena olevaan rakenteeseen ja tuote voidaan kuljettaa “asennusta” varten.

Jos kaikki on hyvin ja luukku istuu aukkoon, kuten hansikas, voit mennä eteenpäin ja kiinnittää luukun salvan. Tämän jälkeen luukku kiinnitetään lopulta aukkoon saranoilla.

On välttämätöntä tarkistaa rakenteen toiminta. Luukkua avattaessa ei pitäisi olla ongelmia.

Voit kuitenkin ostaa valmiita tikkaita, joissa on luukku. Esimerkiksi ripustettu rakenne, jonka mitat ovat optimaaliset 60x120x280 cm tai 2800x1200x600 mm, on melko edullinen, ja lisäksi se säästää paljon aikaa kokoonpanossa ja asennuksessa..

Säännölliset ullakkoportaat eristetty yksinään

Jotta estetään arvokasta lämpöä poistumasta huoneesta, ullakolle johtava luukku voidaan eristää. On olemassa erityisiä eristettyjä portaita, jotka myydään valmiina ja jotka eivät vaadi ylimääräistä lämmöneristystä..

Voit ottaa kyydin rautakauppaan, esimerkiksi Epicenteriin, ja valita portaat, joista pidät ja joissa on vaaditut ominaisuudet. Voit lukea portaita Internetistä etukäteen, arvioida tietyn mallin arvosteluja ja sitten valita. Erityisen suosittuja ovat Puolassa valmistavien yritysten tuotteet..

Tai voit säästää rahaa ja eristää luukun itse.

Ullakko luukku voidaan eristää omin käsin Ullakko luukku voidaan eristää omin käsin

Tämä voidaan tehdä yksinkertaisesti:

 1. Otetaan puulaudat, joista runko on koottu noin 40-50 mm vähemmän kuin aukko kaikilla sivuilla;
 2. Itse luukun runko on päällystetty kuitulevy- tai vanerilevyillä;
 3. Seuraavaksi luukun pohjaan asetetaan höyrysulku ja päälle lämmitin (se voi olla polystyreeniä, mineraalivillaa);
 4. Kaikki laitatut kiinnitetään lankkuilla ja liimalla, ja toinen puoli käsitellään myös kuitulevyllä;
 5. Sitten saranat kiinnitetään luukkuun ja kattoon ja luukku asennetaan reikään.

Jotta luukku “istuisi” tiukasti, se voidaan lisäksi vahvistaa erityisellä tiivistyskumilla.

Suosituimmat luukkujen koot ovat 120×70, 60×90, 60×80 ja 50×60. Niitä tuottavat niin suositut yritykset: Dolli, Velux, Smart ja Prima.

Ulkoportaat ullakolle kadulla ja sen näkymät

Joskus käy niin, että voit kiivetä ullakolle vain kadulla olevien portaiden kautta. Tässä tapauksessa sinun on käytettävä katurakenteita ullakolle menemiseen ja siitä poistumiseen..

Ulkona olevia ullakkoportaita on useita tyyppejä:

 • Kiinnitettävä muotoilu – kätevä, jos sinun ei tarvitse mennä ullakolle usein;
 • Ruuvi – ei vie paljon tilaa, mutta mahdollistaa mukavan pääsyn haluttuun huoneeseen;
 • Marssi – kiinteät portaat, jotka voivat olla kiinteitä tai jakaa osiin tasojen avulla.

Ullakkoportaat ullakolle on oltava erittäin vahvoja ja luotettavia. Ullakkoportaat ullakolle on oltava erittäin vahvoja ja luotettavia.

On muistettava, että ulkoisten ullakkoportaiden on paitsi kestettävä kuormitusta myös kestettävä ilmakehän ilmiöitä ja lämpötilan vaihteluita..

Jos portaikko valmistetaan puusta, tällainen rakenne on käsiteltävä keinoilla, jotka suojaavat materiaalia rappeutumiselta, homeelta, kosteudelta ja tulelta..

Jos portaiden osat ovat metallisia, ne on myös peitettävä erityisellä ratkaisulla, joka estää ruosteen voittamisen metallista..

Kuinka asentaa portaat oikein ullakolle (video)

Portaat ullakolle voivat olla mitä tahansa tyyppiä ja muotoilua. Tärkeintä on käyttää sitä turvallisesti ja kätevästi. Voit tehdä tällaisen asian omin käsin tai voit ostaa sen. Jokainen valitsee itselleen parhaan vaihtoehdon.

Mukavat portaat ullakolle yksityisessä talossa (kuva rakenteista)